Enneagram /link od KASI

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Xscape

Post autor: Xscape »

aneta pisze:I kompletnie nic mnie w tym nie niepokoi, bo od zawsze wiem, że ciemne strony mojego umysłu sa moim największym wrogiem. Od tego się nie da uciec, jeżeli się to ma.
No właśnie.Ciebie w tym nic nie niepokoi,a mnie np tak.Ostatnio zauważyłem że bardziej boję się swojego umysłu,mysli i wsyztskiego z tym zwiazane niż czegokolwiek innego.Moje czarne mysli jak mnie zaczynają ogarniać to rzadko udaje mi się od nich uciec.Efekty tego ogarnięcia są może nie tyle co opłakane ale utrudniają mi bardzo zycie i właściwie sam ze soba się czasem mecze.Najdziwniesjze jest to że mało kto z osób które mnie znają mógłby w takie coś uwierzyć,no moze nie wliczajac w te osoby moich najbliższych przyjaciół.Ehhh właśnie dzis taki dzień.Nie obroniłem się przed samym soba a tak starsznie chciałbym ......
Awatar użytkownika
siadeh_
V.I.P.

Post autor: siadeh_ »

...i mi się zmieniło... i w zasadzie dokładnie tak, jak sie zmieniło w moim życiu. Przerażają mnie takie testy... Z Arystokraty się ze mnie zrobił Włóczęga...fajnie :wariat:
Czwórka ze skrzydłem pieć: 4w5 - "Włóczęga"
Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.

"Look at my avatar and tell me once again:
are you sure that I'm wrong?"

* * *
MICHAEL JACKSON 1958-2009
daria3891

Post autor: daria3891 »

Znalazłam!
Ktoś, coś?
Ostatnio zmieniony czw, 29 wrz 2011, 18:54 przez daria3891, łącznie zmieniany 1 raz.
cut that out!
Awatar użytkownika
Man in the mirror

Post autor: Man in the mirror »

typ to : 4w5

hihi:)

Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.

Chyba brak uwag z mojej strony,:D
Awatar użytkownika
Sephiroth820
Site Admin

Post autor: Sephiroth820 »

Twój typ to : 3w2

Trójka ze skrzydłem dwa: 3w2 - "Gwiazda"
Trójka z tym skrzydłem, są najbardziej ekstrawertycznym typem enneagramu. Jest bardzo otwarta na innych ludzi, chce odgrywać znaczącą rolę w ich życiu. Bardzo ważny jest prestiż i pozytywny wizerunek jaki dzięki takiej postawie trójka otrzyma. Zdrowe skrzydło daje trójce ciepło, opiekuńczość, hojność. Trójka z tym skrzydłem to znakomity materiał na przywódcę. Odczuwa wewnętrzną potrzebę czynienia dobra innym ludziom, opiekowania się nimi, jest prawdziwie miłą i uczynną osobą. Gdy osiągnie sukces na jakimś polu, wtedy staje się prawdziwym mentorem i przewodnikiem dla innych.
Gdy trójka z tym skrzydłem jest w stresie lub jest niezdrowa, zaczyna poświęcać większą uwagę na prezentowaniu swojego idealnego wizerunku. Dotyczy to wszystkich osób, którymi się otacza. Chce być świetnym współmałżonkiem, przyjacielem, rodzicem, pracownikiem, synem lub córką. Silnie angażuje się w życie innych gdyż potrzebuje pochlebstw, uznania i słów podziwu. Zaczyna przejawiać się u niej pycha, fałszywa ambicja, samochwalstwo, egoizm. Chce się wywyższać, czuć się lepsza od innych. Zaczyna odgrywać różne role, oszukiwać, manipulować innymi. Może okazywać fałszywe uczucia wobec innych. Czasem pojawiają się złośliwe i podstępne zachowania. Gdy uzna, że partner jest bardziej atrakcyjny lub ciekawszy od niej samej, może zacząć się oszukiwać, że partner tak naprawdę nie spełnia jej "głębokich potrzeb". Może wtedy zacząć sabotować własny związek poprzez nieodpowiednie zachowanie, zdradę, wytykanie różnych wad partnera.

