Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
anja

Post autor: anja »

Jak to dobrze, że można się rozpisywać o tych utworach, które się lubi, wychwalając je pod niebiosa. W poprzednich NO, mimo, że reguły były inne, ja i tak „musiałam” pisać o tych, które uwielbiam.
Reguły w końcu dotarły do mnie, bo na początku też trochę czułam się zdezorientowana zapowiedziami kaema.
Uff, a jak to dobrze, że nie trzeba bronić The Lady In My Life (ależ żarliwie robiłabym to).
Do rzeczy. Radość, radość, radość. Oczywiście P.Y.T.(nawet w MJ Hit Charts na nią oddaję najwięcej punktów). Bez tej piosenki nie ma Thrillera. Ona ma taki klimat szalonej, młodzieńczej radości, kiedy wszystko jest możliwe. Aż wyśpiewuję (wydzieram się) z Michaelem I want to love you (P.Y.T.)… bo potem, przy następnej piosence z płyty, już tylko wzruszenie i łzy.
P.Y.T. to jedna z moich najukochańszych piosenek. Parlando urocze (te wspomniane tenderoni i sugarflaye), świetna artykulacja, rytm, dynamika i głos z tamtych lat. Michael Jackson, przed którym świat stał otworem, a właściwie przed którym ten świat padł na kolana. Nawet lubię wersję z 2008 r. (dla mnie to najlepsza wersja starego utworu na rocznicowym wydawnictwie).
P.Y.T. nie powinno znaleźć się w tym zestawie, ale cóż konkurencja na dreszczowcu była ogromna. Obecność takiej piosenki w tym NO świadczy o klasie płyty.

People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

kaem pisze:Gdybym miał coś do powiedzenia bossom Sony, to bym oczywiście upomniał się o dema, materiały wizualne. Ale też, tańszym kosztem, zamiast kolejnego best of, poprosiłbym o zestaw
1. Hold My Hand (feat. Akon)
2. You Are Not Alone
3. The Girl Is Mine
4. Girlfriend
5. Don't Walk Away
6. Childhood
7. One More Chance
8. You Are My Life
9. On The Line
10. Why
11. It's The Falling In Love
12. Cry
13. You Are My Life (rare early version)
14. You Are My Life (piano 'brought tears to my eyes' version)
15. You Are My Life (stripped mix)
16. You Are My Life (rock mix, feat. Fergie)
17. You Are My Life (R. Kelly's remix, feat. Akon)
18. You Are My Life (Buszmen's mix)

Się rozmarzyłem... :zgon:
Będzie edycja w pięciu zamszowych okładkach?
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

O, Childhod! ;-) Dla niewtajemniczonych, w NO nowo przybyli zawsze lądowali na pierwszej stronie tematu i głosowali na to nagranie, pomimo że dawno już inna płyta była w centrum zainteresowań, nie HIStory.
Na tle otoczenia The Girl Is Mine żwawo się prezentuje. Wymiatacz parkietowy, normalnie.
Myślę Towarzyszu, że jak to zobaczy Towarzyszka Maverick, to Ci nogi z tyłka powyrywa. Już pewnie śpiewa Sooner or later you're gonna be mine.
Choć ujawnię nagą prawdę o koleżance. Otóż:
Maverick pisze:Wracam do mojego "You Are My Life" w dwudziestu trzech miksach.
To bujda na resorach. Koleżanka nie dysponuje takowymi. Została namierzona i zdemaskowana kilka tygodni temu we Wrocławiu.

Z It's The Faling In Love to dziwna sprawa jest. Jak pierwszy raz słuchałem płytę, ten właśnie utwór spodobał mi się najbadziej. Od razu wpadł w ucho i chętnie sobie go nuciłem.
To wciąż jest dobre nagranie. Dziś jednak dla mnie brzmi bardzo naiwnie. Takiej dawki banału to nawet na nastoletnich płytach Michaela próżno szukać.
Ten sam "grzech" ma The Girl Is Mine, choć tu powiem, że w ostatnich latach polubiłem bardzo to nagranie. Tam..., ale to kiedy indziej.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

Superfly Sister przeciez to nawet obok slabego utworu nie stalo, zajebi***** tego kawalka mozna mierzyc w ilosci ruchow frykcyjnych wykonanych podczas tanca.

ten utwor jest w tym zestawieniu ino dlatego, ze pruderyjnosc i zachowawczosc niektorych uczestnikow NO nie pozwla im sluchac wulgarnego MJ'a bez rumienca na twarzy i drapania sie w glowe z niedowierzaniem.
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

oczywistą oczywistością i masłem maślanym cofając się do tyłu głos na P.Y.T. - fakt, że kompletnie nie pasuje do tego zestawienia paszkwili powinien być wystarczającym argumentem, ale co widzę? Inne głosy widzę.
Ostatnimi czasy najczęściej słuchany kawałek przeze mnie z 'Thrillera' razem z 'The Lady In My Life'.
Skarb.
No i Quincy jak łza.
ObrazekObrazek
ABmoonwalker

Post autor: ABmoonwalker »

Ja głosuję na Superfly Sister. Od kiedy pierwszy raz usłyszałem ten kawałek, nie jestem w stanie przestać. Zawsze bardziej mnie wciągały taneczne piosenki, a ta po prostu wbiła mi się na zawsze. Bardzo miły element albumu BOTDF i jak mi losowo wyjdzie na odtwarzaczu MP3, to nigdy nie ominę jej :happy:
Mikuśśś...

