06.04.2005 - rozprawa

Wyłącznie pewne i obiektywne informacje. Wielkie wydarzenia i ciekawostki, czyli kim jest naprawdę Michael Jackson. Uwaga - spamowanie w tym dziale jest niedozwolone.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Locked
LittleDevil
Site Admin

06.04.2005 - rozprawa

Post by LittleDevil »

Byla pokojowka, Bianca Francia, zeznala, ze przylapala MJa pod prysznicem z chlopcem, oraz twierdzi, ze sypial on czesto razem z dziecmi, w tym m.in. z Macaulay’em Culkinem. Opisala, jak pewnego dnia slyszala smiech zza drzwi kabiny prysznicowej oraz widziala majtki dziecka lezace na podlodze lazienki obok bielizny MJ – drzwi od kabiny prysznicowej byly jednak zaparowane, wiec nie byla w stanie widziec osob znajdujacych sie w srodku, rozpoznala je jedynie po glosie oraz bieliznie lezacej na kafelkach obok kabiny. Dwukrotnie widziala oskarzonego ogladajacego telewizje siedzac na lozku obok rozebranego do pasa chlopca. Jest pewna, ze Mac Culkin dzielil lozko z Jacksonem, poniewaz drugie lozko w sypialni bylo ewidentnie nieuzywane a w pokoju nie bylo sladu spiworow ani kocow lezacych na podlodze.

Francia jest matka domniemanej ofiary molestacji, ktora zeznawala wczoraj. Mowi, ze widziala, jak jej syn Jason spal w jednym spiworze z Jacksonem, oraz ze odkryla u niego w porftelu 200$ - pieniadze zaplacone podobno w zamian za milczenie o tym, co miedzy nimi zaszlo.
Pokojowka przyznala, ze nigdy nie widziala na wlasne oczy, aby MJ molestowal jakiegos chlopca.Ponadto w 1993 podpisala pisemne oswiadczenie, ze nie byla swiadkiem nieodpowiednio zachowania w stosunku do dzieci. Wowczas nie mogla sobie jakos przypomniec kto byl tym chlopcem spod prysznica. Dzis natomiast twierdzi, ze rozpoznala, do kogo nalezala bielizna, poniewaz pranie ubran gosci nalezalo do jej obowiazkow . Kobieta sprzedawala swe historie brukowcom – od „Hard Copy“ otrzymala 20 tys. dolarow. Obrona zauwazyla rowniez, ze w czasie, gdy MJ rzekomo molestowal jej syna, znajdowal sie on prawie caly czas poza granicami USA bedac na tournee (BAD Tour).Ani matka, ani syn nie zglosili sie na policje, a o tym, ze Jason byl rzekomo ofiara molestowania, kobieta dowiedziala sie od niego dopiero kilka lat pozniej. Adwokat Chris Kallman, wyegzekwowal dla nich od MJa wysoka sume pieniedzy grozac mu wytoczeniem sprawy cywilnej – bylo to dwa lata po zakonczeniu sprawy Chandlera ugoda finansowa.
Ugoda z rodzina Francia nie zabrania im skladac zeznan przed policja, zobowiazuje ich jedynie do zawiadomienia o tym adwokatow MJa najpozniej 5 dni przedtem. Ponadto zawiera dopisek, ze Michael zawarl ja w celu ochrony swego dobrego imienia i wizerunku publicznego.

W zeznaniu Jasona Francia Mesereau odkryl kilka niezgodnosci – nie mogl on sobie przypomniec szczegolow dotyczacych wywiadow, ktore udzielal policji jeszcze jako dziecko po pojawieniu sie zarzutow w roku1993, ponadto dodal, ze MJ dawal mu rowniez pieniadze za czytanie ksiazek lub dobre oceny – ten sam fakt zdementowal w rozmowie z oficerem policji. Kiedys powiedzial, ze policjanci w czasie przesluchan kladli na niego wielki nacisk i niemal dyktowali, jaka odpowiedz chcieliby uslyszec – dzis Jason nie przypomina sobie, czy rzeczywiscie tak bylo.

Obrona strarala sie dowiesc, ze Michael zachowuje sie swobodnie w towarzystwie chlopcow, poniewaz czuje sie jak ich rowiesnik - Mesereau pytal, czy pokojowka uwaza, ze MJ czasem zachowywal sie dziecinnie. Zadal kilka pytan dotyczacych np. szympansa Bubblesa oraz noszenia przez niego pieluch. :-)

Former Jackson victim finishes testifying
http://www.santamariatimes.com/articles ... news02.txt

Former maid claims Jackson showered with boy
http://news.newspress.com/topsports/040605jackson.htm

Witness: I saw boy shower with Jackson
http://www.msnbc.msn.com/id/7395129/

Former Maid Tells of Seeing Jackson in Shower With Boy
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/ar ... 5Apr5.html

Former Jackson maid says she saw singer showering with boy
http://www.cnn.com/2005/LAW/04/05/jackson.trial/

Jackson's Ex-Maid Takes Stand
http://www.latimes.com/news/local/la-me ... -headlines
Image
MJPOWER

Re: 06.05. - przeglad prasy i streszczenie po polsku

Post by MJPOWER »

Od siebie dodam do tych wyczerpujących relacji, że dziś rano o 8.10 prezentarka BBC w transmisji Live from Santa Maria, nazwała wczorajsze zeznania "eksplodującymi".
Nie jest wesoło. Obrona przyjęła linię taką, że zgłaszają się teraz po latach różne osoby, które coś tam ponoć widziały, ale nie widziały potrzeby zgłaszania tego na policje, tylko sprzedawały swoje rewelacje brukowcom
Pank

Post by Pank »

Osobiście jestem spokojny, wiarygodność tych świadków jest całkowicie nikła, chociażby z tego powodu, że niewielu zgłosiło się na policję, a zadowało się kasą... Amerykanie wszędzie doszukują się molestowania podobno. Mesereau i spółka wiedzą co robić :-)

W.g. tego, co czy czytałem jeszcze półtora tygodnia zeznań świadków prokuratury... a później pójdzie z górki :)

Swoją drogą... dobrze, że takie nieciekawe zeznania pojawiły się razem z wiadomościami o Papieżu, przy których obecne postępowanie sądowe jest po prostu blade. Media nie komentują wiele, ludzie na to uwagi nie zwracają specjalnie (przynajmniej w Polsce)... Chociaż podobno wczoraj w jakichś wiadomościach polskich MJ był :podejrzliwy:
LittleDevil
Site Admin

Post by LittleDevil »

Ja nie jestem az tak pesymistycznie nastawiona. To prawda, ze pelne emocji zeznanie Jasona nie bylo zbyt korzystne dla obrony, ale z drugiej strony zawsze jest mozliwe, ze facet jest po prostu lepszym aktorem niz Gavin. Uspokaja mnie, ze zeznanie wykazuje wiele analogii do historii Gavina - najpierw milczenie na temat molestowania, fakt, ze nie zglosil sie na policje. Potem fakt, ze z poczatku dementowal molestowanie, tak samo jak Gavin. Potem skontaktowanie sie z cywilnym adwokatem, rozwazanie mozliwosci procesu cywilnego - PRZED skontaktowaniem sie z policja. No i wreszcie to, ze cala sprawa rozwiklala sie dopiero wtedy, gdy Jordy zarobil w podobny sposob mase kasiwa. Oraz niezgodnosci w zeznaniu i podejrzanie czesto uzywane slowko "nie pamietam".
Image
Locked