Michael Jackson i Paul McCartney

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Maro

Post by Maro »

Kingoosia wrote:
huczek wrote:w 82 roku ukazuje sie album paula pt pipes of peace. na krazku znajduja sie 2 duety i wspolne kompozycje z MJ: Say, Say, Say i The Man.
Z tego co ja wiem Say Say Say jest z 1983 roku, ale może się mylę...
w 1983r. ukazał się album Mc Cartney'a.

"1983 hit single for Paul McCartney and Michael Jackson, produced by George Martin. It was taken from McCartney's album Pipes of Peace, and was the second successful duet by McCartney and Jackson, the first being "The Girl Is Mine".

The video featured McCartney's wife Linda McCartney and Jackson's sister La Toya, and was filmed at the Union Hotel and Victorian Mansion[1] in Los Alamos, California, built in 1880.

The single's six-week stay at the top of the Billboard Hot 100, in late-1983 into early-1984, was preceded by "All Night Long (All Night)" by Lionel Richie and followed by "Owner of a Lonely Heart" by Yes.

A dance track by Hi Tack called "Say Say Say (Waiting 4 U)" was released in 2006, which samples the original version."

Image

Single by Paul McCartney
from the album Pipes of Peace
B-side(s) "Ode To A Koala Bear"
Released October 3, 1983
Recorded June 1983
Genre Pop
Length 5:40
Label Parlophone Records
Producer(s) George Martin

Image
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
cicha

Post by cicha »

Old Interview of Paul McCartney who speaks of Michael Jackson and the ATV deal between Sony and MJ.

Paul McCartney speaks about Michael Jackson
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
BillieJean

Post by BillieJean »

Nie wiedziałam gdzie to wrzucić, bo nie mogłam znaleźć nigdzie tematu o katalogu The Beatles, a nie chciałam zakładać nowego.
Ta sprawa ma związek z Paulem więc daje to tutaj

(Extra) Despite recent reports to the contrary, “EXTRA” has confirmed that Michael Jackson is not selling his Beatles catalogue. His spokesperson, Raymone K. Bain, tells “Extra” that “There is no truth to the rumor that Michael Jackson will be selling his Beatles catalogue… period… not back to Paul McCartney, or any other individual or entity. He has no intention, or interest, in selling his catalogue.”

źródło:
http://www.antimusic.com/dayinrock/07/march/20/17.shtml
Image
jolene_

Post by jolene_ »

Mógłby ktoś tak mniej więcej wytłumaczyć o co chodzi? Zrozumiałam tylko, że chodzi o Michaela i Paula :wariat:
Byłabym wdzięczna japrosic
Image
i can't stop now, i won't stop now
Maro

Post by Maro »

jolene_ wrote:Mógłby ktoś tak mniej więcej wytłumaczyć o co chodzi? Zrozumiałam tylko, że chodzi o Michaela i Paula :wariat:
Byłabym wdzięczna japrosic
Michael nie sprzedaje katalogu z piosenkami The Beatles.
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
jolene_

Post by jolene_ »

O, dzięki Maro. Ja z moim tłumaczeniem bym napewno wiele nie zrozumiała.
Image
Speed Demon

Post by Speed Demon »

Widzę, że dyskusja trochę przycichła, ale chętnie ją ożywię, jako że The Beatles to jedyna muzyczna sprawa, którą kocham bardziej niż MJ;)

jeśli chodzi o samą sprawę z katalogiem, to nie mam zdania, być może zawiniło wielkie przykładanie przez Paula uwagi do pieniędzy (Sprawa z Kleinem [''You never give me your money"] i rozprawa Paula z Johnem, Georgem i Ringo). Wolałbym jednak żeby prawa do piosenek wróciły do Paula (posiada on tylko prawa do dwóch swoich piosenek "PS. I love you" drugiej niestety nie pamiętam), być może wreszcie usłyszałbym na jego koncertach różne perły z przeszłości...

co do duetu z MJem:

1.The Girl is Mine - jest po prostu genialne, wokale współgrają znakomicie a gitara basowa bardzo mi się podoba:)
2.Say Say Say - bardzo żałuję, że nie znalazło się na Thrillerze, ale do Pipes of Peace mogłoby nie pasować "The Girl is Mine"; chociaż piosenka mogła się np. pojawić na obu albumach (Thriller i PoP)
3.The Man - również bardzo lubię ten utwór, zwłaszcza jego "santanowskie" intro i wokale Paula i Michaela.
MJfanTASTIC

Post by MJfanTASTIC »

