The Wiz

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz ten film?

1
2
3%
2
1
1%
3
2
3%
4
11
16%
5
17
25%
6
35
51%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

No i doczekaliśmy się specjalnej edycji The Wiz(najprawdopodobniej dwu płytowej),która zostanie wydana z okazji 30-to lecia powstania filmu,wydanie planowane jest na 5 Lutego 2008r.

Pozostaje pytanie,czy ta edycja ukaże się tylko w USA?.

DVD Features

Region 1

Snap Case

Anamorphic Widescreen -
1.85

Audio:
Dolby Digital 5.1 Surround - English
Dolby Digital 2.0 Stereo - English
Subtitles - English (SDH) - Optional
Additional Release Material:
Featurette - WIZ ON DOWN THE ROAD
Trailer - Theatrical Trailer
Additional Products:
Includes 8-Track Bonus CD Featuring Songs by Michael Jackson & Diana Ross

Można złożyć zamówienie,tzw.Pre-Order.

http://www.cduniverse.com/productinfo.a ... ovie&BAB=E

http://video.barnesandnoble.com/search/ ... 2844&itm=1

http://www.amazon.com/Wiz-2pc-Aniv-Dub- ... 000XUOLNO/

:-)
Ostatnio zmieniony śr, 31 paź 2007, 20:14 przez Maro, łącznie zmieniany 1 raz.
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Na razie brzmi względnie.
Featurette - WIZ ON DOWN THE ROAD
Ciekawe, ile ten krótki dokument będzie trwał. Mam nadzieję, że więcej niż 10 minut.
Pewnie ten dodatkowy krążek to po prostu wybór ze ścieżki dźwiękowej, którą w całości ma każdy fan tego obrazu.
Cieszy dźwięk 5.1.

Dzięki za wiadomość, Maro.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
kaem

Właśnie znalazłem to. Komuś chciało się wynotować co zabawniejsze dialogi z filmu.

Tinman:The genius who created me only took care of my dashing good looks, my razor sharp wit and my irresistible attraction to the wrong women.

--------------------------------------------------------------------------------
Lion: [singing after Tinman revives him from the Poppy's spell] How high the moon, zo za zo zo zay.
[chuckles]
Lion: [snorts] W'us han'in', babe?

--------------------------------------------------------------------------------
Scarecrow: Stay right there.
Tinman: [stuck underneath a big heavy round tin-woman] Don't worry, I wasn't planning any promenades.

The Munchkins: [after the Witch is killed, the Munchkins turn from graffiti back into children] 2, 4, 6, 8! Who do we appreciate?
Dorothy: [terrified] No! No!

Scarecrow: [after Tinman's crying] He rusted himself cryin'.

Aunt Em: Girl, do you know that you're 24 years old, and you've never been south of 125th Street? Well, you haven't!

Aunt Em: Oh, here we go again. You get me so worked up that I'm beginning to sound like a Jewish mother.

Scarecrow: Public office is the last refuge of the incompetent!

Cheetah, Head of the Flying Monkeys: [giving orders to get Dorothy and her friends] White bread or wheat?

Scarecrow: Success, fame, and fortune, they're all illusions. All there is that is real is the friendship that two can share.
Dorothy: That's beautiful! Who said that?
Scarecrow: [modestly] I did.

Scarecrow: Barnum said there's a sucker born every minute.
Tinman: I was there when he said it, but I never thought I'd be one of them.

Scarecrow: I'll think about you all the time, Dorothy!
Tinman: And I'll miss you... every day. Even if I had to go back to that junk pile... even as teeny's seat cushion... I wouldn't mind... because I have known... real love.
[cries]
Dorothy: Aww... don't rust yourself now.
[wipes away the tears]

Scarecrow: Now I'll never get my brain!
Tinman: Nor my heart.
Lion: Or my courage
Dorothy: But you don't need them now because you've had them all the time. Scarecrow, you're the one who figured out how to find the yellow brick road and how to destroy Evillene, and every smart move we've made, didn't you? Lion, you wouldn't even give up when Evillene strung you up by your tail. And, Tin Man, you have more heart than anyone I've ever known.
Tinman: [hopeful] Honest?
Dorothy: Yeah, you never needed anything from the fake wizard, anyway.

Dorothy: You mean, you sent us to kill Evillene, knowing we might never come back?
The Wiz: She would have killed me, she would have found out I had no power, and took over Oz.
Dorothy: That's no excuse.

Dorothy: He must really be in shock!
Tinman: Oh, what I wouldn't give to be in shock! Just Once!

Dorothy: They've had what they've been searching for in them all along. I don't know what's in you, but I do know you'll never find it in the safety of this room. I tried that all my life; it doesn't work. There's a whole world out there and you have to begin by letting people see who you really are.

