Jako, że ten artysta jest jednym z idoli naszego idola, chyba warto założyć osobny temat. Co tez uczyniłam...
Słowa do utworu "Smile" zostały napisane przez Johna Turnera i Geoffreya Parsonsa.Moon_Walk_Er pisze:Jak to teledysk Smile?
To takie coś w ogóle jest?
Muzykę skomponował Charlie Chaplin.
Michael Jackson jest wielkim fanem tego artysty.
Umieścił ten utwór w swoim wykonaniu na płycie HIStory, muszę powiedzieć, że od zawsze bardzo mi się ten kawałek podobał.
Zwłaszcza końcówka, to pełne radości pogwizdywanie....
Było w planach nakręcenie oficjalnego teledysku do tego utworu, niestety nigdy nie ujrzał on światła dziennego.
Chyba najbardziej znaną jest "wersja zastępcza" tego teledysku, w której można zobaczyć krótki film Chaplina z podłożonym wykonaniem tego utworu przez Michaela Jacksona.
http://www.youtube.com/watch?v=a5pnDDDzpqg
Ten film to "The Kid". Nie jestem na sto procent pewna, czy ten film jest przetłumaczony po polsku na "Brzdąc"?
Pytam, bo w filmie o Chaplinie (o którym kiedyś pisałam na forum), jest mowa między innymi o tym filmiku.
O powstawaniu samego utworu "Smile" też jest conieco Zresztą ta melodia jest stałym motywem filmu. Polecam.
Wracając jeszcze do teledysku, istnieje trochę zdjęć z Michaelem przebranym za Charlie Chaplina, pochodzą one własnie z tego okresu.
MJ przebierał się też za niego wcześniej, kiedy był młodszy, ale to chyba dla siebie samego.
Swoją drogą to ciekawe zobaczyć gwiazdę, która przebiera się za inną gwiazdę. Michael kiedyś powiedział, że ciekawi go jak to jest być kimś innym. Doskonale rozumiem...mnie też czasami to zastanawia.
Szkoda, że tego teledysku nie ma, bo pewnie byłby jednym z moich ulubionych, heh.
Nie najlepiej wygląda też sprawa singla do "Smile".
Został kiedyś wydany, ale Sony szybko go wycofała.
Żyją na świecie szczęśliwcy, którzy zdążyli go kupić...