Kartka z Kalendarza MJ

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
@neta

Kartka z Kalendarza MJ

Post autor: @neta »

25 grudnia 1995r.

Michael przesłał życzenia świąteczne prosto z Neverland dla wszystkich fanów na świecie w formie nagrania video odtworzonego w brytyjskim programie muzycznym "Top Of The Pops"
“Hello, Top Of The Pops. Hello, and thank you for all your love, your support and your loyalty. I love you all so much, it has been a source of strength and inspiration. I wish you a very happy Christmas and a peaceful New Year. I look forward to seeing you soon, and I love you all dearly. Thank you very much.”

Witaj, "Top Of The Pops". Witam i dziękuję wszystkim za miłość, wsparcie i lojalność. Bardzo Was wszystkich Kocham, to było moim źródłem siły i inspiracji. Życzę Wam szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i pokoju w Nowym Roku. Mam nadzieję, że wkrótce się zobaczymy.Bardzo Was Kocham moi najdrożsi.Bardzo dziękuję.
tłumaczenie własne ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=OKn-0Ey4T54

Obrazek

Do komentowania zapraszam tu: http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewtopic.php?t=14641

źródło wszystkich inf. w temacie: mjjcommunity i inne strony dot. Michaela w internecie.
tłumaczenie wyłącznie własne/by @neta
Ostatnio zmieniony sob, 28 gru 2013, 22:24 przez @neta, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
@neta

26 grudnia 1992r.

26 grudnia 1992r. podczas corocznej emisji imprezy amerykańskiej organizacji filantropijnej United Negro College Found /"Wieczór z gwiazdami " z prośbą o datki dla "United Negro College Fund", Michael Jackson przemawiał na temat znaczenia równych praw do edukacji i o jego Programie Stypendialnym Michaela Jacksona " “Michael Jackson Scholarship Program”
"Black Colleges and Universities produce some of the leading personalities of our time. They are leaders in business and law, science and technology, politics and religion. I’m proud to have helped over 200 young men and women receive a quality education that has placed them closer to their dreams through the Michael Jackson scholars program. Tonight, I encourage you to pitch in for higher education. Please support the United Negro College Fund"
"Heal The World" live is included at the event. The four year college and university/scholarship for deserving students at a UNCF member college or university, focuses on Communications, Performing Arts, Literature/English/Writing and is a distinction available to African-Americans.

"Czarne Uczelnie produkują jednych z czołowych osobistości naszych czasów. Są liderami biznesu i prawa, nauki i technologii, polityki i religii. Jestem dumny, że poprzez "Program Stypendialny Michaela Jacksona" ​​ przyczyniłem się do pomocy ponad 200 młodym mężczyznom i kobietom w otrzymaniu wysokiej jakości wykształcenia, które zbliżyło ich do marzeń.
Dzisiaj wieczorem zachęcam Was do w inwestycji w dziedzinie szkolnictwa wyższego. Prosimy o wsparcie "United Negro College Fund "
"Heal The World" uczestniczy na żywo na tej imprezie.Czteroletni uczelniany program stypendialny UNCF dla wybitnych studentów kolegium/uniwersytetu dostępny dla wyróżniających się Afroamerykanów skoncentrowany jest na komunikacji i sztuce, literaturze, języku angielskim i pisarstwie."

tłumaczenie własne
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
Awatar użytkownika
@neta

27 grudnia

1970
Jackson 5 podczas pierwszego turnee po USA grają dziś koncert w Koloseum, Charlotte w Północnej Karolinie.
1971
Rok później grają koncert w Koloseum Houston w Texasie.
1996
25 lat później w tym dniu Michael znów ciężko pracuje podczas HIstory World Tour grając pierwszy z dwóch koncertów w Fukuoka Dome, Fukuoka, Japonia.Ogląda go na widowni ponad 40.000 osób.

Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

28 grudnia

1970

Jackson 5 podczas pierwszego turnee po USA grają dziś koncert w Koloseum,Greensboro w Północnej Karolinie.
1971
Rok później grają koncert w Memorial Auditorium, Dallas, Texas.
1989
28 grudnia Michael zaprosił Ryana White do spędzenia 5 dni świątecznych ferii na swoim Rancho Neverland.Były to ostatnie święta tego wielkiego małego chłopca.Zmarł w kwietniu 1990r.W odtwarzaczu Jego czerwonego mustanga (prezentu od Michaela) po włączeniu zagrało "Man in the mirror".
Jeśli ktoś przypadkiem jeszcze nie wie, kim jest Ryan White to
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ryan_White
To dla Niego Michael zadedykował "Gone Too Soon" na płycie Dangerous
http://www.myvideo.at/watch/657910
Obrazek
1992
Podczas Dangerous World Tour, Michael Jackson wybiera się z trójką dzieciaków Tito Jacksona znaną potem jako 3T do Parku Rozrywki Huis Ten Bosch w Japonii.
Podróż pokonuje superekspresowym pociągiem z Tokio do Nagasaki.
1996
Drugi wieczór koncertowy w Fukuoka Dome przy pełnej 40 000tys widowni.HIstory World Tour

Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

29 grudnia

1970
Kontynuacja pierwszej krajowej trasy.Jackson 5 występuje w Municipal Auditorium, Nashville, Tennessee.

1971
Jackson 5, daje show w Hampton Coliseum, w Norfolk, Virginia.

1992
Przy okazji DWT Michael z dzieciakami swojego brata - Tito, odwiedza Tokyo Disneyland

2003
Nation of Islam wydaje oświadczenie w którym zaprzecza pełnieniu głównej roli w strategii obrony przeciwko zarzutom o molestowanie i przejęciu wszystkich spraw biznesowych Michaela Jacksona.

2009
Amerykański Instytut Filmowy uznaje odejście Michaela Jacksona jako " Znaczący Moment "
Nagła śmierć Michaela Jacksona w czerwcu w wieku 50 lat jest opłakiwana przez cały świat.
Pośmiertny film z prób do koncertu "This is ot" jest bezprecedensową, globalną pochwałą".

tłumaczenie własne
Awatar użytkownika
@neta

30 grudnia
1970
Chłopcy pod surowym okiem papy Joe ciężko pracują na krajowym tournee.Dziś J5 śpiewa i tańczy w Koloseum, w Jacksonville na Florydzie.

1971
Jackson 5 szaleje na scenie w Richmond w stanie Wirginia.

1992
Wieczorem Michael po raz siódmy z ośmiu razy rzuca czar na publiczność w Tokyo Dome w Japonii podczas Dangerous World Tour.
Na widownii szaleje 45000 fanów.

2006
Michael , wraz z Al Sharptonem i Jesse Jacksonem uczestniczy w publicznym pogrzebie Jamesa Browna w James Brown Arena w Augusta (Georgia).

Podczas ostatniej rozmowy James Browna z wielebnym Al Sharptonem min. rozmawiali o Michaelu Jacksonie.

James powiedział: "Kocham Michaela"..."Powiedz mu, aby się nie obawiał powrotu do domu. Oni zawsze próbują pogrążyć tych, którzy posiadają talent. Ale powiedz mu, że trzeba zrobić porządek z muzyką i chcę Michaela i pozostałych, którzy mnie naśladowali wrócili i podnieśli muzykę z powrotem na wyższy poziom."

Podczas porywającego przemówienia, wielebny również powiedział: "Nie dbam o to co dziś prasa mówi, James Brown chciał, aby Michael mu w ten dzień towarzyszył."
Później zaprosił go na scenę i Michael wygłosił krótką mowę pożegnalną.

Hello?
Umm, what I'm gunna say is brief.......but to the point.
James Brown, is my greatest inspiration. Ever since I was a small child, no more than like........6 years old. My mother would wake me no matter what time it was, I was sleeping, no matter what I was doing, to watch the television to see the master at work.
And when I saw him move, I was MESMERIZED. I've never seen a performer, perform like James Brown, and right then and there, I knew that it..... that that was exactly what i wanted to do for the rest of my life. Because of James Brown.

