[Wydzielony] Legalność, prawa autorskie...

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

M.Dż.* pisze: Jeszcze raz zacytuję fragment listu: "If music has been originally purchased legally and you are sharing it among friends, I don't believe there is a law against that."
Stąd własnie wziął się punkt, o którym wspomniał Willy.
hmmmm Muszę sie przyznać, że nie dokońca rozumiem.

Pewnie, że nie ma prawa które zabroniłoby Ci pożyczyć komuś legalnie nabytej płyty koledze, by się nią np. pochwalić. Ale nie sądzę, że tyczy się to "pożyczania" tejże płyty przyjaciołom, w Internecie na forum publicznym, w postaci plików.
whoisit1

Post autor: whoisit1 »

powiem tak nie kupuję na aukcjach internetowych np.ALLEGRO,EBAY płyt które śą dostepne np .BAD czy dvd jakięs tam.poco,jak moge kupić w sklepie i sie jeszcze dorzucić do majątku Mja.Np jakby zacieŁa mi sie cd BAD ,2 piosenki to bym kupił nową ,niż używaną ,czy ściągniętą z netu.
thewiz

Post autor: thewiz »

Najgorsza jest nadgorliwosc. Moja nauczycielka od biologii w liceum zawsze nam powtarzala,ze nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu. W tym wypadku jest podobnie, ludzie nadinterpretuja pewne zasady. Owszem,problem nielegalnego sciagania plikow jest spory ,ale nie mozna wszystkiego wrzucac do jegnego worka z napisem - to jest niedozwolone.
Inaczej jak sluszenie ktos zauwazyl trzebaby bylo polowe mieszkancow swiata zamknac w wiezienach. Jest jedna prosta zasada : Nielegalne jest odplatne dzielenie sie tym ,co jest zastrzezone prawami autorskimi. Powstaje pytanie jak traktowac muzyke znanego artysty i nagrany na kasete video film wyemitowany w telewizji. Kiedy kopia staje sie nielegalna,kiedy kradniemy juz cudza wlasnosc.Problem poglebia fakt,ze wszyscy kopiuja wszystko i kazdy po czesci probuje sie usprawiedliwic. Prawda jest tymczasem taka ,ze kopiowac mozemy rzeczy ,dla wlasnego uzytku ,chyba ze umowa przewiduje inne warunki. Dajmy na to kupujemy program komputerowy z 3 licencjami - kupujac ten program godziny sie z faktem,ze mozemy zainstalowac program na 3 komputerach ,bo dalsze kopiowanie programu jest juz nielegalne.Gdy kupujemy orginalna plyte jakiegos artysku i skopiujemy ja znajomemu ,ale nie osiagniemy zadnych korzysci z tym zdarzeniem zwiazanych,to jest to takze ok i w zgodzie z prawem. Gdy tymczasem chcemy sprzedac nagrana przez nas w domu plyte skompilowana ze sciagnietych z neta mp3 - wtedy mamy problem. Ogolnie ta luke w prawie,ze wlasciwie kopiowanie dajmy na to muzyki i wymienianie sie nia bez czerpania z tego korzysci jest legalne wykorzystaly wszelkie programy p2p. W zwiazku z tym sciagajac muze z komputerow innych uzytkownikow netu poprzez te programy nie lamiemy tak naprawde prawa autorskiego. Problem powstal ,bo muzycy i wytwornie zaczely tracic na tym ogromne pieniadze i postanowily zniszczyc najpierw serwis Napster ,a potem zaczac scigac pojedyncze osoby,ktore sciagaly muzyke wedlug nich "nielegalnie" . W tym momencie powstal problem z interpretacja prawa i tak naprawde nie zostal on do dzis rozwiazany.Nie jest jednak wcale czytelne jak traktowac sciaganie muzy z neta. Prawodastwo na razie nie nadaza za zmianami technologicznymi i po prostu nie ma przepisow ktore by to jasno zakazywaly,choc mozna droga interpetacji przepisow istniejacych dochodzic do wniosku ,ze sciaganie muzy z neta jest tak samo nielegalne jak zakup plyty na Stadionie w Warszawie. Do tego coraz wiecej serwisow umozliwia sciaganie muzyki za drobna oplata i wydaje sie ,ze wlasnie takie rozwiazanie gdy sie upowszechni bedzie jedyna akceptowana forma sciagania mp3 (i innych plikow)z neta,choc na dzien dzisiejszy nie jest to wcale az tak jednoznaczne jak probuja o tym przekonac nas wytwornie muzyczne.Dodatkowo warto zaakcentowac,ze sam Michael byl przeciwny ostrym represjom wobec ludzi,u ktorych odkryto muzyke sciagnieta z neta. Wczoraj slyszalam w telewizji,ze w Anglii ktos wpadl na pomysl by wyslac zalegajacym z placeniem mandatow obywatelom smsa o tresci : "Zaplac albo pojdziesz siedziec" Niewazne,ze za dlugi w obecnym prawie angielskim nie mozna NIGDY pozbawic wolnosci ,wazne ze 70 % dluznikow zaplacilo zalegle mandaty. Moze dzialanie policji nie bylo do konca legalne ( zastosowali tzw grozbe nielegalna) ,ale przynioslo to efekty. Podobnie obecnie postepuje sie w Stanach wobec tych ,u ktorych wykryto "nielegalna" muze i inne programy na kompie -pokazuje sie jaka odpowiedzialnosc moga poniesc i poprzez to szantazuje sie opinie publiczna by nie popelniala podobnych bledow. Moze nie jest to do konca dzialanie na postawie istniejacej litery prawa ( choc w Stanach przy systemie precedensow jest to dosc plynne pojecie i wlasnie dlatego tam podobne dzialania policji maja jakiekolwiek szanse powodzenia),ale wypelnia luke w prawie i jest obliczone na efekt ,ktory obecnie widzimy : coraz wiecej osob woli zaplacic zamiast ryzykowac odpowiedzialnoscia.

To tyle mojej opinii na ten temat glupija
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

SUNrise pisze:Jak władza coś robi to musi się tłumaczyć z tego co robi. U nas jest zasada że "moderatorzy i administrator nie mają obowiązku się tłumaczyć ze swoich działań (...) raczej nie należy kwestionować i oceniać ich działań". Więc mamy tutaj coś w rodzaju państwa autorytarnego, w którym organy władzy państwowej uznają się za nadrzędne wobec obywateli
Ten punkt został napisany w tym celu, że nie jest się w stanie tłumaczyć, a tym bardziej prowadzić dlugie dyskusje za każdym razem gdy ktoś "poszkodowany" będzie sobie tego życzył. Po prostu niewykonalne.

Władza w państwie też średnio się tłumaczy z tego co robi, czy mamy wpływ na każdą decyzję? Właściwie na żadną się nie ma wpływu w państwie (wpływ ludu bezpośredni na władzę w historii jedynie bywał zawsze po wyjściu na ulicę, jaki by to system nie był), raczej ma się wpływ na to tylko tak na prawdę kto będzie te decyzje podejował. Wyobrażacie sobie teraz, że nawet 95% Polaków by chciała mieć wpływ na prawo autorskie u nas w Polsce? Albo to jak ono ma być interpretowane? Sąd (forma władzy jakby nie patrzeć) je interpretuje i trzeba się dostosować! Zatem gdzie demokracja? Może warto pomyśleć co należy nazywać demokracją?

Po prostu trudną jest sytuacja, gdzie trzeba podejmować decyzje. Jasne, można by także zostawić forum samemu sobie całkowicie... ale czy chcemy drugiego Onetu?
...
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

Willy pisze:
M.Dż.* pisze: Jeszcze raz zacytuję fragment listu: "If music has been originally purchased legally and you are sharing it among friends, I don't believe there is a law against that."
Stąd własnie wziął się punkt, o którym wspomniał Willy.
hmmmm Muszę sie przyznać, że nie dokońca rozumiem.

Pewnie, że nie ma prawa które zabroniłoby Ci pożyczyć komuś legalnie nabytej płyty koledze, by się nią np. pochwalić. Ale nie sądzę, że tyczy się to "pożyczania" tejże płyty przyjaciołom, w Internecie na forum publicznym, w postaci plików.
W tym punkcie pojawia się zwykle najwięcej kontrowersji.
Różne są interpretacje i różne podejście do tego zagadnienia, o czym myślę, wyczerpująco napisała thewiz.
Mimo wielu debat na ten temat, nie wiem, po prostu nie wiem, jak prawidłowo powinnien być ten punkt interpretowany.
Z mojej strony (i chciałabym podkreślić, że jest to moja osobista zasada i nie koniecznie ma coś wspólnego z zasadami innych moderatorów, czy administratora) staram się przede wszystkich działać w zgodzie ze swoim własnym sumieniem.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
kojanik

