Kartka z Kalendarza MJ

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

9 kwietnia

1974
Rodzina Jacksonów w tym La Toya Jackson, Randy i Janet występują podczas piętnastu nocy w MGM Grand Hotel, Las Vegas, Nevada .

1974
Jackson 5 śpiewa Let It Be , Never Can Say Goodbye i Dancing Machine w Tonight Show with Johnny Carson.

1984
Dzięki organizacji Brass Ring Society, która spełnia życzenia nieuleczalnie chorych dzieci, Michael Jackson zaprasza do swojej posiadłości 14 -letniego Davida Smithee.
Chłopiec cierpi na mukowiscydozę i jego marzeniem było poznać Michaela.
Michael Jackson daje Dawidowi czerwoną skórzaną kurtkę z " Beat It " i kryształową rękawiczkę którą miał ubraną na American Music Awards , gdzie dostał 8 nagród. David Smithee niestety umiera.

Obrazek

1998
Jury Los Angeles Superior Court przyznano Michaelowi 2.700.000 dolarów odszkodowania za zniesławienie przez niejakiego Victor Gutierrez z TV show Hard Copy.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
@neta

10 kwietnia

1974
Rodzina gra kolejną noc w MGM Grand Hotel, Las Vegas, Nevada

1988
Michael w Houston, w Teksasie.Bynajmniej...nie ma problemu nenene ale jedynie drugi z trzech koncertów z BWT

1995

Michael Jackson i Lisa Marie Presley-Jackson odwiedzają Tower Records w Sherman Oaks w Kalifornii.

Obrazek

2009
Michael Jackson idzie na zakupy w Beverly Hills.

2009
Album "Thriller" jest wybrany Największym Albumem Wszechczasów w plebiscycie przeprowadzonym wśród 40.000 widzów MTV.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
@neta

11 kwietnia

1971
Mama's Pearl The Jackson 5 debiutuje na liście UK Pop Singles gdzie będzie numerem 1 przez 7 tygodni.

także 1971
Never Can Say Goodbye The Jackson 5 debiutuje na liście Billboard US Top 40 Singles , gdzie dociera do 2 miejsca i jest grana przez 11 tygodni; i Billboard US Black Singles Chart, gdzie zostaje numerem 1 i jest na liście przez 13 tygodni.

1985
We Are The World zostaje wydane na płycie w USA.

1990
Michael Jackson i między innymi Elton John, Barbara Bush (1 dama USA) uczestniczą w ceremonii pogrzebowej Ryana White.

www.youtube.com/watch?v=swTeobKyM1M

1999
Michael Jackson spędza weekend w Londynie z Mohamedem Al Fayed. Uczestniczy angielskim meczu futbolu na Craven Cottage Fulham, sprawia niespodziankę wizytą w Liberty Radio i daje wywiad do tabloidu Daily Mirror.

http://www.youtube.com/watch?v=ByyajPOy2Ag

2005
żenujący proces Michaela trwa..dziś zeznaje June Chandler
Awatar użytkownika
@neta

12 kwietnia

1973
The Jackson Five To Make My Father Proud and If'n I Was God, dla Motown Records w Detroit, Michigan.

1980
Singiel Michaela Jacksona " Off The Wall " 10 hitem w USA.

1989
Michael Jackson odbiera nagrodę Sammy Davis Jr i The Heritage Award na 3. Ceremonii Soul Train Music Awards w Stanach Zjednoczonych.

http://www.youtube.com/watch?v=b1ZzxLsE7b8

Michael wychodząc po raz trzeci po nagrodę, tym razem wręczaną osobiście przez Quincy Jonesa mówi:
Chcę podziękować publiczności. Chcę podziękować wszystkim, którzy pracowali nad tymi wspaniałymi projektami.Chciałbym podziękować wszystkim dzieciom w szkole w Cleveland w Stockton w stanie Kalifornia, ... Kocham ich bardzo mocno i publiczność, dziękuję bardzo.