Słynne trójki ze skrzydłem dwa: Tom Cruse, Demi Moore, O. J. Simpson, Shirley MacLaine, Cybill Shepherd, Will Smith, Jean-Claude, Sharon Stone, Van Damme
Nigdy nie brałem na poważnie tego typu testów,ale tym razem zmieniłem zdanie :nerwy:
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

Zgadza się tak mniej więcej w połowie. Ogólny rys - owszem.
Z tą głębią uczuć to niekoniecznie bym się jednak zgodziła bo zwłaszcza ostatnio jestem zdystansowana do świata, emocji i siebie. Z tym samotnictwem to też bym się kłóciła bo nie odsuwam się od ludzi, ale też nie garnę się do nich za wszelką cenę.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
La_Pantera_Rosa

Post autor: La_Pantera_Rosa »

4w5 ;)
duzo osobto ma z tego co widzialam ;D Michael byl 4w5 podobno <jupi>

zgodzilo mi sie wszystko ;)
Ain't no sunshine when he's gone :(
Awatar użytkownika
Margareta

No, rzeczywiście dużo tutaj 4 - rek w 5 - tce. Nieprzypadkowo tutaj, widać, trafiłam ;-).
Czwórki, podobnie do Trójek, mają z reguły dobre zdanie o sobie, uznając, że są wrażliwe, otwarte, przepełnione najpiękniejszymi uczuciami głębokiej troski o innych. Otoczenie postrzega je jednak jako nieco samolubne i skoncentrowane głównie na swoich przeżyciach.
Czwórka zmaga się w życiu z przeciętnością, której nie potrafi zaakceptować przede wszystkim w sobie. Jeśli ktoś doceni jej wyjątkowość, jest w stanie obdarzyć tę osobę wielkim uczuciem i oddaniem. Potrzeba wyjątkowości bierze się z „rany”, którą Czwórki noszą w sobie. Poczucie, że coś zostało im odebrane, jest z reguły nieuświadomione, ale można je dojrzeć w tęsknocie, która u Czwórki jest szczególnie silna. Jest to tęsknota za wymarzonym partnerem, ekstatycznym przeżyciem, niedostępnym miejscem, jakąś sytuacją przeszłą bądź przyszłą. Bardzo rzadko zdarza się, że Czwórka zadowolona jest z tego, co ma w tej chwili.
Komuś przyglądającemu się Czwórce wydaje się niezrozumiałe, jak może ona nie dostrzegać tego, co właśnie ma. A jednak filtr, przez który patrzy na rzeczywistość, nakazuje jej tęsknić za tym, co „utracone” lub w inny sposób „nieosiągalne”. W skrajnych przypadkach u Czwórek pojawia się mechanizm odpychania tego, co dostępne, i przyciągania tego, co niedostępne. Ta koncentracja na nieosiągalnym wynika z nieuświadomionej potrzeby przeżywania silnych emocji, które mają źródło właśnie w tęsknocie.
Brak realizacji w teraźniejszości i odwrócenie się od niej mogą przerodzić się w samokrytykę, niezadowolenie i budować pokłady wewnętrznego gniewu. Tłumienie go prowadzi bezpośrednio do agresji, która następnie też bywa stłumiona i rodzi depresję. Jest ona stanem niemal naturalnym dla większości Czwórek. Przeżywają ją dopóty, dopóki nie „dokopią” się do swoich prawdziwych problemów. Nastrój melancholii co prawda sprzyja kontemplowaniu muzyki czy przyrody oraz wszelkim aktom twórczym, które większość Czwórek ubóstwia, ale może również przerodzić się w egocentryczny lament, polegający na odcięciu się od otoczenia, a następnie wyrzucaniu mu bezduszności i braku zainteresowania.
Czwórki unikają bliskości także w związkach partnerskich, chociaż prawie nigdy nie zdają sobie z tego sprawy. Gdy partner próbuje odejść, manipulują nim, grając chore, pogrążone w rozpaczy, nieporadne. Często w związku przyjmują rolę nieznośnego dziecka i są zazdrosne do granic wytrzymałości. Jeśli trafią na równie patologicznego partnera, mogą do niego przywrzeć tak silnie, że nie będą potrafiły podejmować samodzielnych decyzji i zaczną się w nich odkładać jeszcze większe pokłady biernej agresji. Może ona przejawiać się w formie kąśliwych dowcipów, które Czwórki uważają za niewinne, i dziwią się, że kogoś mogły dotknąć.