Speed Demon wrote:być może zawiniło wielkie przykładanie przez Paula uwagi do pieniędzy (Sprawa z Kleinem [''You never give me your money"] i rozprawa Paula z Johnem, Georgem i Ringo)
Łaskawco napisz cosik więcej o tej sprawie z Kleinem i o co Paul procesował się z całą resztą?? Czy on jest jakąś złotówą czy coś?? Bo chce mi się wiedzieć ;-) a poza tym wydaje mi się, że MJ nie przywiązuje takiej wagi do pieniędzy (wystarczy zobaczyć z jaką łatwością się nimi dzieli:) yyy... no centusiem na pewno nie jest ;-) Z drugiej strony jednak Paul jest Anglikiem co wiele tłumaczy nenene
Ain't no sunshine when he's gone...
Speed Demon

Post by Speed Demon »

No więc tak - Brian Epstein (menadżer Beatlesów) zmarł niestety w roku 1967, co spowodowało wielki bajzel finansowy Beatlesów - potrzebowali oni człowieka, który zaopiekuje się ich pieniędzmi. Paul obstawał za Lee Eastmanem (ojcem jego dziewczyny), a reszta była za Allanem Kleinem. Klein został ich menadżerem oczywiście nie zyskując sobie przychylności Paula, który był wobec niego bardzo nieufny" uważał, że Klein robi różne "przekręty" z pieniędzmi, że Paul dostaje za małe honorarium itp. (czego wyraz dał w piosence "You never give me your money" - oskarżając Kleina o to, że nie daje mu jego pieniędzy). W wyniku tego doszło do procesu Paul-kontra reszta Beatlesów - Paul oskarżył ich o odejście od tzw. "związku" między Beatlesami. Stało się to jedną z głównych przyczyn rozpadu Beatlesów.

Wiadomo też, że Paul bardzo dba o swoje pieniądze, ale nie wiem, czy można to połączyć z kupnem katalogu - po prostu zagapił się i wpadł we własne sidła, przykre jest tylko to, że tak wspaniały duet kompozytorski (Jackson/McCartney) zakończył współpracę już na samym początku.

Mam też nadzieję, że jeśli coś zagmatwałem to koleżanka Karolina mi pomoże;)
kaem

Post by kaem »

Speed Demon wrote:(Jackson/McCartney)
Paul by pewnie odwrócił kolejność.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Speed Demon

Post by Speed Demon »

Ale bez przesady z nagonką na Paula - bo i faktycznie, z Lennon/McCartney czy McCartney/Lennon również swego czasu były kontrowersje, ale jest nie tylko wspaniałym muzykiem, ale też wspaniałym człowiekiem, który mimo wszystko ma swoje wady. Być może nigdy nie dowiemy się, co tak naprawdę zaszło między nim a MJem, możemy się tylko domyślać. A jak widać można być zarówno wielkim fanem Paula jak i Michaela;) Karolino, czekamy;)
jolene_

Post by jolene_ »

Mam bardzo fajne zdjęcie tych dwojga, z okresu Bad.

Image

Ja także baardzo żałuję, że ciągle nie nagrywają... Takie świetne piosenki udało im się wspólnie nagrać.. Ok, nie rozczulajmy się. Może jeszcze kiedyś.
Last edited by jolene_ on Tue, 01 May 2007, 14:53, edited 1 time in total.
Image
Speed Demon

Post by Speed Demon »

Nie wiem czy zdjęcie może pochodzić z okresu Bad, jako że panowie juz od 1986 (1985?) nie bardzo się lubili;)

Swoją drogą warto też przypomnieć znakomity teledysk do "Say Say Say" z udziałem Paula i Michaela - podejrzewam, że był to jeden z najlepszych teledysków Paula ;-)
jolene_

Post by jolene_ »

Speed Demon wrote:Nie wiem czy zdjęcie może pochodzić z okresu Bad, jako że panowie juz od 1986 (1985?) nie bardzo się lubili;)
Właśnie dlatego tu wklejam, bo nieco nieprawdopodobne ;-) . A pozatym mam jeszcze kilka ich fotek ;-)
Image
MJfanTASTIC

Post by MJfanTASTIC »

Speed Demon wrote:Nie wiem czy zdjęcie może pochodzić z okresu Bad, jako że panowie juz od 1986 (1985?) nie bardzo się lubili;)
Jak dla mnie to na bank fota z okresu Bad! Rzeczywiście dziwne bo wszystkie ich wspólne zdjęcia jakie do tej pory widziałam były z wczesniejszych lat... jolene_ masz jeszcze jakieś??
Ain't no sunshine when he's gone...
Post Reply