Michael a działalność charytatywna

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Post Reply
M.Dż.*
V.I.P.

Michael a działalność charytatywna

Post by M.Dż.* »

Komentarze do tego watku umieszczamy tutaj --> siadeh_

Wszyscy wiemy, że Michael dość solidnie udziela się charytatywnie.
W Jego karierze było sporo różnych projektów- tych bardzo udanych, tych trochę mniej, no i tych, które spaliły na panewce.
Tworzę sobie taką....
Hmmm.... Ja wiem? :knuje:
Bazę informacyjną na ten temat, przy czym interesują mnie jedynie projekty, które doszły do skutku.
Prosiłabym Was o pomoc w skompletowaniu lub uzupełnieniu informacji, które mam, bo na razie wyglądają tak trochę, jak szwajcarski ser :wariat:
To, co wiem to:

1.) 1985 rok- wspólnie z Lionel’em Richie Michael napisał utwór „We are the World” na rzecz głodujących ludzi w Afryce. Dochód ok. 65 milionów USD. Tu trochę szczegółów sobie mogę jeszcze "wydłubać" z DVD- sporo tam informacji, ale może nie wszystko jest, co warte wiedzy ;-)
Interesuje mnie, czy była jakaś konkretna organizacja, która otrzymała zgromadzone pieniądze, czy pieniądze zostały "po prostu" spożytkowane na organizację zrzutów żywności?

2.) Michael bezpłatnie użyczył swojego przeboju „Beat it” na rzecz kampanii antynarkotykowej wśród dzieci i młodzieży.
Kto się do Niego o to zwrócił? Jaka organizacja? Gdzie był ten materiał emitowany?

3.) 1992 rok- Michael utworzył międzynarodową fundację „Heal the World”.
Czy ktoś zna jakieś projekty tejże Fundacji?

4.) 1992-1993 rok- w czasie trwania trasy koncertowej „Dangerous”, w ramach działalności fundacji „Heal the World”, Michael przekazywał pieniądze na pomoc dzieciom w każdym mieście, w którym występował.
Czy to prawda? Wiem, że sporo czeków rozdał, ale czy rzeczywiście wszędzie, gdzie się pojawił?
Jakie organizacje otrzymały pieniąchy? W jakich krajach?

5.) 1993 rok- ponad 20 koncertów charytatywnych.
Ktoś wie coś więcej na ten temat?
Jakie to były koncerty? Dla kogo organizowane? Kto był odbiorcą?

6.) 29.IV.1995 roku- za pomoc dzieciom otrzymuje w Nowym Jorku, nagrodę „Carying for Kids”.
Cóż to za nagroda?
Czy Michael otrzymał ją za całokształt, czy za jakiś konkretny projekt?

7.) 1995 rok- podczas pobytu na Węgrzech (w 1994), Michael spotyka Bela Farkas- finansuje jego przeszczep wątroby. Operacja przeprowadzona była w Szpitalu Dziecięcym Bethesda w Budapeszcie.

8.) 1999 rok- organizacja dwóch koncertów charytatywnych w Niemczech i w Japonii- „What more can I give”.
Coś więcej na ten temat?

9.) 28.IX.2000 – z okazji akcji „Carousel of Hope”, której organizatorem jest Barbara Davis, Michael własnoręcznie namalował jeden z ponad 50 talerzy wystawionych na aukcję. Akcja na rzecz dzieci- diabetyków.
Jaka organzacja otrzymała pieniądze z aukcji?
Jakie organizacje na tym skorzystały?

10.) 9.X.2000- Michael przekazuje swój kapelusz i unikatowy plakat na rzecz skromnej aukcji dobroczynnej zorganizowanej przez African Ambassador’s Spouses Association. Aukcja ma pomóc w walce z AIDS wśród afrykańskich dzieci.
Moje pytania j.w.

11.) 29.X.2000- rodzina Jackson’ów włączyła się do projektu „Wave to the World”, który ma na celu propagowanie Paraolimpiad wśród ludzi zdrowych.
Na czym polegało propagowanie Paraolimpiad?
W jakich krajach przeprowadzana była ta akcja?

12.) 6.XII.2000- otrzymuje nagrodę „G and P Foundation Ball” za działalność na rzecz walki z rakiem u dzieci.
Kto organizował tę uroczystość?
Za co konkretnie Michael otrzymał tę nagrodę?
Kto ją wręczał?

