Michael Jackson - Thriller (1982)

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz tę płytę?

1
1
0%
2
1
0%
3
0
Brak głosów
4
7
2%
5
51
16%
6
262
81%

Liczba głosów: 322

Mandey

Post autor: Mandey »

Thriller miał 28-krotną platynę... Ludzie można powiedzieć 28-krotna platyna? Za to bad (tak wychodządz z tematu) 8-krotną...
Na koniec roku można się spodziewać, że Thriller w USA osiągnie nakład 30 mln egzemplarzy...
Wikipedia pisze:As of July 19, 2009, shipments of Thriller are approaching the 30 million mark in the USA, making it likely to become the first triple diamond RIAA-certified album in history before the end of this year.
Trzeba tylko poczekać na certyfikację.
Tym samym zepchnie album EAGLES Their Greatest Hits z pierwszego miejsca.

Źródło
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

Thriller wznowiony na LP. Data wydania 26.10.2009.
W zapowiedziach na FaN.pl
Awatar użytkownika
PsychoButcher

Post autor: PsychoButcher »

Dla mnie album genialny i najlepszy w historii muzyki, idealne połączenie jazzu z popem, album który bez wątpienia jest najlepszy w dyskografii MJ'a dlatego daję mu ocenę 6/6 :mj:

1.Wanna Be Startin' Somethin' : Początkowo nie mogłem się przekonać do tego kawałka, podkład nie za bardzo mi odpowiadał, jednak po pewnym czasie utwór polubiłem, a nawet stał się jednym z moich ulubionych.

2.Baby Be Mine : Jeden z moich faworytów z tego albumu, bardzo klimatyczny podkład, kawałek dla mnie wyjątkowy, co dziwne na początku nie potrafiłem się do niego przekonać.

3.The Girl Is Mine : Zaskoczyły mnie miejsce 10 na liście najlepszych kawałków z tej świetnej płyty. Dla mnie to jeden z najlepszych kawałków, bardzo klimatyczny, jedna z najlepszych ballad.

4.Thriller : Pierwszy kawałek Michaela jaki usłyszałem, jednak trochę smuci mnie to, że kawałek bez wątpienia świetny a pisany przez kogoś innego niż Michaela (choć swój udział w tekście miał):(. Nie mniej jednak wokal w tym kawałku wypadł genialnie, niektórych mogą drażnić głosy pojawiające się w kawałku ale ogólnie kawałek na mocną 6/6 z minusem (za to że MJ nie pisał tekstu)

5.Beat It : No i nadeszła pora na opisanie mojego ulubionego kawałka z całej płyty - Beat It. Kawałek po prostu bajeczny, myślałem że MJ nic lepszego od choćby Billie Jean nie wymyśli a tu proszę, najepszy kawałek z płyty ! Początek nieco mroczny, na początku przyprawiał mnie o dreszcze (słyszałem ten sam początek w jakimś kawałku Horrocore Rapowym), jednak to co później usłyszałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Najlepszy kawałek z pyty, nie wypada nie znać !

6.Billie Jean : Podkład genialny, tekst genialny, a gdy słyszę fragment

"People always told me, be careful of what you do. And don´t go
around break in young girls´hearts.

And mother always told me be careful of who you love. And be
careful of what you do, cause the lie becomes the truth. Hey!"

czuję się naprawdę świetnie, ten fragment można powiedzieć napawa mnie pozytywną energią ! Mimo że kawałek genialny, nie przebija Beat It które jest dla mnie szczytem możliwości MJ'a na tej płycie.

7.Human Nature : Kawałek który jest mi można powiedzieć bliski, słuchając go zapominam o problemach, a można powiedzieć odpływam. Refren bardzo odprężający, nie sądziłem że będzie to tak dobry kawałek.

8.P.Y.T (Pretty Young Thing) : Dla mnie jeden z słabszych kawałków na płycie, ale mimo to jest naprawdę świetnym kawałkiem. Refren fajny, tylko przeszkadzają mi te jakby "elektroniczne" (a przynajmniej tak brzmią) dźwięki.

9The Lady Is My Life : Najsłabszy kawałek z płyty, nie lubię takich spokojnych, powolnych podkładów, tekst dobry ale jakoś kawałek nie przypadł mi do gustu, sprawia że po prostu zasypiam na nim.

Oto moja opinia na temat "Thrillera" i piosenek znajdujących się na tym wybitnym albumie. Pozdrawiam :mj:
Awatar użytkownika
component

Post autor: component »

kaem pisze:30 października 2007 r. ostatecznie forumowicze MJ Polish Team uszeregowali utwory z tego albumu. Oto jak wygląda zestawienie wyników, od utworu najsłabszego do najlepszego:
07. The Lady In My Life
Noo niee glupija Teraz to już położyliście mnie na łopatki :wariat: Czyżbym tylko ja był tutaj wielkim miłośnikiem ballad? Zaobserwowałem, że w niemalże każdym głosowaniu Najsłabszego Ogniwa owe ballady zajmują końcowe pozycje...