1994
Michael jest nominowany do nagrody Caring For Kids nagrody dla osobistości poświęcających się pracy na rzecz dzieci od Body Sculp (organizacji zajmującej się dbaniem o wychowanie fizyczne by uchronić młodzież od zażywania narkotyków). Szacuje się, że około 75 000 osób w wieku od lat 8 do 18 głosowało na Michaela Jacksona jako ulubiony wzór do naśladowania.

http://www.youtube.com/watch?v=oHS4ojhp4Jo

2002
Michael Jackson zwrócił się do akcjonariuszy MDP Worldwide Entertainment w formie wiadomości wideo.
Michael wyjaśnia swoją wizję i plany filmowe, które ma nadzieję produkować pod szyldem Neverland Pictures.
Awatar użytkownika
@neta

13 kwietnia

1973
Michael wydaje swój trzeci solowy album Music and Me. Jak na 15 latka to niezły dorobek.
Na zdjęciu wygląda oczywiście odpowiednio "młodziej". ;-)
Obrazek

1988
Pierwsza z trzech nocy w w Omni, Atlanta, Georgia - trasa promocyjna Bad World Tour

1999
Po wspólnej wizycie na meczu z Mohamedem Al- Fayed, Michael Jackson udziela wywiadu angielskiej gazecie Daily Mirror.
Michael mówi:
Nie wiedziałem nic o piłce nożnej i nigdy nie byłem na żadnej imprezie sportowej, więc to było dla mnie wspaniałe doświadczenie.Od teraz jestem fanem piłki nożnej, na pewno jestem uzależniony To było tak ekscytujące i namiętne -Fani reagowali tak samo jak ludzie, którzy przychodzą na moje koncerty. Były krzyki i krzyki i doping dla swoich graczy, pokochałem to, chciałem skakać i zacząć tańczyć, bo jestem przyzwyczajony do takiej reakcji, gdy słyszę cały ten hałas. Fani byli świetni, choć wydawali się zaskoczeni moim widokiem.
Nie mam wątpliwości, że Fulham będzie promowany, wydaje mi się, że to naprawdę dobry zespół z wielkim duchem.
Poznałem wszystkich piłkarzy i byli tacy uprzejmi wobec mnie.

cóż za poprawnie polityczna, sprytna wypowiedź :smiech: ;-)
Awatar użytkownika
@neta

14 kwietnia

1973
Singiel Skywriter The Jackson 5 debiutuje na liście przebojów Billboard Charts, gdzie przebywa 16 tygodni.
Obrazek

1979
The Jacksons daje koncert w Clevland w stanie Ohaio Destiny Tour

1982
Michael Jackson i Paul McCartney spotykają się w studio by nagrać The Girl Is Mine w Los Angeles.

Obrazek

1984
Michael Jackson jest jednym z gości, na kolacji TJ Martell Fundacji honorującej szefa CBS Records Waltera Yetnikoff w Nowym Jorku. Podczas kolacji śpiewa Cindy Lauper.

1988
Michael daje koncert podczas drugiej z trzech nocy w Omni, Atlanta, Georgia.

1989

W Neverland Whitney Houston wręcza Michaelowi nagrodę za ogromny wkład w sztukę wideo i przeniesienie tej formy sztuki na nowe horyzonty.

Obrazek

Michael wygrywa World Music Video Award w kategorii Najlepsze Video za Dirty Diana.

http://www.youtube.com/watch?v=V4ePnv_gQDA

1993
Michael Jackson rozmawiał z dziećmi, rozdawał autografy i żartował z pracownikami koncernu , Hasbro Inc fabryki zabawek.

Był po prostu ciekawy, jak wygląda firma produkująca zabawki mówi rzecznik Hasbro Wayne Charness, dodaje Michael ma wspólnego przyjaciela z przewodniczącym zarządu.

Supergwiazdor :-) Pop zajrzał na linię produkcyjną, do centrum badań i rozwoju oraz tzw fun'''' laboratorium, gdzie nowe zabawki są testowane.
Michael przebywał w fabryce około dwóch godzin.
Zadzwonił i zapytał czy będąc w okolicach Bostonu może przyjść. My zaś chętnie go obsłużyliśmy. dodał na zakończenie rzecznik.

1994
Michael Jackson wybiera się do kina na film Stomp w Orpheum w Nowym Jorku.

2009
Aukcja Juliens otwiera wystawę Króla Popu:
A Once in a Lifetime Public Exhibition Featuring Property From the Life and Career of Michael Jackson and Neverland Ranch" Collection day 1 of 12

Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

15 kwietnia

1974
Rodzina w tym La Toya, Randy i Janet ciężko pracują podczas szóstej z piętnastu nocy w MGM Grand Hotel, Las Vegas, Nevada.

