Kartka z Kalendarza MJ

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

@neta

Post by @neta »

24 stycznia

1972
Motown Records wydaje debiutancki solowy album Michaela Jacksona "Got To Be There",który sprzedaje się w ponad 3,2 miliona egzemplarzy na całym świecie.
Album został później zremasterowany i ponownie wydany w 2009 roku jako część 3 płytowej kompilacji Hello World: Motown Solo Collection.

Image

1976
The Jacksons jest jeszcze lepsze od The Jackson 5.Świadczyć o tym miały dwa odrębne wystąpienia w TV w jednym dniu.
Po południu są gośćmi na Soul Train.Wieczorem występują w Carol Burnett Show.Carol śpiewa Anybody Named Jackson Is a Friend of Mine.
Bracia później wspólnie śpiewają Body Language z Vicki Lawrence.

http://www.youtube.com/watch?v=LqTmmrFnvRs

Image

1979
The Jacksons grają drugi z koncertów w Bremie.

Image

The Jacksons wykonujący Blame It On The Boogie

1984
Ukazują się pierwsze zapowiedzi nowej reklamy Pepsi.

Image

Michael & The Jacksons kręcą reklamę Pepsi na ulicy tańcząc wspólnie z bandą dzieciaków w tym Alfonso Ribeiro & Siggy Jackson w rytm Billie Jean ze zmienionymi słowami.Całość reżyseruje Bob Giraldi (ten od Billie Jean)

You're a whole new generation
You're dancing' through the day
You're grabbin' for the magic
on the run
You're whole new generation
You're loving what you do
Put a Pepsi into motion
The choice is up to you

Hey Hey you're the Pepsi Generation
Guzzle down and taste the thrill
of the day
And feel the Pepsi way
Taste the thrill of the day
And feel the Pepsi way
You're a whole new generation

http://www.youtube.com/watch?v=po0jY4WvCIc

11 listopada 1983 kontraktem wartym 5 mln USD została zawarta umowa na promocję pomiędzy Michaelem Jacksonem, The Jacksons i Pepsi-Coli.
Kontrakt obejmował sponsoring trasy koncertowej "Victory" i udział w dwóch reklamach telewizyjnych.
Michael pożyczył muzykę z " Billie Jean" do wykorzystania w reklamie, pomagał pisać teksty Pepsi i wykonał nową piosenkę w reklamie. Zastrzegł jednak w kontrakcie, że nie będzie pił Pepsi, a nawet nie będzie trzymał butelki w ręku.Znanym faktem jest, że Michael nie pił Pepsi.
W tym czasie był wegetarianinem, pił tylko soki owocowe, wodę mineralną i sok z marchwi.Jadł wyłącznie naturalne produkty spożywcze.

1985
Po dniu odpoczynku Quincy wysyła taśmy z wokalem przewodnim Michaela do wszystkich artystów, którzy będą brać udział w nagraniu "We Are the World".
Do taśmy dołącza list zatytułowany "moich kolegów artystów":

Kasety są ponumerowane, a ja nie mogę znaleźć słów jak jest ważne jest, aby ten materiał trafił do rąk własnych. Proszę nie rób kopii tej kasety i wróć w nocy 28 lutego.
W przyszłości, kiedy dzieci spytają Jak mama i tato walczyli ze światowym głodem?, możesz powiedzieć z dumą, to był twój wkład.

1989
2 tygodnie po wydaniu, "Moonwalker" zrzuca z tronu "The Making of Michael Jackson Thriller".
Tym samym Michael bije własny rekord, spychając "The Making of Michael Jackson Thriller" na drugą pozycję.
Do dziś "Moonwalker" jest najlepiej sprzedającym się filmem video wszech czasów, a następnie "The Making of Michael Jackson Thriller", jako drugi najlepiej sprzedający się film video wszechczasów.Obie pozycje na szczycie należą do Michaela Jacksona.

Moonwalker
Gatunek musical
Data premiery 19 lutego 1988
Kraj produkcji Stany Zjednoczone
Język angielski
Czas trwania 93 minut
Reżyseria Jerry Kramer Jim Blashfield Colin Chilvers
Scenariusz Michael Jackson David Newman
Główne role Michael Jackson Joe Pesci Sean Lennon Kellie Parker Brandon Quintin Adams
Muzyka Michael Jackson
Produkcja Frank DiLeo Michael Jackson
Wytwórnia Ultimate Productions
Dystrybucja Lorimar Motion Pictures, Warner Bros.
Budżet 50 000 000 USD

1997
Michael spędza kilka dni odpoczywając w Disneyland w Marne-la-Vallee, Francja

Image

2007
Michael spotyka się na obiedzie z magnatem kasyn w Las Vegas Steve Wynnem.
Rodzi to spekulacje,że Król Popu ogłosi powrót w Las Vegas.
Michael przyjaźnił się z Stevie Wynnem od lat, od czasu kiedy Wynn uczynił gwiazdami Siegfrieda i Roya na występach w hotelu Mirage. Michael był często gościem Wynna w Mirage.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

25 stycznia

1971
Podczas odwiedzin w rodzinnym mieście Prezydent Miasta Gary w stanie Indiana, Richard Gordon Hatcher, uhonorował Jackson 5, wydając decyzję o zmianie nazwy ulicy na której kiedyś mieszkali z "Jackson" na "Jackson 5 Boulevard" Decyzja została wydania 25 stycznia 1971r, na tydzień przed przyjazdem rodziny.
Obywatele byli zachęcani do ciepłego przejęcia młodych chłopców.
31 stycznia koło ich starego domku w Gary przy 2300 Jackson Street, czekały już nowe znaki drogowe.

Image

1975
Michael Jackson wykonał na amerykańskiej scenie "We're Almost There".

Image

http://www.youtube.com/watch?v=QznKOl2n30E

1988
Album Bad Michael Jacksona na 15tej ceremonii rozdania nagród American Music Awards zostaje wybrany najlepszym albumem Soul / R & B
Michael był nominowany również do nagrody w kategorii najlepszy artysta Pop / Rock.

1993
Michael otwiera 20th ceremonię rozdania nagród American Music Awards swoim niesamowitym spektaklem "Dangerous".

http://www.jukebox.fr/michael-jackson/c ... sxqrp.html

1994
Prawnicy Michaela Jacksona i Jordan Chandler osiągają porozumienie co do rozstrzygnięcia sprawy cywilnej poza sądem. Na skutek protestu Michaela Jacksona na rozstrzygnięcie w tej sprawie przez jego rzekomych oskarżycieli z powodu jego niekwestionowanej niewinności Chandlerowie zgadzają się na wycofanie ich skargi w zamian za poufną rekompensatę finansową.

1996
Michael Jackson został nazwany Hype Year przez krytyków z "Rolling Stone",.
Michael idzie do Motown Cafe w Nowym Jorku ze swoją wizażystką Karen Faye.

