Ale też, jako jego sympatyk chciałem, by mógł cieszyć się życiem, jego pełnią; by wyzwolił się ze swojego wizerunku, który go ograniczał. Może to moje widzimisię, a może szczere, niewymuszone dobre życzenie. I wydawało się, że był na tej drodze.
Leave Me Alone była piosenką rozwodową. give_in_to_me już się zapowiedziała. Tylko proszę mi tu nie nazywać Michaela ciotą.

Tekst tygodnia:
You Are Not Alone
Album: HIStory (1995)
Autor piosenki: R. Kelly
Obejrzyj na YT
Trochę historii:
Ten drugi singiel z płyty HIStory stał się pierwszym singlem w 37- letniej historii Billboardu, który już w pierwszym tygodniu sprzedaży osiągnął nakład pozwalający na debiut od razu na miejscu 1. Za to osiągniecie Michael otrzymał specjalną nagrodę na 6. rozdaniu Billboard Awards (w jego imieniu nagrodę odebrała Tina Turner, jako że Michael był w szpitalu po zasłabnięciu przy przygotowaniach do koncertu dla HBO One Night Only; przy okazji krążyły wtedy niepotwierdzone informacje, że Michael na Billboard Awards miał wystąpić z Janet z piosenką Scream). Piosenka była również nominowana do Grammy i American Music Awards.
MJ znowu trafił do księgi rekordów Guinnessa- Michael wpisany jest jako pierwszy wokalista, który debiutował na liście najlepiej sprzedających się singli w USA na #1.
Piosenka też dotarła do #1 na listach we Francji, Irlandii, Nowej Zelandii, Szwajcarii, Hiszpanii, Belgii i Wlk. Brytanii. YANA to też #1 na liście R&B Billboardu. W pozostałych krajach Europy utwór dotarł do top 10.
You Are Not Alone jest ostatnim utworem #1 MJ w USA osiągniętym za życia artysty.

