Premiera płyty "Michael" 14 XII 2010r. [koment.]

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Zakupisz nowy album "Michael"?

Jasne! W dzień premiery koczuję od rana przed sklepem muzycznym!
97
35%
Najprawdopodbniej pobiorę z sieci by się upewnić jak to brzmi, później ewentualnie zakupię.
123
45%
Nie ma mowy! Ta płyta nie stanie na mojej półce! $ony Sucks!
38
14%
Zakupię z sieci utwory, które nie będą zostawiały złudzeń, że to wokal Michaela. Całości nie kupię.
18
7%

Liczba głosów: 276

Awatar użytkownika
AzzIzz

Post autor: AzzIzz »

a ktoz znowu wpadl na pomysl, ze Malachi to James Porte? James Porte to Bobby Ewing.... Mial taka fajna piosenke "Exotic Dancer"- i swoja droga, owszem, ma glos podobny do Malachiego, ale juz do Michaela prawie w ogole. Ciekawe, czy wydal jeszcze jakies kawalki, wtedy moglibysmy porownac do tego co slyszymy na albumie.
Obrazek
Detox

Post autor: Detox »

Margareta pisze: Niektórzy się cieszą, jednak jest duża grupa oburzonych (z wiadomych względów). Lekceważenie ich jest nie w porządku. Jeżeli podniosą alarm, to będzie co najmniej wiele mówiący sygnał. Dlatego nie uważam, żeby bojkot tych fanów był bez sensu.
Nic więcej co zostało zrobione w kwestii bojkotu już pewnie nie zostanie zrobione. U tych co się buntowali pozostanie jedynie niesmak.

Nie lekceważę zdania nikogo i rozumiem jako fan całkowicie ten bojkot.. Jednakże nie widzę w nim większego celu. Już daliśmy znać $ony ,że nam się takie manewry nie podobają. $ony to przyjęło do wiadomości. Co więcej możemy zrobić?

Jak już pisałem. Cieszmy się tym co mamy. Nawet jeżeli uważacie ,że w tych 3 piosenkach nie śpiewa MJ cieszcie się pozostałą siódemką ;-)
Awatar użytkownika
Amelia

Post autor: Amelia »

Informacja z hirek.pl:
Pośmiertna płyta Króla Popu nie podbiła serc fanów w Ameryce. Wydawnictwo budzi liczne kontrowersje oraz zbiera wyjątkowo mizerne recenzje. Z tak chłodnym przyjęciem nie spotkała się nawet najgorzej sprzedający się w karierze Michaela krążek „Invincible”.
Album „Michael” zadebiutował na miejscu trzecim zestawienia BILLBOARD 200 znajdując 228 tysięcy nabywców. Pośmiertnie wydawnictwo Jacksona przegrało ze znajdującym się ósmy tydzień w zestawieniu albumem pop-countrowej wokalistki Taylor Swift pt. „Speak Now” (miejsce pierwsze i 259 tys. sprzedanych płyt) oraz z Susan Boyle i jej longplayem „The Gift” (254 tys. sprzedanych nośników i drugie miejsce w zestawieniu).
Słaby wynik pośmiertnej płyty Jacko dla analityków rynku nie jest specjalnym zaskoczeniem, ale z pewnością rozczarował on szefów Epic i Sony Music, którzy zainwestowali fortunę w promocje krążka.
http://przeslodzonaherbata.blog.onet.pl
Dopiero zaczynam, ale...

Nie lubi słów: błogosławiony owoc żywota twego
Amelia Poulain
Mandey

Post autor: Mandey »

