Płyta MJPT

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Którą piosenkę chciał(a)byś usłyszec na płycie, jako zaśpiewaną WSPÓLNIE przez wszystkich fanów biorących udział w projekcie?

Heal the world
102
27%
We are the world
181
48%
inną...
38
10%
jestem za stworzeniem zupełnie nowej, "naszej" piosenki dla Króla...
57
15%

Liczba głosów: 378

Awatar użytkownika
Natalia-K

Post autor: Natalia-K »

A ja mam pytanie. Jak Wasza inicjatywa ma się do praw autorskich? Z tego co wiem żeby nagrać covery trzeba mieć zgodę.
Obrazek
Awatar użytkownika
speechless26

Post autor: speechless26 »

Natalia-K pisze:A ja mam pytanie. Jak Wasza inicjatywa ma się do praw autorskich? Z tego co wiem żeby nagrać covery trzeba mieć zgodę.
Owszem. Trzeba. Aktualnie zajmuje się tym.
Dobrze zdaje sobie sprawę z tej, formalnej strony projektu;)
Nie jest jednak pewne, że musimy je miec, gdyż nasz projekt NIE JEST PROJEKTEM NASTAWIONYM NA ZYSK I SPRZEDAŻ. A to zmienia postac rzeczy.

Nie kradniemy, by sprzedac. Ale używamy, by uczcic.
I'm so proud to say- I love You.
Awatar użytkownika
Natalia-K

Post autor: Natalia-K »

Z tego co się orientuję, choć mogę być w błędzie, to nie ma znaczenia na jaką okazję. Ważny jest fakt wykorzystania. To w jakim celu własność ma zostać wykorzystana ma wpływ jedynie na odpłatność lub nie odpłatność udzielenia licencji. Fajnie, że o tym pomyślałaś :)
Obrazek
Shulamitka

Post autor: Shulamitka »

Spoko spoko, jestem pewna że cała akcja odbędzie się zgodnie z prawem ;-)
...Jeśli chcesz,znajdziesz sposób.Jeśli nie, znajdziesz powód...
Awatar użytkownika
speechless26

Shulamitka pisze:Spoko spoko, jestem pewna że cała akcja odbędzie się zgodnie z prawem ;-)
O to już zadbam na pewno:)

Kwestia praw autorskich prześladuje mnie od początku projektu, a nawet pomysłu:)
Awatar użytkownika
chrisbern

Post autor: chrisbern »

Te kwestie formalne, to ciekawa sprawa (acz nie znam sie na nich). Pamiętam, jak z YouTube zaczęły nagle być kasowane covery Jeana Michela Jarre, bo właściciel praw (były producent Jarrea - są skłóceni) zaczął robić naciski na YouTube. Tymczasem sam Jean Michel Jarre jest zachwycony, gdy sie go coveruje i zachęca nas byśmy to czynili, acz na uczciwych zasadach (chodzi oczywiście o to byśmy nie ciągnęli zysków z tego coverowania). Po jakimś czasie sprawa ucichła i bez problemu można dalej zamieszczać swoje covery Jarrea na You Tube (polecam moje ;-) )
moon_song

Post autor: moon_song »

speechless26 pisze:moon_song napisał:
Albo chociaz zwroteczki.

No błagam... W takim razie WSPÓLNA PIOSENKA wg Twojego planu byłaby piosenką zaśpiewaną przez CIEBIE? A reszta wzięłaby refren + chórki? Smile Mhm.. Smile
Spoko, naprawde :)
Wszystko rozumiem ;-)
A zamiast "zwroteczki" miala byc "zwroteczka". Jedna. Literowka mi sie trafila nenene

