Zasady ortografii na forum

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Kingoosia wrote:
Moon_Walk_Er wrote:Bez sensu ożywiać coś, co umarło śmiercią naturalną.
Tyle...
Wcale nie umarło, bo ostatni post przede mną pojawił się 2 dni wcześniej :podejrzliwy: .
Ponieważ został odkopany przez Baboon --> Pataya, która odkopuje wszystko, co już głęboko pod ziemią leży :wariat:
BTW- korciło mnie, żeby dać jej za to ostrzeżenie, bo to już n-ty post w jej wykonaniu, który został dopisany do starego tematu wnosząc tyle, co nic, ale się powstrzymałam- jeszcze tym razem :-/

Co do błędów- również uważam, że każdy powinien dbać o poprawność postów, które pisze, choć zdecydowanie nie jestem tak restrykcyjna, jak Moon_Walk_Er.
Chociaż zauważyłam, że i on stał się bardziej tolerancyjny na literówki i spacje ;-)
Jednak błędów typu "pujdem", "polska" czy "rzycie" tolerować nie zamierzam, bo to zwykłe niedbalstwo i ignorancja względem ojczystego języka oraz użytkowników forum.
I proponuję zakończyć licytację, kto w którym zdaniu zrobił więcej błędów.
Dziękuję.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Kingoosia

Post by Kingoosia »

M.Dż.* wrote:BTW- korciło mnie, żeby dać jej za to ostrzeżenie, bo to już n-ty post w jej wykonaniu, który został dopisany do starego tematu
No ale skoro na forum jest dość nową użytkowniczką, to co w tym złego, że nadrabia braki, czytając stare tematy i jedynie wyrażając swoje zdanie? Tym bardziej, że ten "temat wykopany spod ziemi" ma zaledwie 2 miesiące. Być może dyskusje w jakimś wątku już nie są aktualne, ale własną opinię powinno móc się wyrażać zawsze.
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Kingoosia wrote:
M.Dż.* wrote:BTW- korciło mnie, żeby dać jej za to ostrzeżenie, bo to już n-ty post w jej wykonaniu, który został dopisany do starego tematu
No ale skoro na forum jest dość nową użytkowniczką, to co w tym złego, że nadrabia braki, czytając stare tematy i jedynie wyrażając swoje zdanie?
Zerknij do działu powitań to zobaczysz o czym piszę....
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Kingoosia

Post by Kingoosia »

Ano to wiem, ale mi chodzi o komentowanie starych tematów ogólnie, nie o witaniu fanów, którzy na forum są dużo dłużej niż sama Baboon --> Pataya :party: .
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Kingoosia wrote:Ano to wiem, ale mi chodzi o komentowanie starych tematów ogólnie, nie o witaniu fanów, którzy na forum są dużo dłużej niż sama Baboon --> Pataya :party: .
Strofowanie Moon_Walk_Er'a po dwóch miesiącach od "przewinienia", uważam za zwykły spam, do którego Baboon -->Pataya ma najwyraźniej tendencje.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Xscape

Post by Xscape »

O my God.Czytam tak ten "odkopany" temat i jestem jak często tu na tym forum bywa podirytowany.Właściwie to nie widze problemu ortografii dopóki ktoś się ewidentnie nie zaczyna przypieprzać o to.Jako ,że sam nie jestem orłem najwyższych lotów w dziedzinie ortografii a jednocześnie nie tym o najniższych lotach to mimo wszystko bardziej jestem jednak po stronie osób robiących błedy.W żaden sposób Was nie obrażają.Ich ortografia a raczej problemy z nia to właśnie ich zmartwienie. A sposób w jaki niektórzy z Was zwracają im uwage jest dla mnie wprost beznadziejny.Szanuje to ,że dbacie o nasz "piękny" język ale uważam także ,że przesadzacie.To tak jak by było forum dla wyższej inteligencji.Mnie doprawdy nie intereuje to nic a nic ,że wchodzą tu nauczyciele,murarze,tynkarze,blacharze,profesorzy,laureaci nagrody nobla czy prostytutki.Osoby po studiach,zawodówce czy podstawówce.Każda z tych osób coś tu wnosi i każda prezentuje inny poziom .A to ,że u niektórych jest uboższy w ortografie to nie znaczy ,że gorszy.Oczywiście błędy typu *rzycie,żeka,rence"można poprawiać bo są rażące ale niech nikt nie próbuje bawić sie tutaj w nauczyciela bo forum nprawdę od tego nie jest.Czy to są jakieś braki z dzieciństwa,chęć pokazania że jest sielepszym czy kompleksy......chodzi mi tu o takie perfidne poprawianie innych ludzi na siłe....nie wiem jak to inaczej nazwać.Mam w swojej rodzinie kuzynke która uczy sie najlepiej w szkole a mimo tego jak ja czasem przekręce jakieś słowo to nie robi z tego wielkiego halo i nie poprawia mnie bo często nie ma to sensu.A może to jakaś nowa Giertychowska reforma wprowadzana na forach.Nie bawcie się w drugich Mickiewiczów i dajcie ludziom odrobine swobody.Jeśli jednak wolicie dalej takie durne sprzeczi to proponuje oddzielne forum...dosłownie kopie tego forum.Tylko ,że na jednym będą pisać ludzie gorszej kategorii ,którzy popełniają błędy bo są tylko ludźmi a na drugim będą pisać tyko te górnolotne istoty.