Image

1997
Michael przekazuje 85% przychodów tj około $ 56.000.000 dolarów z biletów na koncert w dniu 1 listopada 1996 roku w Bombaju, w Indiach na lokalne organizacje pozarządowe zajmujące się organizacją kształcenia dzieci mieszkających w slumasach- "Shiv Udyog Sena". Suma ta pomaga również stworzyć miejsca pracy dla 270 tysięcy młodych bezrobotnych osób w stanie Maharashtra w Bombaju.
Po przylocie do Bombaju, Michael co chwilę zatrzymuje auto, aby porozmawiać z dziećmi bawiącymi się w zatłoczonych slumsach.Tłumaczem jest indyjski dziennikarz Hem Shukl.

2002

Album Invincible po sprzedaży ponad 2 mln szt, pokrywa się w USA podwójną platyną

Regina Jones przeprowadza wywiad z Michaelem Jacksonem na Rancho w Neverland Valley dla marcowego wydania VIBE.

2006
Michael został zauważony na zakupach w Manama w Marina Mall stolicy Bahrajnu.
Michael, był ubrany w w strój bahrajńskiej kobiety tj w Abayę,tradycyjny arabski welon białą koszulę i męskie buty.Głowę i twarz miał owinięta czarnym welonem, zaś ręce ubrane w czarne rękawiczki.
Towarzyszyły mu dzieci Blanket, Prince i Paris wraz Grace.
W drodze powrotnej uścisnął ochroniarzy.

Image
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
@neta

Post by @neta »

26 stycznia

1979
Trzeci i ostatni koncert w Bremie z europejskiej części trasy Destiny - The Jacksons.

1984
Michael gościnnie śpiewa w przeboju Rockwella Gordy, syna Berrego Gordy "Somebody's Watching Me"

http://www.youtube.com/watch?v=7YvAYIJSSZY

1989
Michael Jackson dziś rządzi na scenie w Memorial Sports Arena w Los Angeles, USA.

1990
Michael bierze udział w odsłonięciu obrazu z jego portretem pod tytułem "The Book" namalowanego przez australijskiego artystę Bretta Livingstone Strong w Beverly Hilton Hotel w Los Angeles, Kalifornia

Image

Image

Mówi się, że "Księga"jest osobistym portretem fragmentów jego życia.
Obraz o wymiarach 40 x 50 cali został odsłonięty w obecności pana Hiromichi Saeki, który zapłacił 2.100.000 $ za oryginał najdroższego portretu żyjącej osoby.
Pan Saeki był jednym z najbardziej wpływowych japońskich sprzedawców i promotorów koncertów Michaela Jacksona.
Michael jest namalowany na tym portrecie w "Renaissance Effect", a w głębi pozuje w nieco wcześniejszym wymiarze czasu.

"Księga" jest uchwyceniem jednego z najbardziej utalentowanych muzyków na świecie, namalowanym przez jednego z najbardziej utalentowanych artystów naszych czasów,
Brett-Livingstone Strong został okrzyknięty przez Króla Popu jako "współczesny Michelangelo", ekspresyjne połączenie piękna - zarówno muzycznego jak i artystycznego
Czy przez los czy fortunę mamy tutaj dwoje największych artystów XI wieku upamiętnionych w ich najlepszym momencie życia.
Mistyka tego portretu zwraca uwagę na wnętrze.Przyjrzyjcie się bliżej - to jest portret w portrecie.

Portret przedstawia Króla Popu jako współczesnego człowieka renesansu, ubranego w czerwony aksamit z pamiętnikiem w ręku zawierającym myśli i szkice w pozie Piotrusia Pana z innym portretem Michaela w głębi.
Nazwaliśmy to "Księgą" - mówi Pan Strong.
"Co masz zamiar umieścić w dzisiejszej " Księdze " Michael?"
Tłem jest Neverland, z wizerunkiem Dzwoneczka..
Obraz ma akcenty Vermeera,( słynna "Dziewczyna z perłą") jako że, jak mówi pan Strong - był to jeden z ulubionych malarzy pana Jacksona.

1992
Michael Jackson jest powodem telemaratonu Law Roul` z nagraniami " Heal the World ", koncertem Dangerous World Tour i materiałem z wizyty Michaela w Afryce.

1993
Michael bierze w udział w zapowiedziach XXVII Superbowl. Konferencja prasowa odbędzie się w Century Plaza Hotel w Los Angeles, CA.
Michael przekazuje czek w wysokości 100 000 $ z NFL i Frito Lay (sponsor Superbowl).
Otrzymuje 500.000 dolarów od BEST Fundacji na rzecz jego fundacji Heal The World Foundation.

https://www.youtube.com/watch?v=CeCUcOL ... nd&index=9

Michael Jackson i były prezydent Jimmy Carter ogłaszają nową inicjatywę pomocy dzieciom Stanów Zjednoczonych Heal The World, w Los Angeles.
Ten wspólny wysiłek - na czele z "Heal LA" kontynuowany przez fundacje: "Szkoły miejskie", "starszy brat/ starsza siostra", fundację "BEST", "Fundację Zdrowia Watta", "Partnerstwo dla Ameryki wolnej od narkotyków " zapewni natychmiastowe działania, aby pomóc rozwiązać pilne potrzeby amerykańskich dzieci i młodzieży ze śródmieścia poprzez programy edukacyjne informujące o AIDS i substancjach uzależniających.
Początkowy nacisk będzie kładziony na program zapobiegania narkomanii, edukację oraz doradztwo, mentoring i kampanie szczepień.

Michael Jackson oświadcza:
Musimy wysyłać wiadomość o konieczności uzdrowienia naszych dzieci i uzdrowienia świata ... by uznać, że potrzebujemy siebie nawzajem i musimy dbać o siebie, inspirować siebie do rozwijania akcji niesienia pomocy dzieciom.Aby mieć rzeczywisty wpływ, musimy zobowiązać się do opieki i być częścią rozwiązania.
Wiem,że cała moja troska dotyczy dzieci ze śródmieścia, które są wokół nas.
Musimy połączyć siły, aby uczynić ten świat lepszym dla każdego z nich.Heal LA to tylko pierwszy krok w tworzeniu lepszych rzeczy.
Jestem bardzo szczęśliwy, że dziś były prezydent Jimmy Carter i ja będziemy pracować razem, by pomagać dzieciom w miastach całego kraju.
Prezydent Carter dołączył do mnie jako współprzewodniczący naszej nowej krajowej inicjatywy Uleczmy Nasze Dzieci.
Na początek będziemy pracować razem tutaj w LA, a następnie ruszymy z miasta do miasta pomagać dzieciom w całej Ameryce.
Chciałbym wyrazić moją miłość i wdzięczność dla was wszystkich,którzy są tak hojni dla tego ważnego nowego programu uzdrowienia świata

1994
Po 6 miesiącach trudnych negocjacji, prawnicy reprezentujący obie strony w sprawie pomówienia Michaela Jacksona o molestowanie osiągnęli porozumienie.
Doszło do ugody poza sądowej w zamian za zapłacenie nieujawnionej sumy pieniędzy.
Koszmar się skończył!

