Miałem się nie zniżać do poziomu dyskutanta, ale z powodu nieoczekiwanego nadmiaru wolnego czasu.... przygotowałem następujące ilustracje:
To jest zdjęcie z 1996 roku. Maska wykonana na potrzeby filmu Ghosts. Michael miał wtedy 38 lat. Czy te usta wyglądają inaczej niż w thriller? Oczy?
Otóż mam też zdjęcie. Dla tych, którzy nie wierzą we dwie operacje plastyczne.
1. Nos
2. Dołek w brodzie
Ponadto:
- inny kolor skór - vitiligo
- brwi
- włosy
- makijaż
Moja ingerencja w zdjęcie polegała wyłącznie na zmianie koloru skóry, "depilacji" brwi i dodaniu "peruki". Zmiana peruki wymagała podwyższenia czoła.
Oryginalne zdjęcie zostało zrobione w 1981 roku.
Dodam, że człowiek może inaczej wyglądać w wieku 20 lat a inaczej w wieku 30. Dzisiaj nasz Michaś ma 48. W tym wieku skóra się starzeje. Największą zmianą w michaelu był kolor skóry i długie wyprostowane włosy. Do tego dochodzi makijaż. Zwróćcie uwagę na usta. Od kiedy jest biały widać na nich przebarwienia. ich kształ jest zdeterminowany przez szminkę. Oczy są umalowane i kontrastują z białą oprawą skóry..
Epilog:
Michael pisze o dwóch operacjach w Moonwalk:
1. przed thriller zmiana nosa
2. przed bad zmiana nosa i podbródka jednocześnie
Spójrzcie na kobiety. Zupełnie inaczej wyglądają tylko po zmianie fryzury, albo zmianie makijażu. Spójrzcie na Andrzeja Leppera. Inaczej wyglądał 10 lat temu. Inaczej wygląda od kiedy zaczął zażywać kąpieli wodnych i słonecznych.