Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
marcinokor

Post autor: marcinokor »

homesick pisze:w klipie chodzi o tego konkretnego człowieka, jest dla niego i o nim.
Vision version po części też, ale tak jak napisałem to zostało wyreżyserowane, a sami przecież głosowaliście niedawno na zlepek filmów. Po prostu uważam, że wersja z Vision jest ładniejsza, tak samo jak Heal The World.
homesick pisze:tego jeszcze brakuje, żeby więcej Michaela było i żeby strzelał moonwalki ;]
Hmm jak to napisać. Ten moonwalk tak jakby jest oddaniem hołdu Ryanowi i wszystkim tym, którzy odeszli z tego świata, MJ tańczy go dla nich, w każdym razie ja tak to odbieram ;].
Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

Głos na Heal The World. Tam to dopiero kipi od naiwności.
Michael Jackson i Jego trzy ulubione słowa:

dzieci

dzieci w HTW jest kupę

magia

dzieci wkładają kwiatki żołnierzom i oni się wzruszają

zmiana

tak się wzruszają, że się zmieniają i wyrzucają karabiny i przechodzą głęboką przemianę duchową

całość zwieńczona sklonowanymi dziećmi z świeczkami w ręku.A jak wiadomo ogień i dziecko to nieszczęście. nenene
Michael zamiast kręcić takie teledyski powinien adoptować i adoptować i adoptować jak Angelina i Brat bo ojciec z niego był super.
Wtedy miałby konkretne zajęcie i wielką radość w życiu.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Gone Too Soon
Lubię w wersji Vision ostatnią minutę szczególnie. Jak rzeczy ożywają. To wyobraźnia dziecka. Ryan był dzieckiem, to kfm pokazuje, co Aids i ludzka ignorancja mu zabrało. Świat książek z grubymi, tekturowymi okładkami, tajemniczymi rycinami, zabawkami których zazdrościłeś kuzynom i bardzo, bardzo chciałeś je mieć. Ten rodzaj ekscytacji. W części wizualnej Gone Too Soon z ..The Short Films to ubogi krewny.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Ola2003

Post autor: Ola2003 »

Heal The World
apogeum infantylności oraz czysto dziecięcej wiary w magiczną moc uzdrawiania świata za pomocą miłości i dobroci.
Co za dużo, to niezdrowo.
Obrazek
boskar2007

Post autor: boskar2007 »

Gone Too Soon (Vision version)-normalna wersja jest o wiele lepsza.A na Heal the World przyjdzie czas następnym razem.
Jestem fanem m.j. od 20 lat.
Detox

Post autor: Detox »

Heal The World. Problem teledysku jest taki sam jak problem piosenki. Za słodko i zbyt infantylnie.

"Mam genialny pomysł - pooglądajmy twarze słodkich dzieciaków i naprawmy świat bo przecież one takie piękne :nerwy:" :smiech:

Ponadto jest to tak monotonne ,że nigdy prawie nie chce mi się oglądać tego teledysku do końca.. Z drugiej strony nic innego nie można by było wymyślić do takiej przesłodzonej piosenki.. No ale cóż.
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

Ola2003 pisze:Heal The World
apogeum infantylności oraz czysto dziecięcej wiary w magiczną moc uzdrawiania świata za pomocą miłości i dobroci.
Co za dużo, to niezdrowo.
To czym według Ciebie można "uzdrowić świat"? A jeśli nie uzdrowić, to czym zmieniać na lepsze?
Infantylizm? Naiwność? Nie powiedziałabym. Raczej jaskrawy kontrast pomiędzy piosenką która ze względu na dużą zawartość lukru w wokalu i w aranżacjach mogłaby zostać włączona do ścieżki dźwiękowej jakiejś produkcji studia filmowego Walta Disneya, a ujęciami filmowymi zdecydowanie nie bajkowymi: żołnierze w okupowanym mieście, ruiny, nędza, a gdzieś pomiędzy wałęsające się dzieci które w każdej chwili mogą stracić życie. Znalazło się także miejsce na zebranie KKK i rozwścieczonych skinheadów (tak przypuszczam, że to skinheadzi).
Jakoś nie umiem zadrwić czy odnieść się krytycznie do "Heal The World" i do tego teledysku. Co więcej, muszę dodać, że wiele razy słyszałam tę piosenkę, a dopiero teraz, w połączeniu z teledyskiem, wzruszyłam się do łez, a konkretnie od momentu kiedy dzieci podbiegły do żołnierzy, a ci rzucili broń.
Ostatnio zmieniony pt, 17 cze 2011, 12:35 przez Margareta, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2003

Margareta pisze:Jakoś nie umiem zadrwić
Ja również.
Swoje odczucia określiłabym raczej jako pewnego rodzaju rozdrażnienie. Widok niewinnych, radosnych dzieci biegających wśród zgliszczy z pewnością rozczula, jednak nie oszukujmy się - naiwnym do bólu jest ten, kto sądzi, iż nawoływanie do pokoju, wzajemnego poszanowania i ogólnoświatowej miłości w takim wydaniu odniesie jakikolwiek skutek.
Kontrast pomiędzy okrutnością wojen i iskierką nadziei na lepsze jutro, jaką uosabiają w tym przypadku maluchy to piękna i wzniosła, jednak zupełnie nierealna w swej realizacji idea. Taki jest współczesny świat, a ponieważ ostatnio jestem na diecie, pożywienie lukrowane w nadmiarze nie ma nade mną żadnej władzy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Margareta

