Czego chcielibyście się dowiedzieć o Michaelu?
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
-
ale jednak nie miał nigdy ślubu kościelnego, więc w sumie mógł z Debbie mieć kościelny ( o ile Debbie też w świetle Kościoła była panną hah) Ślubu kościelnego nie może wziąć ten, kto już raz ślubował w kościele ( chyba, ze wdowiec)viva201 wrote:Majk żeniąc się z Debbie był juz rozwodnikiem
.... no ale tak czy siak z oficjalnych wieści MJ nie decydował się na żadne przysięgi przed duchownymi.
There's a place in your heart
And I know that it is love
- Noemi.best
możliwe jest zawarcie ślubu kościelnego (w kościele katolickim) z niewierzącym lub osobą innego wyznania, ale wymaga to uzyskania dodatkowych pozwoleń. Nie znam szczegółów, ale moja kolezanka zawierała w ten sposób ślub (mąż katolik, ona niewierząca)Noemi.best wrote:Pytanie jeszcze, czy MJ byl chrzczony w Kosciele Katolickim, otrzymal komunie, bierzmowanie etc. Wg mojej wiedzy bez tego i tak nie moglby wziac slubu koscielnego.
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć.

-
Lisa jest scjentologiem, Debby była chyba chrześcijanką.
Też jestem ciekawa jak on ochrzcił Paris, Princ'a i Blanket'a. Chciał kiedyś by chrztu Paris i Princ'owi udzielił Jan Paweł II więc musiał się przenieść na wiarę katolicką bądź wychowywał je w tej wierze. Nie mogło to być takie jego widzimisię by chrzcić dzieci w wierze której prawie nie zna.
Poza tym jeśli był po dwóch ślubach cywilnych to mógł mieć trzeci ślub w kościele z panną młodą ubraną w białą suknie ślubną tak?
Też jestem ciekawa jak on ochrzcił Paris, Princ'a i Blanket'a. Chciał kiedyś by chrztu Paris i Princ'owi udzielił Jan Paweł II więc musiał się przenieść na wiarę katolicką bądź wychowywał je w tej wierze. Nie mogło to być takie jego widzimisię by chrzcić dzieci w wierze której prawie nie zna.
Poza tym jeśli był po dwóch ślubach cywilnych to mógł mieć trzeci ślub w kościele z panną młodą ubraną w białą suknie ślubną tak?

