Michael Jackson - Bad (1987)

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz tę płytę?

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
4
1%
5
38
11%
6
313
88%

Liczba głosów: 355

Awatar użytkownika
Pank

Michael Jackson - Bad (1987)

Post autor: Pank »

Obrazek Obrazek

BAD Premiera: 1987.08.01 r.
BAD - special edition Premiera: 2001.08.16 r.

1. Bad
2. The Way You Make Me Feel
3. Speed Demon
4. Liberian Girl
5. Just Good Friends (ft. Stevie Wonder)
6. Another Part Of Me
7. Man In The Mirror
8. I Just Can't Stop Loving You (ft. Siedah Garrett)
9. Dirty Diana (ft. Steve Stevens)
10. Smooth Criminal
11. Leave Me Alone

Dodatkowo na edycji specjalnej znaleźć można:

- Streetwalker (niewydaną piosenkę z czasów "Bad")
- I Just Can't Stop Loving You (w wersji hiszpańskiej)
- Fly Away (niewydaną piosenkę z czasów "Bad")
- wywiad z producentem Quincy Jones`em na temat płyty
- poprawiony cyfrowo dźwięk
- książeczkę z rzadkimi zdjęciami i tekstami piosenek

Wydana po pięciu latach od "Thrillera", "Bad", płyta może mniej nowatorska niż poprzednia, ale zdecydowanie ostrzejsza i równie ciekawa. I znów wyprodukowana pod okiem Quincy Jones`a. Co warto wiedzieć, znajdujące się tu utwory to w 90% przeboje - "Bad", "Dirty Diana" (najbardziej chyba rockowa kompozycja w dyskorafii Michaela), "The way you make me feel", "Smooth Criminal", czy "Man in the mirror" (co ciekawe, z teledyskiem, w którym pojawił się... Lech Wałęsa!) i inne. Ostra perkusja, sporo instrumentów klawiszowych i gitar. I nie można też zapomnieć o balladach, "Liberian girl" oraz "I just can`t stop loving you". Edycja specjalna z 2001 r. przynosi także trzy nowe, dość ciekawe utwory (hiszpańską wersję "I just can`t stop loving you, balladę "Fly away" - wcześniej nagraną w 1999 r. wraz z siostrą, Rebbie - i dynamiczne "Streetwalker") oraz komentarze Quincy`ego.

Płytę "Bad" sprzedano dotychczas w ok. 30-milionowym nakładzie, za co Michael Jackson otrzymał w U.S.A. w 1994 r. 8x platynę. "Bad" przebywał w U.S.A. aż 6 tygodni na miejscu pierwszym w rankingu najlepiej sprzedawanych płyt i 18 tygodni na pierwszym miejscu w rankingu najlepiej sprzedawanych albumów czarnych artystów, dotychczas sprzedając się tam w 8 mln egzemplarzy. W Wielkiej Brytanii Michael pierwsze miejsce zajmował "jedynie" 5 tygodni, osiągając jednak aż 13x platynę i sprzedając się w nakładzie ok. 4,2 miliona. Rewelacyjny nakład osiągnięto też m.in. w Niemczech (2 mln), czy we Francji (1,4 mln).

Z albumu tego pochodzi aż 10 singli:

- Bad
- The way you make me feel
- Liberian girl
- Another part of me
- Man in the mirror
- I just can`t stop loving you (1987 - złoty singiel / USA)
- Dirty Diana
- Smooth criminal
- Leave me alone
- Speed demon (w wersji promocyjnej)

Trasa promująca płytę, "Bad Tour" (12.09.1987 - 27.01.1989), została odnotowana w księdze rekordów Guinessa jako największa trasa koncertowa wszechczasów. Michael odwiedził wówczas aż 15 państw na czterech kontynentach, dał 123 koncerty, które zgromadziły ok. 4,4 mln ludzi. Dzięki trasie tej Michael zarobił ponad 125 milionów dolarów. Dla porównania - nagranie płyty "Bad" kosztowało go "zaledwie" 2 miliony dolarów...

Jak oceniacie tę płytę? Co o niej myślicie? Zapraszamy do dyskusji. :]
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

To racja, gdy niektórzy sądzą, że Bad brzmi bardzo archaicznie. Zawsze tak uważałem. Ale nie wiem czemu- te płyty i piosenki z roku 1986/1987 które znam brzmią raczej archaicznie, jak sporo innych płyt z tamtej dekady.

Co do samej płyty to czuję do niech wielki sentyment, gdyż to pierwszy album Michaela jaki poznałem w całości. Bardzo dynamiczny, trzeba przyznać. I jeden z nielicznych, których mógłbym słuchać niemal codziennie- tak jak np. "American Life" Madonny, "Gravity" Jamesa Browna, "Pipes of Peace" Paula McCartneya, czy "Krzyk" Jacka Kaczmarskiego. Pozostałe jednak sobie "dawkuję", by nie spowszedniały, czy nawet nie zbrzydły mi.

Z tej płyty również pochodzi najwięcej hitów. A sama muzyka- zawsze w tej płycie odkrywam coś nowego... Np. całkiem niedawno odkryłem jak wspaniałym utworem jest Liberian Girl, zrozumiałem wreszcie sens piosenki "The way you make me feel". Wspaniała płyta, choć niektórym kojarzy się niestety z kiczem lat 80-tych, szczególnie w Dirty Diana. Dużo krzyków, szum hałas i zamieszanie, same efekty dźwiękowe i zero prawdziwej treści muzycznej. Natomiast tak nie jest. To Michael Jackson w szczytowej formie, dynamiczny ale i refleksyjny, czy - jak zwykle- genialny muzycznie.

Moje ulubione piosenki z płyty to- chyba od zawsze- Speed Demon, Just Good Friends i Liberian Girl.
Awatar użytkownika
malina19

Post autor: malina19 »

ja własnie też nie interesuje sie special edition teraz szukam off the wall tylko mam mały problem bo na polskich aukcjach nikt nie wystawia oryginalnej z 79 a na zagranicznych troche drogo za przesyłke jak dla mnie osoby nie zarabiajacej hihi.ostatnio kupiłam Bad ale mam małe wątpliwości gdy słucham "I Just Can't Stop Loving You" we wstępie nie mam tego wyznania MJ wiecie o co chodzi jak szepcze. czy na płycie nie było tego wstępu??ja juz nie wiem...
Obrazek
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

malina19 pisze:ostatnio kupiłam Bad ale mam małe wątpliwości gdy słucham "I Just Can't Stop Loving You" we wstępie nie mam tego wyznania MJ wiecie o co chodzi jak szepcze. czy na płycie nie było tego wstępu??ja juz nie wiem...
Jesli sie nie myle to na albumie nie ma tego intro
ZAQ
Awatar użytkownika
malina19

teraz to juz zupełnie czuje sie oszukana inna osoba tutaj z forum pisała że ma płyte z 87 taką jak ja i ma to intro...
ZAQ84 pisze:Jesli sie nie myle to na albumie nie ma tego intro
no to jak nie ma na albumie to w takim razie gdzie jest??
Obrazek
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

malina19 pisze:no to jak nie ma na albumie to w takim razie gdzie jest??
hmm...ja mam na kasecie nenene glupija
Awatar użytkownika
LittleDevil
Site Admin

Post autor: LittleDevil »

malina19 pisze:teraz to juz zupełnie czuje sie oszukana inna osoba tutaj z forum pisała że ma płyte z 87 taką jak ja i ma to intro...
ZAQ84 pisze:Jesli sie nie myle to na albumie nie ma tego intro
no to jak nie ma na albumie to w takim razie gdzie jest??

Intro jest na wersji oryginalnej Bad, natomiast zostalo wyciete ze "special editon" - przynajmniej tak jest na moich dyskach, oba zakupione w Virgin Megastore, wiec chyba oryginaly... :diabel2:

Nie kapuje natomiast dlaczego specjalne edycje mialy by sie tak wielce roznic od oryginalnych wydan - przeciez to dokladnie to samo, tylko ze "specials" zawieraja kilka dodatkow, np. do tej pory nie wydane piosenki wzglednie "demo versions "itd. . Poza wyzej wymienionym brakiem intro do I Just Can't Stop na plycie Bad nie zauwazylam zadnej roznicy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

LittleDevil pisze:Intro jest na wersji oryginalnej Bad, natomiast zostalo wyciete ze "special editon" - przynajmniej tak jest na moich dyskach, oba zakupione w Virgin Megastore, wiec chyba oryginaly...
hm...ja też mam Bad oryginalną, ale kupioną w Polsce i nie ma tego intra niestety...
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

LittleDevil pisze:Poza wyzej wymienionym brakiem intro do I Just Can't Stop na plycie Bad nie zauwazylam zadnej roznicy.
Wsłuchaj się w ost. sekundy The Way You Make Me Feel, a znajdziesz kolejną różnicę.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

Z tym intrem w IJCSLY może też być tak, że są różne wersje wydania płyty, tak jak to miało miejsce z History, gdzie były pozdrowienia dla fanów, nie było, czy były zmodyfikowane kontrowersyjne wersy z TDCAU.
Możliwe, że w pierwszych tłoczeniach Bad było intro, a później zostało usunięte?! Ale są to jedynie moje osobiste domysły.
ZAQ
Awatar użytkownika
LittleDevil
Site Admin

Post autor: LittleDevil »

kaem pisze:
LittleDevil pisze:Poza wyzej wymienionym brakiem intro do I Just Can't Stop na plycie Bad nie zauwazylam zadnej roznicy.
Wsłuchaj się w ost. sekundy The Way You Make Me Feel, a znajdziesz kolejną różnicę.

dobra, przeprowadze dochodzenie... w poniedzialek, bo plyta z 1987 jest w samochodzie, a samochod w warsztacie... glupija
Obrazek
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

kaem pisze:

Na "oryginale" w BAD słychać więcej trąbki, taki jak w wideoklipie. DD jakby trwała kilka sekund dłużej i nie była tak szybko wyciszona.
KASIA

Post autor: KASIA »

:haha: Jak zgrałam Bad na komputer to przy tytule "Leave me alone" pojawiło mi się "[*]" też tak macie?
“Please, sir you would not understand,
What’s going on
Is magical, can’t you see
That some of us do more than dream”

„If Jesus Christ is going to save us from ourselves
How come peace, love and Michael are dead?”
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

KASIA pisze:"Leave me alone" pojawiło mi się "[*]" też tak macie?
Tak.
Ale zawsze myślałem, że gwiazdka oznacza to, że ta piosenka jest bonusem do pierwszych wydań CD :]
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
malina19

Abe pisze:hm...ja też mam Bad oryginalną, ale kupioną w Polsce i nie ma tego intra niestety...
no własnie u mnie to samo moja płyta jest z 87 made in Austria kupiłam od jakiegoś gościa na allegro
Obrazek
ODPOWIEDZ