Ola2003 pisze:Swoje odczucia określiłabym raczej jako pewnego rodzaju rozdrażnienie. Widok niewinnych, radosnych dzieci biegajacych wśród zgliszczy z pewnością rozczula, jednak nie oszukujmy się - naiwnym do bólu jest ten, kto sądzi, iż nawoływanie do pokoju, wzajemnego poszanowania i ogólnoświatowej miłości w takim wydaniu odniesie jakikolwiek skutek.
Kontrast pomiędzy okrutnością wojen i iskierką nadziei na lepsze jutro, jaką uosabiają w tym przypadku maluchy to piękna i wzniosła, jednak zupełnie nierealna w swej realizacji idea. Taki jest współczesny świat, a ponieważ ostatnio jestem na diecie, pożywienie lukrowane w nadmiarze nie ma nade mną żadnej władzy.
To ja chyba jestem naiwna bo wydaje mi się, że przynajmniej do kilku osób może dotrzeć w ten sposób, że być może zmieni ich myślenie. W końcu wszystko zaczyna się od myśli. Oczywiście nie spowoduje, że ci którzy teraz toczą wojny, jutro odłożą broń i z dnia na dzień wszystkie wojny się skończą. Bo zmiana mentalności to proces, a nie rewolucja. W każdym razie uważam, że dobrze, że takie teledyski powstają bo mogą pomóc uwrażliwić na pewne sprawy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2003

Margareta pisze:wszystko zaczyna się od myśli
Myśl ludzka ma to do siebie, iż jest ulotna. Rozbłyska na moment, by juz po chwili odejść w zapomnienie.
Otacza nas rzeczywistość pełna niespełnionych obietnic i zawiedzionych nadziei. Pamiętając, iż Michael był jednostką w tłumie, kruchą i wrażliwą istotą, której myśl o uzdrowieniu świata i zapewnieniu lepszej przyszłości kolejnym pokoleniom zaprzątała umysł w sposób szczególny, rozumiem przesłanie teledysku, jednak się z nimi nie utożsamiam. Dziecięce spojrzenie na świat, dozowane oszczędnie prowokuje do zadumy, jednak dla mnie, obrazy zawarte w Heal The World stanowią dawkę nie do przyswojenia.
Margareta pisze:To ja chyba jestem naiwna
Uważam, iż naiwność sama w sobie nie jest niczym złym, uczula nas na pewne sprawy i pozwala wyraźniej dostrzec problemy, ktore na co dzień umykają innym. Należy jednak w pełni zdawać sobie z niej sprawę i umiejętnie kontrolować, gdyż z łatwością może sprowadzić nas na manowce i zamienić się w osobistego wroga.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Noemi

Post autor: Noemi »

Matematycznie wychodzi mi to i owo ;-) ale ja z głosem na Heal The World jeszcze się wstrzymam i będę konsekwentna:

Gone Too Soon
Noemi pisze: (...)klip, z pewnością wzruszający, bo ukazujący walczącego, chorego chłopca. Jednak dla mnie to kolejny zlepek, tym razem prywatnych, nagrań video, jedynie zmontowanych w jakąś całość plus podkład muzyczny. Poziomem znacznie odbiega od innych klipów, zero wysiłku włożonego w jego tworzenie, ot, taka „pięciominutówka” dla dobrego montażysty.
Chyba jednak jestem potworem. Przy żadnym video do tej piosenki nie zatrzymuję się na dłużej, ba, ja w ogóle ich nie oglądam (i piosenki też nie słucham). Może kogoś ten klip bardzo wzrusza, może ktoś odbiera jakiś z niego przekaz - ja nie i dlatego ten głos. Jest mało interesujący, przygnębiający i nie mam ochoty go oglądać ponownie (no chyba, żebym miała samobójcze czy masochistyczne zapędy, a tego u siebie jeszcze nie zdiagnozowałam). Widziałam to może ze 2-3 razy, a to i tak już o min. dwa za wiele.
I w tym miejscu jeszcze raz się powtórzę, ze nie widzę w tym teledysku żadnego większego wkładu w jego tworzenie; na wyższe pozycje zasługują zdecydowanie inne klipy.
Ostatnio zmieniony pt, 17 cze 2011, 13:59 przez Noemi, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez Ciebie..." ♥ MJ

Obrazek
Awatar użytkownika
Margareta

Ola2003 pisze:
Margareta pisze:wszystko zaczyna się od myśli
Myśl ludzka ma to do siebie, iż jest ulotna. Rozbłyska na moment, by juz po chwili odejść w zapomnienie.
Otacza nas rzeczywistość pełna niespełnionych obietnic i zawiedzionych nadziei. Pamiętając, iż Michael był jednostką w tłumie, kruchą i wrażliwą istotą, której myśl o uzdrowieniu świata i zapewnieniu lepszej przyszłości kolejnym pokoleniom zaprzątała umysł w sposób szczególny, rozumiem przesłanie teledysku, jednak się z nimi nie utożsamiam. Dziecięce spojrzenie na świat, dozowane oszczędnie prowokuje do zadumy, jednak dla mnie, obrazy zawarte w Heal The World stanowią dawkę nie do przyswojenia.