Post autor: kojanik »

teraz to piractwo wszędzie jest nagłaśniane i dobrze
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

kojanik pisze:teraz to piractwo wszędzie jest nagłaśniane i dobrze
Sorry, ale powoli irytują mnie te dalece "odkrywcze" posty... :-/
...
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

majkelzawszespoko pisze:no to zawsze możesz zrobić taki myk, że ściągniesz brakujące albumy z internetu, a gdy tylko pojawią się w sklepie kupić oryginał. to nie zbrodnia.
Problem pojawia się wtedy, gdy trzeba wytłumaczyć policji, że to, co się ma na twardym dysku to jedynie "wersja tymczasowa", bo zamierzało się kupić oryginał :wariat:

majkelzawszespoko, proszę Cię o nie namawianie ludzi do piractwa, nawet jeśli pół ludzkości tak robi- w każdym razie nie na forum MJPT.
Z góry dzięki.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

a więc tak droga moderatorko: po pierwsze motyw policji to są już skrajne skrajności i sam powiem Ci szczerze, no znam troche ludzi i nikt nie ma nawet znajomego znajomego, który by coś wiedział na temat czegoś takiego. Poza tym cała ludzkośc tak robi ;D ;)

Po drugie gdzieżbym śmiał kogokolwiek namawiać do łamania prawa, to była tylko lekka sugestia i jedna z możliwości. Kazdy ma swój rozum i potrafi chyba rozróżnić dobro od zła. Jeśli było to ewidentne złamanie prawa lub chociaż nagięcie, to bardzo przepraszam wszystkich urażonych tym postem.

No i ostatnia rzecz, mam nadzieje, że nie weźmiesz tego za bardzo do siebie - moim zdaniem na MJPT jest dużo więcej do roboty dla moderatora, niż czepianie się takich szczegółów ;)

pozdrawiam serdecznie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

majkelzawszespoko pisze:a więc tak droga moderatorko:
Proszę, nie bądź cyniczny, bo to niczemu fajnemu nie służy.
Przez to robi się kwach na forum...
majkelzawszespoko pisze:No i ostatnia rzecz, mam nadzieje, że nie weźmiesz tego za bardzo do siebie - moim zdaniem na MJPT jest dużo więcej do roboty dla moderatora, niż czepianie się takich szczegółów ;)
LOL.
Piractwo - przez ten syf artyści, wytwórnie i inne szczeble muzycznej czy filmowej drabiny tracą miliony.
Gdzie tu mowa o szczegółach? :war:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Moon_Walk_Er pisze:
majkelzawszespoko pisze:a więc tak droga moderatorko:
Proszę, nie bądź cyniczny, bo to niczemu fajnemu nie służy.
Przez to robi się kwach na forum...
majkelzawszespoko pisze:No i ostatnia rzecz, mam nadzieje, że nie weźmiesz tego za bardzo do siebie - moim zdaniem na MJPT jest dużo więcej do roboty dla moderatora, niż czepianie się takich szczegółów ;)
LOL.
Piractwo - przez ten syf artyści, wytwórnie i inne szczeble muzycznej czy filmowej drabiny tracą miliony.
Gdzie tu mowa o szczegółach? :war:
człowieku z Toba nie rozmawiam to po 1. :)
po 2 w moim poście nie było ani troche cynizmu, jesli wiesz co to takiego.
Był po prostu zwrot grzecznościowy bez podtekstów. kropka.

a co Ty sobie w ogóle myślisz? Ja zostałem 'skarcony' za przedstawienie jakiegoś wyjścia z sytuacji, a jak ktoś podaje tutaj linka(!) do jakiegokolwiek utworu mp3, co nie raz na pewno się tu zdarzyło, bo sam ściagałem, to nic sie nie dzieje :) przepraszam ale dla mnie to troche hipokryzja. Cały czas nie mam do nikogo pretensji ani nic, ale wolałbym to wyjaśnić tylko i wyłącznie z M.Dż. :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

majkelzawszespoko pisze:człowieku z Toba nie rozmawiam to po 1. :)
po 2 w moim poście nie było ani troche cynizmu, jesli wiesz co to takiego.
Był po prostu zwrot grzecznościowy bez podtekstów. kropka.
Ale ja z Tobą rozmawiam to po 1.
Po 2 dzięki, że się o mnie martwisz, ale wiem co to jest cynizm.
To tyle na ten temat. Kropka.
majkelzawszespoko pisze:a co Ty sobie w ogóle myślisz? Ja zostałem 'skarcony' za przedstawienie jakiegoś wyjścia z sytuacji, a jak ktoś podaje tutaj linka(!) do jakiegokolwiek utworu mp3, co nie raz na pewno się tu zdarzyło, bo sam ściagałem, to nic sie nie dzieje :) przepraszam ale dla mnie to troche hipokryzja. Cały czas nie mam do nikogo pretensji ani nic, ale wolałbym to wyjaśnić tylko i wyłącznie z M.Dż. :)
Ja sobie myślę dużo rzeczy.
Ktoś podaje tutaj linka, albo do YouTuba, albo do niewydanych piosenek, albo do nierwydanych filmików.
Hipokryzja? Bardzo trudne słowo...

