Wywiad dla EbonyJet 10.04.1988

Tu zamieszczamy i prosimy o materiały graficzne, audio i wideo. Zakaz udostępniania plików wydanych oficjalnie - szczegóły w regulaminie.
minuit

Post autor: minuit »

ooo dziękuję strasznie!!

takie pytanie jeszcze mam. Bo napisałaś "tell my places" co to znaczy?

Ja tam usłyszałam "don't make faces" ale to nie ma sensu :D

Jeszcze raz strasznie bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Luna - wielkie dzieki, ze spisalas ten transkrypt japrosic
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
kora22

Post autor: kora22 »

ooooo super, ja w innym dziale o to prosiłam, ale bez odzewu. a czy jest to gdzieś po polsku?? (w internecie albo tu??)

dzieki za trud jaki w to włożyłaś! :)
Larsi

Post autor: Larsi »

o matko, jesteś moim Bogiem :), w wolnej chwili przetłumacze - pomoże ktoś ?
Przymierzam się do części I-ej

----

To już prawie 4 lata odkąd wydałeś nowy album. (mam nadzieję, że dobrze przetłumaczyłam, choć lata się nie zgadzają - Thriller wyszedł w 82 ...)
Co czujesz teraz, gdy album został wydany?

Czuję się młodszy (lub: czuję, że odżyłem), coś w tym rodzaju. Ponieważ po tak długiej pracy nad albumem, było tyle pracy. Wielu ludzi, oni zwykle … zobaczyli wynik pracy, nigdy nie widzieli tego, jak pracujesz nad płytą, by ją wydać
Czuję się młodszy (lub: czuję, że odżyłem) i szczęśliwy. To jak świętowanie czegoś, na zasadzie "zrobiliśmy to! Skończyliśmy pracę!"

Jak długo nad nią pracowałeś? Napisałeś chyba prawie 8 lub 7 piosenek na ten album? Jak dużo czasu zajął ci proces tworzenia?

Nie pamiętam. Nawet nie liczę godzin. Każda piosenka jest inna. Czasem (pisanie, tworzenie piosenki) przychodzi szybko, czasem wolniej. Nie da się wyjaśnić, czym jest proces tworzenia. Prawie nie mam z tym do czynienia, ponieważ to się tworzy w kosmosie, to jest robota Boga :-) (zapewne miał na myśli „dar od Boga”), nie moja.

Mówisz o tym, że Bóg dał nam wiele razy wiele darów, a Ciebie obdarzył nim w olbrzymiej ilości. A jeszcze wygląda na to, że od Ciebie wiele się wymaga. Czy czasem ubolewasz nad tym, że jesteś tak bardzo popularny?

Nie....czasem. Czasem tylko chciałbym przemknąć niezauważony, a nie ma takiej możliwości. Wszędzie jest pełno ludzi, co jest urocze. Nie powinienem narzekać, ale …

Ależ masz prawo do tego, ponieważ każdy ma prawo do tego, by wyjść (na zewnątrz/na miasto) i by być po prostu sam. Ale wygląda na to, że nie jest Ci to dane.

Powiedziałbym, że to część (mojej) pracy.

Co myslisz o piosence “Bad”? Rozmawialiśmy wcześniej i powiedziałem Ci, że lubie ten kawałek, bo jestm w nim cała prawda o Tobie.
You are the baddest when it comes to the record industry.

Cóż, jest całkiem inny od wszystkiego, co kiedykolwiek nagrałem lub napisałem. To jest śmiałe stwierdzenie. Ale to wszystko w dobrej wierze, więc nie odbieraj tego zbyt poważnie. To tak jakby mówić: Jesteś colo, jesteś porządku, jesteś twardy. Nie mówię, że jestem zły jak przestępca. Oczywiście, ludzie mogliby to w taki sposób odebrać. To jest śmiałe stwierdzenie.

Na tym albumie wiele piosenek niesie ze sobą społeczne przesłania (w sensie: wiele utworów mówi o problemach socjalnych), także teledysk „Bad”. Wiem, że pewnie nie doświadczyłeś niczego takiego, ale ja mam na imię Darryl …

Tak, wiem …

I dorastałem w Harlemie, w południowym Bronxie i miałem daleko do szkoły (Larsi: daleko w tym sensie, że zapewne szkoła była na tyle daleko, że w domu był tylko w weekendy) i odczuwałem presję rówieśników. Jak wpadłeś na pomysł, żeby ten teledysk zrobić w taki sposób?

