Wybory Prezydenckie 2010

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

W drugiej turze Wyborów Prezydenckich 2010 oddam głos na:

Czas głosowania minął ndz, 04 lip 2010, 8:20

Bronisława Komorowskiego
15
50%
Jarosława Kaczyńskiego
11
37%
Oddam głos nieważny.
4
13%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
homesick

Post autor: homesick »

Co to znaczy spoleczenstwo obywatelskie?
w moim mniemaniu takie, ktore bierze czynny udzial w zyciu spolecznym i politycznym, ktoremu zalezy, na tym co sie dzieje w kraju i na swiecie na tyle, zeby sie zaangazowac w cokolwiek, wyjsc na ulice jesli jest taka potrzeba, dzialac w samorzadach lokalnych, robic cos dla otoczenia, rozkrecac kampanie spoleczne itp. a nie tylko ujadac.

ot takie mrzonki, owszem zareagujemy zbiorowo jak nam samolot z polowa sejmu spadnie, nie przecze, amok patriotyczny mamy opanowany perfekcyjnie ;p
'the road's gonna end on me.'
Awatar użytkownika
adi82

Post autor: adi82 »

dzialac w samorzadach lokalnych, robic cos dla otoczenia Tu sie zgodze. I Polska faktycznie marnie wypada. U nas niestety zeby cos zrobic to bardzo czesto trzeba "wziąć" albo "dać" ;) Co oznacza ze jest skorumpowana administracja. Niektórzy krytykuja ludzi, ja sie nie zgodze to jest wina zle skonstruowanego prawa i niepotrzebnych regulacji itd.
Dla mnie ten amok patriotyczny niczym sie nie rozni od wychodzacych na ulice pieniaczy w postaci roznych parad i protestow alterglobalistycznych. Niektórzy ich nazywaja pożytecznymi idiotami*, po czesci to prawda bo przez politykow sa wykorzystywani po to zeby osiagnac swoje cele polityczne i dla kasy. Ja sadze ze po prostu niektorzy maja takie a nie inne potrzeby - dziwne i do niczego nie prowadzace ale co zrobic ....

* autor Włodzimierz Lenin z wiki
zachodnich dziennikarzy piszących entuzjastycznie o rewolucji bolszewickiej i ukrywających jej niepowodzenia.
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