2001
15-letni chłopiec afro-norweski Benjamin "Benny" Hermansen został zasztyletowany przez grupę neonazistów w Oslo, Norwegia.

2002
Singiel Cry Michaela Jacksona zadebiutował na 2 miejscu listy Hip-Hop Songs (?) notowania Billboard Hot R & B

2006
Michael Grace i dzieci lecą do Hamburga z prywatną wizytą do rodziny Shleiter.
Po przyjeździe czeka na nich ponad setka fanów i dziennikarzy, którzy dowiedzieli się o wizycie... z radia :-/

2007
Michael wybiera się z dziećmi i Grace na show Lance'a Burtona 7 p.m. w Monte Carlo.

2008
Michael otrzymuje nagrodę za całokształt twórczości na NRJ Awards 2008, w roku, w którym obchodzi 25 lecie wydania "Thrillera".
Ceremonia odbyła się w Cannes (Francja) i został wyemitowany na kanale TF1. Michael nie mógł uczestniczyć w odebraniu nagrody osobiście, ale przesłał specjalną wiadomość odtworzoną na ceremonii.

http://www.youtube.com/watch?v=9TM_7Q9U_Ns

Witam wszystkich moich przyjaciół we Francji!
Chociaż nie mogę być dzisiaj wieczorem, by osobiście odebrać tę prestiżową nagrodę, jestem tak szczęśliwy, że mam szansę, wysłania tej wiadomości.
Niech wszyscy moi francuscy fani wiedzą, ile mam od nich wsparcia i zrozumienia.
Trudno uwierzyć, że 25 lat temu Quincy Jones i ja nagraliśmy "Thriller".
"Thriller" nadal jest rekordzistą wszechczasów w ilości sprzedaży, to jest po prostu niewiarygodne.
Dziękuje wam moim fanom na całym świecie za to osiągnięcie.
Pomimo tego, że dziś w nocy nagroda honoruje mnie za całokształt, jest jeszcze wiele do odkrycia z Michaelem Jacksonem. Moja pasja do muzyki nigdy się nie zatrzymała.
A tych, którzy nie wiedzą, zaskoczę.... byłem w studio nagrywając album Thriller 25th Anniversary.
Mam nadzieję, że "Thriller" będzie nadal żywym odkryciem dla nowego pokolenia.
Dziękuję TF1 i NRJ za tę wyjątkową nagrodę. Uhonorowanie przez was oznacza dla mnie tak wiele. Dziękuję moim fanom. Kocham was z całego serca i mam nadzieję, do zobaczenia wkrótce.
Kocham was. Niech was Bóg błogosławi.

2009
Michael (z Blanketem i dr Tohme Tohme u jego boku), spotyka się z delegacją AEG: Philipem Anschutz, założycielem miliarderem, prezesem AEG Timem Leiweke, Randy Phillipsem, szefem AEG Live i Paulem Gongaware. Michael podpisał kontrakt na 10 koncertów w Londynie latem przyszłego roku, zobowiązał się też poddaniu rygorystycznej kontroli medycznej w swoim domu w LA.
@neta

Post by @neta »

27 stycznia

1979
The Jacksons z Destiny World Tour tym razem koncertuje we Frankfurcie.

1980
Michael bierze udział w 12 ceremonii rozdania nagród NAACP Image Awards w Hollywood Palladium.
The Jacksons otrzymują statuetkę w kategorii Najlepszy Zespół Roku.

Image

1984
Kręcenie drugiej reklamy napoju PEPSI w formie koncertu w Shrine Auditorium w Los Angeles.

Miko Brando

Wspomnienie z tego wypadku:

Był styczeń 1984. Nagrywaliśmy reklamę Pepsi w Shrine Auditorium w Los Angeles. Pepsi sponsorował nadchodzącą trasę koncertową Victory - Michaela. Michael schodził ze schodów. Byłem po lewej stronie sceny jakieś 25 stóp dalej. Zobaczyłem ogień [na jego głowie]. Natychmiast wskoczyłem na niego, trząsając jego głowę, by ugasić ogień. Nie miałem wątpliwości. Mój pierwotny instynkt nakazywał mi pomóc przyjacielowi.

Muszę nadmienić, że nie widziałem od początku, jak jego włosy ujęły się ogniem, ponieważ mój kąt widzenia był zablokowany. On był z tyłu za muzykami, dopóki nie wyłonił się na przód i wtedy dotarło do mojej świadomości, co się stało. Kiedy dotarłem do Michaela zostaliśmy zwaleni na podłogę. Bardzo krótko po tym, przybyło paru z sanitarki z prośbą, by przygotować mu wolny pokój. Podnieśli go i wynieśli ze sceny. Wierzę, że była karetka w rezerwie / w pogotowiu, ponieważ używaliśmy efektów pirotechnicznych. Pospieszyli z nim do sali szpitalnej w Cedars-Sinai. Przebywał w Cedars przez jakiś czas, później przetransportowali go do Brotman Medical Center do miasta Culver. Brotman ostatecznie otworzył Centrum oparzeń im. Michaela Jacksona po tym, jak Michael przeznaczył na szpital 1.5 miliona $ odszkodowania od Pepsi.

Poszedłem do szpitala [odwiedzić MJa], ale nie tak od razu. Moje ręce były trochę (p)oparzone. Paru sanitariuszy opatrzyło mnie i stwierdzili, że wszystko ze mną dobrze. Tak szybko, jak tylko mnie opatrzyli, pojechałem do Cedars. Chciałem być z moim przyjacielem. Nie pamiętam, jak długo przebywał w szpitalu po tym wypadku. Odwiedzałem go kilkakrotnie i za każdym razem dziękował mi za to, że tam byłem i że uratowałem mu życie. Wtedy naprawdę zaczęła się nasza przyjaźń.

Ten wypadek nie był czymś, co Michael rozpamiętywał, ale czasami bywały chwile, kiedy znienacka mówił: “dzięki, że tam byłeś; dzięki, że mnie uratowałeś.” Odpowiadałem mu, że zawsze byłem przy nim, a on zawsze był przy mnie. Pewnego dnia powiedział — a ja zapomniałem o całej sytuacji — ale on powiedział “dzięki ci za to.” Wiedziałem, co miał na myśli. Także wiem, że gdyby role były odwrócone, on zrobiłby to samo dla mnie.