I... *fans scream something*

*to fans* I love you!

But..

James Brown, I shall miss you, and I love you so much. And thank you, for everything. God bless you.

*to fans* And I love you!

Witam,
To co powiem będzie krótkie, ale istotne.
James Brown jest moją największą inspiracją. Nawet kiedy byłem mały, miałem nie więcej jak 6 lat...moja mama budziła mnie ze snu...nieważne o której godzinie...spałem...nieważne co robiłem, bym obejrzał w TV mistrza w pracy. I kiedy zobaczyłem Go, jak się rusza...byłem zahipnotyzowany. Nigdy nie widziałem wykonawcy, występującego, jak James Brown i wtedy, w tamtej chwili, wiedziałem, że...to jest to, czym dokładnie chcę się zajmować przez resztę mojego życia. Z powodu Jamesa Browna.

Ale...

James Brown, tęsknię za Tobą i bardzo Cię kocham. I dziękuję Ci za wszystko. Niech Bóg Ci błogosławi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=K477djiX8po

Nikt nie wiedział,że wcześniej jak wspominał kierownik domu pogrzebowego Charles Reid, Michael samotnie czuwał w nocy przez cztery i pół godziny do prawie piątej rano przy trumnie Jamesa Browna.
Informacja o czuwaniu pochodzi z książki Randalla Sullivana"Niedotykalny". Z powodu wielu nieścisłości i bzdur jest mało wiarygodna.Jednakże wiedząc jak wielkie znaczenie dla Michaela miał James Brown i jak bardzo go kochał,uznałam,że mogło tak być i że warto o tym wspomnieć.
2009
Film "Thriller" Michaela Jacksona w reżyserii Johna Landisa, zostaje zachowany w Krajowym Rejestrze Filmowym w Bibliotece Kongresu USA.

Michael Jackson's Thriller (Film)
LC control no. 86708393
Type of material Film or Video
Main title Michael Jackson's thriller / Optimum Productions ; directed by John Landis ; produced by George Folsey, Jr., Michael Jackson, John Landis ; written by John Landis, Michael Jackson.
Published/Created U.S.
United States : Optimum Productions, 1983.
Copyright Collection (Library of Congress) DLC
Related titles: Thriller.
Description 1 reel of 1 (1232 ft.) ; sd., col. ; 35 mm. ref print.
Summary
Film presents Michael Jackson performing the song Thriller. Production is enhanced by dramatic narrative, choreography, make-up and special effects.
Notes Copyright: Optimum Productions; DCR 1983; PUB 15Dec83; REG 19Mar84; PA21 :6-784.
Work given limited theatrical release at Avco Cinema, Westwood, CA, on November 20, 1983, to qualify for an Academy Award nomination, cf. Los Angeles[/i]
http://www.youtube.com/watch?v=sOnqjkJT ... r_embedded
Awatar użytkownika
@neta

31 grudnia

1987
Album "Bad" pokrył się czterokrotną platyną.

Obrazek

1992
45000 tysięcy japońskich fanów zgromadzonych w Tokyo Dome podziwia Michaela Jacksona podczas Dangerous World Tour.

1996
Ostatni dzień roku 1996 Michael kończy na koncercie HIstory World Tour przed 40000tys. osób w Jerudong Park Amfiteatrze Bandar Seri Begawan, Brunei.

http://www.youtube.com/watch?v=KEGV8czGrq0

2003
Jim Anderson. szeryf Santa Barbara wydał oświadczenie zaprzeczające poturbowaniu przez funkcjonariuszy Pana Michaela Jacksona podczas aresztowania.Szeryf zagroził Panu Jacksonowi konsekwencjami fałszywych oskarżeń.
Michael oskarżył funkcjonariuszy o brutalne traktowanie podczas wywiadu w "60 Minut" prowadzonym przez Eda Bradleya.Wywiad został wyemitowany 28 grudnia.
Stacja TV CBS zaprzeczyła, aby Pan Michael Jackson zapłacił sieci za przeprowadzenie wywiadu.

