Zdrowie i uroda

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
>>aGa<<

Post autor: >>aGa<< »

Mam takie o to pytanie :
Jeżeli w 100 ml Tymbarku o smaku Jabłkowo - Miętowym znajduje się 38 kcal to ile znajduje się w 2l ? :nerwy:
Obliczyłam, ale to nie jest możliwe aby w 2l butelce znajdowało się aż 700 czy 7000 kcal !
Proszę o szybką odp. kogoś kto sie na tym zna :surrender:
Awatar użytkownika
nikolka

Post autor: nikolka »

Prosta matematyka 38 * 20 =760 kcal

I jest to możliwe bo takie soki są kaloryczne , zawieraja dużo cukru ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Szucia

Post autor: Szucia »

Dlatego warto pić wodę- zdrowa, oczyszcza organizm, i nie zawiera kalori :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Xscape

Post autor: Xscape »

Zaczął się okres w którym możemy zaczynać korzystać z dobrodziejstw jakie dała nam matka natura. Jednym z tych dobrodziejstw są bez wątpienia truskawki. Jak dla mnie to jeden z ulubionych ...o ile nie najbardziej ulubiony owoc. Poza tym jestem przekonany co do jego właściwości upiększających nasze ciało. Chyba każdy z Nas miał w swoim życiu przygode z tym owocem, tylko pytanie brzmi czy potencjał jaki mają te owoce jest przez Was w pełni wykorzystywany ? Od koktajli po maseczki ,aż po świetne samopoczucie. Tak ,truskawka to bez wątpienia antidotum na wiele przypadłości ,ale chyba najważniejszą magią truskawki jest magia jej smaku.

Obrazek

Tyle ode mnie ,a teraz proponuje przeczytać artykuł o truskawkach który zamieszczam pod spodem.

Czekamy na ten owoc cały rok, późną wiosną i wczesnym latem zajadamy się nim bez opamiętania, bo ta skarbnica witamin i minerałów, nie dość, że wygląda bardzo pięknie i apetycznie, to do tego cudownie pachnie i podniebieniu dostarcza rozkoszy.
Owoc ten był przysmakiem wielkich tego świata np. Car Piotr I z dynastii Romanowów uwielbiał truskawki z bitą śmietaną. Do tego stopnia, że kazał podawać je sobie nawet w środku zimy. Wprawdzie kaprys władcy został spełniony, ale do dnia dzisiejszego pozostało tajemnicą, skąd podwładnym udało się sprowadzić świeże owoce.

Zagmatwana historia…
Istnieje kilka teorii, co do początków tego owocu. Jedna z nich mówi, że truskawkowe szaleństwo rozpoczęło się dopiero od skrzyżowania amerykańskiej poziomki wirginijskiej z olbrzymimi poziomkami chilijskimi, a fakt ten miał miejsce na początku XX wieku i można śmiało powiedzieć, że od tego momentu rozpoczął się wciąż wzrastający poczet odmian truskawkowych. Co prawda mówi się, że odkrywcą tego wiosennego przysmaku jest sam Krzysztof Kolumb, który rzekomo znalazł ją u wybrzeży San Salwador, ale owoc ten niewiele miał wspólnego z owocem powszechnie wszystkim znanym, gdyż był wielkości kurzego jajka. Inna wersja z kolei mówi, że pierwsze truskawki zostały sprowadzone z Ameryki do Francji przez Francuza, który miał nazywać się „Truskawka”, mimo, że jego nazwisko pisze się nieco inaczej, bo Frezier (czyt. Frezie) przywiózł „les fraises” (czyt. frez). A działo się to za panowania Ludwika XIV.
Od tamtych odległych czasów powstało już tyle odmian tych owoców, że trudno dziś stwierdzić, jaka jest prawdziwa historiaco tak naprawdę zostało odkryte, jedno jest pewne, te historyczne owoce nie były tak piękne i smakowite jak dziś.

