Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

a_gador pisze:A wokale Michaela to niby nie drażnią przyjemnie w tej piosence?
Nie drażnią.
a_gador pisze:A to nie zawsze idzie w parze.
ZAWSZE.
Awatar użytkownika
Mariurzka

Post autor: Mariurzka »

Świątecznie zagłosuję - ponownie na Say, Say, Say.
W ramach "doargumentowania":
kaem pisze:Pamiętam, jak któryś z recenzentów napisał, że Say Say Say jest przykładem na wielkość Michaela, bo to jego wokale, nie Paula są zapamiętywane, jego wokale się nuci i to jego wokale trafiły później do coveru Hi-Tack, który wyszedł 3 lata temu.
To właśnie sobie myślę, ilekroć słucham tego utworu. Michael mnie drażni, Paul wcale. Inne utwory w tym rozdaniu NO (także te, które już odpadły) drażnią mnie o wiele bardziej.
A idąc tropem zu (kolejny już raz):
zu pisze:Musi być drażniące, żeby było wybitne.
- jak coś drażni w połowie li i jedynie, to nie można powiedzieć, że drażni w całości. Nie lubię pozostawać w połowicznie drażniącym stanie zawieszenia.
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
ula

Post autor: ula »

Talitha pisze:przeliczyłam, na razie wskazuje na to, że Tell Me I'm Not Dreamin' nie odpada...
no nie mogę rozumieć, dlaczego taka miernota zaszła tak daleko, addio Tell Me I'm Not Dreamin'
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

a_gador pisze:zu napisał:
Musi być drażniące, żeby było wybitne.

A to nie zawsze idzie w parze.
zu pisze:ZAWSZE.
To uściślijmy może co oznacza to drażnienie? Dramatycznie ma być, z pazurem? Ma prowokować do reakcji? Czy też ma przyjemnie pieścić zmysły? Ja wiem, że de gustibus non est disputandum, ale się nie zgadzam. Gangsta mnie drażni, ale wybitne moim zdaniem nie jest. Podoba mi się, bo jest inne od tego co Michael proponował wcześniej. Say, say, say też wybitnym dziełem nie jest, to fakt, ale radością wykonania drażni pozytywnie. Już w dyskusji w poprzedniej rundzie to co radosne, było wypierane przez twórczość rodzącą się z bólu i cierpienia.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Talitha

Post autor: Talitha »

To ja mam prośbę do Pana Prowadzącego, mianowicie proszę o przerzucenie mojego głosu na Tell Me I'm Not Dreamin' w sytuacji gdy mój faworyt do podium nie będzie zagrożony odrzuceniem. Widzę, że gra się toczy i ostateczny bilans głosów może przybrać jeszcze zupełnie inny obrót. Na razie obstaję przy We Are The World, mimo że robię to wbrew mojej woli.
Czego to się nie robi by podciągnąć Gangste przynajmniej oczko wyżej ;-)
Ostatnio zmieniony pt, 25 gru 2009, 21:24 przez Talitha, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariurzka

Post autor: Mariurzka »

a_gador pisze:To uściślijmy może co oznacza to drażnienie?
No to uściślę z mojego punktu widzenia.

Drażni, czyli nie pozostawia obojętnym. Drażni czyli nie jest nijakie lub tylko fajne i przyjemne i nic ponad to. Drażni, czyli zmusza do myślenia, jakiegoś dookreślenia się. Drażni, bo ma głębię. I najmniej ważne jest to, czy mamy do czynienia z drażnieniem radosnym, czy też z bolesnym i cierpiącym. Drażnienie w sensie drażnienia, nie zawartości drażnienia tegoż. Bo jak pogodzić apolliński i dionizyjski nurt w sztuce? Czy wolno nam je porządkować, mówiąc: ten lepszy, a ten gorszy? W jednym i drugim jest jakość, sens i wartość. Jeden i drugi jest potrzebny. Nie o radość czy cierpienie się rozchodzi, ale o to, czy obcowanie z dziełem pozostawia nas z jakimś muzycznym katharsis.
Filozoficznie mi wyszło, ale niech tam ;-)
a_gador pisze:Say, say, say też wybitnym dziełem nie jest, to fakt, ale radością wykonania drażni pozytywnie.
Z radością wykonania się zgodzę. Ale nie drażni w całości. Pozostawia z uczuciem niedosytu, a to nie ma nic wspólnego z negowaniem radości na rzecz bólu i cierpienia.
Ostatnio zmieniony sob, 26 gru 2009, 0:43 przez Mariurzka, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
Awatar użytkownika
cinderella