Koniec off-top'a.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Moon_Walk_Er pisze:Ktoś podaje tutaj linka, albo do YouTuba, albo do niewydanych piosenek, albo do nierwydanych filmików.
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 56&start=0
raz.

http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... 24&start=0
dwa.

http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewtopic.php?t=2411
trzy.

moge tego więcej poszukać, ale chciałem Ci tylko pokazać, że jesteś w błędzie. Więc nie spinajmy sie już, bo to nie tędy droga, a ja nie należe do konfliktowych osób, tylko po prostu chciałem coś przekazać do M.Dż.

Moon_Walk_Er pisze:Koniec off-top'a.
tak właśnie zróbmy.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Moon_Walk_Er, spokojnie- nic się nie dzieje :-)

Co do piractwa, jego definicji i tego forum....
majkelzawszespoko, długawą dyskusję prowadziliśmy na ten temat swego czasu ( http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... t=piractwo )- sprawa nie jest taka prosta, ale w kwestiach oczywistych, nie zamierzamy przymrużać oka.
Piractwo jest przestępstwem, więc nie ma na niego miejsca na forum.

A co do przykładów, które przytoczyłeś....
Pierwszy link prowadzi do strony samego wykonawcy i na tejże stronie wykonawca sam udostępnia swoje utwory do ściągnięcia.
Drugi link prowadzi do posta dariodavis, w którym przedstawia twórczość Buszmena- sądząc po dalszej treści postów- za zgodą autora.
Trzeci link.... "tak jak juz pisalem jest to plyta ktora dostalem z USA, niewidzialem jej jeszcze nigdzie i mozliwe ze jest to jedyna sztuka."
Możliwe zatem, że jest to jakieś wydanie promocyjne- nie do kupienia, wydane wyłącznie w celu sprezentowania DJ'om radiowym, sponsorom itp itd.
Idąc tym tokiem myślenia (nie wykluczam, że błędnym) płyta nie jest możliwa do kupienia, a For-Example jej kopii nie odsprzedaje, a jedynie dzieli się z nami bez żadnych profitów.

Uprzedzam kolejne przykłady tu zamieszczone....
Moderatorzy są od tego, aby czuwać, żeby na forum nie było bajzla, czy łamania prawa, regulaminu itp itd. (czyt. jesteśmy sprzątaczkami).
Jednakże, ze względu na wyjątkowo wysoką płodność MJówek, nie jesteśmy w stanie przeczytać wszystkich zamieszczanych na forum postów.
Z tego też powodu, jeśli jakikolwiek temat wydaje Ci się podejrzany, obraźliwy, niezgodny z regulaminem, zasadami etyki itp. prosimy o PW z linkiem.
Z góry dziękujemy za współpracę ;-)

I jeszcze jedna ważna rzecz....
znam troche ludzi i nikt nie ma nawet znajomego znajomego, który by coś wiedział na temat czegoś takiego. Poza tym cała ludzkośc tak robi ;D ;)
Nie cała chyba, że ja nie należę do ludzkości....
:knuje: Też możliwe.

A co do kontroli....
Ja spotykam się z tym wcale nie rzadko- szczególnie z racji specyfiki firmy w której pracuję.
Dlatego bardzo jest to u nas przestrzegane, choć nikt nas "za twarz" nie trzyma- każdy odpowiada za to, co ma u siebie (w razie czego idziemy siedzieć indywidualnie :party: )
Po przyjacielsku uczulam, że szczęście się może kiedyś odwrócić ;-)
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
thewiz

Post autor: thewiz »

M.Dż.* pisze: Z tego też powodu, jeśli jakikolwiek temat wydaje Ci się podejrzany, obraźliwy, niezgodny z regulaminem, zasadami etyki itp. prosimy o PW z linkiem.
Z góry dziękujemy za współpracę ;-)
Na niektorych forach jest taka opcja przy kazdym z postow "Zglos posta do moderatora" ," Zly post" lub cos w tym stylu. Moze i u nas cos takiego by sie przydalo?
ODPOWIEDZ