Rękopisy Michaela

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Post Reply
Grincz

Rękopisy Michaela

Post by Grincz »

Mam prośbę.
Czy ma ktoś rękopisy piosenek Michaela?
Bardzo są mi potrzebne.
Chodzi o to, że muszę komuś udowodnić, że np. Billie Jean to przez niego napisana piosenka.
Byłabym wdzięczna za pomoc. japrosic
Image
SUNrise

Post by SUNrise »

Image
ImageImage
Bydlax_Xp

Post by Bydlax_Xp »

Bardzo ciekawa fotka :-) . Moglem poznac jego charakter pisma wreszcie :P
Grincz

Post by Grincz »

SUNrise wrote:Image
Baaardzo dziękuję japrosic
Image
huczek

Post by huczek »

Michael skomponował wiele piosenek. Pierwsze piosenki zaczął komponować w połowie lat 70-tych. Wraz z każdym nagraniem masz książeczkę a w książeczce jest dopisany kompozytor i autor tekstu. Sam odręczny tekst o niczym nie świadczy. Poza tym są to tylko słowa - nie nuty.

MJ miał przynajmniej jedną sprawę sądową o plagiat. Jednak sprawę tę wygrał naturalnie.
Zarzuty o plagiat pojawiały się dość często. Najczęściej niedorzeczne. Nawet w tym roku wpłynęła skarga, że pewien chłopiec był pomysłodawcą do utworów MJ. Sprawa była wręcz śmieszna, bo chłopiec - dziś dorosły mężczyzna - chciał pozwać Michaela, że czerpał pomysły od dziecka w wieku 1-2 lat [płyta Bad], później od 6 letniego dziecka [album Dangerous] itd. Mężczyzna twierdził również, że był molestowany seksualnie przez MJ.

Przegrał natomiast raz sprawę za wykorzystanie cudzego nagrania bez pozwolenia -chodziło o chór wykonujący utwór w intro do piosenki "Will You Be There". Jednak sama piosenka jest już autorstwa Michaela.
Grincz

Post by Grincz »

Ja oczywiście wiem o tym, ale mój znajomy niebardzo. A kiedy mu powiedziałam to stwierdził, że Michael to analfabeta :zly: i powiedział, że chce dowodu na to, że to on pisał te piosenki. To ja mu powiedziałam, że mu je znajde, choć bym miała szukać wszędzie.
Dlatego mi tak zależało. Chciałam ratować honor naszego Michaela ;-)

Pozdrowionka
Paula

PS. Jeśli ktoś ma jakieś inne rękopisy to niech ich nie żałuje tylko daje tutaj. Będę bardzo wdzięczna. japrosic
Image
SUNrise

Post by SUNrise »

Grincz wrote:że Michael to analfabeta i powiedział, że chce dowodu na to, że to on pisał te piosenki
o taki dowód to chyba ciężko będzie.
Poza tym, ale ten Michael bazgrze i w dodatku pisze wyrazy na przemian małymi i dużymi literami, np. "I TooK My BAby on a SatuRDAY BANg ..." - więc lepiej tego rękopisu nie pokazuj, bo dopiero wyjdzie na analfabetę :], że nie umie rozróżniać dużych od małych liter i wszystko mu jedno, że w środku słowa napisze dużą literkę, albo jeszcze lepiej: zaczyna pisać słowo z małej, a kończy na dużej. Ach, ci artyści :-)
Jeśli ktoś ma jakieś inne rękopisy to niech ich nie żałuje tylko daje tutaj
No ok. to znalazłam jeszcze kawałek Black or White
Image - ale jak tam huczek wyżej napisał, te rękopisy to żaden dowód, bo zawsze mógłby ten tekst od kogoś przepisać :]
ImageImage
Witold

Post by Witold »

Grincz wrote:A kiedy mu powiedziałam to stwierdził, że Michael to analfabeta :zly:
Po co się zadajesz z kimś takim? Przecież on nie ma podstaw, żeby tak sądzić. Wydaje mi się, że to co robisz nie zmieni jego stosunku do Michael'a.
Grincz

Post by Grincz »

On nie jest moim przyjacielem ani nikim takim. Po prostu go znam ze szkoły.
Myślę, że to byłoby głupie, gdyby te piosenki Michaela nie były, a są podpisane jego imieniem. Dlaczego Mike miałby coś takiego robić?
Poza tym na "Off The Wall", gdzie jest wywiad z Quincy Jonesem, Q mówi, że Michael jest niesamowitym tekściarzem (Michael is amazing song - writer. His songs are helly personal)

SUNrise, wielkie dzięki za "Black Or White".

PS. A tak na marginesie. Nie tylko Michael bazgrze. John Lennon również. Sam Paul to powiedział, że nie mógł doczytać ręcznego pisma Johna.
Image
Post Reply