Wytwórnia płytowa Sony Music Entertainment poinformowała, że hakerzy włamali się na serwery firmy i ukradli wszystkie niepublikowane dotąd nagrania Michaela Jacksona. Złodzieje skopiowali ok. 50 tys. plików muzycznych o łącznej wartości 16 mln funtów.
Jeśli Sony Music potwierdzi najgorsze przypuszczenia pojawiające się w światowej prasie, atak hakerów na niepublikowane dotąd utwory tragicznie zmarłego w czerwcu 2009 roku Michaela Jacksona będzie największym w historii firmy. Jeśli skradzione utwory wyciekną w sieci, przyniesie także ogromne straty.
Szefowie Sony Music mogą mówić o wyjątkowym pechu, ponieważ do rzeczonej kradzieży doszło zaledwie w rok po tym, jak wytwórnia wykupiła na 7 lat prawa autorskie do wszystkich utworów króla popu. Wartośc transakcji wyniosła 250 mln funtów.
W ramach umowy podpisanej przez Sony Music, wytwórnia uzyskała prawo do wydania 10 albumów firmowanych nazwiskiem Jacksona, na których znalazłby się nigdy dotąd niepublikowany materiał sesyjny pochodzący z najlepszego okresu artysty. Sony Music znajduje się w posiadaniu duetów, jakie Jackson nagrał m.in. z Freddiem Mercurym i wokalistą Black Eyed Peas.
Do kradzieży plików muzycznych doszło niemal rok temu, jednak szczegóły zajścia ujawniono dopiero w 2012 roku. O włamaniu hakerów wytwórnia dowiedziała się dzięki informacjom zawartym na forach fanów Jacksona i portalach społecznościowych. Po sprawdzeniu systemów Sony Music okazało się, że serwery firmy zostały zaatakowane przez hakerów.
Jak na razie Sony Music oficjalnie potwierdziła jedynie sam fakt kradzieży. Nie wiadomo, jakie kroki zostaną podjęte. Pracownikom Sony udało się jednak ustalić, że z kradzieżą powiązane są osoby z Wielkiej Brytanii. Miałby o tym świadczyć znaleziony odcisk palca.
Skradzione niewydane piosenki Michaela [koment.]
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
Skradzione niewydane piosenki Michaela [koment.]
Komentarze do tego tematu
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
- SuperFlyB.
To jest konto na Twitterze pierwszego oskarżonego - Birchey'a :
https://twitter.com/#!/Birchey
Można prześledzić, o czym pisał od miesięcy…Najbardziej zaskakująca jest informacja, którą Birchey miał wsyłać do Sony o otwartych serwerach Son, jednak Sony nic z tym nie zrobiło:
James @Birchey
Me to sony "Sony you're severs are open, thousands of people are getting music from them"............1 month later......servers still open
25 Augst
edit:
konto żony Birchey'a:
https://twitter.com/#!/SuzanneMarks1
Birchey był jednym z moderatorów MJJC .
https://twitter.com/#!/Birchey
Można prześledzić, o czym pisał od miesięcy…Najbardziej zaskakująca jest informacja, którą Birchey miał wsyłać do Sony o otwartych serwerach Son, jednak Sony nic z tym nie zrobiło:
James @Birchey
Me to sony "Sony you're severs are open, thousands of people are getting music from them"............1 month later......servers still open
25 Augst
edit:
konto żony Birchey'a:
https://twitter.com/#!/SuzanneMarks1
Birchey był jednym z moderatorów MJJC .
pamiętacie to? Tak grzmiał Gaz w lipcu 2011. Coś niezwykle wyprowadziło go z równowagi. Teraz już chyba wiemy, co...
MJJCommunity MJJCommunity
I AM NOT NAMING NAMES AT THIS POINT, BUT GIVE ME BACK MY TEN YEAR MJ HISTORY
»
MJJCommunity
WHERE THE F ! % K IS MY SERVER, WHAT THE HELL HAVE YOU DONE WITH IT
»
MJJCommunity
at this point I am not going to out, but if I do not get my site back then we will seriously have a war
"Thank you to the thieves who stole music, I hope you are damn well happy with yourself"
MJJCommunity
THIS IS DUE TO MY ASSISTING AND HELPING THOSE WHO WANT TO BRING THINGS TO OTHERS
MJJCommunity
@Ivy_MJJC I tell you now, if this is not sorted I am about to seriously dertail everything relating to sony and the estate
MJJCommunity
Guys, the server is fine, the data is fine, all that is happened its been unplugged and taken somewhere
MJJCommunity
Guys, at this point I am not naming who why and what, but if I do not get my server back, then I will
MJJCommunity
does anyone know the codes to dial from the UK to LA
MJJCommunity
it is beyond that, I am am helping those at my own and MJJC cost
MJJCommunity
@mjonlineteam Have you notice my server is not back, I expect you to move some mountains I am now not a happy man
MJJCommunity
THIS IS DUE TO MY ASSISTING AND HELPING THOSE WHO WANT TO BRING THINGS TO OTHERS
Update:
MJJCommunity
MJJC Update - apparently the server has been plugged back in, but now its said there is a separate problem. WTF is going on here.