Cóż, to naprawdę nie był mój pomysł. W rzeczywistości to jest część prawdziwej historii.

W pewnym sensie to opowieść o mnie

Dalej Mike chce powiedzieć coś o dzieciaku z klipu ale nie może się wysłowić :-), ponieważ prawdopodobnie Frank (Dileo) robi głupie miny, stąd "don't make faces"

Ok, już wiem, że nie ty napisałeś tą historie (opowiedzianą w klipie), ale ta historia jest prawie taka jak historia mojego życia, ale oparta na życiu innej osoby

Tak, to prawda, Ten dzieciak, który uczy się w szkole z dala od domu (Larsi: być może w całkiem innym stanie, bardzo daleko), jest z getta, i chce coś zrobić ze swoim życiem, zostawić starych znajomych, a kiedy wraca, np podczas wiosennej przerwy czy z okazji Święta Dziękczynienia, jego przyjaciele są tak bardzo zazdrośni, że go zabijają. Oczywiście, ja w filmie nie umieram. Tą historię wzięliśmy z The Time albo Newsweek Magazine. A chłopak jest czarny, tak jak ja, i historia jest smutna.

Jak się czujesz, kiedy widzisz takie smutne historie?

Oh, to bardzo smutne, bo bardzo negatywne i złe. Myślę, że takie jest życie – chce śię dorosnąć i osiągnąc coś więcej. Na przykład – siejesz ziarno, z którego wyrasta coś pięknego. I nigdy nie umiera. Myślę, że ludzie tacy być powinni.

Wiesz, moim ulubionym utworem na tym albumie jest “Man in the mirror”

Oh yeah, bardzo go lubie

To mój ulubiony kawałek (dalsza część wypowiedzi do wyłapania z wywiadu)

Taka jest też moja filozofia. Jeśli chcesz, żeby świat stał się lepszy, spójrz na siebie, i dokonaj zmiany. To takie łatwe …

Ciężko to zrobić?

Cóż, ludzie tak na prawdę nie przyglądają się sobie i nie widzą winy w sobie. Zawsze oskarżają kogoś innego. Powinniśmy (lub: powinieneś) zmienić siebie, spojrzeć na siebie i sprawić, że będziemy lepsi.

Kiedy patrzysz w lustro, jesteś szczęśliwy, gdy widzisz, to co widzisz?

W jakim sensie?

W sensie filozoficzno-społecznym ;-)

Nigdy nie jestem całkowicie zadowolony. Chciałbym, by świat był lepszym miejscem. Na szczęście, czynie to za pomocą mojej muzyki, przynoszę szczęście i radość ludziom, trochę spokoju w ich życie.

Modlisz się często?

Oh yeah, często się modlę. Widzę piękny zachód słońca i mówię: „Boże, to takie piękne, dziękuję”, albo uśmiech dziecka czy skrzydła motyla, coś z tych rzeczy.

Na albumie w "I Just Can't Stop Loving You" jest bardzo zmysłowy fragment, w którym mówisz do kobiety, która leży obok …

Leżałem wtedy w łóżku, przykryty, w ciemnościach ….

Tam są słowa: “Ludzie na prawdę mnie nie rozumieją”

Yeah, wiele ludzi zle mnie rozumie, ponieważ mnie nie znają. Myślę, że to prawda. Ludzie wierzą w wiele szalonych historii, które przeczytają. Niektóre są prawdziwie, niektóre nie i …

Boli Cię to (te plotki)?

Czasem, ale wiesz, to część (mojej) pracy

You ever wanted a {last shot...} and say: hey, that's not true?
(fragment do wyłapania z wywiadu)

Tak, wiele razy. Ale po co poświęcać temu tyle uwagi?

Kolejną moją ulubioną piosenką, wprawdzie nie tak jak “Man in the mirror”, jest „Liberia Girl”. Czy jest jakaś „Liberia Girl” w Twoim życiu?

Nie, napisałem ją w moim domu, w pokoju gier. Zdaje się, że grałem w pinballs (automomat do gry z kulkami). A piosenka po prosty wskoczyła mi do głowy. Pobiegłem na górę, nagrałem to na taśmę, i wyszło „Liberia Girl”. Podobnie było z "We are the world, We are the children.". Ja na prawdę, to znaczy, nie wiem dlaczego te słowa przychodzą, po prostu przychodzą w taki sposób. "We are the ones who make a brighter day, so let's start giving." Nie myśle o tym, to po prostu przychodzi.

