Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.
Głos ponownie na You Are Not Alone.
Dla mnie to czołówka HIStory, nie rozumiem jak ten utwór się tutaj znalazł. Na płycie jest kilka słabszych kompozycji od tej.
Don't Walk Away - przyznaje że dopiero nie dawno postanowiłem bardziej przysłuchać się temu utworowi i okazało się, że to świetny kawałek. Siostra Human Nature można rzec. Gitara akustyczna i Michael Jackson to rzadki duet. Wyobrażam sobie Michaela na scenie, na środku, on na krześle i wszystkie światła skierowane w jego stronę, ktoś z tyłu gra na gitarze, Michael śpiewa lekko, do mikrofonu na statywie - Don't walk away (a później inne utwory w wersji akustycznej lub swingując numery z Off the wall itp.) Amen
Zagłosowałabym na ,,hold my hand" ale że to i tak nic nie da, a chcę mieć udział w zabawie mój głos wędruje zatem na: Don't walk away- lubię i to bardzo. Obok Speechlees jest to moja ulubiona ballada na albumie. Jest taka minimalistyczna, ale lubię takie utwory.
Jedna z najpiękniejszych ballad Michaela.
Piękne stopniowanie emocji.
Na początku świetna gitara i tak delikatny wokal, jakby muskanie skrzydełkiem motyla.
A potem rozpacz.
Don’t walk away.
If you go, I won’t forget you…
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels - John Lennon
MJ_Aniuta pisze: A co będzie jak się przyznam, że nawet You Are Not Alone lubię....
Będzie co będzie
Jak już Lika napisała, nie jesteś tu sama- jest nas co najmniej trzy
... Cztery, a pewnie inni/inne dołączą.
Ja tymczasem wybieram w tej rundzie Gone too soon. I wcale nie dlatego, że I rocznica tuż tuż i wspomnienia wracają ze zdwojoną siłą. Ta ballada jest tak piękna w swojej prostocie i posiada taki ładunek emocjonalny. I pomyśleć, że Michael śpiewał ją z dedykacją dla przyjaciela, a po latach stała się wspomnieniem po nim. Ah życie! Doprawdy trudno przewidzieć, co przyniesie.
Michael jest tu tak cudownie liryczny, delikatny, ten łamany głos puentujący zakończenie... Tekst poetycki, pełen porównań. To taki oddech na płycie Dangerous po tych wszystkich stylistycznych fajerwerkach.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono www.forumgim6.cba.pl
No to ja sobie zagłosuję na Girlfriend, ach, bo to taka słodka piosenka, Michael straszy tą biedną dziewczynę, że wszystko wygada jej chłopakowi i zawsze się uśmiecham, kiedy jej słucham