Michael Jackson - Visionary (2006)

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz tę płytę?

1
4
7%
2
3
5%
3
1
2%
4
2
3%
5
12
20%
6
37
63%

Liczba głosów: 59

Awatar użytkownika
THRILLER

Post autor: THRILLER »

Przyznam szczerze że byłem nastawiony iż na Polskim rynku to się nie pojawi a jednak jestem mile zaskoczony.
Myślę że jedna impreza mniej w miesiącu i będzie na boxa.

A tutaj jeszcze link do mojego ulubionego sklepu http://www.stereo.pl/tytul.php?idt=224722
Można odbierać osobiście.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

THRILLER pisze:A tutaj jeszcze link do mojego ulubionego sklepu http://www.stereo.pl/tytul.php?idt=224722
Szkoda, że zrezygnowali z odbioru w kawiarenkach. Koszt transportu w ten sposób podskoczył do 9zł.
Awatar użytkownika
THRILLER

kaem pisze:
THRILLER pisze:A tutaj jeszcze link do mojego ulubionego sklepu http://www.stereo.pl/tytul.php?idt=224722
Szkoda, że zrezygnowali z odbioru w kawiarenkach. Koszt transportu w ten sposób podskoczył do 9zł.
No ja też żałuje, to było świetne rozwiązanie ale widocznie komuś się nie opłacało albo źle to funkcjonowało i nie sprawdziło się. Zawsze miałem ubaw z gościa, który mi wydawał paczkę. W Poznaniu odbierało się towar w sklepie komputerowym, trzymali go w takiej szafce i mieli burdel niesamowity. Gościu jak szukał paczki to zawsze mruczał pod nosem "kur.. mać" bo wszystko mu spadało :)
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Mnie z kolei taki jeden z Sosnowca zawsze wmawiał, że paczki jeszcze nie ma i... zawsze była.
Awatar użytkownika
MJJ

Post autor: MJJ »

Poster zapowiadający VISIONARY

Obrazek

We Włoszech ma być konkurs radiowy, w którym będzie można wygrać taki poster.
Obrazek
Awatar użytkownika
MJJ

Ciekawy artykuł z Billboardu dotyczący projektu VISIONARY:

Michael Grows Support Ashore
Sony BMG Tapping Into Europe's Love For 'Visionary' Michael Jackson

By Paul Sexton

LONDON - An imminent crossmedia campaign from Sony BMG underlines Europe's undimmed appetite for the vintage work of Michael Jackson.

Between February and June in the United Kingdom, the company will begin a series of weekly rereleases of 20 of Jackson's best-known songs as limited-edition singles. The project is reminiscent of a highly successful Elvis Presley campaign that Sony BMG launched 12 months ago.

The Jackson series, under the banner "Visionary - The Video Singles," will see each single released on DualDisc with its original video. Sony BMG claims Jackson is the world's first artist to have DualDisc singles released. The Official U.K. Charts Co. confirms the singles are chart-eligible.

Sony BMG's Presley series was based around his 18 U.K. chart-toppers. All the reissues reached the top five and three reached No. 1, generating total U.K. sales of 625,000 units, according to the OCC.

The Jackson project is due to begin Feb. 20 with two singles, "Thriller" and "Don't Stop 'Til You Get Enough." A limited, numbered box will also be sold to house all 20 releases. The series will conclude June 26 with "Blood On The Dance Floor."

Sony BMG U.K. VP of commercial marketing Darren Henderson believes total sales could outnumber the Presley campaign, claiming Jackson's commercial status in Europe has not been adversely affected by negative publicity surrounding his personal life and last year's 14-week U.S. child abuse trial.

"The media have more of an issue [with that] than the British record-buying public," he says. Further, the DualDisc aspect lets the company focus on Jackson's innovative visual work.

Henderson notes that while Sony BMG's international companies initially felt the Presley campaign was innappropriate for their markets, they noted the British sales and media impact with interest. Consequently, Sony BMG in France and in Germany will run with the Jackson series week by week. Other territories will release the singles in "batches." There were not any firm plans at press time for U.S. campaign.

Retail reaction so far is positive. London-based HMV U.K. & Ireland singles buyer Stewart Allan describes Jackson "one of the few artists with the depth of singles, recording heritage and dedicated fan base to make such a project work."

Allan points out that the label and retail can draw upon the Presley experience to make the campaign work effectively. "[This] also presents a perfect opportunity to further test and develop the DualDisc format," he adds.