Każda Czwórka, a zwłaszcza pogrążona w kryzysie, stara się za wszelką cenę zrozumieć i „przepracować” telepiące nią nastroje. Nie włącza się czynnie w życie i nie realizuje planów, ale wręcz przeciwnie, wybiera ucieczkę w „duchowość”. Żeby głowa mogła być w chmurach, nogi muszą jednak mocno stać na ziemi, tymczasem Czwórki dość często od tej ziemi „odlatują”, bez względu na to, jakiej religii, wyznaniu bądź sekcie się oddają.
Niektóre Czwórki obierają inną drogę. Jest nią robienie kariery. W pracy są zwykle pełne pomysłów, dowcipne, skore do omijania szablonów, wręcz pasjonują się łamaniem konwencji i konformistycznych zasad. Gdy jednak osiągają sukces, nie potrafią się nim cieszyć i bardzo często zmieniają dziedzinę zainteresowań
Predyspozycje oboczne: skrzydła
Każdy z typów osobowości może odnaleźć u siebie cechy tzw. „skrzydeł”. Stąd bardzo często pojawia się duże zróżnicowanie cech w ramach jednego typu osobowości. Owo zróżnicowanie może oczywiście pogłębiać się także w zależności od poziomu rozwoju, na którym człowiek się znajduje. Jednak na etapie, na którym zwykle jesteśmy na początku pracy z typologią, istotniejsze jest rozpoznanie cech obocznych.
Czym są owe skrzydła, czyli cechy oboczne? Zachowując stabilność centralnego typu swej osobowości, człowiek przyjmuje jednocześnie niektóre cechy typów leżących w bezpośrednim sąsiedztwie. Opinie znawców są podzielone co do tego, czy możemy przyjąć cechy obydwu typów naraz.
Część badaczy twierdzi także, że skrzydło poprzedzające (np. dla Jedynki – Dziewiątka, dla Dwójki – Jedynka) to tzw. punkty cienia, oznaczające posiadanie cech stłumionych i nieakceptowanych. Jeżeli np. skrzydło Dwójki znajduje się w Jedynce, to może być ona (nieświadomie) bardziej krytyczna i rygorystyczna (cechy Jedynki), ale nie przyznaje się do tych cech przed sobą, a także nie są one akceptowane przez otoczenie lub wywołują złość u innych.
Predyspozycje Trójkowe mają z reguły korzystny wpływ na Czwórki, gdyż zachęcają je do wykorzystywania ośrodka działania. Czwórki takie, choć nie zawsze z prawidłową motywacją (taką jak dążenie do podwyższania kwalifikacji), wykazują znacznie więcej energii i chęci do odniesienia sukcesu w zewnętrznym świecie. Zdarza się jednak, że jednocześnie nie akceptują swojego pociągu do sukcesu, a co za tym idzie – ludzi, którzy powodzenie w świecie stawiają na pierwszym planie. Stąd wiele Czwórek bardzo krytycznie wyraża się o Trójkach.
Piątkowe predyspozycje u Czwórek wiążą się głównie z większymi zdolnościami do analizy i zgłębiania wiedzy oraz z wyraźniejszym racjonalizmem. Mogą jednak prowadzić także do nadużywania ośrodka intelektu jako substytutu działania, co jest oczywiście niekorzystnym kierunkiem rozwoju.
Kryzys u Czwórki
Czwórki popadają w kryzys, gdy ich potrzeba przyciągania uwagi i nałogowa chęć „wypowiadania” własnej indywidualności nie zostają spełnione. Czwórki coraz bardziej zniechęcają się wówczas do działania, zatopione w wybujałych uczuciach oraz marzeniach o lepszym świecie. Wówczas przyjmują najgorsze cechy Dwójek.
Bardzo często przyklejają się do kogoś i manipulując uczuciami miłości, szacunku czy przywiązania, próbują zawładnąć tą osobą, aby mieć ją w wyłącznym posiadaniu. W życiu zawodowym kryzys objawia się przede wszystkim przyciąganiem na siłę uwagi przez różne, często niekonwencjonalne lub nazbyt udramatyzowane zachowania: porzucanie pracy, okrzyki w stylu: „Zobaczycie, co straciliście” i, tym podobne przedstawienia rodem z teatru. Są to typowe cechy tego poziomu świadomości.
Droga rozwoju
Życie nie składa się z samych uczuć i krążących wokół nich myśli. Czwórka pragnie wyciszenia i uporania się z obezwładniającymi emocjami, ale nie osiągnie tego przez ucieczkę w przyjemności, medytację, modlitwę czy ekscentryzm. Czysty umysł, wolny od jazgotu emocji, pojawi się dopiero wtedy, kiedy Czwórka zrozumie, że wszystkie jej niepokoje i frustracje wynikają z pragnienia wyjątkowości i bycia w centrum uwagi.
