Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
Xander

Post autor: Xander »

Nite Line - zastanawiam się, co ta piosenka jeszcze tu ro robi. Nie popełniajmy tego samego błędu co Michael. Umieszczenie The girl is mine zamiast Nite line na albumie to już spora pomyłka. Ale co miał biedny zrobić, odrzucić utwór nagrany z beatlesem? Cios za ciosem, the girls is mine za say say say. Tu jest pies pogrzebany.
Nite line to piosenka lat 80, idealnie pasująca to atmosfery jaką tworzy Thriller. Ta linia basowa, szczegolnie uwidoczniona pod koniec piosenki. To jest to co najlepsze w Michaelu (Get on the floor i Billie Jean) i choć niepisana przez niego, to jednak idealnie ją zaadopotował, sprawiając bezsprzecznie, że to jego dziecko.

P.S. Odczuwam dziwne Deja vu: Nite line, Trouble, Hot street ---> Unbreakable, Heartbreaker, Invincible ---> Pierwsza i druga trójka podobne do siebie nawzajem. Faktem jest, że tak jak na ost. płycie Michaela, nie zniósłbym takiego zestawu następujących po sobie piosenek. Ale samo Nite line jako choćby na upragniona 10 piosenka na albumie wszechczasów nie zaskodziłaby, powiem więcej - nawet by pomogła.
Obrazek
Awatar użytkownika
littleme

Post autor: littleme »

Man in the mirror pisze:Mój głos na You are my Life
Shamone MJówki, tą piosenkę trzeba wyciągnąć stąd!
Mówisz masz, głos na You Are My Life.
Talitha pisze:Tylko przykro było, że napisałaś "obciachowa" traktując to jako fakt. A rozumiem, że to Twoja subiektywna opinia.
Moja subiektywa opinia :diabel: i fakt...
majkelzawszespoko pisze: swoją drogą, dziwny jestem i ja, bo bardzo lubię One More Chance...

boś romantykzawszespoko jest i kropka!
Ale majkelu Nite Line??? No przesłuchałam teraz z dziesięć razy pod rząd i tyle tylko z tego mam, że będą mi się śniły koszmary. ;-)
Talitha

Post autor: Talitha »

Mój ponowny głos na You Are My Life.
Ostatnio zmieniony pn, 17 gru 2012, 22:39 przez Talitha, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

kaem pisze:
Lika pisze:Jestem pod wrażeniem (...) utworu Nite Line.
Tak tak... oczywiście :smiech:
Jak widzę nieprzewidywalne społeczeństwo bardziej doceniło Hold my Hand, musisz być usatysfakcjonowany kaem nenene Tutaj niczego nie można być pewnym!

loveMJPT

Niemniej jednak chciałabym mieć wpływ na wyniki, podobno każdy głos się liczy (że tak sobie pojadę niedzielnym sloganem ;-))
Dlatego dołączę do komitetu wspierającego:

Gone Too Soon

Ponieważ pieśń to szczególna. Ponieważ wzrusza i porusza. Ponieważ urosła do rangi symbolu. Ponieważ wymiar emocjonalno-sentymentalny tego nagrania jest dziś nie do przecenienia. Ponieważ... :surrender:

Jestem ogromnie ciekawa co teraz zrobi team wspierający Hold My Hand? Spodziewaliście się pewnie, że sprawę głosowania macie załatwioną przynajmniej do ćwierćfinału, a tu taka niespodzianka... nic z tego! :diabel2:
Ostatnio zmieniony wt, 06 lip 2010, 0:57 przez Lika, łącznie zmieniany 1 raz.
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Awatar użytkownika
MJackson

Post autor: MJackson »

Gone Too Soon ponownie :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Mariurzka

Post autor: Mariurzka »

Eeee, że Hold My Hand już teraz?
Musztarda po obiedzie, bo skoro się większość uparła, ale ja bym to "ciut" później wywaliła.
A że jakoś przeoczyłam poprzednią rundę (to pewnie przez to, że w kółko słucham Nite Line i chyba dopadło mnie zakrzywienie czasoprzestrzeni, albo coś w tym guście :hahaha: ) to szybciutko oddam głos, żeby mi znów runda nie uciekła.