Na tydzień przed śmiercią Michaela, podczas prób do jego występów, rozmawialiśmy za kulisami. Rozmawialiśmy o dzieciach, o moim synie Shane, który uczy się w Collegium i normalnie konwersowaliśmy, aż znienacka poprosił mnie czy mógłbym być obecny, podczas części pirotechnicznej jego występu. 25 lat po wypadku, Michael chciał, żebym mu towarzyszył. Nie musiałem pytać dlaczego. Nie musieliśmy dużo mówić, to było zrozumiałe. Krótko po tej rozmowie, poszedłem do Scotta Chase'a managera sceny Michaela i powiedział mi, że nie ma sprawy, będę brał w tym udział.

Oglądając teraz to nagranie, wraca do mnie mnóstwo emocji z tamtych wydarzeń i naprawdę trudno to opisać słowami. Widziałem wcześniej nagranie tego wypadku pod wieloma kątami / z różnych ujęć / stron, w tym to nagranie, które ostatnio ujawniono. Tam było około 6 czy 7 kamer nagrywających w tym samym momencie. Prawnicy Michaela pokazali mi te nagrania, kiedy przygotowywali się do sprawy sądowej. Kiedy to oglądaliśmy, powiedzieli mi, że miałem szczęście, że nie zostałem zastrzelony. Byłem ubrany w zwykłe, uliczne ciuchy, a tam dookoła było zatrzęsienie ochrony. Nie mieli pojęcia dlaczego biegłem prosto do Michaela Jacksona podczas nagrywania reklamy. Ale ja po prostu biegłem. Byłem tam w ważnym momencie jego życia. Zareagowałem w sposób, w jaki zareagowałby każdy, kto potrzebowałby pomocy będąc w kłopotach.

żródło:
http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewtopic.php?t=6800

1986
Na 14 ceremonii American Music Awards w L.A. "We Are The World" zostaje Piosenką Roku.

Image

1989
Michael daje 123! i jednocześnie ostatni koncert z trasy World Bad Tour po raz piąty na " swoim podwórku" w Los Angeles Sports Arena.

1990
Michael otrzymuje nagrodę Artysty Dekady na ceremonii American Cinema Awards Foundation, która miała miejsce w Hotelu Hilton w Beverly Hills.
Nagrodę wręcza mu jego przyjaciółka i sąsiadka Sophia Loren. :-)

Image

2004
Michael Jackson i jego była żona Debbie Rowe osiągają porozumienie w sprawie prawa do odwiedzin i opieki nad jej dziećmi.

2007
Chińska restauracja Wynn w Las Vegas ma zaszczyt gościć Michaela Jacksona na biznesowym obiedzie z producentem Simonem Fullerem i reżyserem Kennym Ortegą.

Image
@neta

Post by @neta »

28 styczeń

1973
Na 30 ceremonii wręczenia Złotych Globów w Beverly Hilton Hotel w Beverly Hills Michael Jackson otrzymał nagrodę Złotego Globu za piosenkę Ben w kategorii "Best Original Song".

Image

1979
The Jacksons tym razem z Destiny World Tour śpiewa na pierwszym z trzech koncertów w Madrycie w Hiszpanii.

1985
Ostatnia sesja nagraniowa We Are The World. Historyczne wydarzenie zgromadziło wielu z najbardziej znanych artystów w przemyśle muzycznym w tamtym czasie. Michael i 44 innych artystów w tajemnicy przez 10 godzin nagrywało "We Are The World" w A & M Recording Studios w Los Angeles.
Piosenka została napisana przez Michaela Jacksona i Lionela Richie w domu Michaela na początku 1985 roku. Rozpoczęli prace nad stworzeniem piosenki w Hayvenhurst w Encino.
Wiedzieli, że chcą utworu, który byłby łatwy do śpiewania i niezapomniany. Duet chciał stworzyć hymn. Michael napisał 99% tekstu.
Sesja nagraniowa rozpoczęła się o godzinie 21:00 i trwała całą noc. Partie solowe z piosenki zostały nagrane bez problemów. Michael nie opuścił studia, aż do 8:00 rano następnego dnia, kiedy ostateczna wersja We Are The World została zakończona.

Po wejściu do studia nagrań, muzycy zostali przywitani przez kartkę przypiętą do drzwi przez Quincy Jones, z tekstem: : "Proszę zostawić swoje ego przed drzwiami,"
Artystów powitał także Stevie Wonder, który powiedział, że jeśli nagranie nie zostanie zakończone w jednym podejściu on i Ray Charles, dwaj niewidomi jadą do domu. :smiech:
Supergrupa składała się z co najmniej jednego przedstawiciela z różnych kategorii muzyki, pop, rock, R & B, i folk.
USA for Africa to m.in. Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Sheila E., Bob Geldoff, Daryl Hall i John Oates, i James Ingram , Jackie, La Toya, Marlon, Michael, Randy i Tito Jacksonowie, Al Jarreau, Waylon Jennings, Billy Joel, Cyndi Lauper, Huey Lewis , Kenny Loggins, Bette Midler, Willie Nelson, Jeffrey Osborne, Steve Perry, Pointer Sisters, Lionel Richie, Smokey Robinson, Kenny Rogers, Diana Ross, Paul Simon, Bruce Springsteen, Tina Turner, Dionne Warwick i Stevie Wonder.
Na klawiszach grał Greg Phillinganes.

Sesja nagraniowa zaowocowała filmem wideo wydanym na kasecie dokumentującym nagranie We Are the World: The Video Event.
Podwójny album składał się z singla "We Are The World" i wcześniej niepublikowanych nagrań uczestniczących artystów.
Na płycie nie ma nagrania Michaela.
Wpływy ze sprzedaży tych produktów wraz z wpływami ze sprzedaży książki, koszulek, znaczków, plakatów i innych gadżetów w całości zostały przeznaczone na fundusz zwalczania głodu w Afryce.
Nagranie "We Are the World" zebrało ponad 63.000.000 dolarów na pomoc humanitarną w Afryce i USA.
Nagranie wideo zajęło 9 miejsce na liście sprzedaży kaset wideo w 1985 roku.
Michael powiedział: "Napisałem piosenkę z Lionelem Richie po obejrzeniu wiadomości z przerażającym materiałem o głodujących ludziach w Etiopii i Sudanie."

Image

2000
"USA Today" Gordon Forbes uznał występ Michaela z 1993r. na Superbowl jako najlepsze wykonanie z WSZYSTKICH występów Superbowl.

2005
Sędzia w procesie Michaela Jacksona uznał, że oskarżycielka Michaela będzie musiała zeznawać na rozprawie .

2006
Michael przebywa w Hamburgu.Pokazuje w oknie domu gdzie mieszka kartki z komunikatami dla fanów.Pod oknem koczuje pond 100 wielbicieli.
Jedna z wiadomości brzmi.
Kocham każdego z Was.Jestem tak dumny,że jestem w Hamburgu.To mnie uszczęśliwia.Kocham Was.