[quote="Willy w temacie "Czy kupisz płytę 'Michael'?""]Nie, nie kupiłem. Silne przekonanie, graniczące z pewnością, że trzech wiadomych utworów zawartych na tej płycie nie wykonuje Michael Jackson nie pozwoliło mi na to. Nie mogę wspierać finansowo oszustwa i jawnej profanacji dorobku artystycznego tego człowieka, jaka ma tutaj miejsce.
Te albumy z nieznaną muzyką to najfajniejsza, najbardziej ekscytująca rzecz jaka nam pozostała w świecie Króla popu. Dziś już nie możemy liczyć na w pełni autorskie płyty nagrywane latami, na koncerty, występy i kfmy o kilkumilionowym budżecie. Musimy umieć się cieszyć tym co kiedyś było zaledwie przystankiem w oczekiwaniu na naprawdę wyjątkowe sprawy. Dlatego ja nie mam wygórowanych wymagań co do tych wydawnictw, po prostu chciałbym by raz na dwa, trzy lata ktoś władny uchylił szufladę z nieznanymi utworami i wydał je na krążku, powiększając o kilka pozycji całkiem spory już katalog z dziełami MJ.
Tak też było w przypadku "Michaela". Jasne, że chciałoby się, by do pierwszego pośmiertnego albumu specjalnie się przyłożono, ale co zrobić. Nie przeszkadzała mi okładka, ot dość specyficzne malowidło, które postanowiono wykadrować i użyć na potrzeby tejże. Ok, niech będzie. Tylko 10 utworów, no czuć malizną i optymalnym rozwiązaniem byłoby 12, ale rozumiem, liczba piosenek w archiwach jest skończona (?) i chyba nie taka duża jak się powszechnie uważało, im mniej teraz tym więcej kiedyś. To, że na płycie znalazły się utwory już znane, czy to z internetowych przecieków czy z mało popularnej składanki z rarytasami. Nie oszukujmy się, one wszystkie będą w jakimś momencie wydane i to nie raz, ich znajomość czy obecność w sieci nikogo do tego nie zniechęci. To, że z jednego z tych od dawna znanych kawałków, lecz mało się do tego nadającego zrobiono singiel promujący płytę, bo ponoć sam Michael tak chciał. OK, mogę powątpiewać, ale przyjmijmy, że tak było. Nadmierna produkcja podyktowana koniecznością dopasowania nagrań do dzisiejszych standardów, która negatywnie wpłynęła na odbiór niektórych piosenek. To prawda, przesadzili, może ktoś wyciągnie wnioski i zrobi to lepiej następnym razem. Poziom artystyczny, nie powiem, że jest mi obojętny, bo wiadomo, każdy by wolał by był jak najwyższy, to jest banał.

Wszystko to osobno i razem wzięte nie byłoby powodem dla którego nie kupiłbym płyty z nowym materiałem, która trafia na półki raz na x lat. Wiele jestem w stanie zrozumieć, jeszcze więcej przemilczeć dla dobra sprawy, ale nie dam sobie wcisnąć impersonatora na albumie Michaela Jacksona! Wiem jak kontrowersyjny jest to pogląd, wiem że to zahacza o absurd i będąc raczej realistą nie fajnie mi z tym, ale tak uważam, od dnia w którym usłyszałem Breaking News. Kolejne wycieki ze stajni Cascio tylko potęgowały to przeświadczenie. Tak nie brzmi Michael Jackson, nigdy nie brzmiał, ani przed ani po wizycie w New Jersey w drugiej połowie 2007 roku. Przepraszam, ale nie kupuję tych wszystkich historii o miernym studyjnym sprzęcie, który nie potrafi nawet poprawnie zebrać dźwięku podczas gdy poczta głosowa na początku The way you love me nie ma z tym problemu, czy też o rzekomym gigantycznym przetworzeniu wokali na czterech utworach(All I need), do stopnia w którym wokalista staje się nierozpoznawalny, a właściwie to bardzo przypomina pewnego naśladowcę. Może i da się tak zrobić, ale trzeba by się specjalnie o to postarać, pytanie tylko po co? Żeby ściągnąć sobie na głowę problemy? Eksperymenty wokalno-dykcyjne, przeziębienia, rury PVC(phake vocals creator) i masę innych wymówek i usprawiedliwień też wkładam między bajki.
Takie wojenki ON/NIE ON, REAL or FAKE to nie pierwszyzna na forach internetowych. Nie raz do niech dochodziło, kiedy to wypływał jakiś podejrzany filmik na youtube czy mp3-ka, tylko były to starcia o znacznie mniejszej skali. Nie przypominam sobie przypadku, aby taki dyskusyjny plik okazał się być prawdziwy, bo kiedy prawdziwy utwór wycieka, nikt nie ma wątpliwości. Tak jak było np. z STTR, wszyscy byli pochłonięci awanturą, a tu nagle BAM, kolejny song i tak jak wszystkich dziwił charakter utworu, tak nikt nie kwestionował autentyczności wokali.
Z tych przepychanek prosto wyciągnąć jeszcze jeden wniosek - jakaś część osób zaliczająca się do grona fanów nie jest w stanie odróżnić Michaela od średniej klasy imitatora i to jest fakt. Tak działo się w przypadku "Mamacity", która była powodem jednego z głośniejszych takich starć. Trochę czasu upłynęło zanim ustalono wykonawcę "Mamuśki" i wtedy "świat" po raz pierwszy usłyszał o Jasonie Malachi'u. Sytuacja wydawała się wyjaśniona, co nie przeszkadzało niektórym fanom twierdzić, że Jason to alter ego Michaela, który w ten sposób testuje odbiór swoich nowych piosenek. Potem były "Let me let go" i "Bigger Man", do dziś siedzą sobie na youtube z podpisem Michael Jackson a pod nimi komentarze, na przemian, to wychwalające śpiew Jacksona, to tyleż desperackie co nieskuteczne próby wyjaśnienia, że to jednak nie Jackson. Aaa, no i legendarny już torrentowy album 7even sprzed kilku lat, zawierający, o ironio, trzy wspomniane wyżej tracki. Ileż razy lądował u nas na forum, w koszu.