speechless26 pisze:Powtarzam- On the Line nie jest OSTATECZNĄ decyzją. Jedynie propozycją. Dlatego nie możemy narazie jej rozdysponowac.
Alez mi wlasnie o to chodzi :) . Jesli mozesz, uwzglednij mnie w tzw rezerwie.
A czemu akurat taka zmiana?
Ano dlatego, ze do tej piosenki czuje wyjatkowa miete :glupi: .
Tak jak zreszta jeszcze do kilku innych, ktore juz figurowaly na wykazie jako zarezerwowane. Earth Song jest przepiekna, ale zdecydowanie nie podolam w drugiej czesci. Kiedys zaspiewalabym to z przyslowiowym palcem w nosie, ale jak to mowia - narzad nie uzywany zanika, wiec i struny glosowe nie cwiczone przez lata kurcza sie. Tak, ze niestety... kiepsko to widze jak narazie.
speechless26 pisze:Mariurzka napisał:
Myślę, że spokojnie znajdziesz dla siebie w całej dyskografii MJ ten jeden, jedyny kawałek, który chcesz zaśpiewać:)
A chyba z tym nie będzie problemu?
hmmm....
Tak naprawde to nie jest takie proste. Kiedys troche spiewalam, troche amatorsko aranzowalam, nie znajac nawet zapisu nutowego ;-) , jedynie za pomoca magnetofonow, wylacznie "ze sluchu", dogrywane kolejne glosy. Jakosc ostatniego nagrania byla okrutna, ale przynajmniej kazdy wiedzial co ma spiewac :hahaha:
Z doswiadczenia powiem tyle, ze dobry kawalek to 50% poprawnosci wokalnej i drugie 50% to to, co po prostu w duszy gra.
Tak, ze pozyjemy zobaczymy. Jesli sama nie bede zadowolona z tego co nagram, po prostu sie wycofam. Luzik ;-)
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
Awatar użytkownika
speechless26

moon_song w takim razie wpisuję Cię na tajemnicze "coś" i czekam na efekty :)
Awatar użytkownika
Truth

Post autor: Truth »

Jeśli można, to chciałabym się wpisać na "Billie Jean". :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
chrisbern

No, w końcu ktoś się na starego dobrego klasyka pisze ;-) . Podkładu nie mam jeszcze, ale chętnie zrobię. Ten projekt bez Billy Jean byłby jak dla mnie mocno niekompletny. :mj:
Awatar użytkownika
Kris'tina

Post autor: Kris'tina »

Ja chciałabym usłyszeć Smooth Criminal. Do tego kawałka mogła bym nagrać partię perkusji jeśli byłaby taka potrzeba. ( oczywiście do innych też bym mogła ale SC byłoby dla mnie rozkoszą :P ) :)
"Zaczynam od człowieka w lustrze
Proszę go, by zmienił swoje poczynania
I żadne inne przesłanie nie mogło być jaśniejsze
Jeśli chcesz uczynić świat lepszym miejscem
Spójrz na siebie i wtedy dokonaj zmiany" - MJ (Man In The Mirror - 1987)
JPP

Post autor: JPP »

Eh. Niestety. Bardzo mi przykro ale nie nie poradzę sobie z Speechless. Nie ma sensu nawet o tym dyskutować. Nie dam rady. Jak śpiewałem z MJ wszystko było ładnie. Jak zaśpiewałem sam to się przeraziłem ;D
Oczywiście to nie znaczy , że rezygnuje ze śpiewania. mam pytanie , czy Hold My Hand MJ i Akona można sobie zaklepać. Ten utwór już wykonywałem nie raz i nie było tak tragicznie :)
Awatar użytkownika
chrisbern

JPP pisze:Eh. Niestety. Bardzo mi przykro ale nie nie poradzę sobie z Speechless. Nie ma sensu nawet o tym dyskutować. Nie dam rady. Jak śpiewałem z MJ wszystko było ładnie. Jak zaśpiewałem sam to się przeraziłem ;D
Oczywiście to nie znaczy , że rezygnuje ze śpiewania. mam pytanie , czy Hold My Hand MJ i Akona można sobie zaklepać. Ten utwór już wykonywałem nie raz i nie było tak tragicznie :)
Musiałbyś być pewny, ze dasz rade, bo ja już resztkami sil ciągnę i się modle żeby 20 września nadszedl... :war:
JPP

Post autor: JPP »

na pewno lepiej niż speechless.
Awatar użytkownika
chrisbern

Ostatnio zrobiłem podkłady do Whatever Happens i do Baby Be Mine. Teraz siedzę nad Music and Me, bo dostępny podkład dość miernej jakości audio był.

Od jutra mam małą przerwę, bo do szpitala idę przepuklinę w pachwinie operować.
ODPOWIEDZ