Kartka z Kalendarza MJ

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

@neta

Post by @neta »

9 stycznia

1987
Michael wraz Sophią Loren i Sylwestrem Stallone bierze udział w 4tej uroczystości rozdania nagród Amerykańskiego Kina.
Gala odbywa się w Beverly Hilton Hotel w Beverly Hills.
Image

1988
Zostaje wydany "Man i the Mirror" utwór napisany przez Glena Ballarda i protegowaną Quincy Jonesa -Siedah Garrett.Garret śpiewa także wokale w tle
MiM zadebiutował od razu na 1 miejscu jako siódmy singiel z albumu "Bad" i został nominowany do Nagrania Roku w Grammy Awards.
Piosenka była na szczycie Billboard Hot 100 przez 2 tygodnie.
W 2009 roku po śmierci Michaela utwór zadebiutował ponownie na 2 miejscu UK Single Charts. Stał się nr 1 z utworów pobieranych w iTunes w USA i Wielkie Brytanii.
Image

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jpl0neGk2Q

1992
Magazyn Rolling Stone gości Michaela na swojej okładce z z tytułem "Michael Jackson the making of King of Pop"
Image

1993
Michael Jackson i Oprah Winfrey biorą udział we wspólnej sesji zdjęciowej do promocji 90 minut with Ophra specjalnie dla TV ABC.
Image
Image

1997
Michael ląduje na lotnisku Heathrow UK
Image

1998
Składankowy album Michaela "Michael Jackson Mix" zajmuje 27 miejsce wśród hitów w Wielkiej Brytanii.

2001
Potwierdzono oficjalnie informację,że Michael wraz Rabinem Shumley Boteach'em ogłosi wspólnie w The Oxford Union otwarcie swojej nowej fundacji "Heal the Kids". Wydarzenie zaplanowano na 6 marca 2001roku.

2002
Michael uczestniczy w 29 dorocznym American Music Awards w Shrine Auditorium w Los Angeles.Nie obywa się bez nagrody.Artist of Century Award otrzymuje z rąk przyjaciela, komika i aktoraChrisa Tuckera.
Publiczność jak zwykle wita Michaela owacjami na stojąco.
Michael dziękując mówi:
"Po pierwsze chciałbym powiedzieć,że Chris Tucker jest najśmieszniejszym człowiekiem świata:Carry Cline, Dick Clark ( do Chrisa, wręczającego mu nagrodę- czy mógłbyś potrzymać to dla mnie?) ..sięga do kieszeni po kawałek papieru.
Chciałbym podziękować osobom,które są bardzo ważne w moim życiu. Moja matka i ojciec, John McClain, Nicoletta Sotille, Rodney Jerkins - myślę, że jesteś geniuszem muzycznym,Teddy Riley - Kocham cię Quincy Jones, jesteś niesamowity. Trudy Green, Howard Kaufman, Suzzane De Passe, Tony Jones, Diana Ross, Marlon Brando, Gladys Knight, i mój drugi tato Marlon Brando - Kocham cię . "

Image

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... VhH-FwpTsU

Image
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

10 styczeń

1970
Album "Diana Ross Presents The Jackson 5" wchodzi na listę Billboard US Hot 100 Album, gdzie dociera do miejsca nr 1.

1973
Jackson 5 występuje w Show Dicka Cavett.
Image

1974
One More Chance, Jackson 5 TV Special pojawia się na antenie CBS
Grupa wykonuje składankę utworów I Want You Back/ABC/I’ll Be There/Ben/Daddy’s Home/Never Can Say Goodbye/The Love You Save i medley Up a Lazy River/Opus One (z the Mills Brothers).
Image

1989
Po zakończeniu Bad Tour Michael wydaje na kasetach VHS w USA i Kanadzie swój najnowszy film "Moonwalker".
Film z roku 1988, w którym role główną odgrywa Michael Jackson. Film rozpoczyna się kawałkami teledysków artysty, z których tworzy się historia jego życia, potem następuje fabuła. Michael gra w tym filmie magicznego przybysza z innej planety, który ratuje cały świat i swoich przyjaciół (trójka dzieci: Katie, Sean i Zeke) od zagłady.
tyle o filmie pisze Stopklatka.pl :-)
Początkowo miał pojawić się w kinach, ale ze względu na nieprzewidziane problemy ukazał się tylko w wersji Video ( szkoda)
Zadebiutował na szczycie listy Billboard Top Music Video Cassette i został tam przez 22 tygodnie.