2007
Michael Prince, Paris i Blanket oglądają High School Musical w Thomas & Mack Center w Las Vegas.
Grupa taneczna High School Musical była zaskoczona wizytą Michaela w Las Vegas.
Michael Jackson chciał osobiście spotkać członków grupy.Z tej okazji wzmocniono ochronę budynku.
"On jest wyższy niż oczekiwano, mówił bardzo miękko i nosił okulary przez cały czas"... komentowali.
Pan Jackson nie tylko obejrzał musical w specjalnym miejscu na widowni z markizą dla VIP, ale także pogratulował członkom grupy High School.
@neta

Post by @neta »

29 stycznia

1971
The Jackson 5 zagrali koncert w Daytonie, w stanie Ohio.

1972
The Jackson 5 dali czadu na koncercie w Baltimore, Maryland.

1974
The Jackson 5 rozpoczęli tygodniowe turnee w Dakarze w Senegalu na ich pierwszej trasie po Afryce.

W dniu 29 stycznia 1974 roku w wczesnych godzinach wieczornych zespół The Jackson 5 wsiadł na pokład samolotu do Dakaru w Senegalu.
To ich pierwsze turnee na kontynencie afrykańskim.
Następnego dnia o poranku zostali przywitani na lotnisku przez dostojników, urzędników państwowych, tancerzy i tłum fanów.
W saloniku VIP na lotnisku odbyła się krótka konferencja prasowa.
Po spotkaniu z prasą, chłopcy spędzili czas na podziwianiu tancerzy, a następnie dołączyli do nich, by poznać ich kroki i układy taneczne.

1979
The Jacksons wykonują koncert w Madrycie, w Hiszpanii z serii Desitny World Tour.

1983
Billie Jean debiutuje na liście Billboard US Top 40 singles i zajmuje 1 miejsce przez następne 7 tygodni.

1996
Michael odbiera nagrodę jako najlepszy Artysta Pop/Rock na 23 ceremonii American Music Awards.
Nominowany był również w dwóch innych kategoriach.Najlepszy Artysta Soul/R&B Najlepszy Adult Contemporary Artist (?)

http://www.youtube.com/watch?v=d0w6UO3Oqe8
@neta

Post by @neta »

30 stycznia

1968
The Jackson 5 wydaje swój pierwszy singiel z niezależnej wytwórni Steeltown "Big Boy"

1971
Koncert The Jackson 5 w Columbus, Georgia.

1974
The Jackson 5 daje popis tameczny śpiewając "Dancing Machine" w programie TV Sonny & Cher Comedy Hour.

http://www.youtube.com/watch?v=yhEwfezRdAY

1979
The Jacksons ponownie koncertuje w Madrycie, w Hiszpanii Destiny Wourld Tour.

1981
Michael otrzymuje 2 nagrody na 8 Ceremonii American Music Awards za album "Of the Wall" transmitowanej przez telewizję ABC Studios w Hollywood. Jedną z nich wręcza mu jego siostra La Toya.
Ten wieczór spędza towarzysząc Dianie Ross.

http://photos-michael-jackson.elusivesh ... ?cat_id=73

http://www.youtube.com/watch?v=2nvU3t9V2F0

1989
Eddie Murphy przedstawia osiągnięcia i talent swojego przyjaciela Michaela Jacksona wręczając mu Nagrodę Specjalną na Ceremonii American Music Awards w Shrine Auditorium w Los Angeles.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=Ush__7J5g4w
2006
Michael i jego dzieci wyjeżdżają z Hamburga.

Michael nie mógł normalnie wyjść przez drzwi frontowe domu.Tłum fanów i reporterów okupował wejście.Rodzina opuściła Hamburg i udała się samolotem do Wenecji.Zanim weszli do samochodu Michael zatrzymał sie na krótko by pozdrowić fanów.Po lądowaniu na Lotnisku Marco Polo udali się w podróż do Florencji do hotelu Weisten Excelesior Hotel.
W Hamburgu jeden z fanów miał kapeluszu Michaela przygotowany do podpisu. Kapelusz tak spodobał się Blanketowi, że Michael zaproponował wymianę.
Podpisał koszulkę Blanketa "Ukochana koszulka Blanketa Michael Jackson" i dał szczęśliwemu fanowi mu za kapelusz. :-)

Image

2009
Christian Audigier odwiedza Michaela w jego domu w Bel Air.
@neta

Post by @neta »

31 stycznia

1970
I Want You Back The Jackson 5 wchodzi na UK Singles Chart, gdzie będzie na 2 miejsu....przez 13 tygodni!!
I Want You Back The Jackson 5 dotrze również na 1 miejsce Billboard US Top 40 Singles i Billboard Black Singles. A to dopiero jest początek.

1971
Jackson 5 wystąpi na Westside High School w Gary w stanie Indiana. Jest to ich pierwszy występ w rodzinnym mieście po wyjeździe do Kalifornii.
J5 grają dwa koncerty dobroczynne wspierające kampanię wyborczą burmistrza Richarda Hatcher. W zamian za to 31 stycznia 1971 r., w Gary został ogłoszonym "Jackson Five Day" w Gary.
Uroczystość odbyła się przed starym domem rodziny ponadto oficjalnie zmieniono nazwę ulicy na Jackson Five Street.

1976
Michael Jackson udaje się na ceremonię rozdania nagród American Music Awards z Katherine, Janet, Randym i LaToyą

http://photos-michael-jackson.elusivesh ... cat_id=137

1977
Michael Jackson udaje się na ceremonię rozdania nagród do American Music Awards w Santa Monica Civic Auditorium Towarzyszy mu siostra Janet, Fred "Rerun" Berry i Lola Falana. The Jacksons uświetniają uroczystość występem z numerem "Good Time".

http://www.youtube.com/watch?v=uPUsrcKQBSA

Image

1983
"Thriller" Michaela Jacksona otrzymuje status złotej i platynowej płyty.

1993
Michael daje najlepszy pokaz w całej historii Superbowl.Wykonuje wiązankę Jam, Billie Jean, Black or White i Heal The World na stadionie Rose Bowl w Pasadenie przed 100.000 publicznością na stadionie i 133,4 mln widzami przed TV.

Michael zwrócił się do tłumu:
Today we stand together all around the world joined in a common purpose, to remake the planet into a planet of joy and understanding and goodness. No one should have to suffer, especially the children. This time we must succeed. This is for the children of the world.

http://www.youtube.com/watch?v=1T5cB6yyivY

2004
Departament Szeryfa Hrabstwa Santa Barbara nakazał przeszukanie domu Marca Schaffela w związku ze sprawą Michaela Jacksona. Zajęto wszystkie komputery z plikami biznesowymi i umowami.

2005
W sądzie Santa Barbara rozpoczął się proces w efekcie uniewinniający Michaela od wszystkich oskarżeń.

2006
Wydano CD "Michael Jackson: Maksymalnie niewinny" Na płycie audio umieszczono szczegółową relację z wydarzeń, które doprowadziły do oskarżenia i procesu.

