homesick pisze:przepraszam, ale podaj mi partie lewicowa, na ktora moglabym zaglosowac...SLD to nie lewica, sorry.
Ot, co! Polska nie wykształciła dobrej Lewicy. Ci co się za nią uważają jedynie w pozorach ją przypominają. Dlatego nie rozumiem jak ma ewoluować skoro Ci, którzy są za jej poglądami głosują na mniejsze zło. Powtórka z poprzednich wyborów.
Słowa uznania dla Ciebie Homesick :) O to mi mniej więcej chodziło. O pokazanie tego na czym nam zależy. Nawet jeżeli to nic nie daje, bo to jedynie Polska (kraj żyjący przeszłością, natrętnie nastawiony na zmiany) i jak na razie nie umiemy wygrzebać się po systemie komunistycznym.
Teraz sedno.
Dlaczego młodzi sa nastawieni prolewicowo?
Bo oni obiecują lepszą przyszłość. Młodzież ma całe życie przed sobą i chce je wykorzystać w 100%.
Dlaczego starsi ludzie głosują na prawicę?
Bo oni obiecują rozliczyć się z przeszłością. Są za wyjasnieniem nieścisłości. Chcą uporządkować te czasy, w których Ci ludzie żyli i do którym mają sentyment.
I teraz pytanie co jest najlepsze dla mnie - pojedynczej jednostki?
Gdyby PiS wprowadził w życie swoje wszystkie reformy i restrykcje prawne to mnie jako jednostce ograniczyłby swobodę, a jednak chce korzystać z życia (wbrew pozorom jestem nastolatkiem :P).
Jednakże co jest najlepsze dla państwa - nie ogólnie, ale tego konkretnego jakim jest nasz kraj?
Nie mamy możliwości ani gospodarczych, ani społecznych, aby mogła rozwijać się taka lewica jak gdzie indziej. Nie mamy środków na pokrycie ewentualnych nierozsądnych prób ekonomicznych.
Nie wspominając już o naszej mentalności. Ja sobie nie wyobrażam zalegalizowania pewnych rzeczy na chwilę obecną. Zdaję sobie sprawę, że to nie nadejdzie tak szybko. Ale tego niektórzy wymagają od lewicy - szybkich zmian. I ta presja może ich rządom zaszkodzić.
Teraz Polsce są potrzebne dynamiczne, ale wstępujące krok po kroku reformy, a nie rewolucja liberalna.
Jednak, aby kwiatek mógł pięknie urosnąć należy zadpać i oczyścić podłoże. Nie wzlecimy jeżeli fundament będzie zbyt ciązki zapchany nieścisłościami, niewyjaśnionymi sprawami i nie oczyszczony z przeszłości. I jak na razie nie zapowiada się na drugą Irlandię.
Jak na razie trzeba myśleć nie ideowo, a taktycznie ;)
Może za lat 15 kiedy nowa fala - ludzi mam nadzieję mniej ograniczonych - przejmie władzę.
homesick pisze:a to jest niezly pomysl na jakas prace i porzadna analize, bo w tym duzo prawdy, ja bym powiedziala, moze nie mendy, a PiS jakies takie wymoczki, tudziez prawiczki, co to energie seksualna porzytkuja w polityce ;p, SLD kretacze o szelmowskich oczkach, PSL przerazeni, niesmiali wieczni chlopcy mimo wieku, PO bezideowe drobne cwaniaczki...nie spinajmy juz tak posladow i troche dystansu po tej zalobie tez sie przyda ;]
Hehe, no mniej więcej o to chodziło (nawet miałam takie samo okreslenie na PO - "cwaniaczki" :P). Co do reprezentatów PiS (+ byłej LPR) to coś jest specyficznego w ich wyglądzie (ale nie 'mendy' ;/). Mi przypominają osoby, które dopiero co odeszły od książek i trochę za bardzo myślą, że wszystko jest tak jak im napisano (idealiści).
EDIT:
Co ja na to? No Pan Figurski ma ładną dykcję, a Pan Wojewódzki pięknie umie wyć. Czy coś jeszcze? Nie.
Hah,
manifestować swoje racje, głośno mówić. Owszem nie ma już większej cenzury, ale to nie znaczy, że nie ma kultury i szacunku. Prezentowac swoje poglądy, wykorzystując tragedię. Ani się Lech Kaczyński nie pchał na Wawel, ani Jarosław Kaczyński nie pchał się na prezydenturę. Tak trudno niektórym zdać sobie sprawę, że osoba, którą nie znoszą, bo taki mają kaprys, także może być człowiekiem...
Jedyną awangardę jaką popieram jest ta w literaturze i poezji. Taka forma jest żenująca.