Post autor: cinderella »

Tell Me I'm Not Dreamin' ponownie
Obrazek
MonikaJ

Post autor: MonikaJ »

ula pisze:
Talitha pisze:przeliczyłam, na razie wskazuje na to, że Tell Me I'm Not Dreamin' nie odpada...
no nie mogę rozumieć, dlaczego taka miernota zaszła tak daleko, addio Tell Me I'm Not Dreamin'
Ja też jestem zdumiona, niezmiennie i nieustająco Tell Me...
A na Say, say nie głosuje na razie... Za dużo wspomnień, ech no cóż sentyment pozostał. Serce boli, że inni tak pomiatają tą piosenką dla mojego pokolenia ma trochę inny wymiar, trudno ją oceniać tak ostro
I close my eyes
Just to try and see you smile one more time...
All my dreams are broken
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

Zadziwiające wyniki wychodzą, póki co. Nie będę zdradzać; kto chce, to sobie podliczy. Ciekawe, ilu przeciwników Jermaine'a się znajdzie, swoją drogą. ;-) Swój głos wstrzymuję, mam poważne wątpliwości.

Wracam do kolejnego odcinka House'a. Niech żyje słodkie lenistwo.
Awatar użytkownika
M.J | Kubaa

Post autor: M.J | Kubaa »

Say Say Say

Po prostu podoba mi się ta piosenka bardzodobry duet Michaela z Paulem z Beatelsów.
Ostatnio zmieniony sob, 26 gru 2009, 14:18 przez M.J | Kubaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

M.J | Kubaa pisze:Say Say Say

:))

Może uzasadnisz dlaczego akurat takiego dokonałeś wyboru? :knuje:
Awatar użytkownika
niespodzianka

Post autor: niespodzianka »

Pewnie normalnie zagłosowałabym na Tell Me I'm Not Dreamin', bo to niepojęte, że poodpadały świetne utwory, a ten jeszcze się trzyma, ale...
Głos oddaję na Gangsta.
Po pierwsze, w obronie. Nie mogę swoim umysłem ogarnąć głosowania na WATW. Dla mnie to najlepszy z utworów, które zostały. Największe gwiazdy zjednoczone w piosence z przepięknym przesłaniem. Zmienianie świata na lepsze... to przecież cały Michael! A i melodia jest ładna, wpadająca w ucho i chyba nie można jej niczego zarzucić.
Po drugie, Gangsta mi w ogóle nie będzie szkoda, jeśli odpadnie na tym etapie. Jak już gdzieś wspominałam, denerwuje mnie rap. Pewnie polubiłabym ten kawałek o wiele bardziej, gdyby zwrotki były śpiewane.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

M.J | Kubaa pisze:Po prostu podoba mi się ta piosenka bardzodobry duet Michaela z Paulem z Beatelsów.
Przeczytaj pierwszy post w tym temacie. I regulamin też, w sumie.
niespodzianka pisze:Pewnie normalnie zagłosowałabym na Tell Me I'm Not Dreamin', bo to niepojęte, że poodpadały świetne utwory, a ten jeszcze się trzyma, ale...
Różnica głosów między pewnymi trzema piosenkami jest minimalna.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Pank, żeby tak zdradzać niespodziankę.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
niespodzianka

Post autor: niespodzianka »

Pank pisze:Różnica głosów między pewnymi trzema piosenkami jest minimalna.
Nawet to sobie z grubsza przejrzałam i widzę, że źle się dzieję, więc nie będę głosu zmieniać. Chyba, że coś się do końca dnia odwróci ;p
Obrazek
Zablokowany