Image

W końcu został strącony z piedestału przez..Michael Jackson: The Legend Continues . :smiech:

Image

:smiech:
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

11 stycznia

1983
W pierwszym Black Gold Awards, produkowanym przez Dicka Clarka , Michael zgarnia wszystkie nagrody:
- Wokalista roku
-"Beat It " najlepszy film video roku ( krótki film muzyczny roku :-))
-"Billie Jean" najlepszy singiel roku
-"Thriller " najlepszy album roku
Qunicy Jones powiedział : " Nie ma nikogo takiego na świecie, jak Michael Jackson " .

http://www.youtube.com/watch?v=XaCP6Ql6-44

http://www.youtube.com/watch?v=UbPehzFM7JM
warto obejrzeć

1995
Michael Jackson wydaje oświadczenie:
"I will no longer stand by and watch reckless members of the media try to destroy my reputation."
Ja już nie stoję bezczynnie patrząc jak lekkomyślne przedstawiciele mediów próbują zniszczyć moją reputację,

Oświadczenie było odpowiedzią na wideo przedstawiające obraz Jacksona w oparciu o bezpodstawne plotki

1996
Album Past, Present & Future Book 1 w USA okrywa się 6 krotnie platyną
Image

2003
Dieter Wiesner i Ronald Konitzer oficjalnie na podstawie pisemnej umowy zostają managerami Michaela Jacksona.
Na początek zwalniają .poprzednich menedżerów Michaela: Trudy Green & Howard Koffman.

Debbie Rowe podczas zeznań na procesie określiła obu Panów dobitnie mówiąc: "Myślę, że są oportunistyczne sępy."

2003
Michael Jackson ponownie odwiedza Maurice Gibb w szpitalu w Miami. Następnego dnia Maurice Gibb umiera z powodu powikłań wynikających ze skręconych jelit.

2004
Członkowie rodziny Michaela Jacksona zwołują konferencję prasową , aby ogłosić swoje plany z powodu oskarżenia Michaela w Santa Maria.
Postawienie w stan oskarżenia zostało zaplanowane na koniec stycznia.

2011
Dr Murray został oskarżony przed sądem za nieumyślne spowodowanie śmierci.
@neta

Post by @neta »

12 stycznia

1972
Jackson 5 uczestniczy w pierwszej rocznicy obchodów urodzin Martina Luthera Kinga w City Auditorium, Atlancie (Georgia).

Image

1994
Michael Jackson wygrał proces o " The Girl Is Mine ", " Thriller " i " We Are The World " .

2003
Michael Jackson spotyka się z Martinem Bashirem w Miami Hotel na ostatnim wywiadzie do filmu dokumentalnego " Living with Michael Jackson " Chwile po tym dowiaduje się o śmierci swojego przyjaciela Maurice Gibb.(Bee Gees)

2004
W hotelu w Beverly Hills odbyło się spotkanie adwokatów Michaela Jacksona, menedżerów, księgowych i przywódców Narodu Islamu . Jackson rzekomo uczestniczył za pośrednictwem telekonferencji .
Rola Naród Islamu w sprawie Michaela Jacksona pozostaje niejasna.Tony Muhammad członek NI zapytany w jakim charakterze organizacja ma pełnomocnictwo powiedział dziennikarzom: "Większość osób w pokoju byli Żydami. Tu nie chodzi o jakąkolwiek religię".

2004
Sędzia orzekł, że kamery nie będą obecne na procesie Michaela Jacksona.
Jermaine Jackson zwołał konferencję prasową, by opisać plany wsparcia brata Michaela podczas jego oskarżenia w Santa Maria.Stojąc na zewnątrz domu rodziców w towarzystwie dwóch fanów ubranych w koszulki z napisem "Zostawcie go w spokoju" powiedział:
"Mój brat jest niewinny, jest na 1,000 procent niewinny.To jest prawdziwy testament Michaela i jego przesłanie miłości i integracji, że tak wiele osób z różnych środowisk, przyjeżdża z całego świata, aby go wesprzeć". Jermaine Jackson ogłosił, że "Karawana miłości" - złożona z fanów z całego kraju i świata pojawi się obok sądu Santa Maria w piątek.

Image

Aby przygotować się do oskarżenia, fani Michaela zostali zaproszeni na zebranie, aby omówić strategię medialną w Royal Copenhagen Inn w Solvang w Kalifornii.
Hotel oferuje specjalne stawki dla fanów Jacksona w wysokości 60 dolarów za noc na trzy noce.
Image

Los Angeles Times doniósł, że urzędnicy Santa Maria kompleksowo przygotowują się do procesu Jacksona, przygotowując się do wszystkiego, od niesfornych tłumów fanów Jacksona po ataki terrorystyczne.
Santa Maria PD koordynuje plany z FBI i Departamentem Obrony Narodowej.Jednym z problemów jest brak miejsca, aby pomieścić oczekiwane hordy fanów i mediów.
Sąd w Santa Maria ma miejsca dla dziennikarzy i tylko sześćdziesiąt miejsc dla członków społeczeństwa.