Dlatego teraz, będąc na prawdziwej płycie MJ'a, dostając ogromny zastrzyk autentyczności nie ma co się dziwić, że spora część potencjalnych odbiorców nie dostrzega problemu. To irytujące, ale logiczne. Staram się być wyrozumiały, myślę że praktycznie każdego można oszukać, wystarczy naprawdę dobry imitator, ale o takiego nie tak łatwo. Tak, jestem zdania, że to on jest odpowiedzialny za wokale na utworach Cascio. Może nie jest to jakoś szczególnie mocne przekonanie, ale od początku ten głos śmierdział mi Malachi'em, a kolejne, coraz lepsze porównania do jego piosenek wskazują, że to dobry trop. Najbardziej jednak przemawia Tony Kurtis, jego wieloletni, były producent, który rozpoznał go w Breaking News. Jasne, to tylko opinia, tak samo jak Rileya, Jerkinsa czy Jonesa. Lecz tak jak ciekaw jestem opinii tych panów, tak nie potrzebuję ich by stwierdzić czy na nagraniu słyszę Jacksona czy nie. Natomiast zdanie kogoś, kto potencjalnie zna relatywnie nieznany głos Jasona wzdłuż i wszerz i odnajduje go na nowym albumie Michaela Jacksona daje do myślenia. Zresztą kim jest ten udawacz to sprawa raczej drugorzędna.
Pierwszorzędne wydaje się być pytanie, jak w ogóle mogło dojść do tak gigantycznego przekrętu. To wiedzą tylko nieliczni, reszta możne jedynie spekulować. Ktoś przecież zatruł wodę, którą teraz Sony pompuje do naszych kranów. Najwięcej po tyłku dostaje się właśnie im, ale nie, wiele złego można zarzucić tej korporacji i tu też nie są bez winy, ale żeby byli odpowiedzialni za zatrudnienie impersonatora Michaela Jacksona by w nieskończoność mnożyć nagrania, to już za dużo jak dla mnie i najprostsza droga do kolejnej kosmicznej teorii spiskowej.
Źródła problemu należy szukać gdzieś indziej, wszyscy wiemy skąd pochodzą te utwory - rodzina Cascio. Tak, sprawiają raczej pozytywne wrażenie, znali Michaela od lat, nigdy nie sprzedali go prasie, byli lojalni, chociaż z tego co mówił Taryll, nie do końca tak było. Być może, za życia MJ'a taka postawa była bardziej opłacalna, gdy jego zabrakło otwarły się nowe perspektywy. To wcale nie musi się tyczyć całej familii, wystarczy ograniczyć się do braciszków. Co mogło się stać w 2007 roku w domu państwa Cascio. Michael, chwilowo nie mając gdzie się podziać przyjeżdża na parę miesięcy w odwiedziny do starych znajomych. Eddie pokazuje mu kilka utworów Jamesa Porte nad którymi pracuje prosząc o rady. Michael mu doradza, podpowiada to i tamto, ingeruje w tekst, w podzięce za gościnę może coś nagrywa, jakieś backgrouny lub demo czy dwa, obiecując, że kiedyś jeszcze do nich wrócą. Michael umiera, Eddie będąc przekonany, że jest w posiadaniu czegoś wyjątkowego rejestruje, dwa dni po śmierci(!), to co ma, pod enigmatyczną nazwą "MJ songbook". Dokument rejestracyjny nie wspomina żadnych konkretnych tytułów i zdaje się, że dotyczy samego tekstu a nie całych utworów. Potem, potencjalnie wiedząc, że w sumie to ludzie nie odróżniają oryginału od podróbki wpada na diabelski plan zrobienia z tego co ma pełnowartościowych utworów Michaela Jacksona. Wynajmuje Malachi'a, który tym razem nie musi śpiewać swoim głosem a'la MJ tylko literalnie ma stać się Michaelem Jacksonem, imitując go najlepiej jak potrafi. Innymi słowy mówiąc, spełnienie marzeń. Dlaczego Jason? Bo jest sprawdzony i osiągalny. Trochę podejrzanie wyglądałby ogólnonarodowy casting na naśladowcę głosu MJ.