- Noemi.best
asiek jak najbardziej masz racje, sama znam takie malzenstwo :)
bardziej chodzilo mi o to, ze w przypadku brania konkordatu w kosciele, przez osobe nie i wierzaca tak naprawde slubem koscielnym zwiazana jest tylko strona wierzaca, natomiast druga osoba jedyne cywilnym. Ze sie tak wyraze - co mu zrobia jak bedzie chcial wziac rozwod? Nic. Bo dla osoby niewierzacej tak czy siak nie bylaby to wiazaca przysiega przed Bogiem czy duchownymi. Wydaje mi sie, ze w tym wszystkim nie chodzi chyba tylko o zlozenie oficjalnego oswiadczenia o wstapieniu w zwiazek malzenski, ale raczej o to co faktycznie ma sie w sercu i w co sie wierzy. A to nijak sie ma do osoby niewierzacej [a za taka Kosciol uznaje kazda osoba ktora nie byla ochrzona w KK] ;)
Poza tym malzeństwo z osobą nieochrzczona jest niewazne, chyba ze dostanie sie specjalna dyspense, uwarunkowaną zreszte m.in. oswiadczeniem o checi dochowania wiary katolickiej i ochrzczeniu dzieci oraz ich wychowaniu w tej wierze. Czyli krotko mowiac - formalnie prawie ze trzeba przyjac ta wiare.
Jakby kogos szerzej interesowal ten temat - prosze :)
EDIT:
z ciekawosci
bardziej chodzilo mi o to, ze w przypadku brania konkordatu w kosciele, przez osobe nie i wierzaca tak naprawde slubem koscielnym zwiazana jest tylko strona wierzaca, natomiast druga osoba jedyne cywilnym. Ze sie tak wyraze - co mu zrobia jak bedzie chcial wziac rozwod? Nic. Bo dla osoby niewierzacej tak czy siak nie bylaby to wiazaca przysiega przed Bogiem czy duchownymi. Wydaje mi sie, ze w tym wszystkim nie chodzi chyba tylko o zlozenie oficjalnego oswiadczenia o wstapieniu w zwiazek malzenski, ale raczej o to co faktycznie ma sie w sercu i w co sie wierzy. A to nijak sie ma do osoby niewierzacej [a za taka Kosciol uznaje kazda osoba ktora nie byla ochrzona w KK] ;)
Poza tym malzeństwo z osobą nieochrzczona jest niewazne, chyba ze dostanie sie specjalna dyspense, uwarunkowaną zreszte m.in. oswiadczeniem o checi dochowania wiary katolickiej i ochrzczeniu dzieci oraz ich wychowaniu w tej wierze. Czyli krotko mowiac - formalnie prawie ze trzeba przyjac ta wiare.
Jakby kogos szerzej interesowal ten temat - prosze :)
EDIT:
z ciekawosci
wiesz moze kiedy to mowil?Justine1304 wrote:Chciał kiedyś by chrztu Paris i Princ'owi udzielił Jan Paweł II więc musiał się przenieść na wiarę katolicką bądź wychowywał je w tej wierze.
Last edited by Noemi.best on Thu, 21 Jan 2010, 13:57, edited 1 time in total.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
- invincible_girl ;)
Debbie jest Żydówką. Jest i była. Dlatego Mike nie mógłby wziąć z niż ślubu kościelnego. Raz w wywiadzie Debbie to mówiła i raz MJ o tym wspominał. Jak dostanę się do mojego komputera, to najprawdfopodobnije znajdę to i zamieszczę tu.
Już mam :
Już mam :
oraz:Known for Marriage to Michael Jackson
Religious beliefs Jewish
Spouse(s) Richard Edelman (1982–1988)
Michael Jackson (1996–1999) 2 children
In 2004, after Jackson was charged with 10 counts of child abuse, she went to court to have the decision reversed. According to the Jewish Telegraphic Agency Rowe, who converted to Judaism from Catholicism, sought the reversal in part because she feared the nanny and some of Jackson's siblings were exposing the children to teachings of the Nation of Islam.2005 court documents noted that “Because she is Jewish, Deborah feared the children might be mistreated if Michael continued the association.” On the stand, in the 2005 People v. Jackson case, she explained that she had been allowed limited visits to her children, for eight hours every 45 days

Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
-
Lubił białe wino, to napewno ale też chyba piwko mu smakowało http://img373.imageshack.us/i/save0004brub.jpg/
-
Z tego co wiemy był wychowywany w religii Świadków Jehowy więc na pewno nie miał komunii ani tym bardziej bierzmowania i na pewno nie miał ślubu kościelnego... tym bardziej, że w którymś z wywiadów w okolicach 2001 roku mówił że nadal jest Świadkiem (a nawet kiedys pionierował) - więc na pewno czytaj na 100% nie miał ślubu kościelnegoNoemi.best wrote:Pytanie jeszcze, czy MJ byl chrzczony w Kosciele Katolickim, otrzymal komunie, bierzmowanie etc. Wg mojej wiedzy bez tego i tak nie moglby wziac slubu koscielnego.
- Noemi.best
W rozmowie z Glenda wspominal ze popija Wine Cooler [Napój z wina, soku owocowego i wody (sprzedawany w butelkach)]
EDIT:
tymczasowy27
wiem, to bylo pytanie retoryczne ;)
EDIT:
tymczasowy27
wiem, to bylo pytanie retoryczne ;)
(\__/)
(O.o )
(O.o )
-
- Noemi.best
Swiadkowie nie uznaja krzyza. Ale nie mozna powiedziec, zeby Paris byla Swiadkiem, jest chyba za mloda na taki wybor. MJ na pewno uczyl jej tego w co wierzyl (cokolwiek to w koncu bylo), ale gdzies czytalam, ze chcial im dac mozliwosc wyboru, zaznajomienia sie z roznymi religiami i podjecia wlasnej, swiadomej decyzji do ktorej z nich chca nalezec.
(\__/)
(O.o )
(O.o )
"Katherine, będąca Świadkiem Jehowy, wychowywała dzieci w swej wierze bez udziału ojca. W wieku 17 lat Michael Jackson został ochrzczonym Świadkiem Jehowy."
Taka informacja zawarta jest w Wikipedii, na ile wiarygodna trudno powiedzieć.
Taka informacja zawarta jest w Wikipedii, na ile wiarygodna trudno powiedzieć.
Just this magic in your eyes and in my heart ...
The sun and moon rise in his eyes...
I'll hold him close to feel his heart beat...
The sun and moon rise in his eyes...
I'll hold him close to feel his heart beat...