Post autor: Mikuśśś... »

P.Y.T-to piosenka która jest boooska!:)
Obrazek
Awatar użytkownika
SuperFlyB.

Post autor: SuperFlyB. »

Speed Demon - SuperFly Sister - Speed Demon - SuperFly Sister - Spe...
<patrzy na swój nick>
Zdecydowanie SuperFly Sister
Dlaczego?
1. Za melodię - skoczną, taneczną, dość komiczną
2. Za dirty/nasty tekst -> Janet <Miss Jackson if you're nasty>
3. Za wokal, bardziej dirty niż tekst
4. Trzeci najcześciej odtwarzany utwór w mojej bibliotece
Obrazek
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Widzę, że numerek jeden (w ogólnym rozrachunku) z PYT nie będzie zagrożony. Świetnie!

Jednak zagłosuję na kolejny numerek (mocniejszego z najsłabszych) - Speed Demon.

A to za tę wstawkę, mostek, bridge...jak zwał, tak zwał...

Speed Demon, You're The
Very Same One
Who Said The Future's In
Your Hands
The Life You Save Could Be
Your Own
You're Preachin' 'Bout My
Life Like You're The Law
Gonna Live Each Day And
Hour Like
For Me There's No Tomorrow

Utwór dla ludzi, którzy żyją z pasją. Podejmują samodzielne decyzje i ponoszą odpowiedzialne konsekwencje swoich działań. Nie stanowiąc przy tym zagrożenia dla innych. Czerpią od życia garściami i mają pełne zaufanie do swoich intelektualnych, twórczych możliwości (mind is like a compass) i to niekoniecznie na torach formuły jeden. ;]
W ogóle muzycznie to przesmaczny, kultowy kąsek jest!
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Marie

Post autor: Marie »

Superfly Sister.
Bo?
Bo czaruje żywą melodią, niesamowitym, a można by powiedzieć nieprzyzwoitym głosem Michaela, "dirty" tekstem, tym, że po przesłuchaniu jej raz chodzę po ulicy, a w głowie krąży mi jego "You're dirty, Keep nasty".

Bo push it in, stick it out.
Awatar użytkownika
GosiOla

Post autor: GosiOla »

Nie wiem, czy jeszcze zdążyłam, jeśli tak to głosuję na P.Y.T.. Ja również uważam, że wcale nie powinna była się w tym zestawieniu znaleźć, ale jesli już do tego doszło to niech będzie jego najmocniejszym ogniwem.
"Mijaj zdrów otwarte okna"
Obrazek
Awatar użytkownika
magnolia

Post autor: magnolia »

Przyłączam się do obrońców Superfly Sister.
Superfly Sister lubię tak samo jak Morphine. Jak ktoś wcześniej zauważył, Odlotowa Siostra to fajna piosenka do tańca, z pewnością rozkręciłaby każdą imprezę. Jest w niej paradoks, że nieśmiały i wstydliwy MJ napisał i zaśpiewał taki tekst... :diabel:.
Głos na Superfly Sister.
Obrazek
"I'll never let you part for you're always in my heart."
Awatar użytkownika
Moscan

Post autor: Moscan »

Głos na P.Y.T. (Pretty Young Thing) - nie wiem jak ten utwór się tutaj znalazł :wariat:. Piosenka ma świetny klimat, ta lekkość, ta radość, aż chce się tańczyć :banan: To zdecydowanie najlepszy utwór, z tych które tutaj mamy.
Awatar użytkownika
MJ_Aniuta

Post autor: MJ_Aniuta »

Ja też głosuje na P.Y.T. (Pretty Young Thing), bo chyba znalazło się tu z przypadku, ma energię i ten niesamowity klimat, tak więc nie miejsce dla niej w tym rankingu ;-) Najchętniej to bym zagłosowała od razu na parę piosenek i wcale nie z litości, aż dziwi mnie, że niektóre utwory się tutaj znalazły.
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

"Girlfriend" - z mojej naj, naj, naj, płyty "Off The Wall". Pokochałam już od pierwszych dźwięków. Rewelacyjny bas, syntezator i pełne wdzięku wykonanie Michaela (lepsze od oryginału Paula McCartneya) - jeden z tych kawałków po których czułam, że staję się jego fanką.

Ps. No, wreszcie poszliście po rozum do głowy i zmieniliście zasady głosowania.
Takie głosowanie to ja rozumiem :-)

Ps. Parę innych też by się znalazło:
"Superfly Sister" - dosadny ( ale nie wulgarny, nie zgadzam się z jednym z przedmówców), bardzo prawdziwy tekst, doskonale ujmujący poruszony problem, mój ulubiony numer z "Blood On The Dancefloor", "It's The Falling In Love" - bo też z "Off The Wall", wiadomo ;-), a dla mnie każda z piosenek z tej płyty jest doskonała, "P.Y.T" (funk z wczesnych lat 80., z płyty która odmieniła życie Michaela, wiadomo), ale jednak zostanę przy "Girlfriend".
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Zablokowany