Strona 2 z 5
: pt, 17 sie 2007, 20:06
autor: Mroczuś
Ok, już. Więc oto przepis na ciasto marchewkowe :
Składniki:
- 4 jaja
- 200g cukru
- 250g mąki
- 300g (2 lub 3)marchewki, zetrzeć na tarce z małymi oczkami ( jak jest za dużo soku to wycisnąć)
-3/4szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
- kilka kropel soku z cytryny
- krem do tortu
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Jak przyrządzić polewę czekoladową. ???
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Jak przyrządzić ciasto marchewkowe. ???
Zetrzeć na tarce marchewkę, białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kilka kropli z cytryny, olej, dokładnie wymixować , dodać marchewkę i dokładnie wymieszać łyżką.Wlać do tortownicy wcześniej posmarowanej margryną.
Piec 45-50 min. w 180 st.C Gotowe ciasto przekroić na pół, jak już ostygnie w misce przygotować `krem śmietankowy do tortu` (instrukcja na opakowaniu kremu ) . Krem wyłożyć na dolna warstwę ciasta i przykryć górną. Potem z polewy czekoladowej robisz sobie mazaje na cieście. A następnie czekasz kilka godzinek niech nabierze smaku.
P.S. I gotowe. ! To bardzo proste ciasto i szybko się je robi. Smacznego.

: sob, 18 sie 2007, 12:02
autor: MJowitek
Przeraża mnie ta ilość oleju...
: sob, 18 sie 2007, 14:29
autor: KASIA
MJowitek pisze:Przeraża mnie ta ilość oleju...
To nie tak dużo, czasami do ciast daje się i 1,5 szklanki i ciasto nie jest mimo tego strasznie tłuste

: sob, 18 sie 2007, 18:06
autor: Mroczuś
Powiem wam, że ciasto jest świetne. Tata teraz chce abym je piekła co tydzień.

: sob, 18 sie 2007, 20:24
autor: verter
Możecie mi podać bardzo dokładny opis robienia jajecznicy? Ale taki jak dla kulinarnego antytalencia? Jako wieczny kawaler muszę nauczyć się gotować żeby z głodu nie umrzeć.
: ndz, 19 sie 2007, 1:04
autor: Smooth_b
:) specjalnie dla Ciebie Verter
Otóż, do przyrządzenia jajecznicy potrzebujemy:
Jajek (powiedzmy dwa)
Odrobiny mleka (ok pół szklanki)
soli (trzy szczypty, ale ja daję więcej bo lubie bardziej słoną)
Mieszamy wszystkie składniki i wlewamy na rozgrzana patelnię (wcześniej roztapiamy w niej odrobinę masła lub oleju)
Ale to jest wersja demo. Smaczniejsza jest chyba ta druga wersja, ale to dla bardziej zaawansowanych i bardziej głodnych;)Podaje składniki:
Jajka( znowu dwa)
mleko (pół szklanki, może być trochę więcej)
sól ( cztery szczypty)
kiełbasa (proponuję połowę kiełbaski takiej typowo na grila)
cebulka (wystarczy połowa sredniej cebuli)
Kroimy kielbaskę w kostke i wrzycamy na rozgrzana patelnie. Wcześniej trzeba wlać kapkę oleju. Kroimy cebulę w kosteczkę i kiedy kiełbasa jest już lekko podsmazona dodajemy pokrojoną cebulę. Smazymy na małym ogniu, bo może się nam spalić. W miedzyczasie trzepaczka (ja robie widelcem) mieszamy jajka i dodajemy mleko, oraz sól. Od razu dodajemy do pozostałych składnikow na patelni. Ważna rzecz teraz, bo żeby jajecznica była dobra, nie mozna pozwolic na przywieranie jej do patelni :) Mi najbardziej smakuje, kiedy nie jest taka sucha. No i gotowe. Przekładamy na talerzyk i dekorujemy kilkoma plasterkami pomidora :)
: ndz, 19 sie 2007, 12:28
autor: Moon_Walk_Er
verter pisze:Jako wieczny kawaler
Rzeczywiście...
Osiemnastowieczny, stary, zmurszały kawaler, którego już niedługo czeka przeprawa na inne spektrum kulinarne, gdzie potrawy gotuje się po, a nie przed zjedzeniem.
O!
: ndz, 19 sie 2007, 12:49
autor: wapniak72
To ja bym poprosił przepis na jakas wypasista surówke z kapusty. Jezeli mówimy o kuchni to juz od dawan szukam po internecie oryginalnego przepisu na spghetti, wiem tylko ze robi sie je miniumum 4 godziny i podlewa czerwonym winem. Ciekaw jestem jak robicie sos czosnokowy, ja przewaznie na jogurcie naturalnym z koperkiem i odrobina soku z cytryn, chyba ze mi sie spieszy wtedy na majonezie i dodaje do niego czegos kwasnego np. troche maslanki.
: ndz, 19 sie 2007, 14:21
autor: verter
:) specjalnie dla Ciebie Verter
Dzięki

