Banksy wysmiewa Michaela
- LittleDevil
- Site Admin
Banksy wysmiewa Michaela
Kontrowersyjny brytyjski artysta graffiti , Banksy, drwi z Michaela Jacksona przedstawiajac go w swym najnowszym rysunku. Inspiracja "dziela" Banksy jest bajka o Jasiu i Malgosi - Michael siedzacy w kucki na progu chatki podaje dzieciom cukierka. Obraz ten zawiera zapewne aluzje do niedawno zakonczonego procesu o molestowanie nieletnich. Mozna go obejrzec w od 01.12. w Londynie lacznie z innymi pracami - tlo wystawy tworzy warsztat Swietego Mikolaja...
Zrodlo: Contactmusic
Link: Banksy : http://pl.wikipedia.org/wiki/Banksy
Zrodlo: Contactmusic
Link: Banksy : http://pl.wikipedia.org/wiki/Banksy
- Moon_Walk_Er
- LittleDevil
- Site Admin
hmmm.... jesli szczeka na ciebie pies, to tez nie pozywasz go do sadu, tylko ignorujesz - i to jest moim zdaniem wlasciwa reakcja na zaczepki o podobnym poziomie. Chyba, ze chodzi o rzeczywiscie powazne sprawy, wtedy Michael powinien jak najbardziej zareagowac
Na obrone pana Banksy musze dodac, ze nie jest to jeszcze na 100 % pewne, ze rzeczywiscie nabija sie z Michaela - o ile wiem, to jeszcze nie powiedzial tego doslownie, na razie mamy tylko recenzje zawierajaca interpretacje innych zlosliwcow, byc moze Bansky chcial przekazac cos innego.... Nie wiem - ja tylko tlumacze, taki moj los
Na obrone pana Banksy musze dodac, ze nie jest to jeszcze na 100 % pewne, ze rzeczywiscie nabija sie z Michaela - o ile wiem, to jeszcze nie powiedzial tego doslownie, na razie mamy tylko recenzje zawierajaca interpretacje innych zlosliwcow, byc moze Bansky chcial przekazac cos innego.... Nie wiem - ja tylko tlumacze, taki moj los
- LittleDevil
- Site Admin
- LittleDevil
- Site Admin
Malowidlo Banksy zostalo wlasnie zakupione przez Angeline Jolie jej beau.
Brangelina pick up Banksy's art that mocks Michael Jackson!
By ANI
Saturday December 2, 03:11 PM
Washington, Dec 2 (ANI): Angelina Jolie and partner Brad Pitt might no longer be in Michael Jackson's good books, for they've just become the proud owners of a new painting by notorious artist Banksy in which he takes a pot-shot at the singer's child abuse scandal. The piece by Banksy, which features the dethroned king of pop standing in the doorway of a cottage trying to coax a young boy and girl into his house with sweets, is inspired by the classic fairytale Hansel and Gretel, and is apparently a reference to the child abuse scandal surrounding Jackson last year. The painting is not the only one that will be on display at Brad and Ange's home, for the couple also picked up several other pieces of the artist's work when they visited his recent Los Angeles exhibition, according to The Post Chronicle. However, for all his popularity, the artist - who began his career spray painting public walls - refuses to reveal his identity, for he will get into an awful lot of trouble with the law the moment he does. His previous works have not only included a portrait of two policemen locked in a homosexual embrace, but he also infamously replaced hundreds of Paris Hilton's debut music album CDs with his own remixes earlier this year. And, to make matters worse, Banksy not only replaced song names with his own titles such as Why am I Famous?, What Have I Done? and What Am I For?, but also changed her picture on the CD sleeve, thanks to which Paris was left topless, with a dog's head. (ANI)
http://in.news.yahoo.com/061202/139/69xm1.html
Brangelina pick up Banksy's art that mocks Michael Jackson!
By ANI
Saturday December 2, 03:11 PM
Washington, Dec 2 (ANI): Angelina Jolie and partner Brad Pitt might no longer be in Michael Jackson's good books, for they've just become the proud owners of a new painting by notorious artist Banksy in which he takes a pot-shot at the singer's child abuse scandal. The piece by Banksy, which features the dethroned king of pop standing in the doorway of a cottage trying to coax a young boy and girl into his house with sweets, is inspired by the classic fairytale Hansel and Gretel, and is apparently a reference to the child abuse scandal surrounding Jackson last year. The painting is not the only one that will be on display at Brad and Ange's home, for the couple also picked up several other pieces of the artist's work when they visited his recent Los Angeles exhibition, according to The Post Chronicle. However, for all his popularity, the artist - who began his career spray painting public walls - refuses to reveal his identity, for he will get into an awful lot of trouble with the law the moment he does. His previous works have not only included a portrait of two policemen locked in a homosexual embrace, but he also infamously replaced hundreds of Paris Hilton's debut music album CDs with his own remixes earlier this year. And, to make matters worse, Banksy not only replaced song names with his own titles such as Why am I Famous?, What Have I Done? and What Am I For?, but also changed her picture on the CD sleeve, thanks to which Paris was left topless, with a dog's head. (ANI)
http://in.news.yahoo.com/061202/139/69xm1.html
-
Zakres widzenia zalezy od punktu siedzenia. Mysle, ze Banksy, jak sam powiedzial, chcial pokazac odbiorcom "spirit of Christmas" . Osobiscie tak to odbieram, ale wiecej moga powiedziec znawcy sztuki,a ci twierdza ze rysunek oparty jest na jakiejs tam chaniebnej historii. Moze tak moze nie, Michaelowi nie da sie juz i tak pogorszyc wizerunku.
- Janet Jackson ;)
MJ jak MJ.
Mi tam skojarzenie z Baba Jaga się podoba :]
Za to sam Banksy...to sama nie wiem co o nim myśleć.
Zwłaszcza, że nie wiadomo kim jest.
Niektórzy uważają nawet, że Banksy to grupa osób działająca pod tym pseudonimem. Istnieją jakies fotki, na których podobno to on...
A jego dzieła...
Przeważnie proste.
Niektóre mi się podobają.
Niektóre są wg mnie nieco niesmaczne.
Niektóre zaskakują. Inne szokują.
Niektóre są mam wrażenie nieco odtwórcze, nastawione na efekt, inne najwyraźniej niosą jakies przesłanie.
Dwie jego prace miałam już na pulpicie.
A Angelina Jolie to jak widzę jego amatorka:]
Jakiś czas temu odwiedziła jego wystawę w Los Angeles, której jedną z atrakcji był żywy słoń pomalowany na wzór z tapety.