homesick pisze:przepraszam, ale podaj mi partie lewicowa, na ktora moglabym zaglosowac...SLD to nie lewica, sorry.
Ot, co! Polska nie wykształciła dobrej Lewicy. Ci co się za nią uważają jedynie w pozorach ją przypominają. Dlatego nie rozumiem jak ma ewoluować skoro Ci, którzy są za jej poglądami głosują na mniejsze zło. Powtórka z poprzednich wyborów.
Słowa uznania dla Ciebie Homesick :) O to mi mniej więcej chodziło. O pokazanie tego na czym nam zależy. Nawet jeżeli to nic nie daje, bo to jedynie Polska (kraj żyjący przeszłością, natrętnie nastawiony na zmiany) i jak na razie nie umiemy wygrzebać się po systemie komunistycznym.
Teraz sedno.
Dlaczego młodzi sa nastawieni prolewicowo?
Bo oni obiecują lepszą przyszłość. Młodzież ma całe życie przed sobą i chce je wykorzystać w 100%.
Dlaczego starsi ludzie głosują na prawicę?
Bo oni obiecują rozliczyć się z przeszłością. Są za wyjasnieniem nieścisłości. Chcą uporządkować te czasy, w których Ci ludzie żyli i do którym mają sentyment.
I teraz pytanie co jest najlepsze dla mnie - pojedynczej jednostki?
Gdyby PiS wprowadził w życie swoje wszystkie reformy i restrykcje prawne to mnie jako jednostce ograniczyłby swobodę, a jednak chce korzystać z życia (wbrew pozorom jestem nastolatkiem :P).
Jednakże co jest najlepsze dla państwa - nie ogólnie, ale tego konkretnego jakim jest nasz kraj?
Nie mamy możliwości ani gospodarczych, ani społecznych, aby mogła rozwijać się taka lewica jak gdzie indziej. Nie mamy środków na pokrycie ewentualnych nierozsądnych prób ekonomicznych.
Nie wspominając już o naszej mentalności. Ja sobie nie wyobrażam zalegalizowania pewnych rzeczy na chwilę obecną. Zdaję sobie sprawę, że to nie nadejdzie tak szybko. Ale tego niektórzy wymagają od lewicy - szybkich zmian. I ta presja może ich rządom zaszkodzić.
Teraz Polsce są potrzebne dynamiczne, ale wstępujące krok po kroku reformy, a nie rewolucja liberalna.
Jednak, aby kwiatek mógł pięknie urosnąć należy zadpać i oczyścić podłoże. Nie wzlecimy jeżeli fundament będzie zbyt ciązki zapchany nieścisłościami, niewyjaśnionymi sprawami i nie oczyszczony z przeszłości. I jak na razie nie zapowiada się na drugą Irlandię.
Jak na razie trzeba myśleć nie ideowo, a taktycznie ;)
Może za lat 15 kiedy nowa fala - ludzi mam nadzieję mniej ograniczonych - przejmie władzę.
homesick pisze:a to jest niezly pomysl na jakas prace i porzadna analize, bo w tym duzo prawdy, ja bym powiedziala, moze nie mendy, a PiS jakies takie wymoczki, tudziez prawiczki, co to energie seksualna porzytkuja w polityce ;p, SLD kretacze o szelmowskich oczkach, PSL przerazeni, niesmiali wieczni chlopcy mimo wieku, PO bezideowe drobne cwaniaczki...nie spinajmy juz tak posladow i troche dystansu po tej zalobie tez sie przyda ;]
Hehe, no mniej więcej o to chodziło (nawet miałam takie samo okreslenie na PO - "cwaniaczki" :P). Co do reprezentatów PiS (+ byłej LPR) to coś jest specyficznego w ich wyglądzie (ale nie 'mendy' ;/). Mi przypominają osoby, które dopiero co odeszły od książek i trochę za bardzo myślą, że wszystko jest tak jak im napisano (idealiści).

EDIT:
Co ja na to? No Pan Figurski ma ładną dykcję, a Pan Wojewódzki pięknie umie wyć. Czy coś jeszcze? Nie.
Hah, manifestować swoje racje, głośno mówić. Owszem nie ma już większej cenzury, ale to nie znaczy, że nie ma kultury i szacunku. Prezentowac swoje poglądy, wykorzystując tragedię. Ani się Lech Kaczyński nie pchał na Wawel, ani Jarosław Kaczyński nie pchał się na prezydenturę. Tak trudno niektórym zdać sobie sprawę, że osoba, którą nie znoszą, bo taki mają kaprys, także może być człowiekiem...
Jedyną awangardę jaką popieram jest ta w literaturze i poezji. Taka forma jest żenująca.
Ostatnio zmieniony pt, 30 kwie 2010, 17:30 przez Sybirra, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

