Michael na listach sprzedaży (single i albumy) [koment.]

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Maro wrote:Czyż Byś chciała podwarzyć wiarygodność Księgi Rekordów Guinessa? :knuje: ;-)
TAK! :party:
kaem wrote:Ja też nie rozumiem jak to jest, że w ciągu ostatnich lat liczba uległa niemal podwojeniu.
No, właśnie to mnie dziwi, bo wyglądałoby na to, że przespałam połowę kariery Michael'a, a szkoda by było :zgon:
Ja tam pirata "Thriller'a" mam tylko jdnego- jakąś kasetę z roku 1991, ale myślę, że Guniess nie brał pod uwagę albumów sprzedanych w "szczęce" po Halą Wola :wariat:
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Spearmint

Post by Spearmint »

Ludzie mnie już całkiem ogłupiają- nie mam już pojęcia w ilu egzemplarzach sprzedał się Thriller.
Wszyscy mówią,że ponad 60milionów,onet,że 29 mln, Guiness ,że 104mln ,a coś tam ostatnio słyszałam,że 108 millionów :wariat: :wsciekly:
No i co? Ja myślę,że liczba sprzedanych Thrillerów jest jakaś zawyżona, powinno się podać jakiś konkretny wynik,bo ja już nie wiem w co mam wierzyć glupija
Pozdrawiaaaam
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
Fanatyk

Post by Fanatyk »

Ja wierzę w największą liczbę.
Michael is cool
Image
BillieJean

Post by BillieJean »

Spearmint wrote:onet,że 29 mln
Swego czasu onet wysnuł hipoteze że thriller nie sprzedał się nawet w nakładzie jednego miliona...jak można wymyślić coś takiego :knuje:
Myśle że ze względu na źródło tej informacji 29 milionów można odchaczyć z listy prawdopodobnych wyników.
Image
Maro

Post by Maro »

BillieJean wrote:29 milionów

Im chodziło o sprzedaż w U.S.A,ale tam się sprzedał w nakładzie 27mln. egzemplarzy
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
la_licorne

Post by la_licorne »

Wydaje mi się, że Guiness jest w tym wypadku najwiarygodniejszym źródłem. MJ to nie jest Elvis ani The Beatles, nikt celowo, no może poza fanami, wyników sprzedaży jego płyt raczej nie zawyża. Tendencja jest taka, że próbuje się jego zasługi raczej umniejszać... :war: Tylko czy w tym wypadku oznacza to, że ilość sprzedanych egzemplarzy Thrillera była celowo zaniżana, między innymi przez Sony...? :surrender:
Fanatyk

Post by Fanatyk »

Możliwe, ale nie sądzę, by tak było.
Michael is cool
Image
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

la_licorne wrote:Tylko czy w tym wypadku oznacza to, że ilość sprzedanych egzemplarzy Thrillera była celowo zaniżana, między innymi przez Sony...? :surrender:
Myslę, że nie.
Sądzę, że poprostu "licznik" Księgi Rekordów Guiness'a rządzi się innymi prawami niż oficjalny licznik brany pod uwagę, przy określaniu ilości sprzedawanych płyt.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Lika

Post by Lika »

M.Dż.* wrote:
la_licorne wrote:Tylko czy w tym wypadku oznacza to, że ilość sprzedanych egzemplarzy Thrillera była celowo zaniżana, między innymi przez Sony...? :surrender:
Myslę, że nie.
Sądzę, że poprostu "licznik" Księgi Rekordów Guiness'a rządzi się innymi prawami niż oficjalny licznik brany pod uwagę, przy określaniu ilości sprzedawanych płyt.
No dobrze, ale jak Guiness mógł to inaczej policzyć i jeszcze podać do ogólnej wiadomości na gali WMA wręczając Michaelowi certfikat?
Rozmienili się na drobne i oddzielnie zliczyli: Thriller pudełko na płytę + Thriller książeczka + Thriller krążek CD :zgon:
Też nie jestem w stanie ogarnąć do końca tej wielgachnej liczby 104 milionów Jednak uważam, że coś w tym musi być i teorii o zaniżaniu wyników sprzedaży płyt przez Sony za całkiem bezpodstawną nie uznaje.
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
BillieJean