Z estetycznego punktu widzenia mi się to bardzo podoba /własnie to na pulpit wsadziłam jakiś czas temu/. Nie wiem tylko co na to słoń.
Angelina kupiła na tej wystawie zraniony posąg:

I chyba obraz przedstawiający rodzine na pikniku, której przyglądają się wygłodzeni Afrykańczycy.

Z jednej strony można powiedzieć, że to wszystko jest głupie i każdy może na to wpaść.
Z drugiej jednak...często najlepsze rzeczy to własnie te proste.
A ponad to wszystko...
Czy Banksy to skandal dla skandalu czy dla celu wyższego?
Tak się zastanawiam, bo znana jest też postać w pomarańczowym więziennym kombinezonie, z kajdankami i czarnym workiem na głowie...
Przez jakiś czas była nawet na widoku chyba na murach pewnego "ciężkiego" więzienia. Po półtorej godzinie ją stamtąd zabrano.
Sylwetka ta pojawia się tez to tu to tam.
Gdyby nie kontrowersje wokół Banksyego mało kto zwróciłby na to uwagę.
Czasem więc trzeba poszokować by być zauważonym wtedy, kiedy się chce.
A czego chce w życiu Banksy, kimkolwiek jest... Tego nie wiem.
PS. Pod koniec października Banksy odwiedził tez Polskę

Jego strona, jakby ktoś cchiał jeszcze pooglądać...
http://www.banksy.co.uk/
Mi tam skojarzenie z Baba Jaga się podoba :]
Za to sam Banksy...to sama nie wiem co o nim myśleć.
Zwłaszcza, że nie wiadomo kim jest.
Niektórzy uważają nawet, że Banksy to grupa osób działająca pod tym pseudonimem. Istnieją jakies fotki, na których podobno to on...
A jego dzieła...
Przeważnie proste.
Niektóre mi się podobają.
Niektóre są wg mnie nieco niesmaczne.
Niektóre zaskakują. Inne szokują.
Niektóre są mam wrażenie nieco odtwórcze, nastawione na efekt, inne najwyraźniej niosą jakies przesłanie.
Dwie jego prace miałam już na pulpicie.
A Angelina Jolie to jak widzę jego amatorka:]
Jakiś czas temu odwiedziła jego wystawę w Los Angeles, której jedną z atrakcji był żywy słoń pomalowany na wzór z tapety.

Z estetycznego punktu widzenia mi się to bardzo podoba /własnie to na pulpit wsadziłam jakiś czas temu/. Nie wiem tylko co na to słoń.
Angelina kupiła na tej wystawie zraniony posąg:

I chyba obraz przedstawiający rodzine na pikniku, której przyglądają się wygłodzeni Afrykańczycy.