Sony BMG says the 2005 38-track Epic double CD "The Essential Michael Jackson" is platinum in the United Kingdom (300,000 shipments). In the United States, however, negative publicity appears to have done more damage to the artist's commericial profile. In July the double CD had first week sales of only 8,000 units, according to Neilsen SoundScan, and has sold 93,000 to date. (My note: The writer failed to mention that the "Number Ones" CD has scanned 1.042 million in the USA thus far while the "Number Ones" DVD has scanned over 400,000 units. In addition, as many already know, Jackson scans an average 15,000 units in the USA each week.)

Jackson is still a presence at U.K. radio, Manchester's adult top 40 Key 103 PD Anthony Gay says. "We play Jackson at various points during the week," he says. " 'Billie Jean' and 'Beat It' are active songs, and we'll also work in others from the catalog."

Gay says he stopped playing Jackson's songs during the 2005 trial. "At times," he says, "the nature of the court reporting and the allegations created an uncomfortable atmosphere [that was] jarring around his music."

According to Gay, the reissue of the singles means he will "certainly consider" Jackson's catalog more in the coming weeks. "I'm sure his music will be picked up by new audiences," he adds, "as long as people are able to separate that from his personal life."

The singles campaign will not be the only reminder for U.K. consumers in early 2006 of Jackson's past work.

Dance track "Say Say Say (Waiting 4 U)" by Hi-Tack, originally on Dutch label Spinnin and which samples Jackson's vocal from his 1983 collaboration with Paul McCartney, will be released Jan. 16 in the United Kingdom by independent Gusto Records.

That will be followed by a dance version of Jackson's 1988 hit "Man In The Mirror" by Rhythme Digital featuring Redd Angel on dance indie All Around the World.

Source: Billboard
Obrazek
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

....jeśli dobrze umiem jeszcze liczyć, to wychodzi, że cały zestaw będzie kosztować niecały 1 tysiąc złotych :surrender: , zakładając, że każdy singielek będzie za około 50zł(z kosztami dostawy), co według mnie nie powinno chyba tak być, ponieważ pierwszy numer jest z boxem, więc z tego powodu będzie droższy od pozostałej reszty...miejmy nadzieje...

.....ciekawe czy istnieje jakaś forma prenumeraty, czy czegoś w tym stylu..., żeby zamówić już całość i tylko czekać na przesyłki w domku :-/
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Zawsze można poczekać aż ukażą się wszystki single i wtedy je wszystkie zamówić - nie zdziwię się zresztą, gdy Sony w końcu wyda całość jako komplet, parę miesięcy po ostatnim singlu.

A cena pierwszego singla jest na pewno zawyżona - przecież razem z nim dodają te całkiem ładne pudełko.
Awatar użytkownika
Abe

Pank pisze:Zawsze można poczekać aż ukażą się wszystki single i wtedy je wszystkie zamówić - nie zdziwię się zresztą, gdy Sony w końcu wyda całość jako komplet, parę miesięcy po ostatnim singlu.

A cena pierwszego singla jest na pewno zawyżona - przecież razem z nim dodają te całkiem ładne pudełko.
...na pewno później ukaże się całość, ale chyba mało kogo będzie stac na tak duży jednorazowy wydatek, dla tego to rozłożenie na części powinno się sprawdzić...

...a co do ceny kolejnych singli, to powinniśmy dowiedzieć się lada moment, bo przecież jednocześnie z Thrillerem miał sie ukazać Don't stop 'Til You Get Enough ....wiec zobaczymy jaka będzie stała cena singlów...
MJKasia

Post autor: MJKasia »

buhahahh oni tylko czekają na takich jeleni jak wy. Kolejna skladanka z wymęczonymi juz hitami (ciekawe ile jeszcze ich sony wyda). Żygam juz tymi hitami posranymi - Number Ones to juz bylo dosyc potem kolejne "Ultimate Collection"... litości.
teraz wszyscy czekają na nowy utwór ale coś Mj nie może go nagrać. Zmienia tytuły "from the booton of my pants " buahaha nie dajcie luz :smiech:
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