Zależy jaka myśl. Przez głowę "przelatuje" tysiące, miliony różnych myśli, a jedynie część z nich wypowiada się na głos i zmienia w czyn. Sami o tym decydujemy.
Dawka tego dziecięcego spojrzenia na świat napewno nie jest przypadkowa. Z jednej strony, obrazuje jak bardzo Michael był wrażliwy na te kwestie, z drugiej, chciał przez taką dawkę właśnie uwrażliwić na te kwestie, w końcu ciągle aktualne i ważne. Lubię ten klip bo on odzwierciedla duszę Michaela, tzn. jego wiarę w dzieci i w to, że można żyć w pokoju, przez niektórych krytykowaną jako naiwną. Jednak jest to dusza Michaela który czymś musiał ująć skoro zostaliśmy jego fanami. "Heal The World" przemawia do mnie o wiele bardziej niż takie "Give In To Me", efektowny obrazek wprost z MTV w którym Michael wyraźnie chce wkupić się w łaski fanów muzyki rockowej, angażując jednego z najbardziej popularnych wtedy muzyków rockowych. Ja tego nie kupuję chociaż lubię rocka. Od nazewnictwa stylów muzycznych bardziej liczy się dla mnie ogólne wrażenie i poczucie auntentyczności ze strony artysty. Tę piosenkę i teledysk odbieram jako chwyt czysto komercyjny. W "Heal The World" jest więcej Jacksona w Jacksonie chociaż przecież nie pojawia się ani przez sekundę w filmie i myślę, że więcej szczerości.
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiOla

Post autor: GosiOla »

HTW rzeczywiście nie można odmówić naiwności ale chyba raczej nie w realizacji klipu. No i punkt widzenia zależy od ... może wieku? Wiem na pewno, że na 7-letniej osobie robi duże wrażenie i ta osoba wcale nie uważa go za infantylny. Na przykładzie teledysku można poruszyć z ową osóbką kilka poważnych tematów. Jeśliby wziąć pod uwagę, że jest też skierowany do małoletnich (a mam niejasne przeczucie iż tak właśnie może być) to wcale nie jest taki infantylny i raczej dobrze spełnia swoje edukacyjno-moralizatorskie przesłanie oraz oczywiście przesłanie love&peace.
"Mijaj zdrów otwarte okna"
Obrazek
Awatar użytkownika
Margareta

GosiOla pisze:HTW rzeczywiście nie można odmówić naiwności ale chyba raczej nie w realizacji klipu. No i punkt widzenia zależy od ... może wieku? Wiem na pewno, że na 7-letniej osobie robi duże wrażenie i ta osoba wcale nie uważa go za infantylny. Na przykładzie teledysku można poruszyć z ową osóbką kilka poważnych tematów. Jeśliby wziąć pod uwagę, że jest też skierowany do małoletnich (a mam niejasne przeczucie iż tak właśnie może być) to wcale nie jest taki infantylny i raczej dobrze spełnia swoje edukacyjno-moralizatorskie przesłanie oraz oczywiście przesłanie love&peace.
No właśnie, chociaż myślę, że jest to bardziej kwestia indywidualna niż kwestia wieku. Jedne dzieci są bardziej wrażliwe, inne mniej. Podobnie jak dorośli. A skoro mówimy o grupach wiekowych, to przecież Michael dużą część swojej twórczości dedykował najmłodszym. Wielu z was zostało fanami właśnie w dzieciństwie więc nie należy lekceważyć tej grupy odbiorców.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2003

Margareta pisze:jedynie część z nich wypowiada się na głos i zmienia w czyn
Problem w tym, że niezmiernie rzadko, niestety.
Margareta pisze:Sami o tym decydujemy
Czyny, by odniosły zamierzony efekt muszą być zwielokrotnione. Sam obrazek, choćby nie wiem jak poruszający nie zatrzęsie skostniałymi fasadami dzisiejszej rzeczywistości, gdyż wg mnie nie ma wystarczającej siły przebicia. Potrzeba "pospolitego ruszenia", fali zmian na wielu płaszczyznach.
Margareta pisze:jest to bardziej kwestia indywidualna niż kwestia wieku
Zarówno jedno jak i drugie. Do tych dwóch dodałabym jeszcze doświadczenia, jakie z czasem nabywa człowiek. Życie skutecznie potrafi pozbawić nas złudzeń i obedrzeć z wiary w drugiego człowieka.
Margareta pisze:W "Heal The World" jest więcej Jacksona w Jacksonie chociaż przecież nie pojawia się ani przez sekundę w filmie i myślę, że więcej szczerości.
Nigdy w to nie wątpiłam.
Obrazek
Zablokowany