2008

Michael i jego 3 dzieci wzięli udział w " Turnieju Królów" w hotelu Excalibur w Las Vegas (USA). Turniej Królów jest słynną kolacją połączoną z show.Oferuje turniej rycerskie, tańce panien, fajerwerki i możliwość jedzenia palcami. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=oRN0coW63q4
@neta

Post by @neta »

13 stycznia

1973
Singiel "Ben" zadebiutował na 17 miejscu UK Album Charts i pozostał w top 50 przez 7 kolejnych tygodni.
Image

http://www.youtube.com/watch?v=RntxCmqQqSA

1999
Japońska grupa pop J-Friends wypuszcza singiel "People Of The World" Ta piosenka jak i wcześniejszy utwór "Children's Holiday" zostały napisane dla tego zespołu przez Michaela Jacksona.

http://www.youtube.com/watch?v=4nKnBePgcWI

2003
Madonna zdobyła nagrodę "Michael Jackson International Artist" w "American Music Awards".

2006
Michael Jackson pojawił się na uroczystości ślubnej rodziny na zaproszenie Al Gosaib.
Image
Na zdjęciu nie jest pan młody ale...Libański super gwiazdor Ragheb Alama, który był jednym z głównych wokalistów na ceremonii i jako jedyny miał możliwość zrobienia zdjęcia z Michaelem.Michael był na ślubie arabskim ( w Bahrajnie) zupełnie prywatnie i nie chciał ze względu na dzieci robić zamieszania wokół swojej osoby. ;-) Pojawił się niespodziewanie i nawet nie chciał usiąść w pobliżu sceny,gdzie swoje miejsca mieli nowożeńcy i muzycy.
@neta

Post by @neta »

14 stycznia

1982
Wytwórnia Motown ponownie wydaje w USA "Maybe Tomorrow"czwarty album The Jackson 5.
Image

1989
Na 21 NAACP Michael zgarnia znowu masę nagród:
- Najlepszy Wokalista Roku
- "Bad" Najlepszy Album Roku
- Nagroda Humanitarna Leonarda Cartera w uznaniu działalności charytatywnej.

Image
zdjęcie pochodzi z innego rozdania nagród, ale to image MJ z 1989 roku

http://www.youtube.com/watch?v=s92BVuQbuyg

1992
"Remember the Time" jest drugim singlem wydanym z ósmego studyjnego albumu..."Dangerous"
Wspaniałe "Come Together" zostaje dodane tylko na wydawnictwie video "Moonwalker".
Mimo to oba single w ciągu pierwszych tygodni debiutują na 3 miejscu UK Single Charts i docierają na Michaela ulubione miejsce nr 1 na liście R&B i 3 miejcie na Pop Charts.
"Remember The Time" pokrywa się platyną w USA.
A jak sobie radziło RTT na kwiatowych listach przebojów ?
Nowa Zelandia -nr 1
Belgia - nr 2
Australia i Holandia - nr 3
Francja - nr 5
Niemcy i Włochy - nr 8
Norwegia - nr 10
Utwór osiągnął na całym świecie pierwszą dziesiątkę list.
Riley powiedział Los Angeles Times w listopadzie 1996, że napisał piosenkę po tym jak Michael powiedział mu, że zakochał się w Debbie Rowe: "nie wiem czemu Michael nie ożenił się z nią już wtedy."

Źródło: MJTunes
Oryginalnie na singlu znajduje się dedykacja Z miłością dla Diany Ross.
Image

http://www.youtube.com/watch?v=LeiFF0gvqcc

2008
Zostaje wydany singiel "The Girl Is Mine 2008" Format Digital Download, 12 ", 7".
Z okazji obchodów 25 lecia albumu "Thriller" raper will.i.am z The Black Eyed Peas zremiksował "The Girl Is Mine" zostawiając wyłącznie oryginalny wokal Michaela ( bez McCartneya)
i dodając swoje wokale i nowy wiersz.

Image
@neta

Post by @neta »

15 stycznia

1971
Jackson 5 uczestniczy w zbiórce charytatywnej Muhammada Alego w Hollywood Palladium, aby zebrać pieniądze dla Los Angeles Brotherhood Crusade.

Bractwo Krucjata Inc. zostało założone w 1968 roku.Prowadzi działania poprzez programy multikulturowe dotyczące zdrowia, edukacji pomocy społecznej, gospodarczej i rozwoju młodzieży.

1973
Jackson 5 nagrywa utwór "Melodie" dla Motown Records w Detroit, w stanie Michigan.
Piosenka "Melodie" została nagrana przez Michaela Jacksona, ale pozostała jako niewydana.Pojawiła się ponownie na solowym albumie Michaela "Farewell My Summer Love".

http://www.youtube.com/watch?v=8_GcOPySldY (cudne)

1976
Michael Jackson i jego bracia zostali zaprzysiężeni do składania zeznań w odpowiedzi na pozew złożony przez prawników wytwórni Motown.
Motown pozwała J5 o naruszenie warunków umowy przez używanie nazwy The Jackson Fivejako zastrzeżonego znaku towarowego, po przejściu do wytwórni CBS Records.Finalnie Jacksonowie przegrali i musieli w nowej firmie zmienić nazwę na The Jacksons.

1997
Michael Jackson przebywał dwa tygodnie w Tower Suite w Montreux Palace w Montreux w Szwajcarii, aby zakończyć pracę nad swoim albumem "Blood On The Dance Floor".
Michael pracował każdego dnia nad nagraniem albumu w studiu Mountain Studios.
Podczas pobytu w Montreux, chciał odwiedzić dom należący do rodziny Chaplina, dawnej rezydencję jego wieloletniego idola Charlie Chaplina.

