Ja pamiętam że na LP trójki Man i the mirror pojawił się 12.03.1988 (więc niewiele później niż w USA 6.02.88r.) i zadebiutował na 36 miejscu i był tam przez 22 tygodnie.A swoją drogą wie ktoś, czy MITM można było puszczać w Polsce w 1988 r., jeśli tam był Lech Wałęsa, ukazany jako jeden z bohaterów? No bo jakieś teledyski w czasach schyłkowego PRL-u w telewizji leciały, ale cenzura wciąż działała. Pamiętacie może? Ja wtedy jeszcze w pieluchy robiłam, niech ktoś oświeci :)
System upadł w 1989 a opozycja doszła do władzy w pierwszych wolnych wyborach.
Lech W. jako człowiek roku wg Time w 1980r. i laureat pokojowej nagrody nobla w 1983r. był wykorzystywany oprócz MITM również w teledysku Wind of Change Scorpionsów
W tv były wtedy 2 kanały TAK TAK drogie dzieci
![Nenenene nenene](./images/smilies/nana.gif)
Jedynka była poważna, jedynie pr 2 pozwalał sobie na takie bezeceństwa jak zagraniczne teledyski.Michaela puszczali np w 5-10 -15 albo "Jarmarku", "Videotece" czy " Przebojach dwójki"
Pamiętam,że kiedyś w Jarmarku prowadzony był konkurs na najlepszego, zagranicznego piosenkarza...Kandydatów było trzech:Shakin' Stevens,Geogre Michaelz CW i Michael Jackson z BJ.Telewidzowie umieścili ich właśnie w takiej kolejności...A swoją drogą obecnie ta kolejność byłaby dokładnie odwrotna....
Teledyski zgrywali wtedy chyba z MTV.Nikt nie słyszał o prawach autorskich
![;-)](./images/smilies/wink.gif)
88 to premiera Bad w TV, TWMMF i DD.Wszystkie prezentował Marek Niedźwiecki i było to ogromne wydarzenie celebrowane przez prowadzących program a ja czekałam na każde z nich z walącym sercem.
ps. pewnie jak zwykle post wyląduje w koszu ale może
moderatorowi zechce się przenieść we właściwe miejsce
![japrosic](./images/smilies/japrosic.gif)
I oddaje głos na Man in the mirror oczywiście
![Nenenene nenene](./images/smilies/nana.gif)
Utwór genialny teledysk....jak przegląd encyklopedii XXw ale Michael wśród rozpychających się dzieci fajny