Glinda the Good: Hello, Dorothy.
Dorothy: Please, is there a way for me to get back home?
Glinda the Good: Well, Dorothy, you were wise and good enough to help your friends to come here and find what was inside them all the time. That's true for you, also.
Dorothy: Home? Inside of me? I don't understand.
Glinda the Good: Home is a place we all must find, child. It's not just a place where you eat or sleep. Home is knowing. Knowing your mind, knowing your heart, knowing your courage. If we know ourselves, we're always home, anywhere.

Scarecrow: [quoting] "Heavy is the head that wears a crown." - W. Shakespeare.

Tinman: There is nothing amusing about the closing down of an amusement park.

Dorothy: [Attempting to make the Tinman cry] Quick! Find a really sad saying!
Scarecrow: [Reaches into his hair and pulls out a piece of paper] Uh... showers this morning, clearing by tonight!

Tinman: [Whenever he cries] TINNY! TINNY!

Lion: [Strung up by his tail in Evilene's lair] Don't give her the slippers, Dorothy!
Evillene: Is this enough for you? No? Well, how about your metal friend over there?
Tinman: [a giant piledriver begins to flatten him] Don't worry, Dorothy! I'm just an empty shell! This doesn't hurt me!

Tinman: Hurry hurry hurry, step on up and save a life!

Scarecrow: But Bacon said...
The Four Crows: Bacon? Once over lightly, please.
Scarecrow: "Knowledge is power", and Cicero says...
The Four Crows: Cicero row row your boat...

źródło
Awatar użytkownika
kaem

Obrazek

ObrazekObrazek

Ktoś dostał na gwiazdkę?
Awatar użytkownika
huczek

The Wiz (30th Anniversary Edition w/ Bonus CD)

Post autor: huczek »

Czy ktoś trzymał w łapkach nowe DVD The Wiz (30th Anniversary Edition w/ Bonus CD)?
Czy DVD z okazji 30 rocznicy ukazało się w Polsce?
Znalazłem na fan.pl coś takiego:
Wiz -1978-
(P) 2007 Universal Music Group 5050582512717
DVD
cena: 29.99 zł do koszyka
czas realizacji: 14-105 dni
pal/region 2 w/michael jackson/dianna ross
języki (languages) : en, fr, de
napisy (subtitles) : nl, en, fr, de, cs, hu, pl
obraz (screen) : 1.85:1 ws (16:9 cod)
dzwięk (audio) : dolby digital 5.1, dolby digital 2.0
region: 2
źródło
http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=11 ... rt=1177621
Czy wczesniejsze wydanie miały dźwięk dd5.1?
Czy w 2007 roku ukazała się jakaś inna, nierocznicowa edycja musicalu na DVD?
Obrazek
Mandey

Post autor: Mandey »

huczek pisze:Czy wczesniejsze wydanie miały dźwięk dd5.1?
Ja na swoim DVD "The Wiz" mam 3 ścieżki językowe.
Angielską (4.0 Surround), Francuską i Niemiecką (2.0 Dolby Digital)
Jest to zwykłem wydanie z bonusikiem w postaci zwiastunu wydane przez Universal Studios w 2004 roku.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
MJwodzuMJ

Post autor: MJwodzuMJ »

huczek pisze:Czy DVD z okazji 30 rocznicy ukazało się w Polsce?
Zdecydowanie - nie. Szukałem wszędzie, gdzie to tylko możliwe (czekam jeszcze na oficjalną odpowiedź od Universal Music Group Polska, ale wydawnictwo nie znajduje się w ich katalogu).
Co do FaN.pl, oferta wydawnicza i tytuły produktów nieznacznie się zmieniły, po moim kontakcie z pracownikiem serwisu (który jednak nie był do końca przekonany o tym, czy w ich ofercie znajduje się wydanie rocznicowe).

http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=10 ... rt=1021536
To nic innego jak wydanie niemieckie (bądź holenderskie - dwa rozbieżne źródła) prawdopodobnie z 2006 roku - jest więc importowane od dostawcy niemieckiego.

http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=56 ... nrt=566629
To zaś wydanie z lipca 2004 roku (czyli to, które posiada Mandey).