http://www.youtube.com/watch?v=QqXI258aCMg

Mój prawdziwy cel ma spełniać cel Boga. "- Michael Jackson

Dużo dobrej energii, miłości, ciepła i uśmiechu

Obrazek

i oczywiście jak najwięcej fanu w Nowym 2014 Roku :-)

Obrazek

@neta
Awatar użytkownika
@neta

01 stycznia

1972
Jackson 5 wykonuje koncert w Nashville, Tennessee

1974
Jackson 5 bierze udział w Tournament of Roses Parade.
Parada Róż jest festiwalem kwiatów, które w pierwszy dzień Nowego Roku pokrywają wielkie jeżdżące figury.
W pochodzie ulicami Nowego Yorku biorą udział znane zespoły, zawodnicy futbolu i inni. Na trasie podziwia ich wielotysięczna widownia, zaś impreza transmitowana jest na cały świat.

Obrazek

Obrazek

1994
Michael i jego znajomy Mike Milen wybierają się na koncert Barbary Streisand w MGM Gran Garden w Las Vegas.
Publiczność odprowadziła oklaskami Michaela do jego miejsca na widowni.Po koncercie Michael spędza kilka godzin za kulisami z Barbarą w jej garderobie.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

2 stycznia

1970
Jackson 5 podczas zimowej trasy daje czadu na koncercie w Miami Beach na Florydzie.

1972
Jackson 5 na koncercie w Greenville w Południowej Karolinie.

1997
Michael Jackson wraz z synkiem, Katherine i Joe przylatuje na Hawaje gdzie wita Go 150 lokalnych tancerzy i dwustu fanów.Michael witany jest zgodnie z rytuałem, który mieszkańcy nazywają "The Aloha Spirit".
W Hilton Hawaiian Village in Waikiki z radością ogląda specjalnie przygotowany dla Niego pokaz tancerzy Hula, podziwia mundury strażników wiejskich i występy dzieci.
Obrazek

2004
CBS wyemitowała dokument "Michael Jackson Number Ones" z udziałem wielu młodych artystów, mówiących o wpływie Michaela na nich i na muzykę.

http://www.youtube.com/watch?v=RPJwQ7ra ... D0&index=1
Awatar użytkownika
@neta

3 stycznia

1972
Po udanym debiucie w USA solowy singiel "Got to Be There" napisany przez Elliot Willensy i wyprodukowany przez Michael Jacksona zostaje wydany w Wielkiej Brytanii.
Błyskawicznie osiąga sukces na 5 pozycji UK Singiels Chart po 4 miejscu na Billboard w kategori Pop i 1 miejscu na liście singli R&B.

Obrazek

1983
Michael Jackson wydaje "Billie Jean" jako drugi singiel z klasycznego albumu Thriller.Na płytę trafia tylko 9 utworów wybranych z 180 innych, które nie zostały zaaprobowane przez Quincy Jonesa.
BJ był na początku również w tzw. "odrzutach". Jones początkowo nie lubił tej piosenki, ale Michael walczył o jej obecność na płycie.
Obrazek

1997
Michael Jackson daje koncert na Hawajach na stadionie Aloha w Honolulu.Jest on częścią trasy "HIstory Tour".
Jest to pierwszy występ Michaela w USA od 1989 roku ( BAD Tour).
Hawajski promotor Tom Moffatt powiedział : " Nigdy nie widziałem czegoś podobnego ... The Rolling Stones , Elton John , Julio Iglesias , The Eagles nawet nie zbliżyli się do poziomu Michaela....... nic nie może się równać. "
Obrazek

2001
Pojawia się news - Michael Jackson weźmie udział w debacie w nowojorskiej Carnegie Hall na Walentynki '01 - na rzecz jego nowo powstałej organizacji charytatywnej " Heal the Kids ".
Co za wspaniały start w nowy rok dla fanów Michaela Jacksona !
Awatar użytkownika
@neta

4 stycznia

1936
22 lata przed narodzinami przyszłego Króla Pop Rock i Soul ukazuje się pierwsze wydanie listy magazynu "Billboard", która od tej pory na podstawie wyników sprzedaży będzie spędzała sen z oczu wytwórniom i ich artystom.