MJJCommunity
MJJC Update - WERE BACK ON LINE GUYS
oświadczenie Gaza:
@
@Bita_Germany my server seems to have got damaged,
@
@BIPeaceMichael just got all sorts of things not working and errors.
So it now seems a lot of my sites are damaged, greaattttt
I AM NOT NAMING NAMES AT THIS POINT, BUT GIVE ME BACK MY TEN YEAR MJ HISTORY
»
MJJCommunity
WHERE THE F ! % K IS MY SERVER, WHAT THE HELL HAVE YOU DONE WITH IT
»
MJJCommunity
at this point I am not going to out, but if I do not get my site back then we will seriously have a war
"Thank you to the thieves who stole music, I hope you are damn well happy with yourself"
MJJCommunity
MJJCommunity
@Ivy_MJJC I tell you now, if this is not sorted I am about to seriously dertail everything relating to sony and the estate
MJJCommunity
Guys, the server is fine, the data is fine, all that is happened its been unplugged and taken somewhere
MJJCommunity
Guys, at this point I am not naming who why and what, but if I do not get my server back, then I will
MJJCommunity
does anyone know the codes to dial from the UK to LA
MJJCommunity
it is beyond that, I am am helping those at my own and MJJC cost
MJJCommunity
@mjonlineteam Have you notice my server is not back, I expect you to move some mountains I am now not a happy man
MJJCommunity
Update:
MJJCommunity
MJJC Update - apparently the server has been plugged back in, but now its said there is a separate problem. WTF is going on here.
MJJCommunity
MJJC Update - WERE BACK ON LINE GUYS
oświadczenie Gaza:
Guys
I cant go into to much detail as to why we were offline but will confirm the below.
There was nothing wrong with our server, the down time was totally unexpected and we had no choice but to comply, the reasoning for this was merely MJJC doing what's right by those who were requesting such items from MJJC, had I have known we would be be going off and for this long I would have questioned and sought an alternative method.
I can only apologise for the down time I know first hand what this place means to you thus I will always ensure uptime on the net.
Going forward I will now always ask the question will we be going offline.
Now lets get back to Michaeling the best and only way we know how.
Kind Regards
Gaz
@
@Bita_Germany my server seems to have got damaged,
@
@BIPeaceMichael just got all sorts of things not working and errors.
So it now seems a lot of my sites are damaged, greaattttt
To by tlumaczylo dlaczego remix HT tego Bircheya brzmi wlasciwie jak alternatywna wersja piosenki, a nie jak remix.
Co do tej kradziezy to wg mnie akurat to sie moze skonczyc tym ze nie wyjda juz kolejne plyty z nie publikowanym materialem, lub wyjdzie ich malo. Ja bym jednak wolal oficjalna plyte co rok-dwa z kawalkami ktore slysze po raz pierwszy (mam nadzieje juz bez kontrowersji) niz nieoficjalny wysyp niewiadomej jakosci i produkcji dem i zapewne podrobek.
Nie wiadomo tez czy ta informacja nie jest jakims fakem, ktory czemus tam ma sluzyc. Wokol MJ zawsze sie dzialy rozne rzeczy wzbudzajace sensacje, no i cdn ;)
Podane 50tys plikow to zapewne wszstko co zawineli z tego serwera, roznych artystow. Wiele zrodel podaje ze MJ zostawil jakies 50-60 w miare skonczonych kawalkow plus jakies fragmenty i pewnie tak jest.
Pozdrawiam
Co do tej kradziezy to wg mnie akurat to sie moze skonczyc tym ze nie wyjda juz kolejne plyty z nie publikowanym materialem, lub wyjdzie ich malo. Ja bym jednak wolal oficjalna plyte co rok-dwa z kawalkami ktore slysze po raz pierwszy (mam nadzieje juz bez kontrowersji) niz nieoficjalny wysyp niewiadomej jakosci i produkcji dem i zapewne podrobek.
