Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.
Awatar użytkownika
maartynka

Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.

Post autor: maartynka »

Zawsze mnie to zastanowiało ale jakos zawsze zapominam sie o to spytac. Moze mi ktos powie o co chodzi z "Billie Jean " "Suzie" "Diane"
czy te babki to tylko zwykła wybujała wyobraznia MJ ??
BŁAGAM NAPISZCIE
Invincible

Post autor: Invincible »

A ja proszę żebyście jednak te książki o idolu czytali. Bo opowieść Billie Jean jest tak sławna, że ten kto o to pyta no trochę daje plamę. Susie to po prostu jakaś wymyślona dziewczyna, a opowiasta o Dianie to też słynna rzecz więc proszę zajrzeć do publikacji o idolu. Ludzie trochę wysiłku a nie wszystko po łatwiźnie.
Obrazek
thewiz

Post autor: thewiz »

Zaczelam pisac odpowiedz, wyszedl mi elaborat ,a potem sie nie wyslal.Thewiz sie wkurzyla!!!!!Jak tak mozna :surrender:

Napisze wiec raz jeszcze to co,wyelaboracilam przed chwila.
Nie sadze by pytanie dziewczyny bylo godne potepienia.Owszem ,obecnie mlodzi nie maja zbyt wiele wiedzy na temat MJa,nie wiedza ze istnialy ksiazki wydane w jezyku polskim,z ktorym mozna czerpac wiarygodne informacja na temat MJa (vide Moonwalk).Teraz mamy spoleczenstwo,ktore miast sie wysilac lubi zadac pytanie na forum i czekac na odpowiedz bardziej doswiadczonych.Czy mozna miec o to do nich pretensje? Chyba nie ,oto nowe multimedialne spoleczestwo :smiech:

Wracajac do motywu glownego,
Billie Jean jest synonimem kobiet w ciazy,ktore robily wrazenie na MJu pojawiajac sie pod jego domem (jeszcze Hayvenhusrt gdzie mieszkal z rodzicami przed Neverland,choc na pewno pozniej to zjawisko wcale nie zaniklo) ktore twierdzily,ze mialy bliskie stosunki z MJem i ze jest on ojcem ich oczekiwanego dziecka.Jedna z nich wyslala Mike'owi nawet pistolet tlumaczac w liscie ,ze ma taki sam i namawiajac na popelnienie samobostwa o jednym czasie.Oczywiscie deklarowala sie takze zabic swoje dziecko. Byla ona aresztowana i umieszczona pozniej w szpitalu psychiatrycznym.Kobiety te robily ogromne wrazenie na mlodym Michaelu i piosenka Billie Jean opowiadana wlasnie o takich sytuacjach.
Billie Jean Is Not My Lover
She's Just A Girl Who Claims That I Am The One
But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, But The Kid Is Not My Son
Wolne tlumaczenie (bo nie uznaje doslownych :war: )

Billie Jean nie jest moja kochanka
Jest tylko dziewczyna,ktora twierdzi ze jestem jej jedynym
Ale ten dzieciak nie jest moim synem
Twierdzi,ze jestem jej jedynym,ale ten dzieciak nie jest moim synem

Dirty Diana to z kolei uosobienie groupies,czyli dziewczyn ktore krecily sie przy swoich idolach odkad istnieja trasy koncertowe.Sypiaja one z czlonkami ekip muzycznych obslugujacych gwiazde,byle dotrzec do swego gwiazdora.Oczywiscie faceci na trasie skwapliwie korzystaja z ich uslug.MJ mial z nimi stycznosc juz na trasach Jackson 5,kiedy to jego brat zabawial sie z takimi laskami w ich wspolnym pokoju.Dirty Diana byla interpretowana przez prase jako nagonka na Diane Ross,ale MJ odcinal sie od tych porownan,choc nazwal Diane Ross swoja " matka,przyjaciolka i kochanka" ...cokolwiek to mialo oznaczac.

She's Saying That's Ok
Hey Baby Do What You Please
I Have The Stuff That You Want
I Am The Thing That You Need
Wolne tlumaczenie:

Mowi,ze to w porzadku,
Ze mam robic z nia co tylko zechce
Ze ma wszystko czego pragne,
Ze jest tym,czego mi potrzeba

Tymczasem Susie z Blood on the dancefloor tudziez Superfly sister to taka kobieta wamp uosobienie wszystkich wyuzdanych lasek z ktorymi MJ mial do czynienia.Szczegolne wrazenie robia slowa Superfly Sister,tak niepodobne do wizerunku MJ ktory zawsze stylizowal sie na delikatnego : (piosenka jest napisana w bardzo wyuzdanym seksualnie slangu i bardzo trudna ja z tego powodu przetlumaczyc ,bo trzeba znac ten slang)

