Film umarł

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Maro pisze:Pamiętajce Capo di tutti capi czuwa :)
I jak Ci się Rodzina Soprano podoba? Dotarłem właśnie do odcinka, jak Christopher jest pod respiratorem i jak mają dylematy moralne. Jak się tłumaczą, mówiąc, że są żołnierzami...
Będąc fanem MJ mam wbite do głowy, że dziecko w dorosłym to fajna sprawa. Całe to pieprzenie o Piotrusiu Panu. Jasne- spontaniczność, naiwność. Ale jest też druga strona tego mitu. Dziecko to też egocentryzm, nierealne myślenie o następstwach swoich działań, impulsywność, nieumiejętność odraczania popędów. Albo teraz albo... Nie ma albo. Teraz i koniec! Agresywność, bo dziecko nie ma jeszcze zbyt dużego pojęcia o zasadach społecznych.
Ci mafiozi to takie wielkie dzieciaki. Widzą w większości przypadków jedynie własną perspektywę; reagują impulsywnie- rzucając, przeklinając, strzelając. Jak niezadowolone dziecko, rzucające łopatką, jak kolega nie da wiaderka.

Życie mitem Piotrusia Pana doprowadziło Michaela do dwóch spraw sądowych o molestowanie i do zatarcia granic pomiędzy światem dziecka i dorosłego. Niebezpieczna sprawa.
Nie żyjemy w Neverlandzie. Nie odseparujemy się od świata wysokimi murami i nie poudajemy, że życie do baśń. Tak się nie da, chyba że to zaproszenie do schizofrenii.
Tak mi przyszło do głowy. Podyskutowałbym o tym kiedyś z Michaelem. Ponoć ma być na zlocie. Pisali w pudelku.

Miałbym jeszcze takie pytanie, ciekaw Waszych opinii. Czy wg Was należy pomagać przestępcom np. przy pomocy psychoterapii? Pytanie otwarte. Komuś się chce podyskutować?
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Smooth_b

Post autor: Smooth_b »

kaem pisze:Miałbym jeszcze takie pytanie, ciekaw Waszych opinii. Czy wg Was należy pomagać przestępcom np. przy pomocy psychoterapii? Pytanie otwarte. Komuś się chce podyskutować?
ale tu w temacie o martwych filmach?
no kogoś tu mamy na forum od resocjalizacji;)
Psychoterapia, fajny pomysł ale jest kilka 'al', więc jedno z nich zobrazuje za pomocą dowcipu i nie bierz tego Kaem do sibie;) :
Ilu psychologów jest potrzebnych do wkręcenia żarówki?
Ani jednego. Ona musi chcieć sie wkręcić sama
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

kaem pisze:I jak Ci się Rodzina Soprano podoba?
Trudne pytanie,odpowiedź może być prosta...bardzo. Od sezonu I to IV widziałem w Polsce nie każdy odcinek,obejrzałem V i VI sezon i jestem zachwycony,Ojciec Chrzestny w naszych czasach.Czekam na wersję kinową bo na razie nic nie mówią o VII serii. Tak jak Ty to opisałeś:

kaem pisze:I tu też, pomimo że to serial o mafii, akcja jest niespieszna. Na zasadzie- jak jedziesz wolniej, więcej zobaczysz.

Bardzo mi się to Podoba.

kaem pisze:jak Christopher jest pod respiratorem
Później będzie...He's gone too sone... ale nie napiszę Ci co i jak bo może nie chcesz wiedzieć... ale to nie z respiratorami związane... na jakim jesteś etapie oglądania chodzi mi o odcinek...

Jeszcze wracając do ostatniego odcinka...trzyma w napięciu co może być potem...oby była 7 seria...

edit-->
kaem pisze:Czy wg Was należy pomagać przestępcom np. przy pomocy psychoterapii? Pytanie otwarte. Komuś się chce podyskutować?

Według mnie oczywiście,taki człowiek ma mnóstwo problemów na głowie i musi się komuś wyżalić...
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

Smooth_b pisze:kaem napisał:
Miałbym jeszcze takie pytanie, ciekaw Waszych opinii. Czy wg Was należy pomagać przestępcom np. przy pomocy psychoterapii? Pytanie otwarte. Komuś się chce podyskutować?

ale tu w temacie o martwych filmach?
no kogoś tu mamy na forum od resocjalizacji;)
Psychoterapia, fajny pomysł ale jest kilka 'al', więc jedno z nich zobrazuje za pomocą dowcipu i nie bierz tego Kaem do sibie;) :
Ilu psychologów jest potrzebnych do wkręcenia żarówki?
Ani jednego. Ona musi chcieć sie wkręcić sama

tak ja taki ekspert ;) juz raczej od tych Michaelowych koszul :P

oczywiscie, ze nalezy. tak jak nalezy pomagac i postepowac z kazdym innym czlowiekiem.