Ja oddam swój głos na Komorowskiego bądź Napieralskiego.Zgadzam się z majkelzawszespoko.Również nie widzę w tym gronie dobrego kandydata ;/
PS Co wy na to video http://www.youtube.com/watch?v=FnECifsl ... r_embedded
Pan Wojewódzki i Figurski mają małe problemy teraz przez to.No ale chociaż oboje nie boją się głośno mówić i manifestować swoich racji , jak większość z tej próżni - show biznesu- tv . Mój kuzyn powiedział mi , że :" jak Kaczyński wygra wybory to wyjeżdza z kraju , bo nie chcę brać udział w tej szopce, która trwała przez ostatnie 5 lat."
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Sybirra pisze:No chyba, że w lewicy widzisz ucieczkę od reguł i zasad, widzisz swawolę.
W lewicy widzę życie dla mniejszości. Lewica nie podporządkowuje się temu, co powie kaznodzieja na kazaniu. A prawica pokroju PiS - owszem. Słowo sutanny słowem świętym. Lewica walczy o prawa homoseksualistów, a prawica spycha to do zboczenia. Lewica chce, by pary z problemem bezpłodności miały możliwośc skorzystania z in vitro, prawica pokroju PiS chce, by zakazać takiej metody, bo to "niemoralne". Ingerencja w naturę. PiS dba tylko o to, by podlizać się Kościołowi. Bo, mimo że może nawet nie padnie ich nazwa na kazaniu, to jednak proboszcz tak nakieruje treścią i "aluzjami", że lud po mszy popędzi na wybory zaznaczyć krzyżyk przy nazwisku "Kaczyński". Nie jesteśmy państwem wyznaniowym. To, że wg statystyk (kompletnie zakłamanych) żyje tutaj 95% katolików w społeczeństwie, nie znaczy, że tylko oni mają prawo do "swojego szczęścia". Te 95% to mit, bo często "należenie do Kościoła" przejawia się jedynie w postaci chrztu, pierwszej komunii, ślubu i pogrzebu. Bo tak "trzeba". Bo co ludzie powiedzą? Nie można udawać, że mniejszości nie istnieją. Nie można rezygnować ze zdobyczy medycyny, bo Kościół uważa, że one są "be". PiS jednak chce udawać i rezygnować. Dlatego między innymi PiS nie nadaje się do władzy.
Możesz mówić, że przecież chcą dbać o patriotyzm, przypominać o naszej historii. Ok, fajnie, o historii warto pamiętać, ale to nie oznacza, że mamy żyć w średniowieczu!
Możesz mi wypominać, że nie zagłosuję na kandydata lewicy, ale jeśli mam przed oczami wizję kolejnego Kaczyńskiego na stanowisku prezydenta, to dostaję dreszczy. Kaczyńskiemu NIE, NO, NEIN, NIET!

Jeszcze słowo do tego:
Sybirra pisze:Jednak jak wiemy z niedalekiej przeszłości Kościół jako instytucja stanowił wielką opozycję w stosunku do aparatu władzy. Cementował naród.
Za to Wyszyński poszedł siedzieć a Popiełuszko zginął.
Teraz niektórych obrzuca się jedynie błotem. No bo przecie jest CBA! I zaraz po papilarnych poznają co i jak i dlaczego...
Socjaliści popełnili jeden poważny błąd. Zabronili ludziom wyznawać religii. Wiadomo jak to jest z przewrotną ludzką mentalnością. "Zakazany owoc smakuje najlepiej". Gdyby bycie katolikiem nie było problemem za czasów komuny - Kościół nie urósłby do takiej siły, jak teraz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ana230

Post autor: Ana230 »

endka z Ciebie taka wróżka jak ze mnie ;)

A tak na poważnie... Dajcie sobie na luz, bo przekomarzanie się kto jest lepszy nic Wam nie da. Będzie co ma być...
Ostatnio zmieniony ndz, 02 maja 2010, 12:26 przez Ana230, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Sybirra