Love ain't what it used to be
That is what they tellin' me
Push it in, stick it out
That ain't what it's all about

He wanna do somethin'
Freaky to you
He wanna wrap his arms
All around you girl
He wanna shake it up
Shake it down
Doin' it right
He wanna jump back
Half flat
Doin' it right

He wanna lay down
Turn it up
Shakin' it loose
He wanna fly high
Night, right
Baby for you
Moje wolne tlumaczenie : (zastrzegam,ze piosenka jest naprawde ostra :happy: )

Milosc nie jest juz tym czym byla kiedys
Oto co mi potarzaja
Wepchnij go i wyciagnij
Juz nie chodzi tylko o to

On chce zrobic cos
Cos nienaturalnego dla Ciebie
Chce owinac swe ramiona
Wokol Ciebie dziewczyno
Chce nim wstrzasnac
Potem go otrzasnac
Robiac to tak jak nalezy
Chce go zrelaksowac
Tak by zwisal wpol sflaczaly
Robiac to tak jak nalezy

Chce zaczac od poczatku
Zaczac go nakrecac
Potrzasajac nim gdy jeszcze nie stoi
Chce dojsc naprawde mocno
Tej nocy chce dojsc tak bylo mu dobrze
Chce dosc dla Ciebie kochanie

(jak ja lubie ta piosenke :smiech: )

Oto jeszcze fragment dotyczacy Susie :

Susie like to agitate
Get the boy and make him wait
Mother's preaching Abraham
Brothers they don't give a damn
Moje wolne tlumaczenie :

Susie lubi podniecac
Lubi wyrwac chlopaka i sprawic by czekal
Matki pouczaja o pozycjach Bozych
Ale chlopcy maja to w dupie

I tak dalej :-)
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

No to jeszcze ja :]

W dziale o MJ przytaczane są ostatnio różne historyjki, między innymi ta o black power.
Kiedyś Jackson 5 udzielali wywiadu, a reporter spytał ich co sądzą o ruchu „Black Power”. Wtedy do akcji wkroczył stale towarzyszący im człowiek z Motown i powiedział, że zespół jest „produktem komercjalnym” i nie interesuje się polityką. Wtedy Michael mrugnął porozumiewawczo do braci, którzy natychmiast załapali, o co chodzi. Pod koniec wywiadu wszyscy zrobili gest pozdrowienia...”Black Power”)
Facet z Motown był zszokowany!
BLACK POWER

Wygląda to słodko i niewinnie, ale na dobrą sprawę black power już słodkie i niewinne nie jest.
Ekspertem w tej dziedzinie się nie czuję, ale temat ciekawy, to może zacznę...

Obrazek
---------------------------------------------------
Tradycyjna definicja z Kopalińskiego:

black power ang., dosł. 'czarna potęga, czarne mocarstwo'; hasło ruchu pewnych grup Murzynów w skupiskach (gettach) murzyńskich wielkich metropolii USA, głoszącego izolowanie się Murzynów od społeczności białych, od jej norm, obyczajów i kultury, oraz wyższość fiz. i umysłową Murzynów nad białymi.

---------------------------------------------------

Znak Black power to wyciągnięta w górę zaciśnięta pięść na znak zniesienia niewolnictwa. Z tego co wiem, to jak niewolnicy dopływali do swojej ziemi, to robili ten gest na znak "udało nam się przeżyć".

Ruch Black power był organizacją radykalną, a jej znak został zakazany.
W cytacie wyżej widać, że MJ za młodu wykonał ten gest z braćmi, a jeśli się nie mylę, to właśnie w czasach, kiedy było to zakazane. I jeśli się znowu nie mylę, miał potem kłopoty.
Chyba, ze poplątałam wydarzenia, i kłopoty miał z powodu wykonywania tego gestu innym razem. w "Moonwalku" chyba jest napisane kiedy ten znak pokazywał.

Tak czy siak, gest ten jest znany każdemu fanu, ale nie wiem czy każdy fan wie co on tak naprawdę oznacza. Sama długo oglądałam They don't care about us w nieświadomości, że ta ściśnięta pięść u MJa to jakiś ważny gest. No cóż. Wielu rzeczy jeszcze nie wiem.

Ok. Ruchy i organizacje to ładnie wyglądają na papierze, kiedy się o tym pisze, ale w rzeczywistości oznaczają wiele przelanej krwi. Wracając do teledysku, to pokazany jest tam między innymi czołg przejeżdżający Murzyna w Afryce, który uczestniczył w protestach.