1979
Destiny Tour w Cleveland w Ohio ciąg dalszy :-)

1988
Bad World Tour w Omii, Atlanta, Georgia ciąg dalszy :-)

1989
Moonwalker jest nadawany na kanale Showtime w kablowej TV w USA.

Obrazek

1993
Premiera filmu duetu Jackson - Murphy Watzupwitu na FOX i BET.

Obrazek

2009
Przesłuchania w Kodak Theatre w Hollywood dla tancerzy do koncertów This is it.
Awatar użytkownika
@neta

16 kwiecień

1983
Michael Jackson i Samir Kamoun biorą udział w sesji zdjęciowej w stroju Charlie Chaplina, by mu w ten sposób oddać hołd urodzinowy.

Obrazek

1984

Michael Jackson spotyka się z Mickiem Jaggerem.
Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

17 kwietnia

1983

Film muzyczny Beat it zostaje dodany do listy filmów video odtwarzanych przez stację MTV.

1984
Michael Jackson poddaje się zabiegowi chirurgicznemu rekonstrukcji skóry głowy w Brotman Memorial Hospital. Nowoczesną metodą chirurgii laserowej chirurg plastyczny dr Steven Hoeffin naprawia szkody wyrządzone przez płomienie podczas styczniowego kręcenia reklamy Pepsi .
Po zabiegu Hoefflin mówi:Michael ma bujną czuprynę.Byliśmy w stanie pokryć obszar przy użyciu jego własnych włosów, nie trzeba było żadnych implantów lub przeszczepów. On naprawdę potrzebuje odpoczynku.Szybko wraca do zdrowia, ale chcielibyśmy, żeby tu został kilka dni.
To było dość traumatyczne, fizycznie i emocjonalnie przeżycie. Operacja była dla niego bardzo ważna, aby mieć na głowie wszystkie swoje włosy, bez konieczności peruk lub innych warstw włosów.Chciał mieć to z głowy.

Podczas pobytu w szpitalu do Michaela dzwoni ponad 50000 fanów. ( mam nadzieje,że nie odbierał tych telefonów osobiście :-))

Obrazek

2003
Michael Jackson idzie na zakupy z Prince, Paris i La Toyą w Santa Monica w Kalifornii.

2009
Około 10 wieczór Michael Jackson został zauważony na zakupach w Book Soup on Sunset w Hollywood.Kupił 10-15 książek, a następnie wyszedł ze sklepu w towarzystwie ochrony.
Awatar użytkownika
@neta

18 kwietnia

1971
Jackson 5 wstępuje na żywo w programie TV Diana Ross US Special.

Wykonują Mama’s Pearl/Walk On/The Love You Save, It Was a Very Good Year (Spoof by Michael), I’ll Be There, Feelin’ Alright (z Dianą)

http://www.youtube.com/watch?v=fsWbJNiSONE

i skecz z Billem Cosby.

http://www.youtube.com/watch?v=kt9-ebaklf0

1995
HTWF, Permanent Charities i EC2000 sponsorują transport dla 46 dzieci z 18 krajów na Światowy Kongres Dzieci organizowany w Neverland Valley Ranch
Michael i Lisa Marie zapraszają do Neverland na 3 dniowe seminarium oraz szkolenie dla liderów zajmujących się problemami dzieci na świecie. World Congress of Children będzie dyskutować o raportach na temat praw dziecka w Szwajcarii i rozwiązywaniu krytycznych problemów.
Wyniki dyskusji i propozycje zmian będą przekazane przez HTWF i WWC na szczycie Dzieci Świata, podczas Złotego Jubileuszu Narodów Zjednoczonych w Kalifornii.
Małżonkowie ponadto oferują dzieciom wyżywienie i spanie na terenie rancza.
Dodatkowo fundacja Heal The World i Międzynarodowy Komitet Ratownictwa przekazuje transport z zabawkami do regionów wojennych Bośni i Hercegowiny.

http://www.youtube.com/watch?v=vFPG_JOEm5A

2006
Michael Jackson zatrudnia angielskiego potentata muzyki Guya Holmes jako nowego menedżera.
Gay jest również nazwany CEO of Two Seas Records, wytwórni założonej przez szejka Abdulla Hamad Al- Chalifa.
Ogłoszono, że Michael podpisał umowę na wyłączność z wytwórnią Two Seas Records na nagranie nowego albumu z terminem wydania planowanym na 2007 rok.
Guy Holmes pomógł w karierze U2, Jessie J, Davidowi Guetta i Dianie Ross osiągnąć szczyty list przebojów.
Oświadczenie Michaela :
Jestem bardzo podekscytowany moim nowym przedsięwzięciem i cieszę się z powrotu do studia i tworzenia muzyki.
Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

19 kwietnia

1979
Destiny Tour w w Valley Forge Music Fair, Pensylwania.

1980
Wytwórnia Epic wydaje 4 singiel z albumu Off the Wall.
Do utworu She's out of my life zostaje nakręcone video w reżyserii Bruce Gownera.
Michael staje się pierwszym solowym artystą z 10 najlepszymi singlami z tego samego albumu.