Piosence towarzyszy krótki film muzyczny, wyreżyserowany przez Wayne'a Ishama. Obok Michaela, występuje w nim jego ówczesna żona, Lisa Marie Presley. Filmik był kontrowersyjny o tyle, ze występują razem niemal nago. W jednej scenie pierwotnie Michael wystąpił zupełnie nagi, ale zanim film został wyemitowany, podjęto decyzję, by za pomocą retuszu komputerowego usunąć bądź zakryć kompletną nagość Michaela.
Jedno z pierwszych ujęć w kfm wzorowane jest na słynny obraz Daybreak, namalowany w 1922 roku przez Maxfielda Parrisha. Obraz ten jednym najczęściej powielanych obrazów XX wieku- przebił puszki z z zupą Campbella autorstwa Andy Warhola i Ostatnią Wieczerzę Leonarda Da Vinci.
Sceny nad basenem były kręcone w Raleigh Stages, a ujęcia z teatru w Pantages Theatre w Hollywood.
Premierę kfm na MTV poprzedzał wywiad Billa Bellamy'ego w programie Michael Jackson changes HIStory. You Are Not Alone, zmienione nieco- w kilku ujęciach Michael pojawia sie jako anioł, można zobaczyć na DVD/VHS HIStory on film Volume II.
Michael wykonał ten utwór po raz pierwszy na VMA w 1995 roku. Lisa Marie była na widowni. Wcześniej Michael z żoną pojawił się na VMA rok wcześniej. Pojawili się też w kuluarach Jackson Family Honours i na koncercie będącym hołdem dla Elvisa Presleya.
Byłem zdumiony, kiedy Michael zadzwonił do mnie, ponieważ przez lata nie spodziewałem się, że osiągnę ten poziom przyznał R. Kelly. Bylem tak zdenerwowany, że miałem obawę, iż nie będę w stanie ukończyć tego projektu. Kiedy po raz pierwszy wszedłem do studia, poczułem coś niespotykanego. Michael był na innym poziomie- i to był pieroński poziom, do którego trudno dojść. Ale pasja mnie poprowadziła i stworzyła przede mną tarczę i pozwoliła mi poczuć się zwykłym gościem dla którego praca z Michaelem to chleb powszedni.
Michaelowi po przesłuchaniu kasety R. Kelly'ego spodobało się nagranie, ale czuł, że piosenka potrzebuje bardziej dobitnego finału, który dopisał, z błogosławieństwem R. Kelly'ego.
Piosenka nawiązuje do trudnego okresu w życiu R. Kelly'ego. Michael również utożsamił się z tą piosenką. Piosenka opowiada o miłości i izolowaniu się. Kelly napisał ją po tym, jak utracił kilku bliskich osób. Był pod wielkim wrażeniem, że może pracować ze swoim idolem. Byłem gotów.. Miałem wrażenie, że mogłem zrobić mu cały album. To nie jest samolubne. Zwariowałem na tym punkcie. To jak doświadczenie nie z tego świata. To niesamowite wiedzieć, że jeszcze pięć lat wcześniej pisałem piosenki w piwnicy w getcie, a teraz tworzę wspólnie z Michaelem Jacksonem. Byłbym głupcem, gdybym nie przyznał, że moje marzenie się ziściło.
Michael skontaktował się Robertem czy ma jakiś materiał do dyspozycji. Kelly dał mu taśmę, na której naśladował styl śpiewania Michaela tłumacząc, że wyobrażał sobie że jest Michaelem Jacksonem. Myślałem że jestem nim. Że stałem się nim. Chciałem, by o tym wiedział. M. Jacksona rozbawiła interpretacja R. Kelly'ego.
Michaelowi piosenka spodobała się od razu, ale przesłuchał ją dwa razy, zanim podjął ostateczną decyzję. Spędzili ostatni tydzień listopada 1994 roku razem w studiu, pracując nad nagraniem. Choć kompozycja została napisana przez Kelly'ego, Jackson pozostał nieugięty w postanowieniu, że produkcja powinna być wysiłkiem teamu obu muzyków. Taśma, którą otrzymał, nie miała harmonii ani opracowanych modulacji, więc Jackson dodał chór i ostatnią część, w efekcie dając utworowi punkt kulminacyjny i strukturę.
W 1995 roku, krótko po emisji kfm do You Are Not Alone,w jednej z ankiet Michael został uznany za najbardziej seksownego Amerykanina.
Piosenka była przedmiotem pozwu przeciwko R. Kelly'ego złożonego przez braci Eddy'ego i Danny'ego van Passel, którzy twierdzili, że piosenka brzmi bardzo podobnie do ich utworu If We Can Start All Over (tu demo tego nagrania). Sąd uznał roszczenia braci i piosenka w Belgii jest zakazana w stacjach radiowych.
Tracklista singla:
Kod: Zaznacz cały
Canadian/United States
You Are Not Alone - 4:56
You Are Not Alone (Radio Edit) - 4:34
You Are Not Alone (Franctified Club Mix) - 10:40
Scream Louder (Flyte Tyme Remix) - 5:30
MJ Megaremix - 10:33
Japan single
You Are Not Alone (R. Kelly Mix) - 6:23
You Are Not Alone (Franctified Club Mix Edit) - 7:40
You Are Not Alone (Jon B. Main Mix) - 6:55
You Are Not Alone (Jon B. Padapella Mix) 6:55
Austria single
You Are Not Alone (Classic Club Mix) - 7:40
MJ Medley Aus Dem Viva - 4:59
Netherlands single
You Are Not Alone (Classic Club Mix) - 7:40
Magic Michael Jackson Mix - 4:26
Visionary single
You Are Not Alone (Classic Club Mix) - 7:36
You Are Not Alone (Music Video) - 5:37
Cassette Single
You Are Not Alone (Album Edit) - 4:56
Scream Louder (Flyte Tyme Remix) - 5:30

Another day has gone, I'm still all alone
How could this be? You're not here with me
You never said good-bye, someone tell me why
Did you have to go, and leave my world so cold?
Everyday I sit and ask myself
How did love slip away?
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
You are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
You are not alone
All alone, why, oh...
Just the other night, I thought I heard you cry
Asking me to come, and hold you in my arms
I can hear your prayers, your burdens I will bear
But first I need your hand, then forever can begin
Everyday I sit and ask myself
How did love slip away?
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
You are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You are not alone
Oh...whisper three words and I'll come runnin'
Fly...and girl you know that I'll be there
I'll be there
That you are not alone
I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
You are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You are not alone
Not alone
You are not alone, you are not alone...
You just reach for me baby
In the morning in the evening
You're not alone, not alone
You and me, not alone, oh, together, together...
Nie jesteś sam
tłum. ioreta
Minął kolejny dzień
Wciąż jestem samotny
Jak to możliwe,
że nie jesteś tu ze mną
Nigdy nie powiedziałaś: "żegnaj"
Ktoś niech mi powie dlaczego
musiałaś odejść
i oziębić mój świat
Codziennie siedzę i pytam siebie
Jak ta miłość się skończyła