Gdy zacznie zauważać, że istotą prawdziwego piękna jest prostota, odkryje powab zwykłych czynności, zainteresowania światem i działania dla jego dobra. Nie musi się martwić, że rezygnacja z nacisku na „wyjątkowość” uczyni ją szarą myszką. Czwórka ma tyle talentów, że z pewnością zyska podziw, kiedy zacznie je odkrywać i realizować. Nie musi być jednak papugą strojną w kolorowe pióra, by wywoływać zainteresowanie i przyciągać do siebie ludzi. Otoczenie zacznie ją podziwiać właśnie wtedy, kiedy na tym podziwie przestanie jej tak natarczywie zależeć.
Uruchomienie ośrodka działania, który Czwórka wykorzystuje w stosunkowo najmniejszym stopniu, poruszy zastygłą energię twórczą, a wtedy ten wrażliwy człowiek zacznie pilnie tworzyć plany i realizować cele, które będzie sobie wyznaczał. Połączenie działania z intelektem i emocjami złoży się na tworzywo, z którego Czwórka może ulepić praktycznie wszystko, co będzie chciała. Nie oznacza to, że zniknie tendencja do nadwrażliwości, jednak poświęcenie uwagi realizacji szlachetnych celów zepchnie ją na dalszy plan. Tylko wykonywanie praktycznej pracy, która ma swój głęboki sens, uruchamia energię tworzenia.
Zbudowanie standardów wytrwałości i sumienności nie jest dla Czwórki sprawą łatwą, gdyż wymaga zmiany dotychczasowego postrzegania świata przez pryzmat swoich potrzeb emocjonalnych. Kiedy jednak zacznie się to udawać, Czwórka zamieni pesymizm, z którym spoglądała w przyszłość, na realistyczny optymizm.
Czwórki – wzbudzające, po trosze na siłę, uwagę otoczenia – muszą zdać sobie sprawę z tego, że energię tę należy przekierować na poświęcanie uwagi otoczeniu i szczere oddanie słusznym sprawom. Tylko taka zmiana kierunku wykorzystywania swoich możliwości przyniesie prawdziwe samozadowolenie i pozwoli zbudować trwałe poczucie wartości, którego miernikiem będzie realizacja właściwego celu, a nie poklask gawiedzi.
Dla silnie emocjonalnej Czwórki niezbędny jest ruch fizyczny. Jakiekolwiek zajęcia ruchowe (np. joga, biegi, praca w ogrodzie) będą sprzyjały integrowaniu emocji zamiast pławieniu się w nich. Kiedy Czwórka uświadomi sobie swoje postawy pełne nadwrażliwości na punkcie własnej osoby, zacznie się z nich śmiać i przestanie traktować je tak poważnie. Zaprzestanie też wiecznej analizy problemów i zamknie tragiczną przeszłość, wiedząc, że roztrząsanie jej nie daje żadnych rezultatów.
Czwórka, niestety, nie może liczyć na magiczne, nagłe zmiany na drodze samorozwoju. Postęp musi być wynikiem pracy i samoświadomości, a nie jakiejś cudownej terapii, działań numerologa czy wróżki. Nie warto także mamić się śmiesznymi wykrętami, że „w moim wieku już nic się nie zrobi”. Czwórka musi nauczyć się pełnej odpowiedzialności za swoje życie, wtedy zaś wypełni się ono prawdziwą wolnością, a nie tą kupowaną trudnymi rozstaniami.
Dobry rezultat przyniesie także wprowadzenie w życie zasady Dalajlamy, by porównywać się z tymi, którzy mają mniej, a nie z tymi, którzy mają więcej. Altruizm okazywany innym może stać się wybawieniem dla – zaplątanego w egocentryzmie – prawdziwego ja Czwórek. Dzięki niemu swój ciasny świat marzeń i emocji zamienią na wszechświat tchnący artyzmem, w którym poczują się znakomicie.
Życie w rodzinie i społeczeństwie
Czwórki są z reguły bardzo dobrymi i oddanymi przyjaciółmi, gotowymi do wielkich wyrzeczeń, ale tylko świadome Czwórki są także dobrymi partnerami życiowymi. Gdy dostrzegą własną niepowtarzalność w tym, co robią, a nie w tym, jak głęboko przeżywają, przestaną domagać się ciągłej uwagi partnera i traktowania siebie jak dziecka potrzebującego nieustannego wsparcia i opieki. Jeżeli nie zauważają, że mają skłonność gonić „nieosiągalne”, wówczas nie potrafią docenić teraźniejszych związków i zaczynają je nieświadomie niszczyć, tęskniąc za idealizowaną przeszłością lub czekając na postaci z baśni.
http://enneagram.com.pl/typ4.html
Pogrubiłam to co napewno odnosi się do mnie ;-) .
Ostatnio zmieniony pn, 18 lip 2011, 15:15 przez Margareta, łącznie zmieniany 4 razy.
Obrazek
Talitha