Post by BillieJean »

Lika wrote:Sony
Sony sucks! :-/
Image
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Lika wrote:No dobrze, ale jak Guiness mógł to inaczej policzyć i jeszcze podać do ogólnej wiadomości na gali WMA wręczając Michaelowi certfikat?
Rozmienili się na drobne i oddzielnie zliczyli: Thriller pudełko na płytę + Thriller książeczka + Thriller krążek CD :zgon:

Myślę, że własnie jakoś tak ;-)
To tego pomnożone przez współczynnik 1,254, żeby odzwierciedlić sprzedaż piratów w Chinach :wariat: (to drugie to żart oczywiście).
Ale tak- myślę, że Guiness też potrzebuje nowych rekordów w wykonaniu Michael'a i dlatego stara się o to nie mniej niż sam Król ;-)
Lika wrote:Jednak uważam, że coś w tym musi być i teorii o zaniżaniu wyników sprzedaży płyt przez Sony za całkiem bezpodstawną nie uznaje.
Bezpodstawną nie, ale ....
Sony pokłuciło się z Michael'em (albo na odwrót, jak kto woli) jakość tak w 2001.
Do tego czasu też nie słyszałam o jakiś wynikach pośrednich pomiędzy 60 mln a 100.
A przecież TAKI "skok" nie jest ot takim skokiem, który sprzedaż może osiągnąć w ciągu paru lat.
Gdzieś po drodze powinni mówić, że album sprzedał się np. w 80 mln.
A tu nic- we wczesnych latach 90's (kiedy Sony kochało Michael'a) słyszałam o 50 mln, pod koniec 90's (Sony nadal kocha Michael'a $$$) - już 60 mln, a tu nagle, niczym Filip z konopii- ponad 100 mln :wariat:
Trudno uwierzyć, żeby od roku 2000 to 2006 sprzedano niemal drugie tyle płyt, co w okresie niemal 20 lat.
Stąd podejrzewam, że duży wzrost sprzedaży to efekt zrilaczania edycji, reedycji, edytowanych edycji zreedetowanych i innych tym poodobnych :zgon:
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
MJPOWER

Albumy Michaela na listach sprzedaży [koment.]

Post by MJPOWER »

no tak ale ja nie wiem co to za lista bo z drugiej strony jest na niej np PHIL COLLINS IN THE AIR TONIGHT, SEAL KISS FROM A ROSE, ELVIS PRESLEY IF I CAN DREAM, ELVIS PRESLEY VIVA LAS VEGAS,czyli prawdopodobnie jest to jedno z takich zestawień na których wszystko się zdarzyc może
kaem

Post by kaem »

Możliwe, że mają przeceny. Pamiętam, że w którymś roku, chyba 2004 Invincible było najlepiej sprzedajacą się płytą miesiąca w Polsce. W Krakowie można ją było kupić we wszystkich sklepach za ok. 5zł.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Maro

Post by Maro »

kaem wrote:Możliwe, że mają przeceny.
Mozliwe ze duzo osob zakupilo przed Hallowen,z wiadomych przyczyn piosenki Thriller.Lub wracajac do przeceny to takowe sa,widzialem plyte Thriller do zakupu z inna(nie tylko MJ) ktore byly wystawione w HMV: buy 2 for 10 pounds.Ogolnie sama plytka wacha sie w granicach 8-10 funtow.
Last edited by Maro on Thu, 08 Nov 2007, 23:47, edited 2 times in total.
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
lebelle

Post by lebelle »

może po prostu są to zamówienia, przedsprzedaż SINGLE/RINGLE który ma się ukazać za tydzień jakoś ??? :)
Post Reply