The Lady In My Life stanowi dla mnie perełkę, ba, Perłę przez wielkie "P" wśród wszystkich utworów Michaela nacechowaną niepowtarzalnym klimatem i charakterem. Ten utwór sprawia, że zapominam o otaczającym mnie świecie, po prostu odpływam. Piosenka doskonała pod dosłownie każdym względem. Słuchać mogę bez końca. Jestem pewien, że nigdy mi się nie znudzi. Zdecydowanie najlepsza ballada śpiewana przez naszego idola i sądzę, że w pełni zasługuje na to miano. Dziękuję, to tyle w kwestii tego nieszczęsnego miejsca w notowaniach NO.
Przejdźmy do pozostałych utworów. E, no ale co tu dużo mówić - Thriller to klasyka. Nie zawiera utworu, który by mi się nie podobał, a w każdym z nich wciąż odkrywam coś nowego. Daruję sobie komentowanie poszczególnych piosenek, bo nic nowego nie zostanie w tej kwestii przeze mnie wniesione. Album oceniony oczywiście na 6.
Pozdrawiam ;-)
Ostatnio zmieniony wt, 24 sie 2010, 23:55 przez component, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Mielniu

Post autor: Mielniu »

Dla mnie album jest niesamowity ale nie jest on moim ulubionym MJ-a.Teraz mała analiza piosenek z płyty.

1.Wanna Be Startin' Somethin'-bardzo lubie tą piosenke chociaż wole jej wykonanie live.
2.Baby be mine-piosenka jest świetnie zaśpiewana przez Jacksona i posiada ten klimacik taki MJ-owy.
3.The girl is mine-duecik bardzo udany chociaż Say Say Say wyszedł im zdecydowanie lepiej
4.Thriller-no to jest kawałek który na zawsze pozostanie w moim sercu.Świetny wokal muzyka zajeb**** a teledysk to mistrzostwo świata.
5.Beat it-wcześniej tej piosenki jakoś nie trawiłem ale przekonałem się do niej gdyż MJ pokazuje się troche z "rockowej" strony jeśli moge to tak nazwać.
6.Billie Jean-niech mi ktoś pokaże człowieka który nie zna tej piosenki.Zdecydowanie moja ulubiona piosenka z tej płyty.Ma takie coś poprostu że nie da się tego opisać.
7.Human nature-bardzo,bardzo ale to bardzo uczuciowa piosenka MJ-a.Gdy Michael śpiewa "Why Why" to odpływam poprostu.
8.P.Y.T-piosenka mi się podoba ale nawet nie podchodzi do Billie Jean czy Thrillera.
9.The lady is my life-piosenka nie przypada jej do gustu poprostu jej nie lubie i uważam za najsłabsze ogniwo tej płyty.

Thriller dostał ode mnie bardzo mocne 6.
Annie Are You Ok
So, Annie Are You Ok
Are You Ok, Annie
Awatar użytkownika
billiejeanatnight

Post autor: billiejeanatnight »

To teraz ja :)

Wanna Be Startin' Something - przekonałam się do niej dawno temu, ale dopiero po "nastym" przesłuchaniu całej płyty, teraz bardzo ją lubię, szczególnie końcówkę

Baby Be Mine - wg mnie najsłabszy kawałek na płycie, mimo to lubię oczywiście :) trochę jeszcze na lata 70' ten kawałek jak dla mnie

The Girl Is Mine - uwielbiam :) Uważam, że Michael i Paul mają głosy niesamowicie pasujące do siebie! Uwielbiam Say Say Say tak samo jak TGIM, a przy słowach "but I love you endlesslyyyy" odpływam :) Muzyka trochę kojarzy mi się z płytą Off The Wall, trochę w niej naleciałości z lat 70' tak jak w BBM

Thriller - klasyka, klasyka, klasyka. Uwielbiam intro, refren no i mistrzowski teledysk

Beat It - najjjjjjlepsza piosenka MJ !!! Uwielbiam !! Dla mnie ta piosenka to zdecydowany number one na tej płycie - rockowy klimat jest zabójczy, tutaj czuć już pełnię lat 80', które kocham :) Teledysk oczywiście też robi swoje, najpiękniejszy MJ ever ;)

Billie Jean - klasyka again ;) Muzyka mistrzowska, wokal świetny

Human Nature - lubię bardzo, lecz najbardziej w wykonaniu live

P.Y.T. - jedna z najulubieńszych :) uwielbiam intro, jest słodkie, lubię jak śpiewa "tendoroni you've got to be" ;)

The Lady In My Life - kocham! najlepiej słucha jej się wieczorem w łóżku lub w samochodzie nocą :) uspokaja mnie i nie zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że jest najsłabsza .... po przeczytaniu Moonwalka wiem, jak powstała i zawsze mnie to wzrusza ... wyobrażam sobie jak ją tworzył... jest taka delikatna, miła dla ucha