Post autor: Talitha »

To i ja ;)

5 w 4

"Obrazoburca" :wtf:

Skrzydło cztery, daje piątce zmysł abstrakcyjny oraz intuicyjny odcień myślom, tak jakby piątka myślała za pomocą geometrycznych kształtów zamiast myśleć słowami lub realnymi obrazami. Piątka ze skrzydłem 4 może być artystycznie utalentowana i doświadczać emocjonalnych nastrojów jak czwórka. Połączenie intelektualnej i emocjonalnej wyobraźni. Ceni sobie świat filozofii i pięknego konstruowania myśli. Najlepszym dla niej światem jest połączenie umysłowych horyzontów i estetyki.

Słynne piątki ze skrzydłem cztery: Agatha Christie, Albert Einstein, George Lucas, David Lynch, Samuel Beckett, Stanley Kubrick, Stephen King, Freidrich Nietzsche.
daria3891

ogolnie 4w5 to najczesciej wychodzi, teraz pytanie- czy to wina najszej ciekawosci samych siebie, czy tez opcja dla niezdecydowanych :). Stawiam na to 1
polecam tez odwiedzic forum enneagramu, np ja odnalazlam wpisy, pod ktorymi sama moglabym sie podpisac. Jak sie komus chce, to wpisac w google haslo enneagram, forum i pierwszy link :).
cut that out!
Awatar użytkownika
Margareta