Image

2003
Michael Jackson oddaje hołd Maurice Gibb.Bierze udział w pogrzebie wśród najbliższej rodziny Gibb w kaplicy Funeral Riverside Miami Beach na Florydzie.
Godzinę po oficjalnym pogrzebie Barry i Michael ponownie udają się do trumny Maurice,aby pożegnać się z nim po raz ostatni.

Image

2004
Wydawnictwo video "Number Ones" Michaela Jacksona otrzymuje status złotej i platynowej płyty.
Image
@neta

Post by @neta »

16 stycznia

1975
Michael Jackson wydaje swój czwarty solowy album "Forever, Michael" i singiel "We're Almost There ". To jego ostatni album wydany z Motown Records, zanim on i jego bracia (oprócz Jermane) rok później odejdą do CBS Record. Jak na szesnastolatka prezentuje na płycie bardzo dojrzały styl muzyczny.

Image

1984
Dziś wieczorem Shrine Auditorium w Los Angeles należy głównie do Michaela Jacksona.
Na 11 rozdaniu The American Music Award, osiem razy zostaje wywołany na scenę, by odebrać nagrody, w tym nagrodę za specjalne zasługi z rąk Diany Ross.
Prezentacja została poprzedzona wiadomością video nagraną przez najbliższych przyjaciół Michaela: Lizę Minnelli, Katherine Hepburn, Jane Fonda.
Jest to bezprecedensowa ilość nagród dla tak młodego zaledwie 25 letniego artysty w całej historii AMA.
Michael w okularach, obłędnej cekinowej marynarce w towarzystwie Brook Shields i Emmanuela Lewisa pojawia się na czerwonym chodniku.Uroczystość obejrzało 60 milionów ludzi.

Michael zabiera do domu nagrody The American Music Awards za ...

Najlepszy album Soul i R&B
THRILLER

Michael mówi:
Dziękuję bardzo.Jestem głęboko poruszony ponowną wygraną. Chciałbym podziękować Quincy Jones, który jest wspaniałym producentem i mojej matce i ojcu, którzy są na widowni - których bardzo kocham - którzy sprowadzili mnie na ten świat.Dziękuję również amerykańskiej publiczności. Dziękuję.

Najlepsze Video Soul / R & B Video
BEAT IT

Michael mówi:
To jest wspaniałe.(do La Toya ) chodź tu .. To jest moja siostra .. Och, Bob Giraldi ! (śmieje się, kiedy Bob dołącza do niego na scenie).
To jest moja siostra , La Toya, jestem zaszczycony, że jest tutaj, nie wiedziałem, że będzie wręczać mi tą nagrodę
Praca nad "Beat it" była wspaniałym doświadczeniem.Miałem dużo zabawy podczas pracy, i to jest mój dyrektor Bob Giraldi, którego wybrałem.
Włożyłem całe moje serce i moją duszę w tą pracę i jestem szczęśliwy i zaszczycony,że wygrałem tę wspaniałą nagrodę.
Dziękuję

deklaruje Michael, coraz bardziej podekscytowany z kolejnej nagrody.

Najlepszy Artysta Soul / R & B
MICHAEL JACKSON

Michael mówi:
Znowu jestem głęboko poruszony i naprawdę to doceniam, a dziewczyny na balkonie..kocham was jesteście wspaniałe ( śmieje się łagodnie) ważna jest chemia w pisaniu piosenki i inspiracja, trzymam jedną z inspiracji ....Emanuela Lewisa.

Najlepszy Album Pop / Rock
THRILLER

Michael mówi:
[ ... ] I znowu - Chciałbym podziękować wszystkim, ... dziękuję (uśmiech.)
Jestem - Jestem głęboko poruszony przyjmując tę nagrodę.
Miałem tak dużo zabawy nagrywając album "Thriller". Chciałbym podziękować raz jeszcze Quincy Jones i Bruce Swedien, który jest największym inżynierem świata.A także Rodowi Temperton i James Ingram za napisanie PYT z Quincy Jonesem - dziękuję
I znowu mojej matce i ojcu, którzy...nauczyli mnie tak wiele. I znowu chciałbym podziękować dyskdżokejom, za puszczanie nagrań, bo gdyby nie oni, nie byłoby mnie tutaj, więc....I chciałbym również podziękować publiczności.Dziękuję bardzo.

Najlepszy Singiel Pop / Rock
BILLIE JEAN

Michael mówi:
Jeszcze raz chciałbym podziękować wszystkim. Jestem ponownie tak wzruszony i zaszczycony ... Dziękuję bardzo. Kocham was wszystkich.
I jeszcze jedno - Dziękuję Michael Peters, jesteś wspaniałą osobą. Dziękuję.

Najlepsze Video Pop / Rock
BEAT IT

Michael mówi :
Nie to, co [ fani krzyczeli ] ... będzie -Jestem bardzo wdzięczny i jestem bardzo zaszczycony tą nagrodą.Nie będę długo przemawiać, po prostu - dziękuję.Cześć (uśmiech.)

Najlepszy Artysta Męski Pop / Rock
MICHAEL JACKSON

Michael mówi :
Dziękuję bardzo.Nic więcej nie mogę powiedzieć, kocham Was wszystkich.Do widzenia.

Nagroda za zasługi w 1984 roku

Michael mówi:
Dziękuję, dziękuję bardzo.Jestem tak głęboko wzruszony i zaszczycony otrzymaniem tej wspaniałej.....o rany wspaniałej nagrody.
Dziękuję amerykańskiej publiczności,dziękuję Motown, Berremu Gordy, który był tak ważną częścią mojej kariery i życia.
Dziękuję jeszcze raz ojcu i matce, którzy sprowadzili mnie na świat.- Josephowi Jackson i Katherine Jackson.Dziękuję moim braciom - Tito, Jackie, Jermaine, Marlonowi i Randy z którymi zaczynałem ...i nadal jestem.
Dziękuję Susanne de Passe, która miała tak ważny wpływ na moje życie i która nauczyła mnie tak wiele.Dziękuję Susanne.
Quincy Jones jest wspaniałą osobą, nie tylko jest niesamowitym producentem, jest wspaniałym człowiekiem, jest jak rodzina, kocham go i zrobiliśmy historię razem i jestem wdzięczny.
Dziękuję jednemu z moich ulubionych ludzi na całym świecie..Panna Diana Ross ...ona jest moim wyjątkowym przyjacielem, nauczyła mnie tylu niesamowitych i ważnych rzeczy...jestem zaszczycony, że przyszła tutaj.
Mam nadzieje,że nikogo nie pominąłem, po prostu o rany amerykańska publiczności, dziękuję wszystkim dyskdżokejom i wszystkim, Kocham Was tak bardzo i dziękuję.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=BTYFI9uFQAs

http://www.youtube.com/watch?v=fY6p5W02PHw

1993
Michael Jackson pojawia się wraz z mamą Katherine na 25tym rozdaniu nagród NAACP Image Awards w Pasadenie w Kalifornii.
Michael otrzymuje nagrodę dla Wybitnego Video dla społecznie świadomego utworu "Black or White"

Michael wszedł na scenę i zawstydzony słuchał burzy oklasków powstałej z miejsc publiczności.

Michael mówi:
Naprawdę nie spodziewałem się tej nagrody.Kocham Was bardzo bardzo mocno z całego serca.Dziękuję NAACP.Jesteście pięknymi, wspaniałymi ludźmi.Dziękuję bardzo.

Otrzymuje również nagrodę z okazji 25th Silver Anniversary Entertainer Of The Year Award jako Artysta Roku.

Stał po prostu na scenie czekając aż tłum ucichnie.

Najpierw chciałbym powiedzieć "Dziękuję" mojej matce.Dziękuje za danie mi życia.
Naprawdę tak myślę.
Są dwie rzeczy które popiera NAACP, które są najważniejszymi rzeczami w moim życiu: wolność i równość.
Każdy człowiek ma sekretną piosenkę w sercu.Jest to: jestem wolny, śpiewa jestem jedyny.
To jest naturalne uczucie każdego dziecka. Być wolnym jak wiatr i być wyjątkowym.
Wszystkie problemy świata są przez zapomnienie o tym uczuciu.
I kiedy tworzę, łącze się z innymi ludźmi i po prostu przypominam im o tym że są wolni i są wyjątkowi.
W tym duchu NAACP tworzy swoją cenną pracę.
Dziękuje za waszą wiarę i dzielenie się swoją pracą.
Przyjmuję te nagrodę w imię uzdrawiania świata.
Gdy wszyscy nasze siostry i bracia będą wolni i równi jak my dzisiaj.
Kocham was bardzo i jestem bardzo zaszczycony, dziękuję za wyróżnienie.
Dziękuję bardzo.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=r72x7Gu9uik

http://www.youtube.com/watch?v=aTutZKRB17Y backstage
@neta

Post by @neta »

17 stycznia

1970
Jackson 5 " hit " I Want You Back " z albumu " Diana Ross Presents The Jackson 5 " debiutuje na liście Billboard US Hot 100 album charts.
Osiąga nr 1
Jest również na szczycie Billboard R&B przez kolejne 3 tygodnie.
W podsumowaniach roku 1970 zostaje singlem nr 1 na Billboard Best Selling Soul.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=s3Q80mk7bxE

1989
Michael Jackson wykonuje drugi z pięciu koncertów Bad World Tour na Memorial Stadium, Los Angeles w Kalifornii

Image

http://www.youtube.com/watch?v=u5vXT2MFM48

1992
Wydany w 1988r. film na kasetach wideo " Michael Jackson The Legend Continues ... " debiutuje na antenie CBS -TV .
Film śledzi karierę Michaela od samych początków Jackson 5, aż do 1988 roku do czasów trasy World Bad Tour.
Dokument jest pełen rzadkich nagrań z archiwów Motown i rodziny Jacksonów oraz wypowiedzi gości specjalnych tak znanych jak Katherine Hepburn, Quincy Jones, Smokey Robinson, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Sammy Davis Jr, i więcej.
Podsumowując- perełka dla każdego fana i nie fana. :-)

Image

1994
Michael zaprasza grupę upośledzonych dzieci do Neverland Ranch z okazji uroczystości Martin Luther King Day.Do Neverlandu przyjeżdża setka miejskich dzieci, która wyróżnia się najlepszymi wynikami w nauce. Michael spędził całą sobotę bawiąc się z nimi , pozując do zdjęć i rozdając autografy.
Dzieci oglądały filmy,odwiedził jego park rozrywki i zoo.Pięćdziesiąt dzieciaków pochodziło z Wspólnoty South Central Los Angeles Fundacji dla Młodzieży zajmującej się sportem,a druga pięćdziesiątka z II Kościoła Baptystów.