To wszystko przy dobrej woli zakładającej, że Mike miał cokolwiek wspólnego z tymi produkcjami, a przecież dowodu na to brak. Podobnych scenariuszy można wymyślić wiele, tak czy inaczej, summa summarum Cascio jest w posiadaniu kilkunastu sfabrykowanych nagrań na których zamierza dobrze zarobić. Teraz wystarczy mieć jaja na tyle duże lub być skończonym idiotą by pchnąć to na oficjalny tor. Tu pomocny może okazać się znajomy pismak, który poinformuje wszystkich o całym albumie nowych utworów, zrobi szum w prasie, wywierając pewną presję na Sony/Estate - a bo to zobaczymy co z tym dalej, może sprzedamy Universalowi lub sami wydamy. Estate/Sony, raczej to pierwsze kupuje skarby Cascio, nie podejrzewając oszustwa, w końcu mają długą historię kontaktów z MJ, a Angelikson(Eddie) już kiedyś miał udział przy utworach MJ, na Thrillerze 25. Dwanaście nowych, niedawno nagranych piosenek do wykorzystania na przyszłych wydawnictwach - manna z nieba. Trzy traki lądują na pierwszej pośmiertnej płycie przygotowanej przez wymienioną dwójkę. Tak, tak Sony to wielka korporacja, ale czy to znaczy, że jest wolna od błędów, nieomylna i wszechwiedząca? Wystarczy wspomnieć zamieszanie z kawałkiem This Is It, by wyzbyć się bezgranicznego zaufania do ich działań. T. Riley dostaje trefne wokale, słyszy, że coś jest nie tak, ale mimo to decyduje się z nimi pracować, a potem konsekwentnie ich broni w mediach, przy okazji robiąc z siebie pośmiewisko. W międzyczasie afera z Breaking News i oświadczenie Estate, że wszystko jest OK. Płyta trafia na półki i reszta, jak to mówią, jest historią.
Już nawet nie chce mi się specjalnie spekulować czy, abstrahując od głosu i bazując na tekście, Michael mógł to napisać, czy chciałby śpiewać po raz kolejny o prasie i paparazzi, czy znowu wchodziłby w znane od lat schematy typu piosenka inspirująca, piosenka o mediach, piosenka "straszna". Czy wiedząc jak wybredny był w ostatnich latach przy wyborze utworów znanych producentów i artystów, nagrałby dwanaście dem/piosenek w czyjejś piwnicy, do których już potem nigdy nie wracał, a właściwie to miał wrócić akurat w Londynie. Czy z tych ewidentnie nienaturalnie dla niego brzmiących wokali był tak zadowolony, że kazał zniszczyć pozostałe ujęcia. Wszystko niby jest możliwe, ale także co najmniej zastanawiające. Plus, te dziwne nawiązania w tekście do starszych utworów typu: "too bad", "off the wall", "look in the mirror", "vegetable", tak jakby ktoś starał się zapewnić słuchacza, że ten na pewno ma do czynienia z piosenką Michaela Jacksona.
Podsumowując, nie ma tu wielkiej teorii spiskowej, jest brzemienne w skutkach oszustwo. Cascios i Jason Malachi przy pomocy, raczej nieświadomego Rogera Friedmana zwiedli Estate i Sony sprzedając im trefne traki. Najwyraźniej były na tyle dobre by oszukać te "tęgie głowy" lecz na tyle słabe by nabrać fanów, no jakąś część nich przynajmniej. I tak oto na albumie Michaela Jacksona mamy trzy piosenki śpiewane przez kogoś innego. Była chyba szansa by to zatrzymać, lecz głos fanów zostało zlekceważony. Płyta w sklepach, cytując pewne powiedzenie - "ciemny lud to kupił". (bez intencji obrażania kogokolwiek).
Jego spuścizna jest wyryta w skale, nie zmieni jej tych kilka wątpliwej autentyczności tytułów, ale to jest po prostu obrzydliwe i haniebne, że do tego doszło. Świadomość, iż do panteonu jego dzieł może dołączyć beczący Malachi jest załamująca. Co będzie dalej? Najprawdopodobniej drugim singlem ma być Monster, to są dopiero kpiny z Jacksona, ale może większa szansa, że ktoś odpowiedni to zauważy i zrobi z tym porządek.