Czwórka ze skrzydłem Piątki: Ekscentryk
Cechy Czwórki i Piątki zazwyczaj się nawzajem umacniają. Oba typy są zamknięte w sobie: Czwórki uciekają przed światem, żeby chronić swoje uczucia, a Piątki, aby ocalić swoje poczucie bezpieczeństwa. Dlatego też osoby o tym podtypie osobowości są większymi samotnikami niż Czwórki ze skrzydłem Trójki i są od nich mniej ambitne. Czwórki ze skrzydłem Piątki to lepsi obserwatorzy środowiska, zwłaszcza innych ludzi. Jest w nich intelektualna głębia i zaangażowanie, którego nie można zauważyć w drugim podtypie Czwórki, ale również brak pewności siebie, szczególnie ujawniający się w towarzystwie. Osoby te mogą charakteryzować się większą wnikliwością i oryginalnością, lecz również mniejszą zdolnością do podejmowania konkretnych, konsekwentnych działań. Znane Czwórki ze skrzydłem Piątki to m.in.: Virginia Woolf, Edgar Allan Poe, Annę Rice, Ingmar Bergman, D.H. Lawrence, Yukio Mishima, J.D. Salinger, Johnny Depp, Bob Dylan, Joni Mitchell, Saul Steinberg, Soren Kierkegaard, Herman Hess, William Blake i Laura Wingfield.
Zdrowe, utalentowane osoby o tym podtypie osobowości są prawdopodobnie obdarzone największym talentem twórczym ze wszystkich typów, ponieważ łączą w sobie intuicję i myślenie, wrażliwość emocjonalną oraz intelektualną zdolność rozumowania, a połączenie to może czasami przynieść zadziwiająco oryginalne, nawet prorocze rezultaty. Czwórki ze skrzydłem Piątki łatwiej się zapalają do działania niż Czwórki ze skrzydłem Trójki, ale też mogą się szybciej wypalić. Często ciągnie je do sztuki i do nauk społecznych, ponieważ w tych dziedzinach mogą pogłębić i rozwijać swoje przemyślenia na temat kondycji człowieka. Skrzydło Piątki sprawia, że zdrowe osoby mniej przejmują się opiniami osób postronnych, więc podążają za swoim rozumem, gdziekolwiek ten je poprowadzi. Ich autoekspresja ma bardzo osobisty i lekko ekscentryczny charakter. Zazwyczaj tworzą bardziej dla siebie niż dla publiczności.
Przeciętne Czwórki ze skrzydłem Piątki nie są jedynie pochłonięte sobą, ale również oddają się filozoficznym i religijnym spekulacjom. Ich świat emocji jest dla nich dominującą rzeczywistością, jednak znajdują w nim miejsce na intelektualne rozważania. Osoby o tym podtypie osobowości są samotnikami, bardziej brakuje im kontaktu z otoczeniem niż drugiemu podtypowi Czwórki. Dlatego też ich artystyczna ekspresja prawie zupełnie zastępuje im drugą osobę. Często mają wspaniałe przebłyski intelektu, ale też problemy z kontynuacją umysłowego wysiłku. Ci ludzie często przejawiają wybujałe wyobrażenie o sobie, ponadto są bardzo niezależni i mają niekonwencjonalny sposób bycia, który można nawet określić mianem ekscentrycznego. Zazwyczaj Czwórki są również tajemnicze, pogrążone w myślach i rozmyślnie enigmatyczne w autoekspresji. Ich pomysły twórcze również mogą być nieco dziwne, utrzymane w atmosferze tajemniczości, a nawet surrealizmu. Bardzo pociąga je egzotyka i symbolika, są też nieco niezwykłe w osobistym prezentowaniu siebie albo co najmniej swobodne. Osoby o tym podtypie nie dbają o podtrzymywanie kontaktów towarzyskich z osobami, które ich nie rozumieją. Chcą wyrazić swoją wewnętrzną wizję, czy to będzie wizja wysublimowana, czy przerażająca, ponura, czy liryczna. Zazwyczaj wybierają prostszy styl życia niż Czwórki ze skrzydłem Trójki, ale mogą utknąć w charakterystycznej dla Piątek pułapce ograniczania własnych potrzeb. Na tym poziomie zaczyna być manifestowana ekscentryczność Piątek, a także ich bardzo nerwowa energiczność. Mniej zdrowe Czwórki ze skrzydłem Piątki mogą być bardzo samotne, pogrążone w marzeniach, wypełnionych wymyślnymi fantazjami i pomysłami, coraz bardziej też zadręczają się z powodu braku wiary w siebie i niemożności poderwania się do działania.
Niezdrowe osoby o tym podtypie bronią się przed pogrążeniem w szczególnie jałowym i przerażającym świecie wewnętrznym. W ich wewnętrznym oporze wobec wszystkiego, co ich nie dotyczy, jest pewien element wyrzekania się przyjemności, a nawet wyrzekania się życia, uwypuklający wszystkie problemy egzystencjalne Czwórek. Mogą one świetnie zdawać sobie sprawę ze swoich problemów, ale jeszcze łatwiej zdarza im się zagubić w emocjonalnym chaosie — w zmęczeniu, depresji i beznadziejności. W rzeczywistości zastanawianie się nad naturą ich cierpienia prowadzi je do kręcenia się w kółko,zwiększając jedynie uczucie pogardy do siebie i nihilizm. Jako że głównym typem osobowości jest Czwórka, osoby te wątpią we własne możliwości, są wyobcowane, mają problemy z pracą, a także skłonności do gardzenia sobą. Do takiego stopnia, w jakim wpływ na osobowość Czwórki wywierają cechy Piątki, osoby niezdrowe również odrzucają pomoc ofiarowywaną przez innych ludzi i w efekcie coraz bardziej alienują się od otoczenia. Mają również tendencję do projekcji swoich lęków na środowisko, co może skutkować wypaczonym myśleniem, łącznie z halucynacjami i fobią. Ludzie o tym podtypie osobowości nie tylko przeżywają męczarnie z powodu skierowanej do siebie nienawiści, ale również dlatego, że nie potrafią dostrzec zbyt wielu pozytywnych aspektów świata zewnętrznego. Poza tym są ogromnymi pesymistami, jeśli chodzi o pozorny bezsens życia. Ze wszystkich typów osobowości ten podtyp jest potencjalnie najbardziej odizolowany od swojego „ja" i od rzeczywistości. Niezdrowe Czwórki ze skrzydłem Piątki mają skłonności do depresyjnych form schizofrenii.
Obrazek
Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

