Chris Cornell - cover "Billie Jean"
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
- LittleDevil
- Site Admin
Chris Cornell - cover "Billie Jean"
Chris Cornell planuje wydanie coveru „Billie Jean“ na swym pierwszym solowym albumie. Byly wokalista Soundgarden mowi, ze w nowej wersji trudno bedzie rozpoznac motywy z oryginalu, poniewaz bardzo zmienil styl utworu. „Piosenka ta ma dwie cechy , ktore mnie szczegolnie zaintrygowaly“, mowi Cornell. „Po pierwsze, ma dosc posepny nastroj, po drugie, zawsze mialem uczucie, ze moglbym przerobic ja na cos w moim stylu.Jest to bardzo nastrojowy kawalek. Wiem, ze nikt nie spodziewal sie, ze kiedykolwiek zrobie cover piosenki Michaela Jacksona. To dosc nietypowy wybor. „
Zrodlo: Contactmusic
Zrodlo: Contactmusic

- Moon_Walk_Er
Powiem tak: piosenka pełna ekspresji, facet ładuje w nią emocje - doceniam to; ale jakoś tak za bardzo to mi się nie podoba
Oryginał jest 100 000 tysięcy razy lepszy...
P.S.: A co to za rodzaj muzyki? Z tego co słyszę, to jest to wersja akustyczna. To jest albumowa wersja czy przerobiona na potrzeby występu?

P.S.: A co to za rodzaj muzyki? Z tego co słyszę, to jest to wersja akustyczna. To jest albumowa wersja czy przerobiona na potrzeby występu?
- LittleDevil
- Site Admin
Słuchając tego utworu nasuwa się jedna myśl, są utwory których oryginalne wykonanie jest niedoścignione. Ta wersja jest ciekawa, ale to tyle. W latach 80 Billie Jean było rewolucją muzyczną. Taka wersja przeszła by niezauważona. Rytm i wokal MJ nadał jej niepowtarzalny charakter, o tańcu nie wspomnę. Dla mnie Billie Jean to utwór nr 1 ze wszystkich piosenek króla.

- majkelzawszespoko
- Moon_Walk_Er
Jest na youtube. Podobne do polskiej przeróbki sprzed lat, formacji Oxy.Gen. Moim zdaniem niezłe. A że jest sporo różnych plików, oto link do zbioru- wybierajcie, klikajcie, słuchajcie, oglądajcie:
http://www.youtube.com/results?search_q ... rch=Search
http://www.youtube.com/results?search_q ... rch=Search
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
OMG totalna porażka. Ten gościu powinien iśc do spowiedzi i błagać Boga o przebaczenie. Piosenka taka jak Billie Jean powinna byc rytmicznie wykonana, a nie zanudzać, jakis ''polak'' usłyszy tą piosenke i powie że Michael pisał takie beznadziejne piosenki 

http://www.youtube.com/watch?v=-GMyqvkCmgk mój występ z okazji dnia nauczyciela :)
Król popu nie odszedł, zmienił tylko scenę
- Stanisław Leon Kazberuk
Bodajże już gdzieś się wypowiedziałem na ten temat, ale zrobię to jeszcze [na świeżo, po wczorajszym wysłuchaniu w MiniMaxie]: wspaniały cover. To jest zdecydowanie pretekst do kupienia jego płyty. Poza tym słychać, że piosenka jest autentyczna i szczera. Stawiam na równi z oryginałem - choć nie do końca, bo to cover, który jest bardzo naznaczony Cornellem - czyli mamy rzucone na piosenkę inne światło. Ale to rzeczywiście najwyższy poziom.
Bardzo lubiłem Soundgarden z okresu Spoonman (wtedy z zespolem spierwal Chris Cornell). Wykonanie niezle, inaczej. Mysle, ze w na przykladzie MJ i CC widac roznice miedzy czarnym RnB i białym RnR. Podobna roznice slychac miedzy The Bates a Blackstreet (oba zespoły nagraly swoje wersje Billie Jean w polowie lat 90'tych).