Natomiast to wydanie: http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=11 ... rt=1177621 wydaje mi się najbardziej kontrowersyjne. Sufiks (czy jakoś tak) numeru katalogowego pokrywa się w kilku różnych wydaniach (począwszy od '78). Między innymi z roku 2007 (tak jest na stronie FaN.pl ale nie byłbym pewien co do wiarygodności tych danych) i - uwaga - 2008.
Jeśli liczyć na pomyłkę serwisu, to istnieje prawdopodobieństwo, że jest to wydanie rocznicowe (chociaż na kilku innych serwisach też widnieje ów tajemniczy Wiz z 2007 roku).
Najlepiej by było gdyby wypowiedział się ktoś, kto zakupił to za pośrednictwem FaN.pl ;-).
Awatar użytkownika
kaem

W 8 odcinku 5 serii kreskówki The Family Guy jest fragmencik, w którym zapożyczono piosenkę A Brand New Day z The Wiz. Nawet postaci tak samo tańczą i tak samo są ubrani (a właściwie rozebrani...).
Za wikipedią:
A scene in which the townsfolk (after they remove their white disguises and are revealed to be black) sing spoofs the "Everybody Rejoice/A Brand New Day" sequence in the film The Wiz, in which the Wicked Witch of the West's slaves (grotesque, leather-skinned creatures) shed their skin to reveal attractive young black people underneath.
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

'The Wiz' Actor Nipsey Russell Dies At 80:04/10/05..

Obrazek

Nipsey Russell, who played the Tin Man alongside Diana Ross and Michael Jackson in "The Wiz" as part of a decades-long career in stage, television and film, has died. He was 80.

The actor, who had been suffering from cancer, died Sunday afternoon at Lenox Hill Hospital, said his longtime manager Joseph Rapp.

Born in Atlanta, Russell launched his television career as Officer Anderson in the 1961 television series "Car 54, Where are You?" He also appeared in the 1994 film version.

He became a fixture on popular television game and talk shows, where he was welcomed for his poetic delivery that earned him the moniker the "poet laureate of television." He also took his signature four-line poetry on the road for readings and performances.

Russell also appeared in the films "Nemo" in 1984, "Wildcats" in 1986 and "Posse" in 1993.

He settled in New York after graduating from the University of Cincinnati and serving as an Army captain in Europe during World War II, Rapp said.

Russell never married. "He always said, 'I have trouble living with myself, how could I live with anyone else,'" Rapp said. "But he was a wonderful guy, very quiet, never bragged."
Obrazek
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

o - odkopany temat :)
miałam kiedyś, 100 lat temu soundtrack the Wiz na kasecie
przepadło bez wieści, co jakiś czas próbowalam znalezc tę płytę, bo bardzo mi sie podobało, pamieram szczególnie You Cant Win i Poppy Girls.
I ... tadam ... będę ją miala prawdopodobnie w przyszlym tyg. Z USA do mnie przyleci :) (w PL jej nie namierzylam, jedynie winyle sporadycznie widzialam na allegro)
Awatar użytkownika
Tomo128

Post autor: Tomo128 »

Następuje wznowienie The Wiz na polskim rynku od 17 września! :happy:

Obrazek

Znalazłem takie info na Merlinie.pl : http://merlin.pl/Czarnoksieznik-z-krain ... 90290.html

Czas trwania:02:08:00
Dźwięk:DD 2.0 polski (lektor)
Płyta:DVD-9
Strefa:2
Dystrybucja:TiM Film Studio
Napisy:polskie (w piosenkach)
Tomo128
Obrazek
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

mam The Wiz, soundtrack znaczy się :happy:
jakie to dziwne wrażenie, słuchać tej płyty ponownie po ... chyba 15 latach?
nie stać mnie na obiektywizm
mam wrażenie, że nie słuchałam tego góra rok, błyskawicznie przypomniałam sobie aranżacje, pamiętam większość tekstów
Z drugiej strony to powrót do przeszłości, jakbym sięgała do swoich nastoletnich czasów i widziała siebie wtedy, zafascynowaną MJ, ze ścianami wyklejonymi plakatami i korespondującą z chyba 20 fanami z całej PL

płyta podoba mi się BARDZO. Zapomnialam już o tym świetnym początku piosenki "Ease on down"!
Słucham i odkrywam na nowo :)
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć.