13.) 19.XII.2000- Michael wziął udział w zorganizowanym w Medison Square Garden w Nowym Jorku, charytatywnym koncercie „Miracle on 34th Street”.
Na czym polegała ta uroczystość?
Jaka organizacja otrzymała fundusze z tej imprezy?

14.) 2000 rok- wraz z Rabinem Shmuley’em Boteach’em Michael tworzy projekt „Heal the Kids”.
Czy ten projekt coś wniósł do życia, czy skończyło się tylko na planach?

15.) 21.X.2001- Michael zorganizował koncert na rzecz ofiar ataków terrorystycznych w USA. Koncert zgromadził ok. 3 milionów USD z samej sprzedaży biletów. Do tego należy doliczyć dochód z transmisji w radio i telewizji.
I znów- kto otrzymał te pieniądze?
Jaka to była w ostateczności kwota?

16.) Singiel „What more can I give”- poświęcony ofiarom ataków terrorystycznych w USA.Wiem, ze w sumie spalił na panewce, ale czy w 100%?
Pamiętam, że można go było ściągać za internetu- czy to pozwoliło na uzbieranie jakiejś kwoty?

19.) Zapraszanie do Neverland chorych dzieci.
Pamiętam, że była kiedyś lista organizacji, które delegowały swoje dzieci do Neverland (albo może raczej- które Michael sam wybrał). Czy ktoś pamięta gdzie je znaleźć?
Wiem, że Michael zapraszał pojedyncze dzieci, ale również całe organizacje u Niego gościły- to mnie interesuje najbardziej.

19.) Michael odwiedza szpitale dziecięce i domy dziecka.
Dom Dziecka na Rakowieckiej pamiętam ;-)
Gdzie jeszcze Michael zawitał- chodzi mi głównie o szpitale dziecięce i domy dziecka?
Pomóżcie, proszę skompletować listę :-)

No, to tyle na razie- może coś mi się jeszcze urodzi.
Moja prośba do Was wszystkich, a w szczególności do naszych chodzących MJówopedii o pomoc w uzupełnieniu braków japrosic
Wszelkie informacje, nawet te z pozoru nieistotne, mogą doprowadzić do "wielkich ryb", więc śmiało- co kto wie, niech wpisuje.
Z góry dzięki :-)
Last edited by M.Dż.* on Thu, 06 Dec 2007, 14:56, edited 1 time in total.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Willy

Post by Willy »

Lista charytatywnych przedsięwzięć, które MJ wspierał:
http://www.allmichaeljackson.com/charities.html
Trochę o Heal The World/Kids:
http://www.allmichaeljackson.com/heal-the-world.html
http://www.harlemlive.org/community/act ... story.html
Jakieś artykuły o Heal The Kids (oczywiście z wiarygodnością treści w nich zawartych może być różnie):
http://www.newsmax.com/archives/article ... 4700.shtml
http://www.lukeford.net/Dennis/indexp33.htm
Garść informacji o koncertach z 99 roku:
http://www.mjfanclub.net/news/mar_1999.html

Na razie tyle.
dzina

Re: Michael a działalność charytatywna

Post by dzina »

Co można byłoby dorzucić do listy to pomoc MJ’a Niemieckiej rodzinie Wolf, która straciła cały dobytek podczas powodzi w 2002 roku. MJ spotkał się z nimi w Niemczech (listopad 2002) oraz sam je zaprosił do siebie i obdarował ich prezentam. Ta wizyta w Neverland oczywiście doszła do skutku. Niestety nie wiem czy MJ pomógł im finansowo.

M.Dż.* wrote: 6.) 29.IV.1995 roku- za pomoc dzieciom otrzymuje w Nowym Jorku, nagrodę „Carying for Kids”.
Cóż to za nagroda?
Czy Michael otrzymał ją za całokształt, czy za jakiś konkretny projekt?
Mam filmik jak MJ otrzymuje od dzieci tą nagrodę, mogę to oczywiście zapodać do ściągnięcia jeśli byś chciała.
Jeśli dobrze zrozumiałam z nagrania, MJ dostał tą nagrodę, bo został wybrany przez organizację "Big Apple Base Charity Body Scope"! Z nagrania: "They voted Jackson their favourite role model" .Organizacja ta zachęciła dzieci z Nowego Jorku i okolić, aby głosowały i MJ dostał aż 75%. „Big Apple….” zajmuje się wychowaniem fizycznym dzieci, aby w ten sposób trzymać je z daleka od narkotyków.