Trudno, najwyżej maksymalnie się wygłupię jeśli zostanie przedstawiony niepodważalny, nie dający pola do interpretacji dowód potwierdzający, że to jednak Jackson wykonuje utwory Cascio, ale jakoś specjalnie się na to nie zanosi. Doświadczenie nauczyło mnie, iż zasada o której pisałem wcześniej się sprawdza - jeśli są wątpliwości i podział, tak duże wątpliwości, to po prostu nie on. Według ostatniego głosowania na MJJc, mniej więcej połowa jest przekonana o autentyczności. Reszta albo nie może się zdecydować(5%), cząstkowo go odnajduje(20%) lub nie słyszy go wcale(27%).
Nie życzę płycie słabych wyników sprzedaży, chociaż nie powiem żeby mnie takie smuciły w obecnej sytuacji. Życzę żeby rozpętało się piekło, afera na miarę Milli Vanili, skutkująca tym, że krążek zniknie z półek i skończy w niszczarkach, a wszyscy odpowiedzialni za ten bajzel dostaną po tyłkach. Winnych tu cały wachlarz, począwszy od rodzinki Cascio, która dopuściła się oszustwa i zdrady przyjaciela, poprzez Estate, które oprócz zarabiania pieniędzy ma dbać o dobre imię MJ'a i spuściznę po nim, do Sony, które to wszystko przyklepało i rozprowadza trefną płytę. Ponoć prawda zawsze triumfuje. Dla dobra nas wszystkich lepiej, żeby tak się stało, bo istnieje więcej utworów Cascio i przez najbliższą dekadę albo i dalej czekają nas powtórki z rozrywki. Nie będą nikogo do niczego nawoływać, niech każdy robi to co uważa za słuszne, ale mam radę dla nabywców albumu - lepiej zachowajcie paragon, może się jeszcze przydać.

Kilka najlepszych filmików porównawczych Cascio - Malachi.
http://www.youtube.com/watch?v=_gaNIiFM6WQ
http://www.youtube.com/watch?v=3qNi3V9BDpg
http://www.youtube.com/watch?v=814sFs71hFk
http://www.youtube.com/watch?v=ti0AhDX0qFY
http://www.youtube.com/watch?v=1fIUJX0V9TU
http://www.youtube.com/watch?v=GqSUzidgI2s

http://www.fakemichael.com[/quote]

