Płyta "Blood Of The Dance Floor" w świecie muzyki spotkała się z różnymi opiniami. Jedni mówili że płyta jest dobra, inni mówili znów że beznadziejna.
Postanowiłem napisać taką mini recenzję płyty, więc do dzieła !
1.
Blood Of The Dance Floor" : Płytę otwiera nam tytułowy kawałek i powiem że kawałek jest bardzo dobry. Wokal MJ'a bajeczny, podkład bardzo dobry, wszystkie dźwięki idealnie ze sobą współgrają.
2. Morphine : I teraz pytanie - skąd ten tytuł ? Czyżby MJ napisał ten kawałek zaraz po zażyciu sobie tego narkotyku/leku ? Na to pytanie chyba nikt nam nie odpowie, prócz samego MJ'a gdy znajdziemy się już w tym drugim świecie. Kawałek jest o wiele lepszy moim zdaniem pod pierwszego, tekst jest ciekawy, (choć nie każdy może lubić takie piosenki) choć dość specyficzny jak na MJ'a ponieważ nigdy o takich sprawach na poprzednich płytach nie śpiewał, więc kawałek może być zaskoczeniem. Mimo wszystko jeden z najlepszych kawałków płyty.
3.
Superfly Sister : Zadowolony z dwóch poprzednich kawałków dochodzę do trzeciego i myślę sobie - o w mordę to już połowa płyty ? I ogarnęło mnie lekkie zdziwienie. Szybko przestaję się tym przejmować i zaczynam wsłuchiwać się w ten kawałek. Mnie jakoś specjalnie nie uwiódł zwrotkami, a jedynie samym refrenem. Podsumowując jedna z słabszych pozycji na albumie.
4.
Ghosts : Bardzo techniczny kawałek, Michael starał się eksperymentować troszkę z wokalem i ... wyszło to całkiem nieźle. A raczej nieźle ale nie świetnie. Nie urzekł mnie jakoś specjalnie ten kawałek swoim brzmieniem, ale z pewnością dobry kawałek.
5.
Is It Scary : To jest straszne... co Michael wyczyniał z tym podkładem. A raczej piękne. Podkład świetny, klimatyczny, a wokal i emocje jakie MJ przekazywał w tym kawałku ... cudo. Trzeba znać !
No i doszedłem do końca mojej recenzji. Podczas słuchania płyta zaskoczyła mnie kilka razy swoim wysokim jak i stosunkowo średnim poziomem. Niestety płyta nie odniosła za dużego sukcesu a szkoda bo uważam "Blood Of The Dance Foor" za jedną z najlepszych płyt w dyskografii MJ'a. Płycie wystawiam ocenę
6- (w ankiecie 6) za małą liczbę kawałków. Pozdrawiam