Uroda i zdrowie
Truskawka zawiera dużo witamin i minerałów. 100 g. truskawek dostarcza organizmowi 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Poza tym uzupełnimy niemal wszystkie makro i mikroelementy, a wapń, fosfor i magnez sprawią, że nasz organizm zostanie odkwaszony. Z kolei przez wysoką zawartość żelaza przybędzie nam składników krwiotwórczych i wzmacniających nasz organizm. A mangan, tak przez nas poszukiwany nie tylko na wiosnę, wpływa odświeżająco na urodę i włosy.
Truskawka posiada także kwas elegonowy, który jest tarczą ochronną przed nowotworami.
Poza tym te apetyczny owoc jest wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi, artretycznymi (truskawki są alkalizujące i moczopędne), jest także pomocny ludziom cierpiącym na choroby wątroby i nerek. Warto w tym miejscu dodać, że truskawek nie wolno moczyć długo w wodzie, bo jak mówią Francuzi woda „kradnie im smak”. Szypułkę (czyli listki na truskawce) ściągamy dopiero po umyciu.
Owoc truskawki wspomaga również urodę. Szczególnie intensywnie działa maseczka z truskawek, która sprawia, ze skóra staje się delikatna w dotyku i świeża w wyglądzie. Można iść jeszcze dalej tak, jak to miała w zwyczaju robić francuska arystokratka Madame Tallin. Ta niezwykle dbająca o siebie kobieta, zażywała kąpieli truskawkowych dla zachowania jędrności i olśniewającej bieli skóry. Tylko czy w naszych czasach kobiety pragną latem mieć białą skórę…? I jeszcze jeden mały problem - czy warto na każdą kąpiel przeznaczać co najmniej 12 kg świeżych owoców…? Nie lepiej dostarczyć przyjemności naszemu podniebieniu? Myślę, że na to pytanie każdy z Nas powinien odpowiedzieć sobie sam…

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli truskawek.
Ostatnio zmieniony czw, 19 cze 2008, 18:43 przez Xscape, łącznie zmieniany 1 raz.
maryska17

Post autor: maryska17 »

Xscape pisze:Pozdrawiam wszystkich wielbicieli truskawek.
nawzajem ;-)

mniam, mniam, mniam... w zeszłym tygodniu obierałam 30 kg truskawek do słoików (całe 50) robiłam na zimę, trochę zamroziłam i zjadłam.
Teraz prawie codziennie się objadam truskawkami, bo wole to niż jakieś tłuste jedzenie lub niezdrowe.

PYCHOTKA!
Gone Too Soon... We see again but not yet, not yet.... in the sky on the better side... I love You My King! Forever:*

I believe that we can change the world... this begun Michael The King Of Pop... help him...

FOREVER! Thank You My King!
Awatar użytkownika
Smooth_b

Post autor: Smooth_b »

Xscape pisze:Zaczął się okres w którym możemy zaczynać korzystać z dobrodziejstw jakie dała nam matka natura. Jednym z tych dobrodziejstw są bez wątpienia truskawki. Jak dla to jeden z ulubionych ...o ile nie najbardziej ulubiony owoc. Poza tym jestem przekonany co do jego właściwości upiększających nasze ciało. Chyba każdy z Nas miał w swoim życiu przygode z tym owocem, tylko pytanie brzmi czy potencjał jaki mają te owoce jest przez Was w pełni wykorzystywany ? Od koktajli po maseczki ,aż po świetne samopoczucie. Tak ,truskawka to bez wątpienia antidotum na wiele przypadłości ,ale chyba najważniejszą magią truskawki jest magia jej smaku.
To mnie urzeklo;)
Xscape, nie myslales zeby sprobowac swoich sil w tworzeniu artykułów na wikipedii? Niewykluczone ze w roli wikipedysty bys sie sprawdzil i to jeszcze jak, takie przyklady artykułow:
Mucha (owad)
Mucha to owad skrzydlaty o wielkich oczach złożonych. Ma wiele gatunków:od owocówki do wielkiej muchy końskiej i bzyczy. bzzz bzzzz Jej aparat gębowy jest liżący i lubi natrętnie siadać na jedzeniu i różnych rzeczach co jest nieco irytujące. Muchy są uparte, złośliwe i denerwujące