Chłopie napisałeś posta najlepiej oddającego sedno tego kretyństwa jakim nas fanów uraczono. Ten post powinien być przetłumaczony na wszystkie możliwe języki świata i puszczony w obieg, bo to historia jak najbardziej prawdopodobna. Z drugiej strony głuchemu choćbyś chciał dać nowe uszy to i tak tam gdzie chce Jacksona usłyszeć to usłyszy. Ja też się nabrałem i nie ukrywam tego. Po prostu w pale nie mieściło mi się to, ze mogło dojść do oszustwa... Ale pamiętam dobrze jakiego posta napisałem pierwszego rankiem po usłyszeniu Breaking News.
Jak Bóg mi świadkiem! To nie śpiewa Michael! Za stary jestem na takie numery bo ten głos rozpoznałbym wszędzie :/ Utwór sam w sobie fajny. Przynajmniej teraz wiem by pieniędzy na płytę nie wydawać.
Pierwsze odczucia zawsze są najprawdziwsze. Później mnie zbałamucono ale na szczęście wróciłem na właściwy tor. Trzy utwory od Cascio dla mnie nie istnieją a gdy słyszę zachwyty nad utworem Monster mam ochotę zwymiotować.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Xander

Post autor: Xander »

Świetny post. Bardzo trafnie to wszystko zinterpretowałeś. Te wszystkie wątpliwości dotyczące utworów Cascio pochodzą właśnie z tej myśli: "Jak to możliwe? Takie oszustwo nie mogłoby mieć miejsca". Ale jak może wynikać z twego posta, Sony mogło się po prostu nie zorientować co jest grane, machina ruszyła i teraz nie da się tego zatrzymać w bezpieczny dla nich sposób. Można liczyć jedynie na 2 rzeczy - że prawda wyjdzie na jaw (choć ta wyszła już dawno tylko nie ma odpowiedniej osoby, grupy, która stawi temu czoła) lub na to że Sony zdaje sobie sprawę, z tego błędu i w przyszłości już nigdy nie dopuści się takiego skandalu.
Już nic nie wspominam o mojej nienawiści i złości, którą czuję to braciszków Cascio i Malachiego.

I nadal nie mieści się w głowie JAK to możliwe, że ŚWIAT MILCZY! Milczy milczy i milczy - to w końcu Michael Jackson. Te dowody na youtube są niepodważalne. Zachodzę w głowę i myślę, że to tak niewyobrażalne jak to, że kiedyś był chaos i nie było niczego i Bóg stworzył świat - tylko skąd się wziął Bóg w tej nicości?
To tak psuje głowę właśnie.
Obrazek
Canario

Post autor: Canario »

Willy pisze:Jason Malachi
Jeśli to faktycznie on robi u Casio za koze to zrobił to gorzej niż np. w:
http://www.youtube.com/watch?v=GqFGW6wEIrs
EDIT 1 -a może to przez to że wtedy jeszcze kozy nie znałem
EDIT 2 - eee posłuchałem tego kawałka pare razy teraz i naprawde nie wiem jak mogłem się dać tak wtedy zwieść,gdzie ja miałem uszy?;]

Mnie zadziwia że rodzina przed wydaniem płyty się burzyła, a teraz nie słychać nic. Żadnego sądu, żadnego procesu. Przecież jeśli oni twierdzą że w 3 kawałkach nie śpiewa Michael to dlaczego z tym nic nie robią?

Właściwie wyobrażam sobie ,że za jakiś czas może zostać wydany album w pełni z piosenkami kozy pod nazwą Michael Jackson i większość to łyknie. No nawet nie patrząc na ameryke , jeśli u nas takie autorytety jak Marek Niedżwiecki uważają koze za Michaela, a nawet nie dostrzegają żadnego spadku formy wokalnej MJa i Monstera wypychają na singiel. To nic mnie już nie zdziwi.
M - chora z 'Miłości'.
J - Jebus z pseudo mafii.
P - zakompleksiony Psychol/og o tysiącu nickach.
T - użyteczne Tłuki.

-------------------> MJPT <-------------------
Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

A mnie się tak przypomniało - pamiętacie ploty, że "nowa płyta Michaela ma nosić tytuł 7even"?

No - to mamy seven nenene (+ 3 bonus tracks)

Willy, Twój post (ten w innym temacie, zacytowany tu wyżej przez Mandeya) oddaje wszelkie moje emocje związane z albumem Michael. Jak najbardziej wersja szukania winowajców u samego źródła do mnie przemawia. Przemawia do mnie też to, że $ony dało się zrobić w konia.