Phoenix to normalne, że skoro PiS ma w swoich założeniach utrzymywanie tradycji do których nie zaprzeczalnie Kościół nalezy, to będzie go wspierał. Lewica niektóre wartości przejęła od socjalistów. W partiach przyjmujących się za lewicowe (albo zbliżone z centrolewicy) członkowie nie kryją ateizmu. Inny jest spis wartości, tego, a tego ugrupowania. Co do mniejszości, in vitro, aborcji i eutanazji. To jest coś co blokuje u mnie 100% obstawanie za prawicą (no może nie eutanazja). Z resztą sama zbliżam się w przekonaniach do centrum (czystego i z własnymi założeniami ;). Ale musisz sobie zdać sprawę, że to lud ogranicza te partie. To oni wymuszają zmiany w ich programach wg aktualnie panujących nastrojów wyborców. I taki przykład z aborcją. Pani Maria Kaczyńska opowiedziała się za aborcją (nie zupełną, ale legalną do któregoś tygodnia i chyba ciąża z gwałtu) i już wyborcy PiSu zaczęli wrzeszczeć, że to niemoralne i nie po to głosowali na nich (i tutaj jakby ktoś nie wiedział była akcja z Rydzykiem i tym co o niej wtedy powiedział). Więc jak dążyć do zmian.
Tak jak napisałam w poście powyżej. W obecnej sytuacji nie możemy wymagać gwałtownych zmian. Zauważ, że na wybory chodzi starsza część społeczeństwa (z inna mentalnością i tak właściwie to oni interesują się polityką - w sensie że narzekają notorycznie), a młodzież najczęsciej sobie wybory olewa (bo i przecież i tak ich głos nic nie da;/). Póki nie zmienimy tych proporcji nie ma co mówić o Polsce jako kraju liberalnym.
Musimy popatrzec metodycznie i tak aby oswobodzić się z kajdan przeszłości. Nie tak jak dla mnie będzie najlepiej, ale tak jak dla ogółu naszego społeczeństwa. Na zmiany trzeba poczekac.
Ja nie jestem przeciwko obecnym rządom centroprawicy. Ale za cholere mie kandydaci nie odpowiadają. Jak wygra Kaczyński to PO go zniszczą i będzie jeden wielki bajzel ;/ Jak wygra PO to nie będzie silnej opozycji (wątpie, żeby PiS po takiej porażce w wyborach i świeżych ranach po katastrofie zdążył szybko wydobrzeć; na centrolewicę nie ma co liczyć, bo (wg powyborczych sondazy) nie będą mieli większego poparcia, ponieważ większość ich zwolenników wybrała mniejsze zło w postaci Komorowskiego). Poza tym PO jak dla mnie tą sa jedne wielkie przekręty, które tylko wyśmiac potrafią i zadbać o swoje dobra. Jak myślicie kto maczał palce w seksaferze. No można by ciekawie pospekulować. O aferze hazardowej nie wspominając ;/ Przekręty... W ogóle nie ustabilizowani ideowo niczym chorągiewka na wietrze nastrojów politycznych wyborców.
"By żyło się lepiej"... Pytanie komu? PO to typ konformistów, którzy na forach międzynarodowych będą się podlizywać i tak zyskiwać ugody. Bedzie sojusz, ale na jakich warunkach? Będą uśmiechy i miłe gesty między rządzącymi. Ale to będzie uśmiech Tuska do Merkel, a nie Polski do Niemiec.
Phoenix pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym. To, że wg statystyk (kompletnie zakłamanych) żyje tutaj 95% katolików w społeczeństwie, nie znaczy, że tylko oni mają prawo do "swojego szczęścia". Te 95% to mit, bo często "należenie do Kościoła" przejawia się jedynie w postaci chrztu, pierwszej komunii, ślubu i pogrzebu.
Takie same statystyki jak te wyborcze. Ale są. To chyba tak się robi statystyki wyborcze wg wykształcenia czy wieku wyborców, że sprawdza się wyniki powiatów, ocenia przyrost naturalny i wskaźnik analfabetyzmu i wszystko odbywa się przez szacowanie.
Co do tego, że co z tymi 5%. No cóż demokracja moja droga. Nawet w lewicy od tego nie uciekniesz (chyba, że wybierzesz jej specyficzną odmianę ;)
Phoenix pisze:Ok, fajnie, o historii warto pamiętać, ale to nie oznacza, że mamy żyć w średniowieczu!
Bez przesady. Ja tam nic do średniowiecza nie mam. Takie imprezy, takie przekręty i swawola jakie wbrew pozorom czyniły się w tej epoce, dawno przeganiają w rankingach wszystkie orgie Freddiego czy bale Hefnera :P
Phoenix pisze:Socjaliści popełnili jeden poważny błąd. Zabronili ludziom wyznawać religii. Wiadomo jak to jest z przewrotną ludzką mentalnością. "Zakazany owoc smakuje najlepiej". Gdyby bycie katolikiem nie było problemem za czasów komuny - Kościół nie urósłby do takiej siły, jak teraz.
No i właśnie o to chodzi. Kościół urósł i teraz stanowi symbol wolności. Przewrotnej i rozumianej względnie, ale jednak stanowi i od tego nie uciekniemy tak prędko. Radzę zmienic państwo, bo w Polsce gruntownych zmian gospodarczych jak i ideowych nie będzie w najbliższym czasie ;)

