Nowe wydawnictwa książkowe o Michaelu [koment.]

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
MJackson

Post autor: MJackson »

Czy mógłby mi ktoś najprościej jak potrafi wytłumaczyć o co chodzi z tym:

http://www.youtube.com/watch?v=Pg3EN_MS ... re=related

Z góry dziękuję ;-)
ObrazekObrazek
lebelle

OPUS

Post autor: lebelle »

wczoraj dostalem swojego Opusa.

Masakra. Tego sie nie da czytac, takie duze. Znajomy mi zaproponowal zebym do pobliskiego kosciola na ambone z tym chodzil i tam czytal.

Jakos ok. Choc rekawiczki mogli sobie podarowac. Takie zwykle bawelniane, jak z Tesco jakosc.

mega duzo zdje. Szkoda ze nie ma wiecej wysunkow MJ, nie ma oficjalnej dyskografii czy obecnosci MJ na listach przebojow i sprzedazy.

W takim wydawnictwie i tak wypasionym moim zdaniem takie dane powinny byc.
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

lebelle, napisz proszę kto jest autorem tekstów w Opusie i czego dotyczą?
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
Patty

Post autor: Patty »

Chciałam się odnieś do książki Ian Halperin'a Unmasked mma znajoma we francji która przeczytała książkę ta po francuski i powiedziała mi w skócie o co w niej chodziło i sie okazało,że własnie jest to pozytywna książka o Michalu i wcale nie jest taka jak oniej piszą. no to tyle
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Mnie jakoś piewsze strony Unmasked nie zachwyciły, mnóstwo spekulacji nt. stanu zdrowia MJa i nieuchronności śmierci, to nie to, o czym chciałam czytać, więc rzuciłam ją kąt... Wzięłam się na nowo za "The Solo Years", w kolejce książka Katherine... W końcu przeczytam i Unmasked... Dzięki za nadzieję, że może jednak warto (podzielę się później wrażeniami) :)
Awatar użytkownika
Patty

Post autor: Patty »

no tp macie takie coś jak mówi o książce
http://www.youtube.com/watch?v=Dy4XqBc-TIc

i

http://www.youtube.com/watch?v=Te60mGSP-9M

Bo to jest tak ze on na poczatku myslal ze jst winny wszystkim oskarzenia ale nastepnie zmienil zdanie :D tk bywa ....Kolezanka przyjaciolki chwali ta ksiazke :D
Awatar użytkownika
Ag4t4

Post autor: Ag4t4 »

06.11 będzie miało premierę polskie tłumaczenie "Untouchable The strange life and tragic death of Michael Jackson" dostępne w dwóch tomach.

http://www.empik.com/nie-do-tykalny-tom ... ko=quartic

http://www.empik.com/nie-do-tykalny-m-j ... ,ksiazka-p

Książka chyba kontrowersyjna, myślicie, że warto kupić? Ktoś czytał oryginał? Zapoznałam się z różnymi opiniami w tym pozytywną T. Mesereau'a i sama nie wiem... muszę się zastanowić.
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

Nawiązując do wcześniejszego postu..
"Nie(do)tykalny"
Sullivan Randall

Michael Jackson jawi się jednocześnie jako czarny i biały charakter, kochający ojciec i koszmarny egocentryk, biznesmen potrafiący błysnąć geniuszem, a zarazem żałosny naiwniak. Proszę bardzo: przekonajcie się sami, na jakim pobojowisku żył ten człowiek. I nie mówcie, że nie robi to na was wrażenia!

Sara Nelson dyrektor wydawniczy

Talentem, bogactwem i sławą Michael Jackson przewyższał wszystkie gwiazdy muzyki pop. Jego śmierć 25 czerwca 2009 roku była szokiem dla milionów fanów na całym świecie, ich żal mieszał się jednakże z goryczą. Ponad piętnaście lat życia w nieustającej atmosferze skandalu oraz zgubna skłonność do ufania niewłaściwym osobom sprawiły, że Jackson w wielu kręgach stał się pariasem, niedotykalnym – i bardzo cierpiał z tego powodu. W drugim tomie Randall Sullivan dalej odkrywa przed nami nieznany świat Michaela Jacksona – człowieka, który zawsze był sam, od dzieciństwa spędzonego w świetle jupiterów aż po spektakularny upadek. Autor zastanawia się również, czy za śmierć króla popu odpowie ktokolwiek poza dr. Conradem Murrayem.