Nie wiadomo tez czy ta informacja nie jest jakims fakem, ktory czemus tam ma sluzyc. Wokol MJ zawsze sie dzialy rozne rzeczy wzbudzajace sensacje, no i cdn ;)
Podane 50tys plikow to zapewne wszstko co zawineli z tego serwera, roznych artystow. Wiele zrodel podaje ze MJ zostawil jakies 50-60 w miare skonczonych kawalkow plus jakies fragmenty i pewnie tak jest.
Pozdrawiam
Piobar
To nie było 50 tys plików, lecz 50 tys requests, czyli prób pobrań…czy logowań. Nie wiem jak to rozumieć..Jednak z pewnością ten artykuł ma mnóstwo nieścisłości.
Wszyscy będący bliżej twierdzą, że pobrane zostały jedynie utwory Cascio - więc 12 plików. Zrobili to podobno, by ujawnić fałszerstwo.
Najsmutniejsze w tej historii jest to, że ci długoletni fani zostali aresztowani. Teraz są chyba na wolności, bo wpłacili kaucję. W każdej chwili mogą trafić do więzienia.
Trudno na tym etapie powiedzieć, jak bardzo są winni, czy zamierzali lub czerpali z tego jakieś korzyści materialne, czy zrobili to tylko dla idei.
Pragnę przypomnieć, jak przewożono nagrania z prób do TII - w opancerzonych samochodach, nocą i z uzbrojoną po zęby eskortą. Sony zapłaciło za materiał z prób 60 mln $.
Za nieopublikowane utwory Michaela zapłacili 250 mln $ i umieścili je na serwerze? Tak po prostu?
Wszyscy będący bliżej twierdzą, że pobrane zostały jedynie utwory Cascio - więc 12 plików. Zrobili to podobno, by ujawnić fałszerstwo.
Najsmutniejsze w tej historii jest to, że ci długoletni fani zostali aresztowani. Teraz są chyba na wolności, bo wpłacili kaucję. W każdej chwili mogą trafić do więzienia.
Trudno na tym etapie powiedzieć, jak bardzo są winni, czy zamierzali lub czerpali z tego jakieś korzyści materialne, czy zrobili to tylko dla idei.
Pragnę przypomnieć, jak przewożono nagrania z prób do TII - w opancerzonych samochodach, nocą i z uzbrojoną po zęby eskortą. Sony zapłaciło za materiał z prób 60 mln $.
Za nieopublikowane utwory Michaela zapłacili 250 mln $ i umieścili je na serwerze? Tak po prostu?
"Najciemniej pod latarnią".
Sony zapewne wzięło sobie to powiedzenie do serca dlatego postanowiło załadować wszystko na otwarte serwery.
A na poważnie, to wątpię aby wszystkie te wydarzenia działy się przypadkiem. Pozew przeciwko Tohme Tohme i związana z tym możliwość unieważnienia umowy z AEG, teraz potężny wyciek z otwartych archiwów Sony. Nawet jeśli pobrano tylko 12 plików od Cascio to i tak jest to próba podważenia wiarygodności firmy, unaocznienia oszustwa.
Sprawy związanie z Michaelem zazwyczaj obfitowały w jakieś niewiarygodnie, z mojego punktu widzenia, wydarzenia. I nie wiem końcu, kto gra rolę czarnego charakteru w tej bajce.
Sony zapewne wzięło sobie to powiedzenie do serca dlatego postanowiło załadować wszystko na otwarte serwery.
A na poważnie, to wątpię aby wszystkie te wydarzenia działy się przypadkiem. Pozew przeciwko Tohme Tohme i związana z tym możliwość unieważnienia umowy z AEG, teraz potężny wyciek z otwartych archiwów Sony. Nawet jeśli pobrano tylko 12 plików od Cascio to i tak jest to próba podważenia wiarygodności firmy, unaocznienia oszustwa.
Sprawy związanie z Michaelem zazwyczaj obfitowały w jakieś niewiarygodnie, z mojego punktu widzenia, wydarzenia. I nie wiem końcu, kto gra rolę czarnego charakteru w tej bajce.