* Jak myślicie co zrobi Polak jak da mu się wolny wybór? Zrobi sobie krzywdę...
Ależ ten mój kraj, tudzież naród inspiruje mnie ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Zosia-MJ

Post autor: Zosia-MJ »

Ja zagłosowałam na Komorowskiego. Na razie za Lecha Kaczyńskiego pełni rolę i obowiązki prezydenta. Szkoda mi wszystkich ludzi, którzy zginęli... [*]
Awatar użytkownika
Idea

Post autor: Idea »

Ja na Majkela Zawszespoko
Pozdro, Idea
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

"Z listów do Metra"

WARSZAWA. Przy ul. Racławickiej (Mokotów) znajduje się kaplica oo. karmelitów bosych. Przez kilka przedpołudniowych godzin u jej wejścia (dosłownie pół metra od drzwi) w czasie odprawiania niedzielnej mszy komitet wyborczy PiS zbierał podpisy poparcia dla J. Kaczyńskiego. Apolityczny

Ząbki. W ostatnią niedzielę, gdy poszliśmy z żoną do kościoła, oniemiałem. Siedzący prawie w drzwiach kościoła działacze PiS zbierali podpisy poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego. Działo się to w kościele pw. Zesłania Ducha Świętego w Ząbkach koło Warszawy, przy ulicy Powstańców. Robił to także ważny gminny urzędnik. Za to, co się tam działo, mam pretensje do proboszcza, księdza Sylwestra Ciesielskiego. Agitowanie za PiS-em w drzwiach świątyni było za jego przyzwoleniem. Wstyd.
Marek G.

Bytom. W piątek 30 kwietnia, po południu, na deptaku PiS zbierał podpisy, dając w zamian flagę Polski. Transakcja wiązana...
Marcin T.

żródło: dzisiejszy dziennik 'Metro'

miałem puścić ostrą cenzurowaną wiązankę, ale nie ma to sensu. Po prostu wstyd, hańba i śmiech na sali.
precz z tymi sk**********!
precz z kościołem politycznym. tfu!
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
billiejean89

Post autor: billiejean89 »

Podobnie było przy Metrze Marymont w Warszawie tyle, że tam pan, który zbierał podpisy miał przy sobie zdjęcie Kaczyńskich przewiązane kirem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

majkelzawszespoko pisze:miałem puścić ostrą cenzurowaną wiązankę, ale nie ma to sensu. Po prostu wstyd, hańba i śmiech na sali.
precz z tymi sk**********!
precz z kościołem politycznym. tfu!
billiejean89 pisze:pan, który zbierał podpisy miał przy sobie zdjęcie Kaczyńskich przewiązane kirem.
No i widać, jaki kierunek obiera kampania wyborcza PiSu. Myślał ktoś, że będzie inaczej? Słyszałam głosy, że Jarosława ma popierać córka Lecha i Marii - brniemy dalej we współczucie. Ciekawa jestem, czy głupi naród da się na to nabrać. Polityka to nie miejsce na sentymenty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sybirra

Phoenix pisze:No i widać, jaki kierunek obiera kampania wyborcza PiSu.
Spokojnie, Kościół nie tylko popiera PiS. Całą kuria Krakowska z Kardynałem Dziwiszem na czele stoją za Platformą.
Tak w sumie to PiS gdzie ma głosy zbierać jak nie w siedlisku tradycji jakim jest kosciół i jego wierni. To są ludzie z wolną wolą. Co z tego, że poddani religijnej perswazji, a jednak ludzie jak wszyscy.
Z resztą gonimy propagandę za propagandą. Jakby ktoś w "Wyborczej" czy takim "Metro" zamieścił na pierwszej stronie info o tych podpisach, a na ostatniej kwestonariusze do głosowania to wszyscy przeciwnicy Kaczyńskiego by szturmem zagłosowali na Komorowskiego. Ale of course taktycznie, a nie praktycznie.
To jedynie życie i wierzymy w to co chcemy.
Pewnie i tak wygra Komorowski, więc wszelkie kłótnie rządowe i opozycyjne zagrywki możemy sobie odpuścić. Powitamy "totalitaryzm" opasany ksywką liberalizmu. I nie chodzi tu o wyznawaną ideologię, ale o rządy monopartyjne (no pewnie PSL wejdzie w koalicję, ale to jak pchły na wietrze w obliczu PO). Nie ma opozycji jest niekontrolowana samowola.
Polsko - kraju który tak bardzo chcesz, a Ci nie wychodzi.
Narodzie, który tak bardzo chcesz wszystko, a nie możesz nic.