1992
Album "Dangerous" wspina się na 1 miejsce the Billboard US Black Albums chart i pozostaje tam przez następne 12 tygodni.
Zgodnie z danymi Recording Industry Association of America (RIAA)album w samym tylko USA pokrywa się siedmiokrotną platyną.
Obrazek

1997
Michael Jackson wstępuje po raz drugi i ostatni na stadionie Aloha w Honolulu.35 000tys ludzi szaleje ze szczęścia,że udało im się kupić bilet na to niepowtarzalne wydarzenie. W mniej niż 24 godziny wszystkie miejsca zostały wyprzedane.

2011
Zaczynają się wstępne przesłuchania do procesu murraya.
Awatar użytkownika
@neta

5 stycznia

1975
Pokaz "Wiz " na Broadwayu .
Obrazek

1987
Michael Jackson, Quincy Jones i Bruce Swedien wchodzą do studia w Westlake w Los Angeles , by zacząć nagrywać album "Bad".
Prace nad nowym albumem rozpoczęły się w sierpniu 1986 roku, a nagrania trwają od 5 stycznia do 9 lipca 1987 roku.

1994
Podczas 26 ceremonii NAACP Image Awards w Los Angeles Michael Jackson wręcza nagrodę za najlepszą choreografię.
Otrzymuje ją z rąk mistrza Debbie Allen.
Michael witany jest ogłuszającym aplauzem i owacjami na stojąco.Co chwilę przerywa swoje przemówienie mówiąc publiczności "Ja też Was kocham", " Kocham Was więcej" :-)
W swojej mowie podkreśla znaczenie organizacji NAACP wspierającej równe traktowanie wszystkich ras i godności ludzkiej.Zapewnia też o wielkiej sympatii jaką żywi do członków organizacji

Przez dziesięciolecia NAACP stał na czele walki o równość i sprawiedliwość zgodnie z prawem dla wszystkich ludzi w naszym kraju.
Oni walczyli w jadalniach Południa, w salach Sądu Najwyższego i pomieszczeniach rządu Ameryki o sprawiedliwość, równość i godność wszystkich ludzi .
Członkowie NAACP byli więzieni, a nawet zabijani w szlachetnym dążeniu do ideałów dla których założono nasz kraj.
.

Obrazek

Michael Jackson też ponownie oświadcza, że jest niewinny wcześniejszych zarzutów dotyczących niewłaściwego postępowania wobec nieletniego.
Mówi:
Ja nie jestem przypuszczalnie niewinny, ja JESTEM niewinny i wiem, że prawda będzie moim zbawieniem.
Moja wiara w Boga wzmacnia mnie w udowodnieniu mojej niewinności i wiem, że nie jestem w tej walce sam.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... CzFUT17P8o

Debbie Allen po otrzymaniu nagrody rozpoczęła swoją mowę dziękczynna od słów "Michael, niech Cię Bóg błogosławi, jesteśmy po twojej stronie".

Obrazek
2000
MTV Asia świętowała koniec Tysiąclecia w wielkim stylu, wybierając TOP 2000 teledysków.
Na antenie pokazano wszystkie 2 tysiące teledysków z Michaelem wiodącym na pozycji nr 1
Bezdyskusyjnie wygrał "Thriller"!

2003
Michael odwiedza Maurice Gibbs ( jednego z barci Bee Gees) w szpitalu w Miami.
Obrazek
2005
Na swojej stronie internetowej w imieniu swoim i swojej rodziny Michael wydaje oświadczenie dotyczące katastrofy tsunami, które dotknęło
26 grudnia 2004 roku mieszkańców Indonezji, Sri Lanki, Indii, Tajlandii i Malediwów zabijając 230 tysięcy osób z czternasty krajów.