Przyjmuję też jednak wersję, że $ony świadomie w konia zrobić się dało. Oficjalnie dali się nabrać, a faktycznie upatrzyli w tym baaardzo dobry pomysł na biznes. Oba warianty jak dla mnie - prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

A mnie się wydaje, że jednak bardziej prawdopodobna jest opcja druga. Pomyślcie, czy ludzie którzy współpracowali z Michaelem tyle lat, a w każdym razie był on jednym z artystów "zasygnowanych" w wytwórni, rzeczywiście nabraliby się na tak ewidentną podróbkę? Wydaje mi się, że to jest grubymi nićmi szyte - nie wiem tylko w jakim celu - czy tylko w celu łatwego zysku, czy może również w celu ośmieszenia Michaela? Pomysł w każdym razie horrendalnie głupi i naiwny, na którym największe straty poniesie ostatecznie wytwórnia.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
lebeau

Post autor: lebeau »

Willy

absolutnie sie z Toba zgadzam. zachodze tylko w glowe, w ktorym momencie sie polapali? bo to nie sa idioci. Mowie o $ony. Jesli Cascio wcisneli im te nagrania, rozumiem, ze jakis tam executive mogl sie nie polapac. ale potem tych nagran sluchaly dziesiatki jesli nie setki ludzi. czy naprawde w gre wchodza az tak duze pieniedze, ze przekupili wszystkich? mowie o osobach zwiazanych z MJ, ktore uznaja prawdziwosc nagran. przeciez sprzedaz plyty jest srednia i genialna nie bedzie. wiec skad kasa na te wszystkie lapowki?
teddy ma misje, no i zalapal sie na produkcje nowej plyty, ale jaki interes mam w tym cala reszta?

i czy naprawde ktos tam uwierzyl, ze sie nie polapiemy? ze fani ktorzy znaja kazda nute kazdego utworu Michaela tego nie uslysza? przeciez mogli by zostawic na plycie tylko BN i caly balgan bylby znacznie mniejszy. czy sa az tak bezczelni, czy to po prostu idioci?

po opisach wydania VISION, ktore sie nijak maja do rzeczywistosci wydaje mi sie ze to pierwsze. i ciezar winy przesuwa sie w strone sukin$ONY, nie Cascio.

spisek spiskiem, ale jak to mozliwe? o to jest pytanie :)
23 years in the game. damn, it's been long :)
Awatar użytkownika
AzzIzz

Post autor: AzzIzz »

and the Oscar goes to Willy!
Podpisuje sie w 100%! Mysle jednak, ze Sony doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze to fejki. Mnie ciekawi inna sprawa, a mianowicie, kiedy byly tloczone krazki. Czy Sony nie zrezygnowalo z fejkow, bo bylo juz po wytloczeniu, czy wrzucili je na produkcje z pelna swiadomoscia? Mysle, ze opcja druga, w koncu pierwotna wersja BN, ktora wrzucili na strone byla inna od tej, ktora mamy na albumie.

Margareta i lebeau, pytacie sie jak Sony moglo myslec, ze fani to kupia. A przeciez kupili! W tym wlasnie sek, ze wiekszosc swiata mysli, ze to MJ. Czy to nie jest cholernie irytujace?
Obrazek
Detox

Willy napisał żeś posta w którym zawarte były prawie wszystkie moje przemyślenia na temat tej płyty. Gratuluje ;-) Jednak zabrakło mi jednej teorii ,która wydaję się mi najbardziej prawdopodobna i ona pozwoliła mi z czystym sumieniem kupić płytę.

Mianowicie
- w tych trzech kawałkach wyraźnie jest głos podrabiacza zmieszany z głosem Michaela. Dlaczego tak zrobili? Najwyraźniej kawałek był niedokończony. Dlaczego wszystko brzmi stosunkowo podobnie? Najprawdopodobniej zmienili trochę głos Michaela tak samo jak np. w Hollywood Tonight czy Best Of Joy po to aby nie było widać takiej ogromnej przepaści pomiędzy jednym a drugim.