Jabłko
owoc w skorce z pestkami smaczny nadaje sie do sprzedazy hurtowej i detalicznej mozna go zepsuc zjesc jak rowniez stosowac do roznego typu zabaw, jest wiele odmian trego europejskiego owocu, przewija sie w wielu opowiadaniach mitach itp. mowi sie jablko adama bo adam kiedys zjad jablko i na tego pamiatke mezczyzni maja bardzo czoly punkt na udezenia przez innego mezczyzne jak rowniez przez kobiete, w walkach wschodu i zachodu stosowano jabklka do otrucia wroga trujac z jedna polow

Zachecami gorąco. Podaje linka www.wikipedia.pl

Dla zainteresowanych mam jeszcze dodatkowego http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia: ... ab.C5.82ko

Peace;)
Mandey

Post autor: Mandey »

Smooth_b pisze:Niewykluczone ze w roli wikipedysty bys sie sprawdzil i to jeszcze jak, takie przyklady artykułow:
:smiech:
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać.

Zdrowie I Uroda...
Cóż w tym temacie może napisać nałogowy palacz i
dosyć często pijący alkohol człowiek?

:smiech:

Chyba tylko że palenie szkodzi...
a alkohol ogłupia!

Więc jedzcie truskawki! ;-)
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Xscape

Smooth_b pisze:To mnie urzeklo;)
Xscape, nie myslales zeby sprobowac swoich sil w tworzeniu artykułów na wikipedii? Niewykluczone ze w roli wikipedysty bys sie sprawdzil i to jeszcze jak, takie przyklady artykułow:
Przykro mi ale pozostawie to zajęcie dla takich the beściaków jak Ty. A jesli coś Ci się nie podoba to proponuje Ci ćwiczyć swój sarkazm w domu na mamusi albo tatusiu. Swoją drogą ciekawe czy w codziennych sytuacjach ironia wychodzi takim ludziom jak Ty równie pięknie co na forum. Ale to dobrze przynajmniej się spełniasz jakoś w życiu,a to jest przeciez bardzo ważne. Pytanie tylko brzmi po co kpić z kogoś gdy w danym temacie ma sie gówno do napisania.

"Przemądrzałość jest jednym z najbardziej pogardy godnych rodzajów głupoty."

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Smooth_b

Xscape pisze:w danym temacie ma sie gówno do napisania.
Nie wiem jak sie odniesc :)
Moze po prostu tak ze forum jest od pisania, jak du** od s*ania?
Xscape pisze:A jesli coś Ci się nie podoba to proponuje Ci ćwiczyć swój sarkazm w domu na mamusi albo tatusiu.
Tu tez sie nie wiem jak sie odniesc, moze użyje czegos w Twoim stylu, a wiec polecam napisac encyklopedie psychologiczno-popularną w kilku tomach i podłożyć rodzicom pod choinkę

A co do reszty Twojej wypowiedzi jak i ogólu, nie jestem tu po to by sarkastycznie sie śmiać, to nie jest moje hobby. Nie jestem the beściakiem, nawet nie znam takich i znac nie chce. Po prostu liczę czasem tylko na poczucie humoru lub trochę dystansu. Może to moj garb, ale nic na ten czas poradzic nie moge.To wszstko z mojej strony.
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Smooth_b pisze:takie przyklady artykułow:
Szczerze mówiąc, to co napisał Xscape mi się podobało, to co Ty, już nie.
Przede wszystkim nie rozumiem celu Twojej wypowiedzi. Drwić na poziomie jest bardzo trudno.

