1987
Michael wraz Sophią Loren i Sylwestrem Stallone bierze udział w 4tej uroczystości rozdania nagród Amerykańskiego Kina.
Gala odbywa się w Beverly Hilton Hotel w Beverly Hills.

1988
Zostaje wydany "Man i the Mirror" utwór napisany przez Glena Ballarda i protegowaną Quincy Jonesa -Siedah Garrett.Garret śpiewa także wokale w tle
MiM zadebiutował od razu na 1 miejscu jako siódmy singiel z albumu "Bad" i został nominowany do Nagrania Roku w Grammy Awards.
Piosenka była na szczycie Billboard Hot 100 przez 2 tygodnie.
W 2009 roku po śmierci Michaela utwór zadebiutował ponownie na 2 miejscu UK Single Charts. Stał się nr 1 z utworów pobieranych w iTunes w USA i Wielkie Brytanii.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jpl0neGk2Q
1992
Magazyn Rolling Stone gości Michaela na swojej okładce z z tytułem "Michael Jackson the making of King of Pop"

1993
Michael Jackson i Oprah Winfrey biorą udział we wspólnej sesji zdjęciowej do promocji 90 minut with Ophra specjalnie dla TV ABC.

1997
Michael ląduje na lotnisku Heathrow UK

1998
Składankowy album Michaela "Michael Jackson Mix" zajmuje 27 miejsce wśród hitów w Wielkiej Brytanii.
2001
Potwierdzono oficjalnie informację,że Michael wraz Rabinem Shumley Boteach'em ogłosi wspólnie w The Oxford Union otwarcie swojej nowej fundacji "Heal the Kids". Wydarzenie zaplanowano na 6 marca 2001roku.
2002
Michael uczestniczy w 29 dorocznym American Music Awards w Shrine Auditorium w Los Angeles.Nie obywa się bez nagrody.Artist of Century Award otrzymuje z rąk przyjaciela, komika i aktoraChrisa Tuckera.
Publiczność jak zwykle wita Michaela owacjami na stojąco.
Michael dziękując mówi:
"Po pierwsze chciałbym powiedzieć,że Chris Tucker jest najśmieszniejszym człowiekiem świata:Carry Cline, Dick Clark ( do Chrisa, wręczającego mu nagrodę- czy mógłbyś potrzymać to dla mnie?) ..sięga do kieszeni po kawałek papieru.
Chciałbym podziękować osobom,które są bardzo ważne w moim życiu. Moja matka i ojciec, John McClain, Nicoletta Sotille, Rodney Jerkins - myślę, że jesteś geniuszem muzycznym,Teddy Riley - Kocham cię Quincy Jones, jesteś niesamowity. Trudy Green, Howard Kaufman, Suzzane De Passe, Tony Jones, Diana Ross, Marlon Brando, Gladys Knight, i mój drugi tato Marlon Brando - Kocham cię . "

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... VhH-FwpTsU