Image
Image

2000
Na 27 gali American Music Awards przedstawiono ciekawe wyniki sondażu internetowego:
Najlepszy artysta dekady
1980 - Michael Jackson
1970 - Stevie Wonder
1960 - The Beatles
1950 - Elvis Presley

2002
Ogłoszono, że w utworze "It's Not Worth It" nie śpiewa Michaela Jackson.Spekulowano że na najnowszym albumie Brandy "Full Moon" znajduje się wokal Michaela po tym jak w 1999r. Jerkins zbudował utwór wokół wokalu ad libbed Michaela Jacksona z pozostałości po sesjach nagraniowych do albumu "Invincible".

http://www.youtube.com/watch?v=J0TsZfZFWC4
Last edited by @neta on Sun, 19 Jan 2014, 10:25, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

18 stycznia

1980
Michael uczestniczy w 7mej gali The American Music Awards transmitowanej przez stację ABC.
Otrzymuje 3 nagrody za album "Of the Wall"

Najlepszy Artysta męski Soul /R&B
Michael Jackson
Najlepszy Album Soul/R&B
Of the Wall
Najlepszy singiel Soul/R&B
Don't Stop 'Til You Get Enough

Michael wystąpił również jako wręczający nagrodę za najlepszy Album POP. Z jego rąk statuetkę otrzymali bracia Bee Gees za LP "Spirits Having Flown"

Image

http://www.youtube.com/watch?v=O5OnDMzuu5w

1993
Michael Jackson pojawia się na przyjęciu inauguracyjnym dla Prezydenta USA Billa Clintona i wraz z innymi gwiazdami (m.in. Dianą Ross) na schodach Lincoln Memorial, śpiewa "We Are The World".
http://www.youtube.com/watch?v=p-Gp9CQYXw0
mały problem pt.komu teraz podać mikrofon :-)

1989
Michael Jackson gra kolejny - trzeci tym razem z pięciu koncertów Bad World Tour na Memorial Stadium, Los Angeles, CA.
Image

1996
Lisa Marie Presley-Jackson złożyła pozew o rozwód z Michaelem Jacksonem, kończąc tym 19-miesięczne małżeństwo.
Rzecznik Jackson Lee Solters oświadczył że oboje "zgodnie postanawiają pójść własnymi drogami. Jednak pozostają dobrymi przyjaciółmi."
Przyczyną rozwodu były różnice nie do pogodzenia :-(

Image

1998
Michael Jackson po raz czwarty z rzędu wygrywa sprawę o naruszenie praw autorskich założoną przez Al Bano Carrisi, włoskiego autora piosenek. Al Bano musi pokryć wszelkie koszty prawne po tym jak sąd odrzucił jego roszczenia wobec Michaela Jacksona. Al Bano składał liczne sprawy cywilne przeciwko Jacksonowi, ale nie wygrał żadnej z nich.
@neta

Post by @neta »

19 stycznia

1977
Z anteny ściągnięto osiem kolejnych gotowych już odcinków Jackson Variety Show w TV CBS. Pierwszy z nowych odcinków, w którym wystąpili Redd Foxx, został wyemitowany w dniu 19 stycznia.

Image
Image
Michael nie cierpiał tych występów w TV.

1980
"Rock With You" Michaela Jacksona zostaje drugim singlem nr 1. .Piosenka jest hitem nr 1 na liście Billboard Hot 100 i pozostaje tam przez cztery tygodnie. Utwór szczytował :smiech: zarówno na liście pop jak i R & B Singles Charts.
Według Billboard " Rock With You" był czwartym najlepszym singlem w 1980 roku.

Image
Image

1993
Michael zostaje zaproszony przez Billa Clintona do Waszyngtonu na 52 Galę inauguracyjną Prezydencji.Wykonuje Gone To Soon i Heal The World.

Przed wykonaniem "Goon To Soon" Michael wygłosił krótką mowę poświęconą pamięci jego przyjaciela Ryana White - który odszedł na skutek AIDS.Mówił o ich przyjaźni, o jego chorobie układu odpornościowego oraz o konieczności wspierania badań przez przyszłą administrację prezydencką badań nad AIDS.