PRZESADA
MJowitek

Post by MJowitek »

Xscape wrote:Oczywiście błędy typu *rzycie,żeka,rence"można poprawiać bo są rażące
No mnie rażą głównie te rażące właśnie.
To i jeszcze jedno, kiedy czasami ktoś pisze zdanie, w którym jest pięć wyrazów i cztery błędy ortograficzne. Trochę niepokojące to dla mnie jest.
Odrobina uwagi i byłoby dobrze.

Ja literówki swoje co prawda poprawiam często, ale jak ktoś pisze nie zawsze wszystkie literki po kolei to jakoś przeżyję. Aczkolwiek łatwiej się czyta normalne wyrazy.

Co do kompleksów to się nie zgodzę, nie w moim przypadku.
Owszem, po francusku robię błędy, czasami przez nieuwagę, czasami z niewiedzy, bywa, ze mi przykro z tego powodu i choć to problem wszystkich na moich studiach, to miewam chwilowe załamania z tym związane. No ale ja w ogóle bywa, że lubię się czymś przejmować za bardzo. Ale ...ale nie, nie mam potrzeby żeby się mścić na innych za własne porażki. W sumie to nawet dziwne, bo wiem, że mam czasami ochotę odbić sobie inne rzeczy z dzieciństwa albo z teraźniejszości. Ale to akurat nie. A miałabym co, bo moja polonistka miała ze mną urwanie głowy w podstawówce. Miała taki sposób na nas, ze kazała nam przepisywać wybrane książki. Tzn fragmenty. Z uwagą, powoli i cierpliwie.
Bywało, że mi kazała przepisywac nieco wicej niż innym dzieciom. Ekhem-ekhem. No i...pomogło :D
Mjabs

Post by Mjabs »

ja tam nie mam nic przeciwko temu aby wprowadzic tutaj troszke ortografii choc z przecinkami to juz przesada :P jak by sie mialo post pisac z wszystkimi , ć ż ł itp to by to trwalo z pol wieku;)

same bledy mnie az tak nie raza... problem w tym ze mam bardzo dobra pamiec wzrokowa i jak za duzo razy sie napatrze na jakis wyraz napisany z bykiem to tez go zaczne tak pisac... podejrzewam ze duzo osob tez pisze wszystko na czuja a nie rozwodzi sie nad tymi durnymi regułkami...

wkurza mnie to jak ludzie (mowie teraz ogolnie... nie mam na mysli 4um) czasami specjalnie robia byk za bykiem... bez sensu...
ღ السرّ ღ

Rest in PEACE! MICHAEL JACKSON 1958 - 2009
[*]
Anitka

Post by Anitka »

Jak ktoś ma Mozillę Firefox, to proszę nie zwlekać z aktualizacją...
W nowej wersji jest właśnie taki słownik ortograficzny.
Taki jak w Wordzie.
Podkreśla na czerwono słowa, jak np. teraz mi tu podkreśla niektóre, bo napisałam z literówkami ;)
Pożyteczna sprawa!
Polecam, szczególnie tym osobom, które maja jakieś kłopoty z szybkim zapamiętywaniem zasad ortografii.

Program podkreśla słowa tylko np. w takim okienku jak teraz piszę... albo jak piszę maila... tego typu rzeczy ;-)

Pozdrawiam serdecznie!
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Post Reply