W ogóle super temat, w głowie świta mi jeszcze parę rzeczy, niech ja tylko posprawdzam to i owo i napiszę więcej :)
huczek

Post by huczek »

1983-84
Po wypadku w czasie kręcenia reklamówki pepsi - Michael otrzymał odszkodowanie. Za odszkodowanie ufundował szpital dla ludzi oparzonych [stamtąd zdjęcie w łóżku tlenowym].
1984-85
Michael zrzeka sie honorarium z trasy koncertowej Victory Tour na cele charetatywne.

Nie mam pewności, czy nie zrzekł się honorarium z jeden części trasy Bad?

Sprzedaż singli charetatywnych:
We Are The World, Man In The Mirror, Heal The World, Gone Too Soon, Earth Song, What More Can I Give [można było kupić jedynie w Internecie - sprzedaż w sklepach namacalnych zabroniona]
Image
dzina

Post by dzina »

Znalazłam rewelacyjną stronę, gdzie jest dość konkretnie napisane co MJ dokładnie dał lub ile pieniędzy przekazał i na jakie organizacje lub cele. Wydaje mi się, że z tej strony można rozwiać wiele wątpliwości. Nie wszystkie informacje są pełne ale i tak tego jest sporo. Kurcze jest tyle rzeczy, o których nie wiedziałam, naprawdę można być pod olbrzymim wrażeniem :)
Parę ciekawostek wrzucę tutaj z tej właśnie strony.

http://www.jacksonaction.com/index.php?page=charity.htm

*Grudzień 1988, MJ odwiedza chłopca David Rothenburg, który został poważnie oparzony przez własnego ojca, który chciał się zemścić na żonie.

*7 lipiec 1989, MJ odwiedza szkole podstawową Cleveland w Stockton Kalifornia. Kilka tygodni wcześniej, 25 letni mężczyzna zabił 5 dzieci a 39 było rannych.

*6 maja 1991, MJ został zaproszony przez organizację The Jane Goodall Charity na uroczystość. MJ postanowił wesprzeć badania prowadzone przez Jane Goodall na szympansach w Gombe ( Nigeria).

*6 maja 1992, MJ pokrył koszta pogrzebu Romana Sanchez, który zginął podczas zamieszek w Los Angeles.

*30 wrzesień 1992, MJ sfinansował plac zabaw W Romuni dla 500 sierot. Odbyło się uroczyste otwarcie z udziałem ówczesnego prezydenta kraju Iliescu.

*24 listopad 1992, na lotnisku Kennedyego w Nowym Jorku, MJ nadzorował ładowanie 43 ton lekarstw, koców, odzieży zimowej, które poleciały do Sarajewa.

*Sierpień 1993 , MJ wraz z Pepsi-Cola w Tajlandnii wsparł organizację królewską Crown Princess Maha Chakri Sirindhorn's charity, the Rural School Children oraz Youth Development Fund organizacje te zajmują się dostarczaniem posiłków wiejskim dzieciom w Tajlandii.

*25 styczeń 1997, MJ przekazał 1.1 milionów dolarów lokalnej organizacji w Bombayu, która wspiera edukację dzieci mieszkających w slumsach.

*4 wrzesień 1999, MJ otrzymał nagrodę KORA Awards w Południowej Afryce za osiągnięcia w muzyce oraz za poświęcenie się, aby poprzez muzykę łączyć wszystkich ludzi.
1999 - Michael Jackson - [United States] - for his considerable achievements in the music industry, and commitment using music to unite people around the world.

Co najważniejsze, MJ wręczył na scenie czek na 1,000,000 dolarów do ręki samego Nelsona Mandeli. Oczywiście cała suma poszła na organizację Nelson Mandela Children’s Fund.

*15 wrześień 2002, MJ dał na aukcje 16 przedmiotów podpisanych przez niego, np.: płyty CD, kasety video oraz 5 bawełnianych serwetek. Z aukcji uzyskano 3935 Euro (3,814 dolarów) a pieniądze poszły na pomoc ofiarom powodzi w Niemczech

M.Dż.* wrote: 2.) Michael bezpłatnie użyczył swojego przeboju „Beat it” na rzecz kampanii antynarkotykowej wśród dzieci i młodzieży.
Kto się do Niego o to zwrócił? Jaka organizacja? Gdzie był ten materiał emitowany?
Wykorzystano Beat It w reklamie, którą emitowano w USA, a było to organizowane przez National Campaign Against Teenage Drunk Driving. Reklama miała na celu uświadomić młodym Amerykanom, że jazda po pijanemu może zniszczyć przyjaźń. Poniżej jest info po angielsku z tej strony:

http://www.jacksonaction.com/index.php?page=awards.htm

Presidential Special Achievement Award (U.S)
Presented at the White House by President Ronald Reagan to Michael Jackson in recognition of his contribution to the nation's campaign against drunk driving - Michael's song "Beat It" was run in the ads. The inscription on the plaque reads: "To Michael Jackson with appreciation for the outstanding example you have set for the youth of America and the world. Your historic record-breaking achievements and your pre-eminence in popular music are a tribute to your creativity, dedication, and great ability. The generous contribution of your time and talent to the National Campaign Against Teenage Drunk Driving will help million or young Americans learn that drinking and driving can kill a friendship."
(May 14)

Huczek już wspomniał o zyskach jakie MJ przekazywał na cele charytatywne z trasy Victory, ja jeszcze dodam na jakie konkretnie:
The United Negro College Fund, Camp Good Times i The T.J. Martell-Foundation. były to częściowe zyski z trasy niepełne.

*16 czerwiec 1988, bardzo znane spotkanie MJ z Dianą i księciem Karolem(przed koncertem BAD), którym wręczył dwa czeki. Jeden na fundacje Prince’s Trust ( 150,000 funtów) oraz czek na 100,000 funtów mający na celu wsparcie szpitala dziecięcego znajdującego się na ulicy Great Ormand Street.

*Cztery dni później, MJ odwiedza śmiertelnie chore dzieci właśnie w tym szpitalu przy Great Ormand Street. Poza tym idzie tez na oddział, gdzie leżą dzieci w mniej krytycznym stanie, opowiada im bajki.
Lika

Post by Lika »

Chodzi mi po głowie współpraca MJa z Make A Wish Foundation
coś o tym słyszałam...
Amnesty International podobno Michael chojnie wspiera(ł) tą organizację. Kiedyś MJowitka przeprowadzała na forum szczegółowe śledztwo w tej sprawie ;-)
Pamiętam, że Michael w wywiadzie z Oprah W. również wspominał o kilku swoich charytatywnych projektach. Może warto przyjrzeć się czemuś z bliska...
M.Dż.* wielkie dzięki za ten wątek! japrosic
Sporo ciekawych rzeczy się dowiedziałam, bo jakby to określić... hmm... dziury to u mnie już od dawna były, tylko... sera brakowało :smiech:
Wreszcie mogę podeprzeć się konkretnymi przykładami mówiąc, że Michael zrobił sporo dla dzieci, ludzi, świata i to nie TYLKO na płaszczyźnie muzycznej :happy: !
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
MJowitek

Post by MJowitek »

M.Dż.* wrote: 3.) 1992 rok- Michael utworzył międzynarodową fundację „Heal the World”.
Czy ktoś zna jakieś projekty tejże Fundacji?

14.) 2000 rok- wraz z Rabinem Shmuley’em Boteach’em Michael tworzy projekt „Heal the Kids”.
Czy ten projekt coś wniósł do życia, czy skończyło się tylko na planach?
To jest link do francuskiego forum.
http://www.mjtnk.com/_forum/index.php?showtopic=3977

Wlasciwie, to do encyklopedii Michaela Jacksona, ktora tam sobie powoli tworza.
Nie wiem, czy mozna to czytac bez logowania.
Wszystko jest po francusku, ale jakos sobie z tym poradzicie. Ja niestety nic tlumaczyc na polski nie bede.

Mam nadzieje, ze znajdziesz tam Kasiu informacje, ktore Cie interesuja...

Swoja droga, podoba mi sie ten ich pomysl z encyklopedia.
Mamy na tyle rozwiniete forum i tyle w nim wiadomosci, ze moglibysmy sie tez o cos takiego pokusic.

Oczyxiscie nie jest to latwe i nikt sam tego nie zrobi. Juz samo wydlubanie materialow juz istniejacych by troche czasu zajelo.

Ale mozna utworzyc watek, do ktorego kazdy by mogl wrzucac linki do innych watkow, ktore zasluguja na dostanie sie do Encyklopedii. Czy tam MJowopedii ;)
Taki watek, o ile by byl, warto by bylo przykleic.

Jak sie uzbiera, to sie uporzadkuje. Tzn nie samo sie, no ale to chyba juz do zrobienia by bylo.
A to w sumie bardzo przydatne.

Chcialam znalezc cos o dzialalnosci charytatywnej, to nie musialam w tym celu szukac po forum, jeno kliknelam na "encyclopĂ(c)die" i tyle.
Przydatne dla fanow jak i przechodniow.
No i fajnie wyglada taki bajer na stronie.
Tyle w temacie.
Mykam...
dzina

Post by dzina »

"Caring for Kids" is ready :)

http://www.megaupload.com/?d=GTPRK7YB

M.Dż.* wrote:
Aaaaaaaaaaa...... !!!!!!! Image
Tu jest wszystko czego dusza zapragnie!
Dziękuję :happy:
Cieszę się bardzo :)
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

By SUNrise:
SUNrise wrote:Bal Carousel of Hope jest organizowany od 1978 r. przez organizację Children's Diabetes Foundation, którą założył w 1977 r. właściciel wytwórni filmowej 20th Century Fox - Marvin Davis i jego żona Barbara Davis, po tym, jak wykryto u ich córki cukrzycę. Organizacja ta zbiera pieniądze na działalność kliniki, programy edukacyjne i badania naukowe prowadzone w centrum Barbary Davis The Barbara Davis Center For Childhood Diabetes w Denver (Colorado).
Organizację finansowo wspierają artyści, aktorzy, muzycy, biznesmeni, dziennikarze jak np. Jay Leno i politycy z najwyższego szczebla m.in. prezydenci USA: Bill i Hillary Clinton, Al Gore, Gerald Ford, Ronald Reagan (wspierał póki żył), Nancy Reagan etc...
Dzięki ich ofiarności fundacja podczas trwania jednego takiego wieczoru (czyli balu Carousel of Hope odbywającego się co rok, przeważnie w październiku), zbiera parę milionów dolarów na swoją działalność.

Strona internetowa organizacji:
link#1
link#2
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

Podbijam temat do góry ;-)
Nadal interesują mnie nowe materiały- szczególnie te po 2002 roku mile widziane :-)
Z góry dzięki!
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
dzina

Post by dzina »

Maro wrote:I nie wiem czy przypadkiem MJ nie wspomógł domu dziecka podczas wizyty w Japonii z okazji odebrania MTVJ.
Ja z kolei znalazłam trochę inne informacje. MJ podczas pobytu w Japonii 8 marca 2007 zaprosił na VIP Party ponad setkę dzieci - niepełnosprawne oraz sieroty z domu dziecka ( tego prowadzonego przez siostry zakonne). Dzieciaki miały wstęp darmowy.

-------------------------------------------------------------------------------
MJJF eNews #895 - Thursday Mar 8, 2007

Michael Jackson attends Appreciation Party and To Visit Camp Zama
Michael Jackson was the guest honor at a party with about 400 people that paid $3,500 each for a buffet dinner. The show included Japanese Jackson impersonators and a chance to take pictures with Jackson. More than 100 orphans and handicapped children were invited for free. Michael did not perform, but appeared relaxed and comfortable being with his fans.

http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... &start=120
M.Dż.* wrote:Chociaż przyznam, że te święta w Neverland też mi po głowie chodziły, bo była to kwestia zaproszenia dzieciaków z konkretnej szkoły....
Coś znalazłam ale niewiele. 200 dzieci, które Michael zaprosił do Neverland z okazji Świąt 18.12.2004 przyjechały z Santa Barbara i Los Angeles. Były to głównie dzieci i młodzież specjalnej troski. Części z nich należy do Afrykańskiego Episkopalnego Kościoła Metodystycznego, do którego też uczęszcza Thomas Mesereau Jr. The First A.M.E. Church (African Methodist Episcopal Church).

-----------------------------------------------------------------------------------
Michael Jackson hosts 200 children at Neverland party

Friday's visitors, from six organizations and ranging in age from about 3 or 4 years to their teens, were bused to Neverland and then rode a train up from the parking lot. They included children with special needs from Santa Barbara and some affiliated with the First AME Church in Los Angeles, according to a list of groups issued to reporters. Jackson defense attorney Thomas Mesereau Jr. attends the First AME church.

Bain said charitable and civic groups bring children to Neverland at least three times a month to play on the amusement park rides, see its zoo and watch movies. On Friday, Jackson was showing The Polar Express in his movie theater.

The estate provided lunch, candy canes, popcorn and a Santa Claus. The children could also play in a video arcade with unlimited games.
Bain said many organizations write Jackson to ask to bring children to Neverland and an events staff decides who will be invited.

Pełny tekst na stronie USATODAY.

http://www.usatoday.com/life/people/200 ... land_x.htm

Poniższe newsy zamieszczone na mjtkop pochodzą z Associated Press i Reuters.

http://www.mjtkop.com/home/modules/news ... storyid=73
http://www.mjtkop.com/home/modules/news ... storyid=72
Maverick

Post by Maverick »

Aktualnie Michael jest "zamieszany" w to:

http://www.looktothestars.org/news/448- ... tmas-gifts

"There are also over 200 official RIAA gold and platinum record awards up for sale, from artists such as Annie Lennox, Jon Bon Jovi, Michael Jackson, Jennifer Lopez, and Green Day."
Larsi

Post by Larsi »

UNCF straciło swojego dobroczyńcę

http://www.uncf.org/Campaign/News/mj.asp

The death of Michael Jackson put a tragic end to one of the most remarkable careers in the history of American entertainment. He was one of the first African American performers to win a true crossover following. CDs, music videos, movies, television, live performances—there was no medium that the King of Pop didn�t conquer. He won 13 Grammys®, 13 number-one singles and sold 750 million records. Nobody who has seen one of his sold-out shows in stadiums and arenas will ever forget the experience.

Fortunately for all those who loved and admired him and his music, he leaves behind a rich musical legacy. His 1982 album Thriller is still the best-selling album of all time. Music videos like "Beat It,� "Billie Jean" and "Thriller" transformed the music video from a piece of promotion to a piece of entertainment art.

Michael Jackson left behind a legacy of generosity as well. In 1986, he donated $1.5 million to UNCF to establish a scholarship endowment—a fund whose interest funds scholarships each year while the original gift continues to earn interest so that future students can receive scholarships. During the past two decades, more than 500 students at UNCF's 39 member colleges and universities have been able to attend college thanks to Jackson's generous gift.

Two years later, Michael Jackson headlined a sold-out UNCF benefit performance at Madison Square Garden in New York and donated the proceeds, $600,000, to UNCF. He also received the Frederick D. Patterson Award, UNCF�s highest honor, at the 1988 New York anniversary celebration and was awarded an honorary degree from UNCF-member institution Fisk University.

It has been almost a quarter-century since Michael Jackson endowed the UNCF scholarship program that bears his name. Many of the young men and women who received Michael Jackson Endowed Scholarships over the years have moved on from college to start careers, raise families and support their communities. But thanks not only to his generosity but to his foresight in creating a scholarship that renews itself every year, 34 more students will study at UNCF-member colleges and universities next September because the King of Pop understood that "A mind is a terrible thing to waste."

ktoś ma chęć przetłumaczyć ?

artykuł w pewien sposób powiązany z M'ową działalnością charytatywną

http://minakanue.salon24.pl/114664,mich ... ska-zenada
anialim

Post by anialim »

Mam nadzieję, że w dobrym wątku...
Michaelowi przyznano nagrodę w ramach Save the World Awards, odbierze ją podczas gali w Zwentendorf/Austria 24.07 Jermaine (który od dziś już w Wiedniu jest) więcej szczegółów
edit: n-tv pokaże tę galę, poświęconą głównie MJ---> szczegóły sobota: 20.10 i niedziela: 16.10
Post Reply