Zajęło Ci sporo czasu napisanie tych wszystkich różnych piosenek na album. Widać motywy muzyki afrykańskiej, reggae (…), heavy metal w „Dirty Diana”

Kocham “Dirty Dianę”. Jest jedną z moich ulubionych

Dlaczego?

Ponieważ jest to historia o groupie wzięta z życia. Nienawidzę wymawiać słowo ”groupie”, ale tak właśnie jest. To jest coś, czego doświadczyłem ja i wielu ludzi, którzy dorastali w trasie, jak ja. I don't remember not performing, and...

Czujesz, że przegapiłeś coś prowadząc taki tryb życia
(w sensie: będąc całe życie na scenie)

Oczywiście, ale także wiele zyskałem. Wielu ludzi nie wyjeżdża poza swoje rodzinne miasto, nie widzą innych pięknych miejsc. Wiele dzieciaków czyta o rzeczach, które ja widziałem podróżując po świecie w różne miejsca. Zatem, z tego powodu jestem szczęśliwy. Nigdy nie możesz mieć wszystkiego.

Jakie to uczucie, kiedy jedziesz gdzieś dać koncert, i dosłownie setki albo tysiące ludzi przybywa, żeby chociaż zerknąć na Ciebie?

To wspaniałe uczucie. Zwłaszcza, jeśli widzisz, że sie uśmiechają i ... Kocham fanów. Myślę, że to urocze. Czuję wdzieczność, naprawdę. Nigdy nie przyjmuję tego, za rzecz oczywistą

Co w życiu interesuje Cię najbardziej?

Najbardziej? Poznawanie, dowiadywanie się czegoś nowego, podróżowanie do innych światów/miejsc (lub: badanie innych światów). Obecnie interesuję się anatomią człowieka – mózgiem, kośćmi i takie tam.

To jest bardzo wrażliwy/czuły/delikatny temat – bardzo interesujesz się kośćmi Człowieka Słonia, John’a Merrick’a. To z powodu Twojego zainteresowania anatomią?

Tak, byłem dwa razy w Londyńskiej szkole dla lekarzy (?), i zwiedziłem pozostałości/szczątki po John’ie Merrick’u, z którym czuje bliskość.. Kocham historie o Człowieku Słoniu. Bardzo smutna historia.

Chciałbyś kiedyś zrobić remake (tej historii) w postaci filmu lub sztuki?

Może....może... Ale czuje, że David Lynch zrobił to już lepiej, i chyba John Hurt zagrał John’a Merrick’a. Nie sądzę, żebym zrobił to lepiej niż oni.

Darryl mówi o swoim ulubionym fragmencie z filmu (do wyłapania z wywiadu)
The part that I like best is when... after he gains confidence, and then he's back on his way after having gone to the {...} of the hospital, and then he's inside the subway station, and then finally he has to yell and sigh of..

Yeah, zostawcie mnie w spokoju.

Zostawcie mnie w spokoju, nie jestem zwierzęciem.

Jestem czlowiekiem

Czy my, jako istoty ludzkie, zbyt często traktujemy ludzi jak zwierzęta?

Myśle, że tak. Człowiek jest okrytny dla człowieka. Dlatego istnieją wojny Tak wiele problemów w przeszłości …

Boisz się wojny?

Myślę, że nikt nie lubi wojny, tak naprawdę. Nie lubię wojny, lubię spokój. Jestem spokojną osobą

Czy kiedykolwiek myślałeś o byciu ambasadorem czegokolwiek? The fact that you're accepted around this whole world.

Myślę, że już jestem ambasadorem poprzez moją muzykę i poprzez to, czego nią dokonałem. Ona łamie wszelkie bariery. Nie musze wygłaszać politycznych oświadczeń. Robię to przy pomocy muzyki. Ona łamie bariery językowe, wszystkich ras na całym świecie. Jest na całym świecie. T przyjemność wiedzieć dzieciaki z Indii, lub jakiegokolwiek innego kraju, które znają muzykę (?)

Dlaczego wybrałeś Japonię jako początek swojej światowej trasy i nie dałeś szansy swoim fanom w Ameryce zobaczyć Cie na koncertach przed końcem roku?