tylko tak jak zwrocila uwage Smooth, taki czlek musi chciec sobie pomoc, a nie chciec zabic sobie czas.

probowac zawsze mozna.

na moja mala glowke pomaga zazwyczaj nie zadna terapia a pokazanie, ze istnieje druga strona medalu, ze mozna inaczej, ze to jest proste i wykonalne, ze to co taki czlowiek odrzucil, czyli normalne zycie jest tez dla niego. nie gadanie a dzialanie.
ale jak mam byc szczera to nie wierze w efekty jakichkolwiek terapii jesli nie mowimy o mlodych ludziach, ktorzy jeszcze sa otwarci.
a z doroslym pzrestepca to jak z dzikim, upartym i przestraszonym zwierzeciem, zlapie sie jakas nic porozumienia ale tak czy siak zazwyczaj ucieknie <mowie oczywiscie o ucieczce mentalnej, o niecheci do jakiejkolwiek formy pomocy>
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Post autor: invincible_girl ;) »

hehe..a wiecie, że moja historia zaczela sie wlasnie od tego serialu??!! bo pan scofield, czyli wentworth miller jest wielkim fanem Michaela Jacksona!!! :D:D:D skoro ten koleś jest reżyserem, to nie bez przyczyny tak często widziałam nawiązanie do MJa w tym filmie!! począwszy od "zmienianie świata zacznij od siebie" przez "all you need is love", Beatlesów..kończąc na białych skarpetkach i podkoszulkach, które są identyczne, jak te michaelowe.. xDD
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

kaem pisze:Druga seria Dextera kilka tygodni temu dobiegła końca, 3 na jesień
idzie jesień, Dexter wrócił i zapowiada się ciekawie : )

Obrazek

tymczasem moim mistrzem ciętej riposty został Dr House, z serialu o tym samym tytule. genialny serial.
podobnie jak Nip/Tuck bije rekordy w stanach, bił.
coś o serialu
dobiegam do końca 1 sezonu i głód narasta, a tu się uczyć trzeba, co zrobić?

Obrazek

hmmmm.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

To tak, jakbyś został przyparty i nie miał gdzie uciec. Jakby twój świat zmalał, a nawet zniknął. I czujesz falę paniki- choć w innym czasie dnia, jak myślisz, czego doświadczasz, czujesz co to szczęście.
Może dlatego tak lubię ten serial, bo mi to pokazuje; bo mogę patrzeć i nabierać dystansu do własnych demonów?
Bohater serialu musiał jeszcze jako dziecko pozbyć się uczuć, bo wtedy były na tak nieznośnym poziomie, że były nie do uniknięcia. Oglądanie, jak matka jest zabijana, cięta na kawałki i spędzenie po tym mnóstwa godzin z bratem w kałuży krwi robi swoje. Nie do zniesienia, prawda? Tylko wyłączyć uczucia, tylko ich nie czuć, bo inaczej tobą zawładną i doprowadzą do utraty zmysłów.
A z drugiej strony flirtowanie z nimi, prowokowanie się do ekstremum. Jak anorektyczka, chodząca z upodobaniem przy półce ze słodyczami, by delektować się doświadczeniem, że ma swój głód na wodzy i może ich nie kupić, nie zanieść do domu i pożreć. Jest królem dnia, znów pokazała sobie, że może kotrolować najgorsze.
Prawa fizyki jednak są nieubłagalne. Jak się czegoś unika, to cię to w końcu dopadnie. Będzie czyhać w podświadomości i pragnąć dopełnienia, by jaźń doświadczyła swojego cienia. Główny bohater dostaje bezawrunkową miłość... Łamią się jego obrony przed zobaczeniem kim jest. Nie tylko jemu.

Pamiętam, jak na jednym z warszatów o systemowych ustawieniach rodziny pracowaliśmy nad morderstwami w historiach rodzinnych. Z doświadczenia twórcy metody wypływa przekonanie, że mordeca poprzez akt mordu wpisuje się do rodziny ofiary jako jej członek. Morderstwo niesie tak wielki ładunek emocjonalny dla rodziny, że paradoksalnie tworzy się bardzo silna więź, podobna do więzi tzw. "czarnych owiec"- osób wyklętych poza krąg, ale bardzo przeżywanych. Dużo trudu trzeba przecież sobie zadać, by być wiernym zmowie milczenia nt. danej osoby. Dlaczego o tym piszę? Bohater serialu, zabijając po raz 1 może osobę niewinną, mówi: "Dlaczego będąc martwym, nadal jesteś żywy w mom życiu?". Kolega ma dużą rodzinę.
Obejrzałem 1 odcinek 3 serii Dextera.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Trinity

Post autor: Trinity »

Dla mnie Dexter bije na głowę wszystkie poprzednie seriale jakie oglądałam, aczkolwiek wciąż oglądam Heroes'ów i PB. Dziś jestem po świeżym odcinku i Dextera i PB... i stwierdzam, że nie mam nerwów co do niektórych momentów w serialach.