Obrazek

1988
Bad World Tour Michael Jackson gra 1z trzech nocy w Rosemont Horizon w Chicago w stanie Illinois.

1997
Michael Jackson przybywa w Paryżu, we Francji w Muzeum Figur Woskowych Grévin na inaugurację swojej figury woskowej.
Ogromna ilość fanów spowodowała, że zamknięto przez policję francuską Grand Bulwary.
Na odsłonięciu figury obecny jest Francuski mim Marcel Marceau. Wykonuje specjalnie dla Michaela pokaz pantomimy. Michael zostawia odcisk dłoni, a także oferuje jedną z jego platynowych płyt HIStory.
Do dnia dzisiejszego można obejrzeć to w paryskim muzeum.Aktualnie figura jest ubrana w strój w jakim Michael był ubrany na odsłonięciu.
Michael ma specjalną wnękę. Na sali towarzyszą mu między innymi Elvis, Madonna Einstein i Liza Minnelli.
Spędziłam tam 4 godziny. Przeżycie niesamowite, zaś Grand Bulwary jest jedną z głównych i ruchliwych ulic Paryża.
Obrazek
Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=pdDLndoh-M0

2006
Michael Jackson spotyka się z Hamad bin Isa królem Al Khalifa w Safriya Palace w Safriya , Bahrajn.
Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

20 kwietnia

1972
Michael Jackson w obiektywie Michaela Ochs w Hollywood Hills.

Obrazek

1974

Jeszcze tylko cztery noce na scenie w MGM Grand Hotel, Las Vegas, Nevada. :smiech:

1988
Michael Jackson gra drugi koncert w Rosemont Horizon, w Chicago w stanie Illinois - Bad World Tour.

1988
Po 4 latach prób ukazuje się wreszcie długo oczekiwania autobiografia Michaela pod znamiennym tytułem Moonwalk.
Książkę sygnuje wydawnictwo Doubleday zaś wstęp jest pióra Jaqueline Onassis.
"Została zadedykowana Fredowi Astaire i znalazła się na 1 miejscu bestsellerów na New York Times Best Seller list. W ciągu kilku miesięcy książka sprzedała się w ponad 500 tys. egz. Premierę miała w 14 krajach.
Wpierw Moonwalk nie miał być autobiografią. Pierwszy manuskrypt, napisany przez Robert'a Hillburn'a, wydawnictwo Dobleday odrzuciło, gdyż nie zawierała "pikantnych szczegółów". Drugie, autorstwa Stephen'a Davis'a, Michael drastycznie skrócił. W końcu sam postanowił napisać książkę o sobie, z pomocą Shaye Areheart (choć chodzą pogłoski, że Areheart zrezygnowała, jak Michael rzucił na nią węża...). Książka była pisana w dużym sekrecie, pod kryptonimem "Moonwalker", a później "Neil Armstrong".
Michael w autobiografii, opatrzonej podtytułem "opowieść mojej duszy", skupił się na muzyce i swoich emocjach, które towarzyszyły mu w czasie dorastania na scenie. Potwierdził przemocowy charakter swojego ojca. Odnosi się też do plotek na temat siebie. Książka kończy się na płycie Bad.
Opatrzona licznymi fotosami. Wydanie w twardej oprawie zawiera w wewnętrznej wklejce dodatkowe zdjęcia.W Polsce Moonwalk miał 2 wydania.
Pierwsze wydanie- Litery, Warszawa 1991. Inna okładka, w środku nie zamieszczono wszystkich zdjęć czarno- białych, ale za to są kolorowe, które pominięto w drugim wydaniu. Pierwsze wydanie (tł. Grażyna Woyda), miało tłumaczenie bardziej zbliżone do stylu wypowiedzi Michaela.
Drugie wydanie (wyd. In Rock), tłumaczone przez Krystynę Mierzwiak, ukazało się w 1996 roku, na krótko przed koncertem Michaela w Polsce." cytat z postu Kaema ( dziękuje za rozległą wiedzę)
a co mówi sam Michael?
Od zawsze pragnąłem opowiadać historie, które będą pochodzić z wnętrza mojej duszy. Chciałbym usiąść przy kominku i opowiadać je ludziom – pokazywać zdjęcia, spowodować, że będą płakać lub śmiać się, przenieść ich do świata, którego nie da się wyrazić w prostych słowach. Przytaczać opowieści, które poruszą ludzkie dusze i przemienią je w jakiś sposób. Zawsze tego pragnąłem. Wyobraźcie sobie jak wspaniale muszą czuć się pisarze, wiedząc jaką mają moc. Czasami czuję, że mógłbym to robić. Jest to coś, co mógłbym w sobie rozwijać. Przy pisaniu piosenek, używa się przecież tych samych zdolności, kreując emocje. Jednak opowiadanie to szkic. Żywe srebro. Jest bardzo mało książek opisujących sztukę opowiadania, jak zaciekawić słuchaczy, jak zebrać pewną grupę ludzi i rozbawić ich. Żadnych kostiumów, żadnego makijażu, nic prócz ciebie i twojego głosu i twoich silnych zdolności do przenoszenia ludzi wszędzie gdzie zechcesz, do zmieniania ich życia, chociaż przez kilka minut.