Panie Prezydencie, dziękuję za zaproszenie mnie na swoją inauguracyjną galę.Chciałbym poświęcić chwilę, aby powiedzieć coś osobistego.Dotyczy to mojego przyjaciela, którego już nie ma z nami.Nazywa się Ryan White.Był hemofilikiem, u którego w wieku 11 lat zdiagnozowano AIDS.
Zmarł wkrótce po ukończeniu 18 lat, w czasie kiedy większość młodych ludzi zaczyna odkrywać wspaniałe życiowe możliwości.
Mój przyjaciel Ryan był bardzo jasnym, bardzo odważnym i bardzo normalnym młodym człowiekiem, który nigdy nie chciał być symbolem bądź rzecznikiem śmiertelnej choroby.
Przez lata mieliśmy wiele wspólnych głupich, szczęśliwych, i bolesnych chwil.Byłem z nim do końca jego krótkiej, ale urozmaiconej podróży.
Ryana nie ma i tak jak każdy, kto straci kogoś bliskiego z powodu AIDS, brakuje mi go głęboko i stale.Jego już nie ma, ale chcę, aby jego życie znaczyło więcej niż śmierć.
Panie Prezydencie elekcie mam nadzieje,że Pan i Pańska administracja zapewni niezbędne środki i będzie kontynuować badania w celu eliminacji tej strasznej choroby, która dotknęła mojego małego przyjaciela ....i zakończyła jego życie i tak wielu innym przed ich czasem.
To piosenka dla Ciebie Ryan.

http://www.youtube.com/watch?v=O3d7cLYLX-Y

Image
założę się,że dla Chelsy większym przeżyciem było trzymanie za rękę Michaela niż inauguracja taty ;-)

Clinton w pierwszej kolejności wydaje decyzję o zwiększeniu środków i kontynuacji badań nad AIDS.

2002
Michael Jackson otrzymuje nagrodę dla "Najlepszego międzynarodowego wokalisty" na NRJ Awards 2002, która ma miejsce w Cannes we Francji.
Michael nie pojawił się na gali osobiście.NRJ Music Awards - nagroda muzyczna przyznawana jest od 2000 roku przez stację radiową NRJ we współpracy z siecią telewizji TF1.
W 2008 Michael na NJR Awards otrzymał nagrodę Honorową. Podziękowania za nagrodą przesłał w formie nagrania video, odtworzonego na Gali.

Image
Image

http://www.youtube.com/watch?v=gSKG_5GPmvA
@neta

Post by @neta »

20 stycznia

1979
"You can't win" nagrana przez Michaela w Motown Rekord wkracza na listę R & B Singles Chart, gdzie debiutuje na 42 pozycji. Utwór ten został specjalnie napisany dla Michaela zastępując "I Was Born on the Day Before Yesterday" w poprzedniej broadwayowskiej wersji musicalu "The Wiz" z 1975 r. Joll Scott wykonał ten kawałek specjalnie dla Michaela w 2001 roku na 30th Anniversary Special.

1995
Michael i Lisa Marie witają króla Nana Amon Ndoufou IV, władcę Sanwi, na lotnisku w Los Angeles, który przyleciał do USA na 4 dniową biznesową wizytę.

Image

3 lata wcześniej Michael Jackson został koronowany przez króla Sanwi podczas imponującej ceremonii, która miała miejsce w wiosce Krindjabo, położonej w pobliżu Abidżan, na Wybrzeżu Kości Słoniowej.Król Popu był koronowany na króla zgodnie z ceremoniałem.Założono mu na głowę złotą koronę.
Otrzymał imię Król Michael Amalaman Anoh.

http://www.youtube.com/watch?v=PZDp937z ... e=youtu.be

Trudno opisać szaleństwo, które towarzyszyło temu wydarzeniu.
Niech zdjęcia oddadzą odrobinę atmosfery
pod tym linkiem cały artykuł z Ebony opisujący koronację:

http://www.geniusmichaeljackson.com/articl/ebony92.html

Źródło Genius Michael Jackson
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

1998
Atanas Atansaov bułgarski kompozytor oskarżył Michaela Jacksona o kradzież jego piosenki "Nova Godina" i wykorzystanie jej w "Blood on the Dance Floor".
Reuters z 1998r. pisze:
Sofia-bułgarski kompozytor powiedział, że planuje pozwać idola pop Michael Jackson.Oskarża go o kradzież jego melodii napisanej 16 lat wcześniej. Atanas Atanasov twierdzi, że hit "Blood on the dance floor" jest kopią jego piosenki "Nova Godina"(Nowy Rok), zarejestrowanej w 1980 roku. "Na początku myślałem, że może się mylę, ale podobieństwo jest tak oczywiste, że nie może być zbiegiem okoliczności," Atanasov powiedział Reuterowi."Osiem akordów mojej piosenki jest praktycznie skopiowane i w rzeczywistości tworzą podstawę melodii." Atanasov powiedział, że zamierza wnieść sprawę do sądu w Bułgarii o zakaz puszczania piosenki Jacksona w radio i twierdzi, że wszelkie zyski należą się jemu.Zapowiedział też rozmowy z prawnikami w USA, aby złożyć oddzielny pozew w Stanach Zjednoczonych. glupija

