Obraz w teledysku 'Scream'

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Ciągle odkładam na bok moje trzy grosze. W końcu procenty z nich będe miała.

W każdym razie tak patrzę na ten obraz i czytam wasze spostrzezenia i jakoś nijak się nie mogę przekonać. Słuszne są wasze wywody i argumentacja niczego sobie, ale moje pierwsze wrażenie było tak silne, że nie mogę się do tej pory przekonać.

Ja tam widzę infantylne zasłanianie się krzaczkiem. Wszystko jedno czy to jabłko czy nie.
Facet jest widać na jakims tam stanowisku, mniej lub bardziej wysokim.
Jest za coś tam pewnie odpowiedzialny, mniej lub bardziej ważnego.
I miewa dosyć.
Chce uciec od tego monotonnego życia, od odpowiedzialności, od krytyki, od życia, które może nie ma sensu.
I robi to jak dziecko. Zakrywa sobie twarz.
Ja nie widzę świata, świat nie widzi mnie.

Kurcze, trudno mi opisać uczucia jakie mam kiedy na to patrzę.
W tym jest jakiś kontrast, coś nienaturalnego na poziomie emocji.
Facet wyraźnie ma jakiś problem ale stoi prosto, bez ruchu.
Juz nie próbuje uciekać, nie ma sił, boi się, sensu nie widzi?
Nie histeryzuje więc niby zachowuje sie jak opanowany, dorosły człowiek.
Tyle, że zakrył sobie twarz jakimś habziem.

Michael też sobie zakrywał swego czasu twarz. Tyle, że u niego to nie było jabłko a maska.

To takie moje skojarzenia po prostu.
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

MJowitek pisze:wyzej
MJowitku, bardzo się ciesze, że wyraziłas swój pogląd na temat obrazu, ciekawa osobista interpretacja. Dzieło można potarktować w ten sposób, jednak aby lepiej zrozumiec załozenie autora nie powinnismy zbyt daleko pocigac jego symboliki np. nie wiemy gdzie parcuje mezczyzna ani co robi, wiemy natomiast ze jest elegancko ubrany. Symbol elegancji i dobrego smaku, dobrych manier i wychowania, które kojarza sie ze stucznoscia i udawanymi relacjami. Jak pierwszy raz zobaczyłem ten obraz to pomyslałem ze owoc jest symbolem natury (charmoni), w kontekscie do człowieka podporzadkowujacemu sobie otaczający swiat.
Obrazek
ODPOWIEDZ