Obrazek

1992
Ukazuje się 3 singiel z albumu Dangerous ...zabójcze In the Closet. zaśpiewane ze Stephanie - księżniczką Monaco.
Obrazek

1992
Michael Jackson jest w Chicago i kręci film muzyczny Jam.
Gościnnie występują Michael Jordan, Kriss Kross i raper Heavy D , Brett Barnes i niejaki Wade Robson.

http://www.youtube.com/watch?v=HYRuGog2VxE

1996
Singiel They dont care about us debiutuje na 4 miejscu listy przebojów w Anglii.

2002
Na 50 tej Ceremonii American Bandstand Michael Jackson daje oszałamiający show tańcząc Dangerous. Publiczności spadły buty z wrażenia.

http://www.youtube.com/watch?v=1FC-lMFDVMQ

2009
Michael Jackson rozpoczyna próby do This Is It w Centrum inscenizacji w Burbank, w Kalifornii z Kennym Ortega j Travisem Payne.
Ostatnio zmieniony pn, 21 kwie 2014, 7:57 przez @neta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
@neta

Happy Easter

Obrazek

Wspaniałych Świąt Wielkanocnych

http://www.youtube.com/watch?v=j9G3yYkv ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
@neta

21 kwietnia

W 1974 i 1988 wieczory tego dnia były zajęte przez występy na scenie.

1988
Nie wiem jak to Michael zrobił...być może poleciał samolotem z LA do Chicago, ale przed wieczornym koncertem na scenie w Rosemont Horizon w Chicago, Illinois w apartamencie w hotelu w Los Angeles udzielił wywiadu dla czasopisma fanowskiego Black and White.
Jest to francuski kwartalnik poświęcony w całości Michaelowi Jacksonowi.Był wydawany od stycznia 1992 do grudnia 2001 roku. japrosic

2005
Discovery Channel planuje nakręcić serię siedmiu części odliczającą Największych Amerykanów.
Dzisiaj zostają ogłoszeni kandydaci , a Michael jest wśród nich.
Inni to m.in. George Washington, Hugh Hefner, Hillary Clinton, Abraham Lincoln, Bill Clinton, George W. Bush, John Wayne, Johnny Carson i Arnold Schwarzenegger.
Czyli polityka i aktorstwo przeplatają się nawzajem...zaś wszystko okrasza muzyka. ;-)

Obrazek

2009
Michael przyłapany na zakupach w Beverly HIlls.
Awatar użytkownika
@neta

22 kwietnia

1972
Cover Bobby Day's hit Rockin' Robbin w wykonaniu małego Michaela Jacksona zostaje hitem nr 2 w USA.
1973
Jackson 5 przyjeżdża do Tokio w Japonii.Intensywnie wypełniają czas oprócz pracy, zwiedzaniem świątyń buddyjskich, muzeów i orientalnych ogrodów Takanawa Prince Hotel.
Obrazek

1979
Destiny Tour dziś po raz drugi w Valley Forge Music Fair w stanie Pensylwania.

1996
W kwietniowym numerze magazynu Disney Adventures Michael otrzymuje tytuł najlepszego wokalisty. Michael mówi, że jest szczęśliwy, bo dzieci są szczere w kwestii kogo lubią, a kogo nie lubią.

Obrazek

2009
Michael Jackson na małych zakupach w Arte and World's Finest Antiques.
Obrazek
ODPOWIEDZ