2010
Na 52 ceremonii Grammy Awards, która odbyła się w Staples Center w Los Angeles, Kalifornia Michael Jackson ponownie zostaje uhonorowany nagrodą za całokształt twórczości. Nagrodę odebrały w imieniu taty jego dzieci.
Prince wygłosił krótką mowę
Jesteśmy dumni,że możemy przyjąć nagrodę w imieniu naszego ojca Michaela Jacksona.
Najpierw chcielibyśmy podziękować Bogu,że czuwał nad nami przez te ostatnie 7 miesięcy, naszej babci i dziadkowi za miłość i wsparcie.
Chcielibyśmy również podziękować fanom.Nasz ojciec kochał was od zawsze, gdy byliście z nim.
Nasz ojciec zawsze był zaniepokojony planetą i ludzkością.Dzięki swoje ciężkiej pracy pomagał wielu organizacja charytatywnym wspierając je finansowo.
Jego wszystkie piosenki miały proste przesłanie -- miłość.
Będziemy nadal kontynuować to przesłanie i pomagać światu.Dziękuję

Paris dodała ze łzami w oczach.
Tatuś miał tu być i miał zamiar śpiewać, nie mógł tego zrobić w zeszłym roku.
Dziękujemy, kochamy Cię tatusiu.

Jennifer Hudson, Celine Dion, Smokey Robinson, Usher i Carrie Underwood zaśpiewali wspólnie "Earth Song" zaś tłem był film wideo do tego utworu, nakręcony przez Michaela na potrzeby spektaklu "This is it"

Image
@neta

Post by @neta »

1 luty

1974
The Jackson 5 wykonuje swoje pierwsze 3 koncerty na stadionie Demba Diop w Dakarze, Senegalu
Michael później wspominał
Kiedy wysiedliśmy z samolotu w Dakarze w Afryce, byliśmy witani przez długi rząd afrykańskich tancerzy.Ich bębny i dźwięki wypełniły powietrze rytmem.Szalałem i krzyczałem Ok Dostali rytm to jest to To stąd pochodzę.Pochodzenie.

Image

1979
The Jacksons wieczorem gra w Teatrze Carré w Amsterdamie w Holandii.Destiny World Tour.

1983
Muzyka w wielkim stylu.W tym dniu Michael Jackson podczas programu Motown 25 na antenie NBC dał niepowtarzalny występ w jednej rękawiczce tańcząc taniec zwanym Moonwalkiem. :mj:
I cały świat oszalał.

http://www.youtube.com/watch?v=OZUDYxo2Sso

1984
Michael dostaje oficjalny list od Prezydenta USA Ronalda Regana z życzeniami szybkiego powrotu do zdrowia.

Image

1988
"Man in the Mirror" wkracza na listy.Wpływ ze sprzedaży singla jest przeznaczony na fundację Ronalda McDonalda Good Times na rzecz dzieci cierpiących na raka.

http://www.youtube.com/watch?v=PivWY9wn5ps

1989
Lavon A.Muhammad została skazana a 2 i 1/2 roku więzienia za złamanie sądownego zakazu zbliżania się do Michaela Jacksona.Oddalono również jej pozew o 100milionów dolarów odszkodowania z tytułu posiadania dziecka z Michaelem.Powódka twierdziła, że Michael Jackson był ojcem jednego z jej bliźniaków (!) glupija

2003
Wiesner i Konitzer próbowali zablokować wyświetlenie paszkwila Martina Bashira po obejrzeniu jego ostatecznej wersji.

2005
Michael Jackson pojawił się w sądzie na drugim dniu wyboru ławy przysięgłych.

2010
Ponad 80 artystów zebrało się by nagrać remake "We Are The World" jako pomoc dla Haiti.
Następnego dnia Janet Jackson zaśpiewała partie wokalne śpiewane przez jej brata.Utwór miał premierę podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich 12 lutego 2010r.

http://www.youtube.com/watch?v=Glny4jSciVI
Last edited by @neta on Sun, 02 Feb 2014, 23:40, edited 1 time in total.
@neta

Post by @neta »

02 luty

1974
The Jackson 5 grają koncert na drugiej z trzech muzycznych nocy w Dakarze w Senegalu.

1979
W szóstą rocznicę programu The Midnight Special The Jackson pojawia się i na żywo wykonuje I do for you, Destiny (z Jermaine) i Shake Your Body (Down To The Ground).

http://www.youtube.com/watch?v=kM3hgLRq8_0

1986
Michael daje 5 minutowy wywiad dla programu "60 minut" TV CBS podczas którego opowiada o Quincy Jonesie.

http://www.youtube.com/watch?v=NXZQvDUjBx8

1992
Trzy stacje TV Fox, MTV i BET w jednym czasie antenowym wyświetlają premierę nowego filmu muzycznego Michaela Jacksona "Remember The Time"
http://www.youtube.com/watch?v=LeiFF0gvqcc

1994
Michael i Lisa bawią się razem na koncercie The Temptations w hotelu Sheraton Desert Inn w Las Vegas.

1998
Dziś ma miejsce premiera filmu "Ghost" na kasecie video w całej Europie.

Image
@neta

Post by @neta »

3 luty

1974
"Dancing Machine" zadebiutowało na listach przebojów.Na początek 2 miejsce na Billborad POP i 1 miejsce na Billborad R&B, drugą nominacje do nagrody Grammy w 1975 roku za najlepsze wykonanie R&B.
Image

1974
Trzeci koncert The Jackson 5 w Dakarze na afrykańskiej ziemi.

1990
Michael otrzymuje Japońską nagrodę "Role Model Award".Michael odbiera ją za pośrednictwem łącz satelitarnych.

1992
Michael ogłaszana konferencji prasowej w Radio City Music Hall w Nowym Jorku plany nowego światowego tournee w celu zebrania środków na nową fundację "Heal The World"
Na konferencji do Michaela dołącza wiceprezes Pepsi Cola Co Peter Kendall jako oficjalny sponsor Dangerous Tour.
Przedstawia największy w historii kontrakt pomiędzy korporacją, a artystą muzycznym na kwotę 20 000 000.
Michael oświadcza:
Dzień Dobry.Chciałbym podziękować Pepsi Cola Corporation za sponsorowanie trasy Dangerous Tour, której początek planujemy na czerwiec.
Jadę na to Tournee tylko w celu zdobycia środków na nowo utworzoną fundację "Heal The World" pomagającą dzieciom na całym świecie.Jestem pionierem Moim celem jest zarobienie sto milionów dolarów przez Bożym Narodzeniem 1993 roku.
Zachęcam każdą korporację i osobę, która troszczy się o tę planetę i przyszłość dzieci, aby pomogła zebrać pieniądze na cele charytatywne HTW.
Fundacja swoimi funduszami także będzie wspierać dzieci na cześć mojego znajomego, Ryana White.
"Heal the World" będzie również wspierać takie organizacje jak Camp Ronald McDonald, Make A Wish Foundation, Children Diabetes, Minority Aids Foundation i inne.
Nie mogę się doczekać tej trasy, bo pozwoli mi poświęcić czas na odwiedzenie dzieci na całym świecie, a także na szerzenie orędzia miłości na świecie w nadziei, że inni też będą uczestniczyć w pomocy uzdrowienia świata.
Dziękuję za przybycie. Kocham Was bardzo.Dziękuję wszystkim. "

