25 luty
1979
The Jackson podróżuje po Wielkie Brytanii z
Destiny Tour.Zawitali do Bournemouth.
1983
Na konferencji prasowej aktorka Jane Fonda wręcza Michaelowi platynową płytę za album
Thriller.
1986
USA for Africa zostaje uhonorowane na 28 ceremonii rozdania nagród Grammy
Best Song of the Year
Record of the Year
Michael i Lionel odebrali nagrody wspólnie.
Później dołączyli do nich Dionne Warwick, Stevie Wonder i Quincy Jones.
http://www.youtube.com/watch?v=eUsvlwoIw-g
anegdotka:
Michael uknuł sobie promocyjny chwyt.Kiedy przebywał na scenie z tłumu miała przedrzeć się fanka i rzucić mu się z histerią na szyję.
Michael wiercił się nerwowo wśród osób odbierających nagrodę, rozglądając na boki,z której strony wybiegnie umówiona fanka.Niestety zamówiona dziewczyna nie przedarła się przez ochronę i żart nie wypalił.
Quincy Jones później pytał Michaela o powód wiercenia ( czyżby problemy z pęcherzem?nenene)
Widać na filmie ukradkowe spojrzenia zabójczo przystojnego Michaela na boki i nerwowe przestępowanie z nogi na nogę.
Michael wygłosił kilka słów podziękowania :
Po pierwsze, chciałbym podziękować Bogu , i chciałbym podziękować za wybór Lionela i mnie do napisania We Are The World.
Dziękuję Quincy Jonesowi, który jest dla mnie największym producentem i za słowa, które powiedział do mnie ..kiedy wchodzisz tutaj, pamiętaj o dzieciach.Dziękuje.
Na konferencji prasowej poproszono go o kilka słów na temat tego jak tworzy piosenki i jak powstało WATW.
To jedno z najtrudniejszych pytań, by odpowiedzieć, bo to- po prostu przychodzi.Piosenki po prostu trochę tworzą się same, więc nie chcę wnikać, po prostu niech to się dzieje. [ ... ] Chciałem napisać coś, co cały świat może śpiewać.
Po przemówieniu Michael Jackson opuszcza scenę radośnie i mocno trzymając za rękę mentora i przyjaciela Stevie Wondera
Inne wyróżnienia dla
We Are The World to"
Najlepsze Wykonanie Pop przez Duet lub Grupę " i "Best Short Form Video" .
1998
Michael bierze udział w ceremonii inwestytury ówczesnego prezydenta Korei Południowej. Kim Dae -Jung jest jednym z bojowników stulecia o demokrację i laureatem Pokojowej Nagrody Nobla w 2000r. Michael przebywał w Seulu przez tydzień.
Kevin Sullivan, dziennikarz Washington Post, który spotkał się z artystą odpowiadał, że jego obecność na imprezie miała podkreślić jego poparcie dla zaangażowania Kim Dae Junga w pracę na rzecz dzieci.
Michael zorganizował dwa wielkie koncerty w czerwcu 1999r. ( w Monachium i w Seulu) na rzecz dzieci głodujących w Korei Północnej i na całym świecie.
Dochody z koncertów w wysokości kilku milionów dolarów zostały przekazane na cele charytatywne na rzecz dzieci.
Dzień po odejściu Michaela, były prezydent Korei Południowej Kim Dae- Jung, który mniej niż dwa miesiące później także zmarł powiedział:
Świat stracił bohatera ... i Korea straciła również ukochanego przyjaciela, który był zaangażowany w zwrócenie uwagi świata na zjednoczenie półwyspu Koreańskiego.Koreańczycy są smutni.
2002
Ogłoszono, że
Michael Jackson Neverland Entertainment inwestuje około 20 milionów dolarów w MDP Worldwide Entertainment Inc Mark Damon.Potwierdzono, że Jackson będzie producentem, aktorem i reżyserem w
Neverland Pictures.
Michael Jackson Neverland Entertainment zainwestował 20.000.000 dolarów w produkcję i dystrybucję firmy Mark Damon MDP na całym świecie, dzięki czemu Jackson i jego nowy wspólnik Raju Patel zostali głównymi akcjonariuszami w spółce .
W ramach umowy, MDP będzie funkcjonować wg nowego podziału -Neverland Pictures, kierowany przez Jacksona i Patela wraz z kluczowym wykonawcą Lawrence Mortoff.
Firma planuje produkować szereg projektów z naciskiem na filmy rodzinne i remake klasyki , z których niektóre mogą być reżyserowane i / lub grane przez Michaela.
Przedsięwzięcie zostało ogłoszone niedzielę wieczorem podczas prywatnej kolacji z udziałem 250 osób w Benedict Canyon domu Damona.
Michael pojawił się na przyjęciu z Elizabeth Taylor i Brettem Ratnerem.Do końca nie było wiadomo czy Michael się pojawi. Nagle wszedł do namiotu przywitany owacją na stojąco, trzymając pod ramię Elizabeth Taylor.Michael po zajęciu miejsca wziął mikrofon i wyjaśnił powody swojej inwestycji w MDP.
Marzą mi się wielkie marzenia - powiedział Jackson.
Wszystko, co osiągnąłem zaczęło się od marzenia i ze wszystkich marzeń to jedyne mnie najbardziej pasjonuje.
Malarz maluje, rzeźbiarz rzeźbi, ale oni po prostu nadają życie przedmiotowi.
W filmie żyjesz z bohaterem, cierpisz z bohaterem, możesz się z nim śmiać i rozpaczać.To najbardziej artystyczne i wpływowe medium.Jestem bardzo dumny z tego, co robimy i obiecuję wam w przyszłości cudowne i fantastyczne rzeczy.
Michael podkreślił,że chce zaangażować się we wszystkie aspekty filmu; czytanie skryptów, poszukiwanie talentów i reżyserię.
Mam wiele do wyrażenia w filmie powiedział Michael ujawniając, że jego ulubionym filmem jest "Zabić drozda" Będę pracować kompleksowo za i przed kamerą.Kocham ją.
Kolejny ulubiony film Michaela to
Księga dżungli z 1994r, która została wyprodukowana przez Damona Patel.
W ten sposób panowie spotkali się po raz pierwszy.Po obejrzeniu filmu Michael pogratulował pracy Patelowi, który także nakręcił
Przygody Pinokia i
The Second Jungle Book : Mowgli i Baloo.Oboje się zaprzyjaźnili, co doprowadziło do powstania partnerstwa w biznesie.
Patel powiedział,że oboje chcą dzięki temu zyskać wolność twórczą, poza systemem studio.Michael chce kontroli, a to jest trudne do uzyskania w studio.On chce iść prostą drogą od pomysłu do realizacji.
Michael już wcześniej w 1993r. założył drugą firmę o profilu filmowym
Michael Jackson Productions Inc. ale skończyło się na obietnicach.
W 1991r. zaliczył wpadkę przy produkcji filmowej, która skończyła się na ambitnych zapowiedziach.Michael podpisał umowę pierwokupu z Columbia Pictures przez Nations Films.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn