Z wielkim bólem serca zobaczyłam, że temat założony przez Wizzy został wsiorbany przez nasz poprzedni bezlitosny serwer.
Bardzo żałuję, bo był to temat bardzo bliski mojemu sercu, no i myślę, że każdy z wypowiadających się w nim włożył w swoją wypowiedź sporo serca.
Powiem szczerze, że kiedy dowiedziałm się, że cały temat wcięło, to mi się normalnie…. Słabo zrobiło.
Rzadko piszę długie posty, ale tego pisałam gdzieś tak…. Z połowę niedzielnego wieczoru.
I tak mi się smutno zrobiło, że tego tematu już nie ma….
Ale!
Nauczona doświadczeniem, że wsiorbać może mi wszystko i to w najmniej oczekiwanym momencie (w końcu często używam BlueConnect'a, którego gorąco nie polecam

), napisałam swojego posta w Word’zie.
I…. Zapomniałam go skasować.
Po raz pierwszy ucieszył mnie bajzer, jaki mam na swoim twardym dysku.
Powiem Ci Agatko, że obudziłaś wspomnienia....
Piękne wspomnienia....
Od wielu lat zastanawia mnie, co jest takiego w tych wszystkich pierdółkach, że człowiek chce je nadal trzymać i, co więcej, nadal je kolekcjonuje, choć już na pewno nie z takim zapałem i głupotą, jak kiedyś
"Głupotą", bo pamiętam czasy, kiedy każdy maleńki wycinek w gazecie, choćby dotyczył "odpadającego nosa", ciągnął mnie do sklepu po daną pozycję
Ale jest też sporo rzeczy, które po prostu tworzą nas.
Tworzą nasze życie, nasze emocje, nasze wspomnienia.
A ja lubię wspomnienia, bo choć wiele z nich nie jest przyjemnych, to jednak są i takie, które nawet teraz, kiedy o nich myślę, powodują u mnie dreszcze.
Pytasz o perełki kolekcjonerskie.
Tak sobie myślałam o tym wszystkim i stwierdziłam, że czasem to, co jest faktycznym okazem z punktu widzenia profesjonalnego kolekcjonera, dla mnie jest tylko kolejną pozycją za szybką.
Z drugiej strony, jest kilka pozycji, które są mi z pewnych względów szczególnie bliskie, choć tak naprawdę nie są jakimś cudem.
No to moja kolej, w takim razie....
W pierwszej kolejności moje CD- jest tego trochę, ale mogło by być o wiele więcej.
To niejako moje oczko w głowie, więc poluję dalej- co i rusz można coś ciekawego ustrzelić:
Większość tych CD to efekt polowań po sklepach i aukcjach.
Doświadczenie nauczyło mnie, że nawet taki nasz Empik potrafi zaskakiwać czymś „fajowym”- stąd moje odwiedziny kończą się zawsze dogłębnym splądrowaniem półek z literką „J”.
CD, które są mi szczególnie bliskie to wydania japońskie „In the Closet”, „Remember the Time” i „Black or White” (chociaż Michael wcale nie śpiewa na nich po Japońsku, a szkoda

)
Wydawnictwa z serii „Limited”, czy też o innej, równie dobrze przyciągającej kolekcjonerów, nazwie oraz wydawnictwa filmowe:
W tej dziedzinie w zasadzie kuleję.
Moim oczkiem w głowie jest amerykańskie wydanie „the Ultimate Collection”, które przywiozła mi da Wizzy (

) i specjalne trójmymiarowe wydanie „Dangerus”, które posiadają chyba wszyscy starzy wyjadacze, a które mi osobiście trafiło się, jak ślepej kurze ziarno.
Po prostu- ktoś chciał sprzedać, więc kupiłam- nie miałam pojęcia co to, ale ładne było
Winyle:
To dziedzina, która zauroczyła mnie dopiero niedawno, więc i kolekcja niewielka.
Najfajniejsze jest to, że większości tych płyt nigdy jeszcze nie słuchałam, ale co mi tam.
Obiecuję sobie, że kupię sobie w końcu gramofon z prawdziwego zdarzenia. Na Bambino bym Michael’a chyba jednak słuchać nie chciała….
Szczególną sympatią darzę płytę „We are the World”, którą wraz z tatą wydłubaliśmy na tzw. brokancie (z polska nazywane przez nas „barachołką”- zgadnijcie dlaczego

) w Brukseli, gdzieś w okolicy roku 1987. Wtedy jeszcze nie bardzo mi Michael pasował, nawet nie wiedziałam, że ma coś z tą płytą wspólnego.
W zasadzie to nawet nie wiedziałam, że taka płyta istnieje, ale mój tata wiedział i się uparł, że ją kupi no tośmy kupili
W roku 2002, kiedy wyprowadzałam się z rodzinnego domu, uśmiechnęłam się baaaaaardzo szeroko do moich rodziców, żeby mi tę płytę dali. No którz oparłby się mojemu uśmiechowi, co?
Winyl „Ferwell my Sumer Love” był z kolei w moim rodzinnym domu od zawsze.
No poważnie- nie mam pojęcia kto, kiedy i gdzie go kupił, ale był. Tu też musiałam być grzeczna przez jakiś tydzień, żeby rodzice zrzekli się do niego swoich praw.
„I just can’t stop loving You” i „Bad” to z kolei płyty, które w końcówce lat 80’s otrzymała moja siostra na gwiazdkę.
Była co prawda fanką Madonny, ale widać Michael’a też trochę lubiła.
A może i nie lubiła, ale moi rodzice o tym nie wiedzieli….?
No, grunt, że te płyty u niej były, więc też się trochę musiałam do niej naszczerzyć, żeby mi je podarowała.
Pamiętam, że kosztowały mnie nowiutką puszkę do herbaty, która uzupełniła jej kolekcję. No, z siostrą nie ma zmiłuj- deal jest deal.
Wydawnictwa papierowe to istny kosz na śmiecie, w którym zaleźć można pozycje bardzo ciekawe, no i takie, które mam nie wiadomo w sumie po co:
A’propos wydawnictw papierowych- wrzuciłam do tego zdjęcia flagę, która nijak nie jest papierowa (żeby nie było

), ale mi się na żadnym innym zdjęciu zmieścić nie chciała.
Ta flaga to jeden z naszych „supporting item”, których używaliśmy podczas naszej Demonstracji w 2005 roku.
W tej grupie kolekcjonrskiej, oprócz kilku fanzinów z różnych krajów, mam również dwa wydania, które są dla mnie szczególne.
Pierwsze to „Dancing the Dream”, które otrzymałam (znów) od da Wizzy (

), „co by mi dobrze służył”.
Przy pierwszej wizycie, nic mi nie mówiąc, Agatka najwyraźniej zrobiła rozeznanie, czy oby na pewno będę tę książkę traktować z należytym szacunkiem. Przy drugiej wizycie, książka była już moja. Agatko, dbam o nią, jak o swoje własne psiulki.
Taką moją drugą perełką jest książka pt. „Michael Jackson and the Jacksons Live on Tour in ‘84”, wydana w 1984 roku.

Ta książka to prawdziwe wspomnienie moich najcudowniejszych lat- wygrzebałam ją z antykwariackiego kosza w Meksyku za jedyne 52,28 Peso- aż grzech, że tak tanio.
Wydanie bardzo ładne i schludne- pięknie ilustrowane.
O „Moja Historia, czyli jak fotografowałem Króla” nawet nie wspominam, bo mi ciarki po plecach przechodzą…..
Wycinki:
To piękny okres w moim życiu- dokładnie tak, jak pisała the Wiz.
Cóż to były za czasy, kiedy MUSIAŁO się mieć wszystko, jak przy linijce- pięknie, schludnie i kolorowo….
Czasy zeszytów mnie ominęły- od razu przewalałam wszystko do segregatorów- jakoś tak…. Bo ja wiem? Może myślałam futurystycznie

W sumie podzieliłam wszystko na kilka segregatorów, które zatytułowałam: wycinki, stronice, teksty i plakaty.
Czort wie, dlaczego tak….
Są tam artykuły z różnych stron świata, często w jakiś dziwnych językach, których nijak nie rozumiem. Ale przecież nie to było ważne

W tym dziale mam taką jedną „zdobycz”, która choć w zasadzie jest nijaka, to jednak cieszę się z niej, jak dziecko.
Jest to plan sektorów podczas koncertu Michael’a w Warszawie.
Pamiętam, że ten plan wisiał u nas na uczelni w gablotce.

Zdaje się, że można tu było kupić bilety na sektor VII (bo ten właśnie zaznaczony jest na planie). Zapuszczałam żurawia na ten plan przez ładnych parę tygodni. Potem minął koncert, a ten plan nadal tam wisiał.

I pomyślałam sobie, że pewnie przyjdzie jakaś pani Gienia i go w końcu ściągnie i do śmieci wyrzuci…. Więc się nim zaopiekowałam.
No i gadżety, czyli to, co każdy młody fan Michael’a lubi chyba najbardziej:
Cóż tu wymieniać….?
Chyba wszystko cieszy moje oko tak samo bardzo.
Kurtkę „Thrillerówkę” zna już chyba połowa MJ Polish Team, bo to w niej fotografowały się nasze MJówki podczas Demonstracji w zeszłym roku.
Przyjęło się mówić, że MJówki naród biedny, bo wszyscy w jednej kurtce latają
Ale za to serca mamy wielkie
Thrillerówka trafiła do mnie jakąś taką drogą mocno okrężną. Dostałam ją na imieniny od Anety, która z kolei wynegocjowała ją od babki, z którą pracowałyśmy podczas pewnej imprezy w Hotelu Gołębiewski w Białymstoku. Ów kobitka była zawodowym choreografem i ceniła sobie Michael’a do tego stopnia, że w latach 80’s , przywiozła sobie ze Stanów kurteczkę, co by fajnie było.

Potem wydoroślała….
A ja nie.
Kubeczki Pepsi z czasów „Dangerous World Tour”… to też moja osobista historia. Te kubeczki to kolekcja (taka trochę szmelcowata

), którą można było w roku 1993 zdobyć w dwojaki sposób- albo zamawiając powiększony zestaw w BurgerBoy’u (takie coś a’la meksykański McDonald’s

) albo zbierając z uporem maniaka kapsle i nakrętki od butelek Pepsi, a potem wymieniając je w sklepie.
Te kubeczki też mają różną historię- dwa z nich dostałam w prezencie od mojej przyjaciółki Ixchel, której dziadek prowadził kilka ośrodków imprezowych i na polecenie wnuczki kupował tylko Pepsi (Ixchel też była gigant fanką Michael'a, zresztą była również Jego naśladowczynią i nie boję się napisać, że najlepszą meksykańską naśladowczynią Michael'a w tamtych czasach

). Trzy kolejne kubeczki to efekt mojej imieninowej wyprawy do BurgerBoy’a wraz z rodziną. Niestety moja siostra nie chciała zestawu, więc brakowało mi wciąż jednego kubeczka, co przeżyłam nieludzko.
Brakujący kubek dostałam od swojego trenera siatkówki. Obiecał mi go za dobry mecz i słowa dotrzymał
W kolekcji jest też puszka po Pepsi… z logo Dangerous.
To puszka, która również ma swoją historię- kosztowała mnie dokładnie 45 Centów meksykańskich- pamiętam jak dziś
Byłam goła, więc zapożyczyłam się u mamy, bo takiej okazji przepuścić przecież nie mogłam.
Długo tak się na tę Colę patrzyłam, aż ją w końcu postanowiłam wypić.
Z czasem, dorobiłam jej jakiegoś dziwnego walkmana i słuchawki (był jeszcze kapelusz, ale się gdzieś zapodział)- dziadostwo, ale co zrobić, że człowiek za młodu ma takie dziwne pomysły?
Dodatkowo: dwa flakoniki Michael’owych perfum (mam nadzieje, że to co tak w środku śmierdzi to efekt zmian chemicznych następujących z upływem czasu, a nie autentyczny zapach, promowany przez Michael’a

), trochę calling- cards, jakiś kubeczek…....
No i na koniec takich kilka moich oczek w głowie, a to znów ze względu na sentymenty:
Tu między innymi zdjęcie mojego taty przy gwieździe Michael’a.
Niestety nie mam jego zdjęcia przy łapkach Michael’a, bo mój tata stwierdził, że dużo tego było i nie miał czasu szukać- długo mu tego nie darowałam.
Autograf Jennifer Batten, który otrzymałam podczas jej wizyty w Warszawie, bodajże rok, czy dwa lata temu- fajowa babeczka
Oczywiście bilety z koncertów, jakaś bransoletka upoważniająca do wstępu na stadion i kopie wyroku sądowego z zeszłego roku.
To, co ma dla mnie chyba największą wartośc w sensie kolekcjonerskim i co zarazem zawsze powoduje u mnie dreszczyk, to ta kopia dokumentu:

To kopia pisma przefaksowanego z warszawskiego World Trade Centre do Tel Awiwu (dokładne miejsce pozostawię dla siebie

), 29 stycznia 1998 roku.
Pismo jest podpisane przez Michael’a i zaświadcza, że Amnon Shiboleth został upoważniony do reprezentowania Jego interesów związanych z budową parku rozrywki w Polsce.
Do tego świstka co i rusz pozwalam sobie wzdychać- pal sześć, że mam 28 lat
Agatko, obudziłaś wspomnienia, obudziłaś we mnie małą dziewczynkę….
Idę sobie już….
Idę powycinać i podoklejać wycinki, które nagromadziły mi się przez ostatnich kilka lat, a którymi do tej pory nie miałam czasu się zająć
Wiem, że nic, co się raz napisało od serca nie jest możliwe do odtworzenia w identycznej formie, ale może jednak udało by się tym, którzy tu swoje posty umieścili, jeszcze raz przelać swoje myśli na ekran komputera….?
Agatko, do Ciebie moja prośba kierowana jest w szczególności, bo to Twoje wypowiedzi spowodowały u mnie dreszcz emocji i wspomnienia.