cholera, robiłam test parę lat temu w zupełnie innym stanie ducha, liczyłam że coś się może zmieniło i jakaś bardziej konstruktywna cecha osobowości zaczęła u mnie dominować, a tu cały czas ta pieprzona Włóczęga.
Margareta pisze:No, rzeczywiście dużo tutaj 4 - rek w 5 - tce. Nieprzypadkowo tutaj, widać, trafiłam
daria3891 pisze:ogolnie 4w5 to najczesciej wychodzi, teraz pytanie- czy to wina najszej ciekawosci samych siebie, czy tez opcja dla niezdecydowanych
depresyjne, wycofane natury, przekonane o swojej wyjątkowości uciekają w świat internetu znacznie częściej ;]
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
Margareta

homesick pisze:depresyjne, wycofane natury, przekonane o swojej wyjątkowości uciekają w świat internetu znacznie częściej ;]
Ja i depresja, ha, ha, ha :smiech:. Ale zdecydowanie mam przekonanie o tym, że jestem wyjątkowa.
Obrazek
daria3891

Akurat się zgadza.
Ostatnio zmieniony czw, 29 wrz 2011, 18:52 przez daria3891, łącznie zmieniany 1 raz.
cut that out!
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

7 w 6 komik:)
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
ODPOWIEDZ