- yourlovelystar
Jakoś mam mieszane uczucia co do tej całej sytuacji. Mimo wszystko (o ile tak naprawdę się stało) to jednak wolałabym, żeby wszystko zostało wydane jak trzeba, a nie przez wyciek tysiące pseudo wykonawców podających się za MJa. A co za tym idzie kolejne niedomówienia itd.. chociaż nie powiem, że ta informacja o ok. 50tys. nagrań nie robi na mnie wrażenia. Ahh ta ciekawość ludzka :D
to jeszcze wyjdzie, że Thome Thome maczał w tym palce? jakaś zemsta za pozew i wszystkie podejrzenia?
to jeszcze wyjdzie, że Thome Thome maczał w tym palce? jakaś zemsta za pozew i wszystkie podejrzenia?
You gave me strength when I wasn't strong
You gave me hope when all hope is lost
You opened my eyes when I couldn't see...
www.yourlovelystar.photoblog.pl
You gave me hope when all hope is lost
You opened my eyes when I couldn't see...
www.yourlovelystar.photoblog.pl
Mam podejrzenie od wczoraj, że ci fani zostali wystawieni do odstrzału. Nie mam pojęcia, dlaczego. Jeżeli to był sabotaż, to w jakim celu?
twitty żony Birchey'a ( w kolejności od dołu):
12m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
Infact those songs were taken and offered for sale to my husband and others, police are aware of these people but are not investigating!
13m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
FACTS 4. No Access or downloading of any Previously unreleased, Unleaked or Unheard Michael Jackson song EVER happened….Cont
25m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
FACTS: 3. The motivation behind the OPEN access to the servers was primarily to ensure the Cascio lies were stopped!
27m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
FACTS: 1. There never was and never has been any Hacking. 2. MJJC/Gaz are continuing to lie, he now has 3 stories of the situation!
Moja znajoma twierdzi, że widziała już kilka miesięcy temu na kilku stronach MJ reklamamy linków do pobierania utworów z Back Catalog bezpośrednio z serwerów Sony . Nigdy nie kliknęła na ten link.
Mam nadzieję, że to skończy się dobrze dla tych fanów…Wydaje mi się, że zostali wrobieni..
twitty żony Birchey'a ( w kolejności od dołu):
12m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
Infact those songs were taken and offered for sale to my husband and others, police are aware of these people but are not investigating!
13m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
FACTS 4. No Access or downloading of any Previously unreleased, Unleaked or Unheard Michael Jackson song EVER happened….Cont
25m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
FACTS: 3. The motivation behind the OPEN access to the servers was primarily to ensure the Cascio lies were stopped!
27m Suzanne Marks @SuzanneMarks1
FACTS: 1. There never was and never has been any Hacking. 2. MJJC/Gaz are continuing to lie, he now has 3 stories of the situation!
Moja znajoma twierdzi, że widziała już kilka miesięcy temu na kilku stronach MJ reklamamy linków do pobierania utworów z Back Catalog bezpośrednio z serwerów Sony . Nigdy nie kliknęła na ten link.
Mam nadzieję, że to skończy się dobrze dla tych fanów…Wydaje mi się, że zostali wrobieni..
Nawiązując w tej sprawie do Tohme Tohme miałam na myśli raczej to, że czasami mam wrażenie jakby ktoś tam gdzieś "pociągał sznurki" i demaskował po kolei wszystkie te ciemne sprawki które miały miejsce za życia Michaela na korzyść dla niego. Być może tylko mi się tak wydaje...yourlovelystar pisze:to jeszcze wyjdzie, że Thome Thome maczał w tym palce? jakaś zemsta za pozew i wszystkie podejrzenia?
W końcu kłamstwa mogą wygrać sprint, ale to prawda wygrywa cały maraton.
Pozdrawiam.
więcej o sprawie
Jak dla mnie niech nic nie wycieka, niech Birchey i Cartman wyjdą z tego bez większego szwanku, choć z drugiej strony kradzież to kradzież. Ta chęć udowodnienia, że utwory Cascio nie są autentyczne doprowadziła ich moim zdaniem za daleko. Chociaż nie wiem, może tak wygląda bohaterstwo?
Jak dla mnie niech nic nie wycieka, niech Birchey i Cartman wyjdą z tego bez większego szwanku, choć z drugiej strony kradzież to kradzież. Ta chęć udowodnienia, że utwory Cascio nie są autentyczne doprowadziła ich moim zdaniem za daleko. Chociaż nie wiem, może tak wygląda bohaterstwo?