"Moja rodzina i ja wysyłamy nasze modlitwy i szczere współczucie dla rodzin, przyjaciół i bliskich tych, którzy niedawno zginęli do potwornego trzęsienia ziemi i tsunami, które przetoczyło się przez Indonezję, Azję, Indie, Somalię i inne kraje.
Nasza miłość jest wysyłana również do tych, którzy cudem przeżyli tę tragedię i do tych, którzy tak odważnie pomagają na miejscu.Modlimy się za Waszą siłę, bezpieczeństwo, za sukces ratowania życia w misji miłości.
Słowa nie są w stanie wyrazić szoku, przerażenia i smutku które czułem oglądając doniesienia o ogromie zniszczeń i rozpaczy.
Jest to dla mnie szczególnie bolesne, ponieważ odwiedzałem te obszary wiele razy i pamiętam miłość, dobroć i ciepło ludzi, których tam spotkałem.
Chciałbym zachęcić wszystkich moich przyjaciół, fanów, by wspierali organizacje zaangażowane w pomoc.
W takich czasach potrzebujemy siebie nawzajem, musimy obligować się nawzajem duchowo i w działaniu.
Bóg zapłać."

2012
The Estate ogłosiło , że ceremonia uwiecznienia Michaela Jacksona w Chinese Theater Gramania w odbędzie się dnia 26 stycznia o godz.11.00
Awatar użytkownika
@neta

6 stycznia

1972
Jackson 5 nagrywa "That's How Love Goes" dla Motown Records w Detroit (Michigan).

1989
Zostaje wydane zestawienie najlepiej sprzedających się albumów w UK w 1988r.
Uwaga :-)
1. Fleetwood Mac
2. Kylie Minogue
3. Michael Jackson
4. U2
5. Dire Straits
Mimo 3 miejsca "Bad" Michaela Jacksona we wrześniu 88r. było nr 1 na liście najlepiej sprzedających się albumów.
W zestawieniu za 1987rok "Bad"najlepiej sprzedawało się w UK, gdzie przez 5 tygodni królowało na 1 miejscu.( i nie pomogło wacko jacko angielskiej prasy nenene )

1990
Michael organizuje festyn dla 82 potrzebujących dzieci przez Childhelp USA.
Zaprasza je na wycieczkę do Neverland, gdzie organizuje gry i zabawy, posiłek z grilla i wspólne oglądanie filmów "Mała Syrenka" i "Powrót do przyszłości II "

1992
Singiel "Black or White" otrzymuje status złotej i platynowej płyty certyfikowanej przez R.I.A.A.

2004
Michael Jackson dobrowolnie oddaje swój paszport do prokuratury. Dostaje tymczasowy paszport do wypełniania zobowiązań handlowych w Wielkiej Brytanii.

2009
Dr Tohme Tohme potwierdza, że Michael wynajął rezydencję Bel Air za 100.000 dolarów miesięcznie.
Tohme Tohme twierdzi, że ikona popu chciała być bliżej "gdzie dzieje się akcja" branży rozrywkowej.

Obrazek
Awatar użytkownika
@neta

7 stycznia

1971
Jackson 5 nagrywa singiel "Mama w Pearl ".
Obrazek

2005
Prawnicy Michaela Jacksona proszą sędziego, aby zamknąć wszystkie przedprocesowe przesłuchania w celu zebrania dowodów w sprawie molestowania.Proces został ustalony na dzień 31 stycznia.
Awatar użytkownika
@neta

8 stycznia

1970
Jackson 5 nagrywa "You Ain't Giving Me What I Want" (So I'm Gonna Take It All Back) i " We Can Have Fun dla" Motown Records w Detroit .
Obrazek

1972
Kompilacja największych Hitów Jackson 5 dociera na 2 miejsce Billboard US Black Albums Chart

1983
Singiel "The Girl Is Mine" ,nagrany wspólnie przez Michaela i Paula McCartney promujący album "Thriller", zajmuje przez 18 tygodni pierwsze miejsce na liście Billboard Hot 100 i drugie miejsce na Billboard US Top 40 Singles.

Obrazek
Obrazek
2001
Publicysta Michaela Cheri Fein ogłosiła,że Michael będzie nagrywał dwie do trzech piosenek na nowy album Jackson Five .
ODPOWIEDZ