Obrazek
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Tomo128 pisze:Następuje wznowienie The Wiz na polskim rynku od 17 września!
Kupiłam i dzisiaj obejrzałam. Bardzo sympatyczny film. Strasznie mi się spodobały piosenki "You can't win" i "Ease on down the road". Oglądając to, widziałam, że Michael bawił się swoją rolą. Wprost wyczuć można taką radość, jaka bije z kreowanej przez niego podstaci. Zabawnie wyglądało wiszenie na słupie i pierwsze kroki Stracha. Ciekawa jest charakteryzacja Stracha i Blaszanego człowieka (w oryginale to chyba był drwal), Lew podoba mi się trochę mniej. Pewnie gdybym była dzieckiem, to bym się go trochę bała :D Duże wrażenie zrobiły też na mnie sceny taneczne, gdzie jest dużo tancerzy, a każdy ich ruch wydaje się być zrobionym bez najmniejszego wysiłku. Odnosi się wrażenie, że każdy z nich jest lekki niczym piórko. Muzyka jest świetna, nie podobała mi się jedynie piosenka przy "dyktowaniu", jaki kolor jest modny.
"The Wiz" to faktycznie bardzo ciekawy sposób pokazania tej opowieści. Oz okazuje się być umieszczony w realiach miast Ameryki, a nie tego oczekiwało by się po magicznej krainie. Film pokazuje ówczesne problemy i zagrożenia, ale także wartości ponadczasowe.
W całej tej historii Dorotki, Stracha, Blaszanego człowieka i Lwa podoba mi się to, że pewne rzeczy trzeba w sobie odkryć. Nie szukać gdzieś, ale wsłuchać się w siebie i tam je odnaleźć.
"The Wiz" ma w sobie magię. Inaczej tego nie potrafię opisać. A końcówka, kiedy Dorotka żegna się z przyjaciółmi, wzruszyła mnie. To chyba dobry film, skoro i bawi i wzrusza. Nie sądzicie? :)

I na koniec ważne słowa Stracha:
"Sukces, sława, bogactwo... to iluzje. Prawdziwa jest jedynie przyjaźń, którą można się dzielić."
Obrazek
Awatar użytkownika
nice girl

Post autor: nice girl »

‘’The Wiz’’ ujął mnie przede wszystkim tym , że w tak zabawny , wzruszający oraz mądry sposób potrafiono przedstawić historię Czarnoksiężnika z krajny Oz . To opowieść o Dorotce, która pewnie nie bez przyczyny znalazła się w magicznej krajnie Oz, to także historia współtowarzyszy jej podróży , których spotkała na swej drodze zmierzając do czarnoksiężnika. Jako pierwszego na tej drodze spotkała stracha na wróble , który uważał ,że nie posiada rozumu , a swoją drogą to Michael nawet wisząc na słupie potrafił niezły wokal z siebie wydobyć , jestem pod wrażeniem utworu jego wykonania’’ you can’t win’’. W następnej kolejności zmierzając do celu żółtą ceglaną drogą spotkali blaszanego drwala , który myślał że nie ma serca oraz tchórzliwego lwa, który tak bardzo chciał odzyskać odwagę na miarę króla zwierząt. I tak docierając do celu i licząc na moc czarnoksiężnika , który zresztą okazał się kłamczuchem Dorotka przekonuje swych nowo poznanych przyjaciół , że to o czym marzą mają w sobie tylko nie potrafili odnaleźć tego w sobie lub z jakiś powodów nie dostrzegli oraz utwierdzała ich w przekonaniu , że należy przede wszystkim mocno uwierzyć w siebie. I ja zgodzę się ze słowami wypowiedzianymi przez stracha na wróble na sam koniec, że ‘’"Sukces, sława, bogactwo... to iluzje. Prawdziwa jest jedynie przyjaźń, którą można się dzielić." Bo któż właśnie jak nie oni , potrafią nam uświadomić rzeczy w których nie dostrzegamy , przyczyniając się także do przeżycia wielu pięknych chwil w życiu , a sława , bogactwo z całą pewnością nie dostarczy nam tyle satysfakcji co przyjaźń , stając się pewnie tylko przyczyną poczucia osamotnia.
Moją grą jest nieśmiertelność
Ze Szczęśliwości przyszedłem
W Szczęśliwości jestem zdeterminowany
Do szczęśliwości wracam
Jeśli teraz tego nie wiesz
Wstyd
Czy słuchasz ? Michael Jackson .
Awatar użytkownika
kaem

Przypomniałem sobie dziś The Wiz, w związku z przygotowaniem postu do tematu Interpretuj tekst!. Uwielbiam ten film, za każdym razem coś mnie uderza, jak go oglądam.
Diana jak rzadko, śpiewa pełnym głosem. Film jest bogaty w inne wokalistki, które- poza Leną Horn, zaistniały głównie dzięki temu filmowi, choć to rasowe, soul-jazzowe piosenkarki z doświadczeniem. No i Michael... Tam każdy gest, każda mina jest dowodem jego talentu. Dziś sobie przypomniałem, jeszcze z taśmy VHS i znów Michael wprawił mnie w osłupienie swoja grą aktorską. Jestem przekonany, że The Wiz był równie ważny w jego życiu jak I Want You Back, Got To Be There, Off The Wall czy This Is It. Jak każdy nowy początek.

Obrazek
ODPOWIEDZ