Ponadto, w TDCAU (wersja więzienna) pojawia sie kilka urywków filmu Amistad, opartego na prawdziwej historii. XIX wiek. Na statku "La Amistad" wiozącym niewolników do Hiszpanii wybucha bunt. No i sie dzieje a dzieje. Niestety filmu nie widziałam, a gdyby nie rozmowa na gg z pewną fanką, to o tym bym nie wiedziała. I jeśli dobrze pamiętam, to gest black power właśnie wtedy ma swój początek. Tzn w tym XIX wieku, bo film z 1998 roku, Spielberga zresztą. Ok, o filmie już sie nie mądrzę, bom nie widziała. Usiłowałam wypatrzeć tylko jego urywki w They don't care... Chyba wiem:) Może ktoś widział i sam opowie, bo ja moge co najwyżej linka do filmweb zapodać:
http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=5

Kończę póki co. Może ktoś ma jakąś większą i szersza wiedzę na ten temat i mógłby cos dopisać...
Bo ja mogę co najwyżej sobie robić streszczenia tego, co znajdę.
Na temat Malcolma X, czy Ruchu Czarnych Panter na przykład...

PS. Zapomniałam, jak się nazywa więzienie w They don't care i dla jakich osób jest przeznaczone? ( czy wybór miejsca był przypadkowy, czy tez ma jakies większe znaczenie?). I czy ktoś nie wie przypadkiem czy czarna pantera z końcówki Black or white jest tylko efektownym zwierzątkiem, ale bez wiekszego przesłania, czy też powinnam ją z czyms skojarzyć? Bo mi ten Ruch Czarnych Panter po głowie chodzi... ale nie chcę nadinterpretować utworu i tego, co autor mógł mieć na myśli...
Obrazek
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

Michael w końcówce BoW: Panther Version rzuca kierownicą wyrwaną z samochodu w lampę z grafiti "KKK rules". Co to jest to KKK??? :szepcze:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

Moon_Walk_Er pisze:Michael w końcówce BoW: Panther Version rzuca kierownicą wyrwaną z samochodu w lampę z grafiti "KKK rules". Co to jest to KKK??? :szepcze:
Ku-Kluks-Klan to tacy panowie w białych kapturach :wariat:

Vera znalazłem na You Tubie Michael Jackson New York City speech about racism

http://www.youtube.com/watch?v=eNZ1lOxsYYQ
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Dzięki MJowitku i Maro japrosic
Na pewno poszukam jeszcze o tym informacji...
Czyli "pantera" ma bardzo głęboką, ukrytą wymowę :knuje:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

Moon_Walk_Er pisze: Czyli "pantera" ma bardzo głęboką, ukrytą wymowę :knuje:
No właśnie w tym sęk, że nie wiem.
Może tak, a może nie.

Ja się nie mogę pozbyć wrażenia, że coś w tym jest, ale nie chcę nadinterpretować.

A o KKK szukaj szukaj i to najlepiej od razu :-]
Głupio trochę nie wiedzieć co to jest. Będąc fanem MJa lub nie ;-)
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Znalazłem!
O... I dzięki Michaelowi jestem bogatszy w tę informację nenene
Swoją drogą - ten teledysk ma napewno coś "większego" do powiedzenia... MJ nie robił by takich demonstracji gdyby nie coś ważnego... Tym bardziej, że wiele osób podejrzewało Michaela o rasizm właśnie i że niby dlatego się "wybielił" (--> :surrender: ) Na samochodzie, który MJ niszczy też są naniesione jakieś faszystowskie i rasistowskie znaki...

MJowitku musisz uwieżyć w treść tego teledysku (szczególnie końcówki z panterą). Według mnie nie ma innej opcji do wyboru. Michael w takich sytuacjach pokazuje jak wielkim i wrażliwym jest artystą... Malarz na pewno namalowałby obraz w tej tematyce, bo to robi najlepiej, a że MJ jest naprawdę geniuszem muzycznym, zrobił to w ten sposób...

MJowitku, dzięki za zmobilizowanie mnie do myślenia ;-)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

Moon_Walk_Er pisze: MJowitku musisz uwieżyć w treść tego teledysku (szczególnie końcówki z panterą).
Tylko właśnie jedno mi nie pasuje.
Jeśli MJ wcielił się w TĘ panterę co myślimy, to dlaczego?
Utożsamia się z tym?
Ale to było dość radykalne ugrupowanie, o ile wiem. Mało..pacyfistyczne.
I co u licha robi pacyfistyczny MJ jako radykalna pantera?

On wyraża swoje poglądy?
Czy to takie jakby info "hej, zobaczcie, czarne pantery istnieją, zobaczcie jak mogą być groźne!"
Tylko jeśli to tylko takie info, to nie musi się przeciez od razu sam w nia wcielać. Mógł to rozegrać jakoś inaczej. O ile zależało mu na przekazaniu jakichś informacji, że się tak wyrażę.

Chciałabym, zeby ktoś mi to jakoś wyjaśnił. Albo chociaż rozjaśnił obraz.