Niniejsza biografia, oparta na bezprecedensowej liczbie materiałów źródłowych i informacjach uzyskanych w wąskim kręgu wtajemniczonych, na przykład wspólników w interesach, a także osobistych doradców jego matki i aktualnej opiekunki jego dzieci, Katherine Jackson, prezentuje osobisty, radykalny, a także przesycony zwykłym człowieczeństwem portret osoby, która nigdy nie znalazła zrozumienia: ani w mediach, ani u fanów, ani nawet u najbliższych. Nie(do)tykalny to wnikliwe dziennikarskie śledztwo badające tajemniczą zagadkę, jaką był Michael Jackson.

RANDALL SULLIVAN przez ponad dwadzieścia lat był redaktorem czasopisma „Rolling Stone”. Jest też autorem książek The Price of Experience, LAbyrinth oraz The Miracle Detective, na podstawie której powstał program telewizyjny wyemitowany przez sieć Oprah Winfrey Network. Mieszka w Oregonie.

źródło: Empik
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
marcinokor

Post autor: marcinokor »

A będą jakieś zdjęcia?
Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

Moonwalk i Dancing the Dream :-) zdecydowanie!
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
ewita

Post autor: ewita »

Być może o kupnie tej ;;biografii ''zadecyduje opinia innych fanów..

http://www.mjjcommunity.com/forum/threa ... hable-quot

a tu urywek pochodzący z niej

THE JARFUL OF STICK-ON NOSES
In his closet at Neverland, Jackson kept a big jar of fake noses of various shapes and sizes, surrounded by tubes of stage glue.
‘He told me they were for disguises,’ recalled Adrian McManus, one of his staff at the ranch. At this point, Michael was disguising the result of at least six rhinoplasty operations: a pair of nostrils surrounded by a rim of shrivelled, shrunken, discoloured cartilage.
The singer had been a skilled make-up artist since his teens, and in 15 minutes at the mirror could create an appearance that fooled most people.
Plastic surgeons had been speculating on TV since as early as 1990 that the tip of his nose had been replaced by a prosthetic of either bone or plastic.
By about 2001, the way his nose changed from year to year, sometimes from week to week, had given him away.

But he managed to salvage something from this personal disaster: at least he could now have the nose he had always wanted – Bobby Driscoll’s. The most famous child star of the late Forties and early Fifties, Driscoll had for years been an icon of Jackson’s to rival Shirley Temple.

There is footage from 2002 of Jackson standing amid an enthralled crowd outside the Virgin Megastore in Times Square, New York, his Bobby Driscoll nose raised to the sky as if to declare: ‘I am Peter Pan.’
Awatar użytkownika
marcinokor

Post autor: marcinokor »

ewita pisze:In his closet at Neverland, Jackson kept a big jar of fake noses of various shapes and sizes, surrounded by tubes of stage glue.
Mam się śmiać czy płakać, bo nie wiem. Chyba to jakiś fake, albo totalnie coś wyrwanego z kontekstu, bo chyba żaden poważny biograf nie pisałby takich głupot. Co to ma być. Tytuł z okładki jakiegoś tabloida?
Obrazek
ewita

Post autor: ewita »

marcinokor pisze:
ewita pisze:In his closet at Neverland, Jackson kept a big jar of fake noses of various shapes and sizes, surrounded by tubes of stage glue.
Mam się śmiać czy płakać, bo nie wiem. Chyba to jakiś fake, albo totalnie coś wyrwanego z kontekstu, bo chyba żaden poważny biograf nie pisałby takich głupot. Co to ma być. Tytuł z okładki jakiegoś tabloida?
nie to jest urywek z wlasnie przetlumaczonej na polski biografii Sullivana ....dla większego zrozumienia zachęcam do zajrzenia w watek ,ktory podalam na mjjc ..
Awatar użytkownika
Ag4t4

Post autor: Ag4t4 »

Aniolker pisze:Nie(do)tykalny.
Dziwne życie i tragiczna śmierć Michaela Jacksona tom 1
polecam:) niesamowita książka:)
Książka jeszcze nie wydana to skąd wiesz, że taka niesamowita? Po premierze pierwszego rozdziału?

W internecie dostępny jest jej pierwszy rozdział i po przeczytaniu go stwierdzam, że podaruję sobie całości, za dużo błędów i brukowych treści, za mało faktów i obiektywizmu. Mówi się, że nie ocenia się książki po "okładce", ale w tym przypadku łączę się z fanami z MJJC i bojkotuję to wydawnictwo.

Link do rozdziału I dla zaintaresownych:

http://merlin.pl/gfx/promo/pdf/Nie_do_t ... llivan.pdf
still bill

Post autor: still bill »

mnie ten rozdział też jakoś nie przekonuje i dlatego zastanawiam się czy warto kupować.. drogo troche :-/
a czy ktoś już czytał w całości? wiarogodna ta książka czy nie za bardzo?
All For Love
ODPOWIEDZ