Z jednej strony można powiedzieć, że to wszystko jest głupie i każdy może na to wpaść.
Z drugiej jednak...często najlepsze rzeczy to własnie te proste.
A ponad to wszystko...
Czy Banksy to skandal dla skandalu czy dla celu wyższego?
Tak się zastanawiam, bo znana jest też postać w pomarańczowym więziennym kombinezonie, z kajdankami i czarnym workiem na głowie...
Przez jakiś czas była nawet na widoku chyba na murach pewnego "ciężkiego" więzienia. Po półtorej godzinie ją stamtąd zabrano.
Sylwetka ta pojawia się tez to tu to tam.
Gdyby nie kontrowersje wokół Banksyego mało kto zwróciłby na to uwagę.
Czasem więc trzeba poszokować by być zauważonym wtedy, kiedy się chce.
A czego chce w życiu Banksy, kimkolwiek jest... Tego nie wiem.
PS. Pod koniec października Banksy odwiedził tez Polskę

Kod: Zaznacz cały
Banksy zostawił w Trójmieście (Brama Oliwska) gigantyczną vlepę ze słynnym szablonem wietnamskiej dziewczynki (ze zdjęcia AP z 1972 roku) idącej za rękę z Myszką Miki i Ronaldem McDonaldem. W prawym dolnym rogu charakterystyczny podpis Banksy'ego.

Jego strona, jakby ktoś cchiał jeszcze pooglądać...
http://www.banksy.co.uk/
Mam przed sobą to zdjęcie... robi niesamowite wrażenie.MJowitek pisze:Kod: Zaznacz cały
Banksy zostawił w Trójmieście (Brama Oliwska) gigantyczną vlepę ze słynnym szablonem wietnamskiej dziewczynki (ze zdjęcia AP z 1972 roku) idącej za rękę z Myszką Miki i Ronaldem McDonaldem. W prawym dolnym rogu charakterystyczny podpis Banksy'ego.
World Press Photo - główna nagroda w roku 1972.
Trangbang, Południowy Wietnam, 8 czerwca 1972.
Phan Thi Kim Phuc - rozebrana dziewczynka ucieka z miejsca, w którym południowo-wietnamskie samoloty przez pomyłkę rozpyliły napalm.
autor: (Nick) Ut Huynh, Wietnam (The Associated Press)
Patrząc na podane przez Ciebie prace... ten Banksy musi być bardzo inteligentnym człowiekiem, potrafiącym wyrwać, uwolnić swoje myślenie i postrzeganie świata spoza przyjętych ram i dostrzec to czego nikt nie widzi, choć wszystkich otacza... od razu mam skojarzenie z Matrixem... system wkoło i nikt go nie dostrzega :\
...
To może jeszcze oryginalne zdjęcie:Majkel pisze: World Press Photo - główna nagroda w roku 1972.
Trangbang, Południowy Wietnam, 8 czerwca 1972.
Phan Thi Kim Phuc - rozebrana dziewczynka ucieka z miejsca, w którym południowo-wietnamskie samoloty przez pomyłkę rozpyliły napalm.
autor: (Nick) Ut Huynh, Wietnam (The Associated Press)

Swoja drogą naprawdę zachęcam do pooglądania innych jego prac.
Jeśli nie na jego stronie, to po prostu wpisując "Banksy" w grafikę na google...
Nie wszystko mi się podoba, ale to wciąga.
Niektóre są dość drastyczne a inne piękne.
Albo jedno i drugie naraz.
Podoba mi się na przykład seria na murze oddzielającym Izrael od Palestyny . Banksy zastanawia się, jak bardzo ten rodzaj wandalizmu muru jest nielegalny, skoro sam mur został stworzony do takiego celu. Uważa, że Palestyna stanie się największym "otwartym" więzieniem na świecie. Nawiasem mówiąc, przeczytałam, że "mur wchodzi głęboko na terytoria przyznane Palestyńczykom - poza granicę ustaloną w 1967. Około 55% Zachodniego Brzegu zostanie zagrabiona".
Kod: Zaznacz cały
"How illegal is it to vandalize a wall," asks Banksy in his website introduction to his Wall project, "if the wall itself has been deemed unlawful by the International Court of Justice? The Israeli government is building a wall surrounding the occupied Palestinian territories. It stands three times the height of the Berlin wall and will eventually run for over 700km - the distance from London to Zurich. The International Court of Justice last year ruled the wall and its associated regime is illegal. It essentially turns Palestine into the world's largest open-air prison."
A Michael kuszący dzieci niczym Baba Jaga ze strasznych bajek...
Sama bym go chętnie kupiła.
Dla mnie on jest pozytywny.
Chętnie bym go obejrzała w większej rozdzielczości, gdyby ktoś znalazł...

...a może właśnie dlatego kupili tą pracęthewiz pisze: Toz on wielkim fanem MJa byl![]()

Rysunek ma przewrotny podtekst. Można go różnie interpretować. To prawda. Jednak we mnie nie wzbudza negatywnych skojarzeń. Cóż punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Myslę, że ten cały Banksy to niezwykle inteligentny i spostrzegawczy facet. Taki wnikliwy obserwator z pokręconą artystyczną osobowością.

"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"
- Michael Jackson
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"
- Michael Jackson