Wszyscy wiemy, że Michael dość solidnie udziela się charytatywnie.
W Jego karierze było sporo różnych projektów- tych bardzo udanych, tych trochę mniej, no i tych, które spaliły na panewce.
Tworzę sobie taką....
Hmmm.... Ja wiem?

Bazę informacyjną na ten temat, przy czym interesują mnie jedynie projekty, które doszły do skutku.
Prosiłabym Was o pomoc w skompletowaniu lub uzupełnieniu informacji, które mam, bo na razie wyglądają tak trochę, jak szwajcarski ser

To, co wiem to:
1.) 1985 rok- wspólnie z Lionel’em Richie Michael napisał utwór „We are the World” na rzecz głodujących ludzi w Afryce. Dochód ok. 65 milionów USD. Tu trochę szczegółów sobie mogę jeszcze "wydłubać" z DVD- sporo tam informacji, ale może nie wszystko jest, co warte wiedzy

Interesuje mnie, czy była jakaś konkretna organizacja, która otrzymała zgromadzone pieniądze, czy pieniądze zostały "po prostu" spożytkowane na organizację zrzutów żywności?
2.) Michael bezpłatnie użyczył swojego przeboju „Beat it” na rzecz kampanii antynarkotykowej wśród dzieci i młodzieży.
Kto się do Niego o to zwrócił? Jaka organizacja? Gdzie był ten materiał emitowany?
3.) 1992 rok- Michael utworzył międzynarodową fundację „Heal the World”.
Czy ktoś zna jakieś projekty tejże Fundacji?
4.) 1992-1993 rok- w czasie trwania trasy koncertowej „Dangerous”, w ramach działalności fundacji „Heal the World”, Michael przekazywał pieniądze na pomoc dzieciom w każdym mieście, w którym występował.
Czy to prawda? Wiem, że sporo czeków rozdał, ale czy rzeczywiście wszędzie, gdzie się pojawił?
Jakie organizacje otrzymały pieniąchy? W jakich krajach?
5.) 1993 rok- ponad 20 koncertów charytatywnych.
Ktoś wie coś więcej na ten temat?
Jakie to były koncerty? Dla kogo organizowane? Kto był odbiorcą?
6.) 29.IV.1995 roku- za pomoc dzieciom otrzymuje w Nowym Jorku, nagrodę „Carying for Kids”.
Cóż to za nagroda?
Czy Michael otrzymał ją za całokształt, czy za jakiś konkretny projekt?
7.) 1995 rok- podczas pobytu na Węgrzech (w 1994), Michael spotyka Bela Farkas- finansuje jego przeszczep wątroby. Operacja przeprowadzona była w Szpitalu Dziecięcym Bethesda w Budapeszcie.
8.) 1999 rok- organizacja dwóch koncertów charytatywnych w Niemczech i w Japonii- „What more can I give”.
Coś więcej na ten temat?
9.) 28.IX.2000 – z okazji akcji „Carousel of Hope”, której organizatorem jest Barbara Davis, Michael własnoręcznie namalował jeden z ponad 50 talerzy wystawionych na aukcję. Akcja na rzecz dzieci- diabetyków.
Jaka organzacja otrzymała pieniądze z aukcji?
Jakie organizacje na tym skorzystały?
10.) 9.X.2000- Michael przekazuje swój kapelusz i unikatowy plakat na rzecz skromnej aukcji dobroczynnej zorganizowanej przez African Ambassador’s Spouses Association. Aukcja ma pomóc w walce z AIDS wśród afrykańskich dzieci.
Moje pytania j.w.
11.) 29.X.2000- rodzina Jackson’ów włączyła się do projektu „Wave to the World”, który ma na celu propagowanie Paraolimpiad wśród ludzi zdrowych.
Na czym polegało propagowanie Paraolimpiad?
W jakich krajach przeprowadzana była ta akcja?
12.) 6.XII.2000- otrzymuje nagrodę „G and P Foundation Ball” za działalność na rzecz walki z rakiem u dzieci.
Kto organizował tę uroczystość?
Za co konkretnie Michael otrzymał tę nagrodę?
Kto ją wręczał?
13.) 19.XII.2000- Michael wziął udział w zorganizowanym w Medison Square Garden w Nowym Jorku, charytatywnym koncercie „Miracle on 34th Street”.
Na czym polegała ta uroczystość?
Jaka organizacja otrzymała fundusze z tej imprezy?
14.) 2000 rok- wraz z Rabinem Shmuley’em Boteach’em Michael tworzy projekt „Heal the Kids”.
Czy ten projekt coś wniósł do życia, czy skończyło się tylko na planach?
15.) 21.X.2001- Michael zorganizował koncert na rzecz ofiar ataków terrorystycznych w USA. Koncert zgromadził ok. 3 milionów USD z samej sprzedaży biletów. Do tego należy doliczyć dochód z transmisji w radio i telewizji.
I znów- kto otrzymał te pieniądze?
Jaka to była w ostateczności kwota?
16.) Singiel „What more can I give”- poświęcony ofiarom ataków terrorystycznych w USA.Wiem, ze w sumie spalił na panewce, ale czy w 100%?
Pamiętam, że można go było ściągać za internetu- czy to pozwoliło na uzbieranie jakiejś kwoty?
19.) Zapraszanie do Neverland chorych dzieci.
Pamiętam, że była kiedyś lista organizacji, które delegowały swoje dzieci do Neverland (albo może raczej- które Michael sam wybrał). Czy ktoś pamięta gdzie je znaleźć?
Wiem, że Michael zapraszał pojedyncze dzieci, ale również całe organizacje u Niego gościły- to mnie interesuje najbardziej.
19.) Michael odwiedza szpitale dziecięce i domy dziecka.
Dom Dziecka na Rakowieckiej pamiętam

Gdzie jeszcze Michael zawitał- chodzi mi głównie o szpitale dziecięce i domy dziecka?
Pomóżcie, proszę skompletować listę

No, to tyle na razie- może coś mi się jeszcze urodzi.
Moja prośba do Was wszystkich, a w szczególności do naszych chodzących MJówopedii o pomoc w uzupełnieniu braków

Wszelkie informacje, nawet te z pozoru nieistotne, mogą doprowadzić do "wielkich ryb", więc śmiało- co kto wie, niech wpisuje.
Z góry dzięki