Ogólnie jestem zdania, że album Thriller jest najlepszym i najbardziej dopracowanym albumem Michaela. Co ja mówię - jest najbardziej dopracowanym albumem ever! Gdybym miała wybrać jeden z jego albumów byłby to właśnie Thriller - za mieszankę stylistyczną, która stworzyła spójną i ciekawą całość, całość, której z przyjemnością się słucha nawet 25 lat po wydaniu.
Awatar użytkownika
breakofdawn

Post autor: breakofdawn »

to może ja też się podziele swoją opinią
WBSS - od razu mi sie spodobała. Uwielbiam wokal Michaela w tej piosence z 2008 (mało go ale jednak coś)
BBM - lubie, ale nie zachwycam się nią jak ją słysze tak jak np. Beat it
TGIM - kocham tą piosenkę. Michael ma tam taki cudowny glos, odplywam jak jej słucham
Thriller - cóż chyba mało osób jest którym ten kawałek nie podchodzi. Wszystko w nim jest genialne.
Beat it - mistrzostwo, u mnie pozycja 2 z tej płyty
Billie Jean - arcydzieło. Numer 1 na płycie. Nie mogę ustać w miejscu jak słyszę ta piosenkę.
Human Nature - również cudowna. najbardziej w niej lubię refren
P.Y.T. - lubię, jedna z najlepszych
TLIML - myśle że najslabsza na płycie ale mimo wszytsko lubię

Generalnie Thriller jest czymś wyjątkowym. Wyniki sprzedaży tylko to potwierdzają. Najlepszy album świata. Po tym co jest na cd nie mogłoby być inaczej. ;-)
Obrazek
'Cause You Can Climb The Highest Mountain, Swim The Deepest Sea
Awatar użytkownika
Xander

Re: Zobacz jak miała wyglądać wycofana special edition Thril

Post autor: Xander »

Pank pisze:Książeczka rzeczywiście o niebo lepsza niż do obecnej edycji Thrillera - tylko okładka wygląda przynajmniej bootlegowo ;-) Coś się w minutach i numeracji po The lady in my life pomylono. O tak długiej Carousel nie słyszałem. A i ten Got the hots brzmi intrygująco. Może kiedyś przecieknie do sieci, albo dostaniemy go w ramach specjalnej edycji z okazji 30-lecia wydania Thrillera czy innego Visionary. ;]
Z perspektywy czasu to co napisał Pank wydaje się być bardzo zabawane i ekscytujące. A to posty z 2006 roku. Wtedy jeszcze nie znaliśmy got the hots - teraz odziwo już tak i wcale tak bardzo nam się nie podoba. Pomyśleć o ilu niewydanych utworach myślimy przyszłościowo - o ich poznaniu. Przykład tej piosenki daje nadzieje.
Poza tym książeczka, tracklista i okładka tej edycji specjalne w 90 % naprawdę warta podkreślenia. Podoba mi się.
Obrazek
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Post autor: invincible_girl ;) »

Ku pamięci- jutro urodziny Thrillera! asz kochany kończy 27 lat!

A jeśli mogę się wypowiedzieć, to... Carousel jest piękną piosenką. Zawsze wyobrażam sobie do niej piękny teledysk w stylu Charliego Chaplina. A circus girl mogłaby być młoda Liz Taylor ;-)

I neiw wiem... paę razy czytałam, że W Beat it przed solówką Eddiego jest stukot do drzwi, bo ktoś chciał wejsć. Mi osobiście nie kojarzy się to z przypadkowym pukaniem, tylko takim pasującym do której z rywalizujących grup. Tak więc, jak to jest NA PRAWDĘ?
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
Goga

Post autor: Goga »

Na prawdę glupija
Gdzieś przeczytałam ,że dostawca pizzy nie wiedział w jakie drzwi puka glupija
Awatar użytkownika
MJ4everify

Post autor: MJ4everify »

Ja czytałam, że to ktoś z obsługi, pomylił się i wszedł w trakcie nagrania. Zamierzano to pukanie usunąc, ale jakoś się skomponowało z całością i zostało.
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos60

Post autor: Damianos60 »

Tak słychać wyraźnie to puknięcie.Zanim się dowiedziałem że to przez przypadek jest nagrane to myślałem że to jest celowo zrobione.
Awatar użytkownika
buziaczek

Post autor: buziaczek »

Niewiarygodne.
Thriller ma już 27 lat...a wciąż zachwyca :-)
Właśnie słucham Human Nature i znowu te same ciary...
Ilekroć słyszę Billie Jean, noga sama mi chodzi ...tak samo przy Beat It czy P.Y.T.
To pokazuje, jaką siłę ma ten album. Po tylu latach, wciąż budzi emocje i świetnie się go słucha.
Za same emocje oraz to, że czas się tego albumu nie ima...powinien dostać 6 :mj:
1958 - forever...
Awatar użytkownika
billiejean89

Post autor: billiejean89 »

Bez wątpienia Thriller to najlepsza płyta wszechczasów :) nie było i nie będzie lepszej :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Namida.

Post autor: Namida. »

Michael był wielki. Po tylu latach nadal uwielbiam piosenki z Thiller'a. Ten album będzie wzbudzał emocje jeszcze przez długi czas. :)
ODPOWIEDZ