I przy okazji jak ten temat sie rozbuduje, to można go wyciągnąć z tych multimediów, bo mi tu jakos nie pasuje za bardzo.

PS. Cieszę się, że sam poszukałeś info, Moon_Walk_Er. Tak naprawdę szperanie to jedna z ciekawszych rzeczy w życiu dobrego fana ;-)
Tzn. ja tak myślę.
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Nad tą panterą jeszcze pomyślę. Obejrzę jeszcze parę razy klip i prześpię się z tym to może dojdę do jakichś racjonalnych wniosków...
MJowitek pisze:PS. Cieszę się, że sam poszukałeś info, Moon_Walk_Er. Tak naprawdę szperanie to jedna z ciekawszych rzeczy w życiu dobrego fana
Tzn. ja tak myślę.
To znaczy ja słyszałem już kiedyś o takim czymś podczas rozmów o aparthaid'zie w Egipcie. Tylko teraz tak nie skojarzyłem za bardzo :wariat:

Ale dzięki temu mam satysfakcję, że sam sobie odpowiedziałem na pytanie. No może z małymi waszymi wskazówkami :-)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

MJowitek pisze:Tylko właśnie jedno mi nie pasuje.
Jeśli MJ wcielił się w TĘ panterę co myślimy, to dlaczego?
Utożsamia się z tym?
Ale to było dość radykalne ugrupowanie, o ile wiem. Mało..pacyfistyczne.
I co u licha robi pacyfistyczny MJ jako radykalna pantera?
Widzisz, MJowitku, mi się wydaje, że właśnie "tu wszystko pasuje" :-)
Michael, choć pokojowo nastawiony do świata, jest człowiekiem pełnym wewnętrznych sprzeczności i bynajmniej nie ma ty jakiejś gry pozorów.
Michael oscyluje pomiędzy niewinnym dzieckiem ("Childhood"), cwaniaczkowatym a nawet bandziorowatym podrywaczem ("The way You make me feel", "You rock my World"), aż po kipiącego seksem macho ("Dangerous").
I co najbardziej fascynujące to to, że odnoszę wrażenie, iż wszystkie te twarze Michael'a są tak samo prawdziwe :-)

Wracając do pantery....
Podejrzewam, że Michael, z jednej strony, manifestuje swoje pokojowe antyrasistowskie poglądy (sam tekst piosenki i pierwsza część teledysku- no może bez wstępu ;-) ), a z drugiej zaś pokazuje, że jest zwykłym człowiekiem, w którym na widok tego co się dzieje wkoło, rodzi się instynkt dzikiej agresji (skądinąd również bardzo ludzki :-) ).
Trochę w myśl tego, co Michael zaśpiewał kilka lat później: "Somebody please have merci, 'caus I just can't take it"....

No, a jeszcze, jak weźmiemy pod uwagę, że Michael jest mistrzem prowokacji (ot choćby "proradziecki" "Teaser" :diabel: ), to coraz trudniej mi uwierzyć, że wybór czarnej pantery był przypadkowy :tancze:
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Czarna pantera na pewno nie jest przypadkiem... A to co zrobiła MTV z tą częsćią teledysku było żałosne... Wycieli? Ocenzurowali? To tak jakby "Dawidowi" Michała Anioła przywieśić opaskę na biodra...
Warto też pamiętać, że ten teledysk ma na swoim karku niejeden chlubny rekord. Ot na przykład, podczas premiery oglądało go historyczna ilość widzów. 500 milionów! Najwięcej jak do tej pory :banan:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Piszesz Kasiu o sprzecznościach w Michaelu. A wiesz, jaka mnie sie nasunęła, po przeczytaniu Twojego posta? Że Michael się wściekał, jak dorastał, że publiczność chciała go ciągle jako małego brzdąca. Pisał w swojej biografii, że ludzie go mijali i pytali gdzie jest Michael Jackson. A jak mówił, że to on, to kręcili głowami, bo nie spodziewali się rosłego nastolatka. Wściekało go to, sprawiało przykrość. Publiczność chciała dziecka. A on tak się na tą publiczność zezłościł, tak strasznie sie na nią zeźlił, że... pozostał dzieckiem do dnia dzisiejszego, odpowiadając na zapotrzebowanie i wyrzekając się dorosłego faceta, którym jest od 30 lat. Ślepa uliczka. Zawsze, gdy chce się spełniać czyjeś oczekiwania.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Michalinka

Wyjaśnianie sensu piosenek

Post autor: Michalinka »

Chciałabym sie zapytać kto to jest ten chłopak, który gra w teledysku MJ'a "Gone too soon"?? Ciekawi mnie to. Możecie m iurzyczyć tej odpowiedzi?
Obrazek
Who's bad?
ODPOWIEDZ