Dobra, coby się odstresować polecam nk!!
Ja ryczałam ze śmiechu jak to ujrzałam :smiech:

Nasza klasa już się w politykę wmieszała i zaangażowała w PR :P
Zobaczcie sobie wpisy na śledziu, komentarze do profilu. Wszystko hahaha.
Ja osobiście myślałam, że co poniektórzy z nich są jednak bystrzejsi. To, że nie maja szans w wyborach to nie znaczy, że mogą się w taką szopkę bawić. Ciekawe ile płacą nk i ludziom, którzy 'obsługują' ich profilami?

http://nasza-klasa.pl/marek_jurek
http://nasza-klasa.pl/janusz_korwin_mikke
http://nasza-klasa.pl/andrzej_lepper Wy tak najeżdżacie na ten PiS, a Lepper sobie zdjęcie profilowe ustawił z Ojcem Świętym... ;/
http://nasza-klasa.pl/grzegorz_napieralski
http://nasza-klasa.pl/andrzej_olechowski
http://nasza-klasa.pl/waldemar_pawlak
http://nasza-klasa.pl/boguslaw_zietek

Może jeszcze zrobią konkurencję na ilość 'znajomych' na nk... :zgon:

Nie ma to jak kampania przedwyborcza. Kupa śmiechu - zero konkretów.
I gdziesz w Polsce mowa o polityce. O jej parodii, a i owszem.

* Mam wielką nadzięję, że dwóch czołowych kandydatów nie pojawi się na nk... ;/
Obrazek
Awatar użytkownika
buziaczek

Post autor: buziaczek »

Phoenix pisze:widać, jaki kierunek obiera kampania wyborcza PiSu. Myślał ktoś, że będzie inaczej? Słyszałam głosy, że Jarosława ma popierać córka Lecha i Marii - brniemy dalej we współczucie. Ciekawa jestem, czy głupi naród da się na to nabrać. Polityka to nie miejsce na sentymenty.
A najlepsze, że Kaczyński zawsze wytykał Tuskowi mówienie o marzeniach, miłości...a wczoraj, w podziękowaniu za zebrane podpisy, sam mówił o marzeniach. Nawijał jak nie wiem. Napierniczał na Tuska, a sam robi to samo. Jeszcze trochę i pewnie będzie mowa o Irlandii :smiech:
A kampania polegająca w dużej mierze na braniu na litość, z powodu 10 kwietnia, a taką kampanię już PIS uprawia, wspominając ciągle jakie priorytety miał Lech i że one oczywiście także przyświecają Jarosławowi...jest dla mnie żenujące. Owszem, tragedia ogromna...ale nie można na niej budować poparcia.
1958 - forever...
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

tak , ale wiadomą rzeczą jest to ,iż wielu ludzi przeżyte tragedie zmieniają na zawsze.Może i tak jest z Jarosławem ,sam nie wiem . Ale nie chcę się przekonać czy tak też się stało.Wolę już żeby został ktoś inny.No tak i to jest właśnie sposób PIS na dojście do władzy : cisza.Każdy wie , iż Jarosław słynął z tego iż dużo mówi , a nawet za dużo.Pożyjemy zobaczymy.
PS Ale to już jest gruba przesada.W ostatnią nd wychodzę z kościoła , a tu mi jakaś dewotka podbiega (siedziała przy stoliku przy samych drzwiach kościoła) i do mnie : ' Zbieram podpisy popierające kandydaturę J.Kaczyńskeigo'.No myślałem , że jej tą kartkę porwę.To jest chore , żeby zaczepiać ludzi przy kościele i namawiać do czegoś takiego.
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Zablokowany