Mandey pisze:Cóż w tym temacie może napisać nałogowy palacz i
dosyć często pijący alkohol człowiek?
To co każdy człowiek interesujący się zdrowiem i urodą.
Jak widać X. nie jest monotematyczny i nie ogranicza się do coffee* and cigarettes...

*w tym miejscu należy podstawić dowoly napój, niekoniecznie na literkę "c", zawierający mniej lub bardziej szkodliwe substancje.
Awatar użytkownika
Smooth_b

MJowitek pisze:Przede wszystkim nie rozumiem celu Twojej wypowiedzi. Drwić na poziomie jest bardzo trudno.
Co do poziomu to moze wyznaczysz?
Odniosłam sie do Xscape wyżej i mysle ze sprawa rzekomego sarkazmu jest jasna. Nie rozumiem za to Twojej wypowiedzi tuż po moim wyjaśnieniu. Po co? By wywołać niepotrzebna awanture lub skłócić?
Awatar użytkownika
Kingoosia

Post autor: Kingoosia »

MJowitek pisze:Szczerze mówiąc, to co napisał Xscape mi się podobało, to co Ty, już nie.
Ale koleżanka Smooth_b tego nie napisała. Trochę poczucia humoru nie zaszkodzi.
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Smooth_b pisze:Nie rozumiem za to Twojej wypowiedzi tuż po moim wyjaśnieniu.
Nie. Pisałam jak jeszcze Twojej odpowiedzi nie było. Kłótliwa zdecydowanie nie jestem. Trochę mi się przykro po prostu zrobiło, jak przeczytałam posty pod wypowiedzią Xscape`a. Juz ok?
Awatar użytkownika
Jacksomanka

Post autor: Jacksomanka »

A ja tak z innego tematu.
Słyszałam od kogoś już nie pamiętam od kogo że jak je się czereśnie to potem przez co najmniej 30 min. nie można nic pić oprócz herbaty :wariat:
Bo inaczej mozna nabawić się skrętu kiszek. EE ... co myślicie ?
Bo to mnie zszokowało. Prawda .?
Living in a rhythm where the minutes working overtime.
Awatar użytkownika
Xscape

Ależ ależ... moi drodzy. Nawet truskawki które przed chwilką wcinałem pokwaśniały jakoś :smutek:

Ja tu nie mam zamiaru się z nikim kłócić bo mam to głęboko w tyłku. Z drugiej strony poczucie humoru Pani smooth też dalece odbiega od mojego. To co napisałaś było moim zdaniem sprytne a zarazem bezczelne. I widze ,że Mjowitka którą tuskawkowo pozdrawiam ;-) również odebrała posta Pani Smooth tak jak ja. A dla mnie był on bardzo czytelny i jednoznaczny. Jestem osobą na poziomie i nie będe przechodził obojetnie wobec takiego traktowania mojej osoby czy się to komuś podoba czy nie.

ps- Mjowitko moja droga widocznie mamy w sobie zbyt mało empatii aby zrozumieć w tym momencie poczucie homoru w stosunku do mojej osoby Pani Smooth.

Ahh i jeszcze jedno.
Smooth_b pisze:polecam napisac encyklopedie psychologiczno-popularną w kilku tomach i podłożyć rodzicom pod choinkę
Rozumiem ,że Ty już coś podobnego napisałaś i podarowałaś swojej rodzinie? Ok. Tylko ,ze ja wraz z moją rodziną wolimy bardziej wyszukane prezenty gwiazdkowe.

Proponuje nie ciagnąć dalej tego tematu. Ja pozwole sobie dalej na pisanie pustych postów o truskawkach i innych duperelach które w przekonaniu koleżanki takie właśnie są. Więc jeśli się koleżance one nie podobają niech omija je szerokim łukiem. Temat uważam za zakończony a moderatorów czas poporosić o usunięcie śmieci nie mających nic wspólnego z truskawkami z tego tematu.
Ostatnio zmieniony czw, 19 cze 2008, 20:52 przez Xscape, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