Po przemówieniu , Chór Chłopięcy Thomasa śpiewa "Heal The World", którego wykonanie bardzo porusza Michaela.
Mówi "Kiedy skomponowałem tę piosenkę, moim marzeniem było usłyszeć ją wykonaną w taki sposób z taką niewinnością i pięknem.Wzruszyliście mnie do łez."

http://www.youtube.com/watch?v=GSAt4BMcOX4

2003
Kontrowersyjny dokument " Living With Michael Jackson " nakręcony przez brytyjskiego dziennikarza Martina Bashira został wyemitowany na antenie ITV w UK, a następnie na całym świecie.
Większość widzów dostrzegła, że program jest wielkim g. :diabel1: i wyraziła swoje poparcie dla Michaela.

Oświadczenie Michaela:
" Ufałem Martinowi Bashir, gdy przyszedł do mojego życia i mojej rodziny.Chciałem by pokazał prawdę. Martin Bashir przekonał mnie do zaufania mu, że dokument przedstawi w sposób uczciwy i szczery moje życie.Mówił że jest człowiekiem który zwrócił życie Lady Dianie
Jestem zaskoczony,że tak profesjonalny dziennikarz zwodził mnie w ten sposób.Dziś czuję się zdradzony, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej....że ktoś, kto poznał moje dzieci, mój zespół i mnie, któremu z całego serca mówiłem prawdę, któremu ufałem, produkuje tak straszny i nieuczciwy programu.
Każdy, kto mnie zna wie, że moje dzieci są na pierwszym miejscu w moim życiu i że nigdy nie zaszkodziłbym jakiemukolwiek dziecku.Chcę również podziękować moim fanom na całym świecie, za ogromną liczbę wiadomości zapewniających wsparcie, a szczególnie z Wielkiej Brytanii gdzie ludzie wysłali do mnie e -maile z informacją, jak przerażeni byli filmem Bashira .
Ich miłość i wsparcie bardzo mnie poruszyła."

Image

2007
Michael Jackson uczestniczy w musicalu Love The Beatles , i poznaje obsadę za kulisami The Mirage w Las Vegas.

Image
@neta

Post by @neta »

4 luty

1974
Jackson 5 odlatuje z Dakaru wzruszeni, szczęśliwi i goszczeni jak prawdziwa rodzina królewska.

Image

Image

Image

1990
Michael Jackson wraz z innymi wykonawcami takimi jak Debbie Allen, Anita Baker, Diahann Carrol, Neil Carter, Bill Cosby, Tony Danza, Clint Eastwood, Lola Falana, Ella Fitzgerald, Goldie Hawn, Gregory Hines, Bob Hope, Whitney Houston, Jesse Jackson, Quincy Jones, Shirley MacLaine, Dean Martin. Eddie Murphy, Gregory Peck, Richard Pryor, Frank Sinatra, Mike Tyson, Dionne Warwick, Steve Wonder i Eddie Murphy wystąpił na Sammy Davis Jr 60th Anniversary Special , muzycznej gali na cześć Sammy Davisa Jr., transmitowanej przez stację ABC.
Wszystkie wpływy z uroczystości tj. 250,000 dolarów zostały przekazane na rzecz Funduszu UNC.
Michael wykonywał " You Were There ". Noc przed koncertem Michael i Buz Kohan, który był autorem scenariusza przyszli do sali prób. Buz napisał utwór, a Michael zaśpiewał go po raz pierwszy podczas gali.
Oświetlony jedynie punktowymi reflektorami swoim wykonaniem "You Were There" wzruszył swojego idola i jubilata.
Sammy ciężko chory na raka gardła (zmarł 16 maja tego roku) po przebrzmieniu ostatnich nut wstał i podszedł do Michaela, aby uściskać go serdecznie.Tekst utworu miał szczególny wymiar.Sammy wspaniały artysta, aktor i komik , członek słynnej paczki Rat Pack( Frank Sinatra, Dean Martin, Joey Bishop i Peter Lawford) przez całe życie bardzo mocno odczuwał skutki rasizmu. Davis i inni ciemnoskórzy artyści mogli występować, ale nie mogli zatrzymywać się w hotelach, gdzie śpiewali, zagrać w kasynie, zjeść obiad czy pójść do baru.Davis później odmawiał pracy w miejscach, w których praktykowano segregację rasową.

http://www.youtube.com/watch?v=IjmalHcQh54

Byłeś tam
Przed nami
Wziąłeś na siebie ból
Wziąłeś na siebie wstyd
Zbudowali mury
By zagrodzić ci drogę
Pokonałeś ich
Wygrałeś

To nie było słuszne
To nie było uczciwe
Pokazałeś im wszystkim
Sprawiłeś że się przejęli
Tak, byłeś tam
I to dzięki tobie
Istnieją dziś drzwi
Przez które wszyscy przechodzimy

Więc jesteśmy tutaj
By nas wszyscy zobaczyli
By być najlepszymi
Jak tylko potrafimy
Tak, jestem tu
Gdyż ty byłeś tam

Image

Image

1997
Michael Jackson zeznaje w sądzie w Rzymie we Włoszech, że nie ukradł utworu " Will You Be There " włoskiemu artyście Al Bano :ziew:
@neta

Post by @neta »

05 luty

1981
Podczas swojego koncertu w Los Angeles, Diana Ross woła na scenę Michaela Jacksona, który ją podziwia na widowi.Ten zachwycony wpada, ściskając Dianę, wyznaje jej miłość przez mikrofon.Następnie brawurowo wykonuje fragment "Upside down".Publika szaleje.:diabel:
Występ pokazano w "Diana! 50 Minut TV specjalnie", programie wyprodukowanym przez Steve Bindera, nadany przez CBS.
Występ na koncercie połączono z występem Michaela w studio.Oboje ponownie zaśpiewali razem "Rock With You".

http://www.youtube.com/watch?v=lKsMpyjJMyk

1984
Michael wraz Emanuelem Lewisem wybiera się do ZOO w LA.To jego pierwsze publiczne pokazanie się od czasu wypadku z poparzeniem głowy.