Czy ktoś może oglądał taki serial "trawka" "weeds" ?
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Trinity pisze:aczkolwiek wciąż oglądam Heroes'ów
no prosze, w końcu 'spotykam' kogoś, kto ogląda Herosów.
nie wiem skąd niechęć do serii, dla mnie jest klimatyczna i to taki serial o x-menach. jak wg Ciebie sie prezentuje 3 seria?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Trinity

Post autor: Trinity »

majkelzawszespoko pisze:
Trinity pisze:aczkolwiek wciąż oglądam Heroes'ów
no prosze, w końcu 'spotykam' kogoś, kto ogląda Herosów.
nie wiem skąd niechęć do serii, dla mnie jest klimatyczna i to taki serial o x-menach. jak wg Ciebie sie prezentuje 3 seria?

3 seria chyba nawet ciekawsza niż volume 2. Ważne, że wciąż trzyma w napięciu i inaczej się patrzy na Sylar'a :) Wszystko jest takie pogmatwane teraz, ciężko zrozumieć dokładnie o co biega, ale juz po raz drugi oglądam te odcinki, bo mama wróciła z daleka i musiała nadgonić serial :P więc z nią obejrzałam i już więcej rozumiem xD
Awatar użytkownika
huczek

Post autor: huczek »

Trinity pisze: Czy ktoś może oglądał taki serial "trawka" "weeds" ?
Obejrzałem kilka odcinków Weeds (weeds jest także określeniem na okrycia noszone przez wdowę). Serial - trochę lepszy od sitcomu. Jednak nie w moim guście.

Moim numerem 1 jest Dexter. Kolejne pozycje w moim rankingu "nowych seriali" zajmują:
Six Feet Under i True Blood. Lubiłem także pierwszą serię Gotowych na wszystko.
True Blood wciąga. Autor scenariusza (współautor SixFeetUner) opisał serię jako popcorn dla intelektualistów :-)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

huczek pisze:True Blood wciąga. Autor scenariusza (współautor SixFeetUner) opisał serię jako popcorn dla intelektualistów :-)
Samo foto jest bardzo zachęcające. :diabel:
Filmweb pisze:True Blood

Historia Sookie Stackhouse, barmanki żyjącej w Louisianie, która potrafi czytać w ludzkich myślach. Pewnego dnia jej życie zostaje wywrócone do góry nogami, gdy Wampir Bill, wchodzi do miejsca jej pracy -dzieje się to w dwa lata po tym, jak wampiry "wychodzą z trumien" w publicznej telewizji.
W takich sytuacjach żałuję,że nie mam HBO.
A czy serial ten jest czy też będzie może emitowany na jakiejś innej stacji?
Czy w ogóle jest emitowany w Polsce?
Obrazek
Awatar użytkownika
huczek

Post autor: huczek »

Erna Shorter pisze: Czy w ogóle jest emitowany w Polsce?
Nie jest emitowany, nigdzie nie można kupić i nie namawiam do piractwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
okussa

Post autor: okussa »

Obrazek
Niedawno rozpoczął się sezon nowego serialu pt. Harper's IslandSerial opowiada historię grupy przyjaciół, której członkowie zaczynają ginąć w tajemniczych okolicznościach w trakcie uroczystości ślubnej. Jak dotąd zostały wyemitowane 2 odcinki(z trzynastu, bo tyle zaplanowano wyprodukowac). Jak dla mnie intrygujaca fabula, trzymajaca w napieciu do konca.Boje sie tylko jednego..ze do 13 odcinka wszyscy zginą;p Moze nie jest to szczyt marzen jesli chodzi o tego typu produkcje (horror, dramat), ale sadze ze warto sie zaznajomic.
tu macie trailer: http://www.youtube.com/watch?v=l_MkhHyS ... re=related

w skali od 1 do 6 ocenilabym na 5
Awatar użytkownika
mjowagabrionetka

Post autor: mjowagabrionetka »

Obejrzałam już całe 4 sezony . ;) :mj:

Pank: tylko, że zdradzanie zakończenia serialu uważam za zwykłe chamstwo, nawet jeżeli było nieświadome. A przy okazji ściągania z internetu - szkoda, że zabrakło jeszcze linków do plików. :wariat: Ostrzeżenie.
Obrazek
ODPOWIEDZ