MJKasia pisze:buhahahh oni tylko czekają na takich jeleni jak wy. Kolejna skladanka z wymęczonymi juz hitami (ciekawe ile jeszcze ich sony wyda). Żygam juz tymi hitami posranymi
MJKasia:
Po pierwsze- wyrażaj się :-/
Po drugie- skoro nowe wydania powodują u Ciebie niestrawność, to ich nie kupuj- przymusu nie ma żadnego.
Nie krytykuj i nie wyśmiewaj natomiast tych, którzy mają inne zdanie na ten temat co Ty, bo nie masz ku temu powodu- to nie Twoje pieniądze zostaną na nowe single wydane i nie na Twoich półkach będą owe wydawnictwa leżeć.
Nie rozumiem czym się tak ekscytujesz.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

MJKasia pisze:Kolejna skladanka z wymęczonymi juz hitami (ciekawe ile jeszcze ich sony wyda).
Z jednej strony wygląda to na zarabianie na wydanym już wcześniej materiale. Rzeczywiście. Ale z drugiej to strony to też raczej dość interesujący box-set z singlami, które w pewnej części nigdy nie były wydane na CD - a to coś innego niż kolejna skladanka z wymęczonymi juz hitami. Podobne ma na swoim koncie chociażby Eminem, czy nasz rodzimy Myslovitz. Idealne uzupełnienie kolekcji dla mniejszych lub większych fanatyków (choć co prawda to nie to samo, co single wydane w trakcie promocji poszczególnych albumów...), którzy nie mają singli, a nie chcą kupować na aukcjach. ;]

Chociaż co prawda to jakieś te single ograniczone; mogliby się postarać, skoro już dochodzi do reedycji. :podejrzliwy:
MJKasia pisze:teraz wszyscy czekają na nowy utwór ale coś Mj nie może go nagrać. Zmienia tytuły "from the booton of my pants " buahaha nie dajcie luz
O "pants" słyszałem gdzieś na Onecie. Może nie będziemy się zniżać do poziomu tamtego forum?
Abe pisze:ale chyba mało kogo będzie stac na tak duży jednorazowy wydatek
Odkładać co tydzień trochę pieniędzy i się może uzbiera ;-) Sam raczej nie przewiduję chwilowo kupna. Ekhm... Szkoda kasy. :]
Awatar użytkownika
Abe

MJKasia pisze:buhahahh oni tylko czekają na takich jeleni jak wy. Kolejna skladanka z wymęczonymi juz hitami (ciekawe ile jeszcze ich sony wyda). Żygam juz tymi hitami posranymi - Number Ones to juz bylo dosyc potem kolejne "Ultimate Collection"... litości.
teraz wszyscy czekają na nowy utwór ale coś Mj nie może go nagrać. Zmienia tytuły "from the booton of my pants " buahaha nie dajcie luz :smiech:
...no i chyba na tym to polega, idol wydaje płytki, boxy, itp, itd..a My Fani to kupujemy..nie widze w tym nic nadzwyczajnego...nikt nikogo nie przymusza do kupna, nie chodzi po domach i nie wciska kitu, jak ktoś chce i ma na tyle pięniedzy, to kupuje...a poza tym to z czego mają życ artyści, w końcu to ich praca, za to dostają pieniądze, tak jak piekarz za pieczenie chleba...

...ja osobiście może się skusze na ten zestaw, choć nie wiem czy wydole takie sumy miesięcznie...i nie sądze, że będą to zmarnowane pieniądze, bo każde pieniądza jakie wydałem na MJ nie należą do zmarnowanych, w końcu na tym to polega...dla tego istnieja Fani..a dzięki nim artyści...a dziwi mnie Twoje podejście, bo wypowiedź brzmi jak u kogoś nastawionego ANTY do Jacksona...a myślałem, że tu są sami jego Fani...
Awatar użytkownika
THRILLER

Kto już złożył zamówienie? :)

Zastanawiam się czy Empik lub Media będą miały te pozycje na swoich półkach. Podejrzewam że nie, zbyt ryzykowny towar...

P.S.
Właśnie jak pisze tego posta listonosz przyniósł mi 5 element - czerwone Invincible :P Teraz trzeba skompletować #1 :P
Awatar użytkownika
MJJ

Jak donosi MJNI.com wydanie VISIONARY - THE VIDEO SINGLES będzie reklamowane za pomocą reklam telewizyjnych (co jak na single jest dosyć niezwykłe).

Ps. Informacja odnosi się oczywiście do rynku Wielkiej Brytanii - u nas będzie wydarzeniem jeśli box i poszczególne single pojawią się wogóle w normalnej sprzedaży.

Edit: Według Sony Music Polska od 23 lutego 2006 box będzie dostępny w Polsce, m. in. w normalnych sklepach.
Obrazek
ODPOWIEDZ