2003
Ogłoszono, że niejaki Martin Bashir :wsciekly: dostał uprawnienia do ośmiomiesięcznego bezprecedensowego i wyłącznego dostępu do Michaela Jacksona.
Dziennikarz ma nakręcić 90 minutowy dokument o życiu Michaela. Bashir :chlosta: uprzednio przeprowadzał wywiad z księżną Dianą i Michael Barrymore.
Last edited by @neta on Sun, 16 Feb 2014, 22:24, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

21 stycznia

1992
Album "Dangerous" pokrywa się w USA 4 krotną platyną
Image

1995
Michael i Liza goszczą drugi z czterech dni pobytu w USA króla Nana Amon Ndoufou IV władcę Sanwi z Wybrzeża Kości Słoniowej.W dzisiejszym programie wizyty jest między innymi wycieczka do studia Universal.Lee Solters PRowiec Michaela powiedział Ta wizyta jest prywatna.Michael chce się odwdzięczyć za szczodrość i gościnność króla Nodoufu,którą otoczył go podczas wizyty w Afryce.
Ciekawostka: ten sam Lee, kiedy swego czasu w latach 90 prasa brukowa rozpisywała się o śmierci Bubblesa odparł: Kiedy Bubbles usłyszał o swojej śmierci - poszedł po banana. ;-)

Image

2005
Sędzia wyznaczony do prowadzenia dochodzenia w sprawie o molestowanie dzieci przez Michaela Jacksona otrzymał uprawnienia prokuratorskie do poszukiwania zeznań ekspertów w w/w zakresie.

Image
@neta

Post by @neta »

22 stycznia

1971
Singiel The Jackson 5 " Sugar Daddy " debiutuje na liście Billboard US Top 40 Singles Chart.

1972
Albumu Greatest Hits J5 dociera na 12 miejsce listy Billboard Albums Chart.

1978
The Jacksons rozpoczyna światową trasę koncertową po USA i Europie , aby promować album " Goin ' Places " .

1979
Pierwszy z trzech koncertów w Bremie w Niemczech inauguruje europejską część światowej trasy koncertowej The Jacksons Destiny.
Image

1983
Billie Jean debiutuje na UK Top 100 Singles Charts i dociera na nr 1.
Image

1985
Pierwsza sesja nagraniowa do piosenki We Are The World odbyła się w Lion Share Recording Studio Kenny Rogers .
Kiedy Lionel Richie, Michael Jackson, Stevie Wonder i Quincy Jones zjawili się w studiu zrobiło się ciasno.
Pomieszczenie zapełniło się muzykami, technikami, załogą wideo, orszakiem asystentów i organizatorów.
Nagrywanie rozpoczęto w nocy.Wokal przewodni z We Are the World został nagrany przez Richiego i Jacksona i powielony na taśmie dla każdego z zaproszonych artystów.
Około 01:30 zakończono nagrywanie chóru czterech melodyjnych głosów.

Image

2004
Bentley sedan Michaela Jacksona został usunięty z aukcji samochodowej. Management Jacksona powiadomił urzędników aukcji, że Michael chce odroczyć sprzedaż.
Bentleya Arnage Red Label Turbo można obejrzeć w filmie MJ do piosenki What More Can I Give.
Wnętrze dachu zostało podpisane przez wiele znanych osobistości w tym Michaela.

Image
@neta

Post by @neta »

23 stycznia

1973
I'II Be There The Jackson 5 hit z 4 miejsca UK Pop Chart jest najlepszym z wszystkich singli wydanych przez J5.Sprzedał się w ilości 4,2 mln w USA i 5,1 mln na całym świecie.
Wygryzł z piedestału najlepszych utworów wydanych przez wytwórnię Motown kawałek Marcina Gaye's pt. "I Heard It Through the Grapevine"

http://www.youtube.com/watch?v=J6pAxF2br_U

1984
Ostatni 7 singiel z albumu "Thriller" Michaela Jacksona to właśnie "Thriller" i dziś, tylko 30 lat wcześniej jest jego premiera.
Pierwotny tytuł to "Starlight". Jak się tego słucha to " z butów wyrywa" :-)

Image

1988
Michael rozpoczyna próby do drugiej części Bad World Tour w Pensacola Civic Cener na Florydzie.

http://www.youtube.com/watch?v=znDWqAU-u0I

1988
"The Way You Make Me Feel"wdrapuje się na 1 miejsce Billboard US 40 Top Singles jako 3 singiel wydany z albumu "Bad".
Utwór jest także na szczycie the Billboard Hot R&B/Hip Hop Singles Charts and Dance Music/Hot Club Play Singles Chart.
Spędza cztery tygodnie na 1miejscu Black Singles Chart. TWYMMF jest siódmym singlem numerem 1 w latach 80tych.
Jest to rekord singli, zaś Michael jest najznakomitszym artystą lat 80tych.

Image

2002
Singiel "Cry" z albumu Invincible zostaje wydany w Japonii.Japońska wersja zawiera słowa " Cry" i "Shout" przetłumaczone na język japoński. japrosic

Image
2004
Sędzia odmawia ujawnienia 82 stron dokumentów dotyczących sprawy przeciwko Michaelowi Jacksonowi.
Post Reply