Cóż, jak pamiętasz, cała trasa Victory odbyła się w Ameryce, a reszta świata nic nie dostała, wiec jest to sprawiedliwe. Myślę, że jest to bardziej w porządku, ponieważ show będzie lepszy zanim tu przyjedziemy.

Osobiście, najgorszą rzeczą dla mnie jest widzieć pierwszy koncert, ponieważ nie jest taki jaki byćpowinien. I to było coś, co zrobił mój menadżer i ludzie, którzy dla mnie pracują. Gdziekolwiek zarezerwują miejsce na koncert, które lubie, to tam pojadę. Lubię Japonię. Byłem tam wcześniej.
The worst thing to me, personally, to see is an opening show, because... you know... It's not as tight as it can be, and it was something that my manager had done, and the people who work for me. Wherever they book it, if I like it, I'll go. I like Japan, I've been there before.

Czy masz jakieś obawy (boisz się czegoś) odnośnie pierwszej samodzielnej trasy?
Any apprehension about touring by yourself for the first time?

Tyle zrobiłem, to jest praca. Nawet, gdy byłem mały, miałem 13 lat, gdy nagrałem swój solowy album, solowe (w sensie bez braci) występy w programach telewizyjnych i … To po prostu inny kierunek. Oczywiście, zawsze myślę: „Nie ma obok mnie Marlona, nie czuje obecności Jermaine’a” …

- I've done so much, it's all the work. Even when I was little, 13 - solo albums, solo appeariances on TV shows and... It is just another road. Of course, you always think: I don't see Marlon next to me, I don't feel Jermaine, I don't... you know... (smile) ...

(Dwóch ostatnich pytań i odpowiedzi nie jestem pewna, ale myślę, że jednak chodzi o różnice czy obawy odnośnie solowej trasy. Gdybyście znalezli poważne błędy - zmieniające sens wypowiedzi - krzyczcie
:happy:
Ostatnio zmieniony czw, 30 lip 2009, 21:27 przez Larsi, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Luna

Post autor: Luna »

Jest jakiś native speaker na sali?
hehe.

zmieniajcie, uzupełniajcie - może coś z tego będzie. Będę edytować na bieżąco.

EDIT: poprawiłam minuit, uzupełniłam też 2 luki w międzyczasie.
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Larsi, dzięki za tłumaczenie! ;) japrosic
Wywiadzik udostępniony na youtube:
JET MAGAZINE INTERVIEW: PT 1 OF 2
JET MAGAZINE INTERVIEW: PT 2 OF 2
Ostatnio zmieniony czw, 06 sie 2009, 15:04 przez cicha, łącznie zmieniany 1 raz.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Larsi

Nie ma za co, sama przyjemność :happy:
kora22

cicha pisze:Larsi, dzięki za tłumaczenie! ;)
ja również BARDZO dziekuję!!!
a można liczyc na kolejne części ;-) Prooooszę :-)
Larsi

To już jest cały wywiad. Pozostały jedynie drobne luki do uzupełnienia.
kora22

aha, no własnie cos mi sie nie zgadzało - a właśnie czasami nie ma wszystkiego i dlatego mi nie bardzo pasowało.

no jakieś piffko by się należało za tą robotę - więc w imieniu swoim i innych proszę bardzo :piwo: (nie wiem czy lubisz, jeśli tak to - zimne, ciepłe, zwykłe, ze smakiem - właściwe wybrać ;-) )
minuit

Post autor: minuit »

yeah!

Jak zbierzemy siły razem to żaden wywiad nie da nam rady! ;)

Dziękujemy Lunie i Larsi! jesteście wielkie!

ech, ładny ten wywiad. Tylko chyba nasz Michael był z lekka przeziębiony ;)
Awatar użytkownika
Luna

Post autor: Luna »

Larsi, high five! :smiech:
Awatar użytkownika
forever

Post autor: forever »

tutaj jest do ściągnięcia w bardzo dobrej jakości :-)

Obrazek

http://robneox.pl.tl/Multimedia.htm
[*]Obrazek[*]
Awatar użytkownika
Moonwalk_Girl

Post autor: Moonwalk_Girl »

Ooo zabieram się za ściąganie ^^ i dzięki za tłumaczenie, już kilkakrotnie oglądałam ten wywiad na youtubie i nigdy nie mam dość ! :D
P.S forever w ogóle dzięki że tą stronkę podałaś bo widzę również inne ciekawe rzeczy :D
Obrazek
ODPOWIEDZ