Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
Bond_JamesBond

Post autor: Bond_JamesBond »

Czy ktoś mógłby streścić sens i przesłanie końcówki, (często wycinanej) teledysku do "Black Or White"? Wiem, że jest, czy raczej była ona bardzo kontrowersyjna i chciałbym mieć stuprocentową wiedzę na ten temat.
We have all, the time in the world,
Time enough for life
Mandey

Post autor: Mandey »

Nigdy nie widziałeś tego?
Wycinane po raz że za długie dla TV bo kto to widział by pokazywać w
TV 11 minutowe wideoclipy ;-) a dwa że kontrowersji masa!
Michael chwytający się za swoje genitalia (jak to opisywały gazety) w tamtym czasie około 14 razy! Rozbija samochód itp. Ogólnie wielki wandal z tego Jacksona! ;-) Kliknij na link a możesz na YouTube obejrzeć videoclip...

...zobacz teledysk do "Black Or White"
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Nie wiem dokładnie, ale to na pewno ma związek z panterą. Czym były Pantery? Wydaje mi się, że to jakaś sekta, gang, grupa czy coś? Muszę poszukać
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Mandey pisze:Rozbija samochód itp.
A dokładniej szyby z jakimiś rasistowskimi tekstami i z symbolem swastyki hitlerowskiej oraz szybę od drzwi z napisem KKK (Ku Klux Klan) rules...
Speed Demon pisze:Nie wiem dokładnie, ale to na pewno ma związek z panterą. Czym były Pantery? Wydaje mi się, że to jakaś sekta, gang, grupa czy coś?
Czarne Pantery - organizacja czarnej ludności, radykalnie walcząca o wyzwolenie się spod "rasistowskiego reżimu" w Ameryce w XX wieku...

http://www.metropolia.net/i/artykuly/8, ... ronie.html
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

cicha pisze:
Mandey pisze:Rozbija samochód itp.
A dokładniej szyby z jakimiś rasistowskimi tekstami i z symbolem swastyki hitlerowskiej oraz szybę od drzwi z napisem KKK (Ku Klux Klan) rules...
Tyle, że te napisy zostały komputerowo dosztukowane dopiero przy DVD Dangerous The Short Flms. Wcześniej klip był bez tych napisów i odrobinę dłuższy- taki jaki chyba jest na 1 części DVD HIStory.
Michael tłumaczył, że chodziło mu o uosobienie pantery- jej dzikości. Odniesienie do Czarnych Panter też wydaje się adekwatne.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Bond_JamesBond

Dziękuję!

cicha pisze: A dokładniej szyby z jakimiś rasistowskimi tekstami i z symbolem swastyki hitlerowskiej oraz szybę od drzwi z napisem KKK (Ku Klux Klan) rules...
Czarne Pantery - organizacja czarnej ludności, radykalnie walcząca o wyzwolenie się spod "rasistowskiego reżimu" w Ameryce w XX wieku...
http://www.metropolia.net/i/artykuly/8, ... ronie.html
O to mi dokładnie chodziło! Dziękuję bardzo!!
Mam wobec tego jeszcze jedno pytanie, choć nie wiem czy dział "dyskografia" jest odpowiedni, no ale próbuję - czy Michael ma jakieś wykształcenie (czy ukończył jakąś szkołę)? Jeśli tak, to jakie? Szukałem, nie znalazłem, mam nadzieję, że nie dubluję pytania.
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Bond_JamesBond pisze:czy Michael ma jakieś wykształcenie (czy ukończył jakąś szkołę)? Jeśli tak, to jakie?
Szczegolowych informacji na ten temat nie znam(y) tzn nie widzielismy zadnych skanow dokumentow ukonczenia jakichs panstwowych czy prywatnych szkol. No i malo kto sie na ten temat wypowiadal (zaden dziennikarz chyba nie zadal wprost MJowi i jego rodzinie takiego pytania).No ale nie badzmy juz tacy, ze z kopytami wchodzimy w jego prywatne zycie. Wiemy, ze MJ mial prywatnych nauczycieli. Nie mamy 100% pewnosci, czy edukacje zakonczyl na poziomie srednim-ogolnoksztalczacym. Nalezy jednak wziac pod uwage, ze MJ byl samoukiem, przejawial ogromne zainteresowanie naukami przyrodniczymi, humanistycznymi, filozoficznymi, wiele czytal ksiazek popularno-naukowych i naukowych...poza tym, jak wiadomo podroze dookola swiata sa ksztalczace, a to tez w pewien sposob wplywa na dorobek edukacyjny zdobyty w murach szkolnych tudziez w bezposrednim kontakcie z nauczycielem...

Ja natomiast kiedys slyszalam, ze Janet Jackson mowila (bardzo dawno), ze gdyby nie zostala piosenkarka, to z chcecia zostalaby prawnikiem (ukonczylaby studia prawnicze)... :knuje: i teraz juz nie wiem (nie pamietam) na ile autentycznie i gdzie cos takiego mowila... :knuje:
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Mi się wydaje że MJ coś wspominał o swojej edukacji na łamach książki"Moonwalker".Kilka innych źródeł podaje że zrealizował program szkoły średniej.
Obrazek

Dzięki dziewczyny!
A teraz z trochę innej beczki: czy Michael napisał jakąś "świąteczną" piosenkę, tzn. związaną z Bożym Narodzeniem, tudzież zimą, śniegiem...? ;-)
We have all, the time in the world,
Time enough for life
Mandey

Post autor: Mandey »

Bond_JamesBond pisze:A teraz z trochę innej beczki: czy Michael napisał jakąś "świąteczną" piosenkę, tzn. związaną z Bożym Narodzeniem, tudzież zimą, śniegiem...?
Nikt Ci na pytanie widzę nie odpowiada...
Michael nigdy nie napisał żadnej świątecznej piosenki ale takowe śpiewał m.in z braćmi jako JACKSON 5 nagrali longplay "Christmas Album". O albumie troszeczkę możesz poczytać tutaj, lub na angielskiej wikipedii... o tutaj.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Invincible

Post autor: Invincible »

Potrzebuję informacji kiedy dokładnie ,,Thriller" został wpisany na listę dziedzictwa Ameryki? Ta informacja jest mi bardzo bardzo potrzebna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Invincible

Post autor: Invincible »

Dzięki wielkie!!! japrosic japrosic
Obrazek
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

A co Ty tak ostatnio ciągle czegoś potrzebujesz,piszesz coś o MJu??
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
polishblacksoul

Post autor: polishblacksoul »

Czy ktoś z Was posiada w swojej płytotece ten albumik? Jest to japońska edycja singla(?) Smooth Criminal z remiksami.
Moje pytanie do osób ewentualnie będących w posiadaniu tegoż maleństwa - warte te remiksy zachodu? :)
ODPOWIEDZ