To słychać szczególnie w Keep Your Head Up. Po prostu czuje kiedy śpiewa Michael a kiedy podrabiacz. Te filmiki pokazują akurat momenty z podrabiaczem. I co więcej. Nie mam tego $ony za złe ,że postanowiło w ten sposób skończyć kawałek - jakoś musieli. Jednak w takiej sytuacji powinni wydać specjalnie dla fanów oryginalne demo tylko z Michaelem po to aby był i wilk syty i owca cała. Obejrzyjcie dokładnie cały album:

-Na okładce nie widać imienia i nazwiska Michaela Jacksona
-W książeczce jest napisane przy tych 3 kawałkach Lead Vocals by James Porte
-Z tyłu jest napisane Album conceived and inspired by The King of Pop Michael Jackson.

Gdzieś tu jest napisane ,że w tych kawałkach śpiewa tylko Michael? Gdzieś tu jest napisane ,że te piosenki należą do Michaela? Nie. Jedynie głos w nich należy do MJ'a w większej lub mniejszej ilości. $ony napisało prawdę tak jak jest i dlatego kupiłem ten album będąc przekonany ,że w tych 3 kawałkach głos MJ'a jest zmieszany z głosem Jamesa Porte.
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Detox pisze:-W książeczce jest napisane przy tych 3 kawałkach Lead Vocals by James Porte
Nie mam płyty to i nie mam książeczki ale na tych fotkach James Porte i MJ widnieją tylko jako background vocals, lead jest niewyszczególniony. Może masz jakąś inną książeczkę albo ja czegoś nie dostrzegam na tych zdjęciach.
Detox pisze:ale tak czy siak nie jest napisane ,że tam śpiewa tylko MJ ale i James Porte.
Na background wokalach. Wokal prowadzący nie jest wymieniony czyli z automatu znaczy to, że wykonuje go jedna osoba - Michael Jackson, bo to jego płyta i żadne "inspired by" czy brak nazwiska na okładce nic tu nie zmieniają. To może być jakaś potencjalna linia obrony ale oficjalnie te piosenki wykonuje nie kto inny tylko Michael Jackson.
Mandey

Post autor: Mandey »

Willy pisze:To może być jakaś potencjalna linia obrony ale oficjalnie te piosenki wykonuje nie kto inny tylko Michael Jackson.
Dokładnie. Te utwory są tak przedstawiane w radio, tak są również przedstawione na portalach i serwisach muzycznych gdzie można odsłuchać fragmentów (np. lastfm) Przy każdym utworze widnieje nazwisko Michael Jackson. W przypadku featuringów i duetów stosownie dodano nazwiska wspomagające. Więc Detox, jak uważasz [sic!] że Breaking News śpiewają po 50%, to nie powinno być dodane z kim? Czy tobie już wszystko jedno byle było? Nie uważasz, że to uwłacza jego dorobkowi artystycznemu? To kozie meczenie, Porte, Malachiego czy cholera wie kogo?
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Detox

Podali jakiegoś Jamesa Porte i myślę ,że to o niego chodzi. Przydało by się jednak potwierdzenie tej informacji i wskazanie fragmentów ,które do niego należą. Choć wątpie ,że to $ony zrobi - nie będą się narażać na ryzyko totalnego zjechania przez fanów.
Mandey pisze:Nie uważasz, że to uwłacza jego dorobkowi artystycznemu? To kozie meczenie, Porte, Malachiego czy cholera wie kogo?
Uwłacza, uwłacza ale i tak wolę coś nowego niż nic nowego. Zresztą popatrz na to obiektywnie. Fani ,którym się to nie podoba zwalą całą winę na $ony natomiast dla przeciętnego Kowalskiego będzie to wszystko jedno albo mu się spodoba. Więc Michael tak czy siak na tym nic nie straci.
Ostatnio zmieniony pn, 27 gru 2010, 14:54 przez Detox, łącznie zmieniany 1 raz.
lebeau

Post autor: lebeau »

Zgadzam się. Mamy wszędzie wyraźnie info: Duet with Akon, Duet with Lenny. Więc jeśli utwory cascio są "duetami, to wiochą jest lansowac je jako piosenki solo. Wszytsko jedno ile tam procentowo niby jest Michaela.
23 years in the game. damn, it's been long :)
ODPOWIEDZ