I od razu uprzedzę - nie na Nite Line. Jeszcze. Chyba ta hipnoza za słabo działa (a może za mocno i efekt jest odwrotny od zamierzonego?)
To nie jest tak, że to jest całkowicie zły i skopany utwór. Ewidentnie nie jest. Ale i (jak dla mnie) na tym etapie też i nie najlepszy. Ma potencjał (co pisałam już wcześniej) i swoje zdanie w tej kwestii podtrzymuję jak najbardziej. A czym dłużej go słucham tym bardziej dochodzę do wniosku, że brak mi jakiejś żelaznej konsekwencji w przejściach pomiędzy częściami. I faktycznie jakbym to podzieliła, to chyba byłoby lżej. Moje ucho zaczyna generować rosnące zaciekawienie pod koniec, gdy pięknie klangiem leci basowe solo - o, tutaj jest naprawdę świetnie (oczywiście od tej kompozycyjnej, instrumentalnej strony). Jak dla mnie - nie czas jeszcze na NL, nie czas.

Po tym długim wstępie czas przejść od antytezy do tezy.
To pewnie skrzywienie lat dziecięcych, gdy pacholęciem będąc biegałam sobie do szkoły muzycznej, ale lubię piosenki o klasycznym aranżu, nieprzeładowane mnóstwem instrumentów prowadzących i mnóstwem zapełniaczy. Rodzące konotacje z muzyką filmową, której zadaniem jest tworzyć piękne tło, nienarzucające się głównej linii (czy to instrumentalnej, czy wokalnej) utworu. Głosuję więc na kompozycję, w której piękne smyki i delikatna linia instrumentu klawiszowego okraszone fletami oraz hafrą budują piękne, nastrojowe i jak dla mnie ewidentnie filmowe tło. I to wszystko w połączeniu z tekstem tworzy naprawdę dobrą muzyczną mieszankę. A że wzruszającą i symboliczną, to już inna kwestia.
Głos na Gone Too Soon
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
thewiz

Post autor: thewiz »

Jak tu nie wierzyć w spiski? Mój głos nie został policzony nenene . W każdym razie oddaje go ponownie na Work that body bo bardzo lubię Superfly Sister glupija .
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

littleme pisze:boś romantykzawszespoko jest i kropka!
oj tam oj tam nie do końca!
Ale majkelu Nite Line??? No przesłuchałam teraz z dziesięć razy pod rząd i tyle tylko z tego mam, że będą mi się śniły koszmary.
okeeej, ale...
littleme pisze:Mówisz masz, głos na You Are My Life.
przecież ta piosenka nadaję się idealnie tylko do tego, aby całą noc spędzić pijąc i wymiotując na przemian...
po czym wstać rano, stwierdzić 'już nie piję', włączyć You Are My Life i od nowa... no masakra jakaś.

Głosa na Nite Line ponownie.
ObrazekObrazek
Mandey

Post autor: Mandey »

majkelzawszespoko pisze:przecież ta piosenka nadaję się idealnie tylko do tego, aby całą noc spędzić pijąc i wymiotując na przemian...
po czym wstać rano, stwierdzić 'już nie piję', włączyć You Are My Life i od nowa... no masakra jakaś.
Chyba nie odważyłbym się nawet przy tym pić. W tak ciepłe dni i przy takim smęcie mógłbym szybko odpłynąć. ;-) Szkoda zachodu.
Ja obstaję nadal przy głosie na One More Chance. Uzasadnienie było.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Hold my Hand" wygrywa
Jezus Marian!!!
HMH lepsze od Gone Too Soon i I'm In Love Again? Czyście oc*&^%li??! Tylko upały Was tłumaczą, drodzy głosujący.
M.Dż.*, biorąc pod uwage dobór emotek w Twoim poście zjadlaś coś ostrego. Mogę potrzymać Twoją dłoń, tylko unieważnij te głosy czy coś :zgon:
M.Dż.* pisze:Do "najgorszego" mam tylko jednego kandydata
Nie kokietuj, tylko wyznaj prawdę- jak na spowiedzi albo jak na kozetce. Obstawiam BOTD. Right?
homesick pisze:GIRLFRIEND na przekor
To mi pachnie manifestacją ideologiczną. Przecież ta piosenka jest komiczna- idiotyczna. Girlllfrieeeend Im gonna tell your boyfriend yeaaah! Argument dla ludzi nie lubiących Paula. I hej! Kto tu kiedyś mówił o wujkowatym McCartneyu?

Nite Line.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

Proszę mi tu "Girlfriend" nie obrażać. Świetnie zagrana, świetnie zaśpiewana. Tekst też w porządku.
Co do "Hold My Hand", to się zgadzam.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

To mi pachnie manifestacją ideologiczną. Przecież ta piosenka jest komiczna- idiotyczna. Girlllfrieeeend Im gonna tell your boyfriend yeaaah! Argument dla ludzi nie lubiących Paula. I hej! Kto tu kiedyś mówił o wujkowatym McCartneyu?

eee... :knuje: manifest powiadasz...teczowa flaga w lopocie i Girlfriend na ustach, zastanowie sie na najblizszej paradzie w Warszawie.

ale ja juz sie tlumaczylam i nikt nie rozumie co ja widze w tej piosence, czego inni dostrzec nie moga, widze przymruzenie oka, widze i slysze delikatna nutke ironii, co nadaje tej idiotycznej piosence pikanterii. on szantazuje biedna dziewczyne i uwodzi jednoczesnie a wszystko okraszone uhuu i lalala.
a Paul to piernik i zdania nie zmieniam.

no i niestety wszystko co zostalo jest komiczno-idiotyczne, Nite Line nadaje sie do repertuaru Chip & Dail (tak chyba te wieworki sie nazywaly)

nie skomentuje juz nawet You Are My Life...mzs zrobil to wystarczajaco obrazowo.

a Hold My Hand no coz na imprezke w Mielnie, Ostródzie czy gdzie tam w sam raz.

edit;

tak jakby o glosie zapomnilaam Girlfriend poprosze ;p
Ostatnio zmieniony wt, 06 lip 2010, 11:03 przez homesick, łącznie zmieniany 1 raz.
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

jaciejacie, HMH <3
No, to teraz wycjągam i trzymam za rękę You Are My Life
Awatar użytkownika
anja

Post autor: anja »

W tej piosence słychać ciszę.
Jest żal, rozpacz, ale tak cichutko wyśpiewane, jakby Michael bał się zakłócić spokój tego, który odszedł.
I ten klasyczny aranż, o którym pisze Mariuszka.
Mariurzka pisze:Głosuję więc na kompozycję, w której piękne smyki i delikatna linia instrumentu klawiszowego okraszone fletami oraz hafrą budują piękne, nastrojowe i jak dla mnie ewidentnie filmowe tło. I to wszystko w połączeniu z tekstem tworzy naprawdę dobrą muzyczną mieszankę.
Gone Too Soon.

Wiem, że klimat początku wakacji nie sprzyja tej piosence, ale
kaem pisze:HMH lepsze od Gone Too Soon (...)? Czyście oc*&^%li??!
No dobra, przyznam się, ja też lubię posłuchać HMH. Nawet bardziej niż lubię:hug: i pewnie niedługo zagłosowałabym na to, ale nie daliście mi szansy :smutek:
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
Awatar użytkownika
Moscan

Post autor: Moscan »

Głos na Nite Line.

Nie ukrywam, że ten utwór porywa mnie najbardziej spośród tych, które tu zostały. Można sobie nawet przy nim potańczyć :dance: Reszta utworów, które tutaj zostały nie porywają tak do tańca, ba przy niektórych nawet o tańczeniu mowy nie ma. Na te utwory jednak przyjdzie czas, tymczasem pozostaję przy bardziej skocznych rytmach.
Tak jak już ktoś wspomniał, utwór ten mógłby spokojnie znaleźć się na Thrillerze zamiast tej słabizny w postaci The Girl Is Mine :zgon:
Zablokowany