Zawsze zapominałem o mleku... Dlatego czegoś mi brakowało w tej mojej "jajecznicy"
Michał, za mało mnie znasz... powstrzymam się od szerszego komentarza do Twojej wypowiedzi na mój temat.
: ndz, 19 sie 2007, 15:04
autor: KASIA
verter pisze::) specjalnie dla Ciebie Verter
Dzięki

Zawsze zapominałem o mleku... Dlatego czegoś mi brakowało w tej mojej "jajecznicy"
Michał, za mało mnie znasz... powstrzymam się od szerszego komentarza do Twojej wypowiedzi na mój temat.
W życiu nie jadłam jajecznicy na mleku, i nigdy nic mi nie brakuje, no ale ja solić też nie solę, więc może powinnam siedzieć cicho

: ndz, 19 sie 2007, 17:53
autor: Luth
Ja o jajecznicy na mleku też pierwsze słyszę, ale solę, więc KASIU nie siedź cicho, nie jesteś sama

.
Ja mam pytanie czy ktoś wie jak zrobić lasagne?
: ndz, 19 sie 2007, 21:40
autor: Moon_Walk_Er
verter pisze:Michał, za mało mnie znasz... powstrzymam się od szerszego komentarza do Twojej wypowiedzi na mój temat.
Nie pomyśl sobie czasem, że chciałem Cię obrazić...
Tylko jeśli osiemnastolatek mówi o sobie "wieczny kawaler" to chyba coś nie gra, nie?
Oj, Karol! Więcej wiary w siebie

: pn, 20 sie 2007, 14:34
autor: okussa
keep_the_faith pisze:Te przepisy, które zamieściłam znalazłam w necie i jeszcze są nie sprawdzone
ten drugi który podałaś jest sprawdzony...przeze mnie

a więc bardzo dobre, marchewek wogóle nie czuć, moja mama uznała że smakiem zalatuje to na piernik
: pn, 20 sie 2007, 14:48
autor: Anitka
Jajecznica na mleku? To bardziej jak omlet. Ja jeszcze lubie na pomidorach...
Sparzyć pomidory, obrać, pokroić w kostke. Na patelnie *wcześniej troche masła*, przykryć i poddusić. Co jakiś czas rozdziabać widelcem.
Posolić. (mozna jeszcze do pomidorów dodać cebulkę).
Jak pmidorki już są podduszone i rozdziabdziane to wbijamy jajka - prosto na patelnię. No i smazymy... staramy się nie rozwalić zółtek, wtedy żółtka będą płynne a białko ścięte.
Jak juz białko jest takie jak lubimy to zdejmujemy patelnię z ognia, przebijamy zółtka, mieszamy, na talerz i gotowe :)
Jeżeli chodzi o proporcje to już jak kto lubi... Myślę, że jeden taki średni pomidor na 2 jajka... albo 2 duże pomidory na 4/5 jajek? trzeba wypróbować...
Pozdrawiam i smacznego!
: pn, 20 sie 2007, 15:38
autor: verter
Hmm... muszę spróbować. We wszystkich moich jajecznicach, jakby czegoś brakowało (nie, nie jajek

) Dawałem pomidory, szynke, sól ale zawsze mi coś tam brakuje

Jest podobno jakaś metoda z dodawaniem mąki, zna ją ktoś?