Image

1992
Michael Jackson został uhonorowany nagrodą za całokształt twórczości przez National Association of Black Owned Broadcasters.
Rev Jesse Jackson i Nabob Przewodniczący Pierre Sutton wręczają mu nagrodę na 8 Ceremonii Communications Awards Dinner w hotelu Sheraton Washington Hotel.
Stevie Wonder, Muhammad Ali i Leon Spinks, Spike Lee i Al Jarreau to kilka nazwisk z 900 zaproszonych gości, którzy przyszli oklaskiwać człowieka, który zrewolucjonizował współczesną muzykę i zdominował, taniec, film i modę.

Image

Michael Jackson na okładce Pop Rocky magazynu z Niemiec.

Image

a także na okładce Smash Hits magazyn, Wielka Brytania.Tytuł artykułu znamienny Mad, Bad & Dangerous ?:rocky:

1994
Michael Jackson na okładce Manchete Brazylia.Tytuł "Dramat Michaela Jacksona".Nic dodać nic ująć.

Image

2001
W American National Portrait Gallery w Smithsonian Institution na wystawie 'A BRUSH WITH HISTORY :wtf: można podziwiać portret Andy'ego Warhola z 1984r.przedstawiający Michaela Jacksona Wchodzi on w poczet obrazów przedstawiających sławnych ludzi w historii Ameryki.Oprócz Michaela goszczą Benjamin Franklin, TS Eliot , gen. George Patton, George'a Gershwin.

Image

2002
Kanał VH1 w USA luty zatytułował LUTY miesiącem czarnej muzyki.Na antenie 5 luty należy do Michaela i jego filmów muzycznych.

2005
W wywiadzie telewizyjnym w USA z Geraldo Rivera Michael Jackson mówi, że jego sława uczyniła z niego cel dla chciwych ludzi, którzy chcą się dorobić wielkich pieniędzy fałszywie oskarżając go o krzywdzenie dzieci.

http://www.youtube.com/watch?v=86rrpTnY ... 4CC372AEE9 polskie napisy
Last edited by @neta on Thu, 06 Feb 2014, 7:49, edited 5 times in total.
@neta

Post by @neta »

06 luty

1970
The Jackson Five są na szczycie listy Billboard Number One Hits z przebojem I Want You Back. Singiel ten sprzedał się w 6 mln egzemplarzy na całym świecie. W 1999 roku, "I Want You Back" został również wprowadzony do Grammy Hall of Fame.
Image

1971
Mama's Pearl na liście przebojów Billboard US Top 40, gdzie dociera na 2 miejsce

Image

1975
Ukazuje się We're Almost There pierwszy singiel z solowego albumu Forever Michael z ostatniego wydania z wytwórni Motown.

Image

1979
The Jacksons koncertuje na pierwszym z czterech wieczorów w Londynie, w Wielkiej Brytanii - tournee Destiny

1984
Na okładce magazynu JET Michael i Emmanuel Lewis.
TytułPiosenkarz dzieli się sukcesem z ludźmi, którzy go inspirują.A do nich zalicza tez Emanuela.

Image

1995
Michael i Lisa Marie z wizytą u prawnika Johnnie Cochran w jego nowym biurze w Los Angeles

2003
Stacja ABC "20/20" wyświetla brytyjski film paradokumentalny
"Życie z Michaelem Jacksonem" niejakiego Bashira.:poglowie:
W związku z wyjątkowym paszkwilem tego dziennikarzyny Debbie Rowe, ex- żona Michaela i matka dwójki jego dzieci, wydała oświadczenie prasowe:
To łamie mi serce, że ktoś mógł naprawdę uwierzyć, że Michael zrobi wszystko, aby zaszkodzić lub zagrozić naszym dzieciom: są najważniejsze jego życiu.
Oświadczenie zostało opublikowane przez London public relations.

2009
Michael idzie do dr Kleina ;-)
@neta

Post by @neta »

7 luty

1975
Bracia Jacksonowie koncertują w Radio City Music Hall w Nowym Jorku.

1979
J5 drugi raz zapełnią stadion w Londynie podczas Destiny World Tour

1984
Michael Jackson spędza wieczór w nowojorskiej Metropolitan Museum of Natural History, aby odebrać od CBS i The Guineess Book of World Record nagrodę za pobicie rekordu sprzedaży wszech czasów albumu Thriller

Michael tego wieczoru wielokrotnie wychodził przed barierki Central Parku by spotkać się z fanami.
25 letni nieśmiały i wrażliwy Michael ściskając w prawej ubranej w cekinową rękawiczkę ręce mikrofon bezprzewodowy uśmiechnął się i powiedział cicho do 15000 osobowej publiczności:
Śpiewam od 20 lat, bo zacząłem koncertowanie z moimi braćmi Jackson 5 w wieku 5 lat., ale teraz czuję jakbym właśnie zaczynał.
Wiecie ja zawsze chciałem robić wielkie rzeczy i osiągać wiele rzeczy, ale po raz pierwszy w mojej karierze czuje się jakbym właśnie tego dokonał, bo jestem w Guinness Book of World Records.
Jestem zaszczycony i głęboko wzruszony i dziękuję wszystkim.Również dziękuję CBS Records, jest to najlepsza firma fonograficzna na świecie, zaś Walter Yetnikoff jest jej najlepszym prezesem na świecie.Dziękuję wszystkim, wszyscy jesteście wspaniali, jestem bardzo zakłopotany, ale dziękuję .

Image

Image

Image

1989
Michael Jackson odwiedził Cleveland Elementary School, aby spotkać się dziećmi i ich rodzinami i dodać im otuchy po masakrze do której doszło w dniu 17 stycznia 1989 r. w Szkole Podstawowej w Cleveland w Stockton, Kalifornia.

Image

Policjant będący tego dnia w szkole wspominał:Bardzo miły facet, cichy i skromny. Mówił do nich (dzieci) na ich poziomie, a nie nad nimi - powiedział Greer.

1998
Michael spotyka się na obiedzie z Lisą Marie w restauracji Ivy w Los Angeles.

Image

Michael miesza, a media szaleją jak zwykle nenene
http://www.youtube.com/watch?v=foCY00qzPfA

2003
Michael postanawia zrezygnować z konferencji prasowej z matką Gavina,Janet Arvizo i wraca do Neverland, aby udzielić wywiadu.
Wraca z Miami prywatnym odrzutowcem z Prince, Paris, Blanketem, ich opiekunkami Grace i Patricia, jego lekarzem dr Alex Farschian, Marie Nicole i Aldo Cascio, ochroniarzami Mike LaPerruque, Chrisem Carterem i Danny Crawford oraz Gavinem, Star, Davellin i Janet Arvizo.:wariat:

2004
Raymone Bain zostaje nowym rzecznikiem Michaela Jacksona.

Image

2009

Michael idzie do Bel Air Hotel na spotkanie biznesowe z dr Tohme Thome.
Post Reply