Michael Jackson - The Essential (2005) / The Hits (2009)

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz tę płytę?

1
4
11%
2
1
3%
3
0
No votes
4
5
14%
5
8
23%
6
17
49%

Total votes: 35

Pank

Michael Jackson - The Essential (2005) / The Hits (2009)

Post by Pank »

Tym razem to nie Prima Aprilis, oj nie...

The Essential - Michael Jackson

Image

CD1:

01. I Want You Back
02. ABC (The Jackson 5)
03. The Love You Save (The Jackson 5)
04. Got To Be There
05. Rockin’ Robin
06. Ben
07. Blame It On The Boogie (The Jacksons)
08. Shake Your Body (Down To The Ground)
09. Don’t Stop ‘Til You Get Enough
10. Off The Wall
11. Rock With You
12. She’s Out Of My Life
13. The Girl Is Mine (Michael Jackson & Paul McCartney
14. Billie Jean
15. Beat It
16. Wanna Be Startin’ Something
17. P.Y.T. (Pretty Young Thing)
18. Human Nature
19. I Just Can't Stop Loving You (Michael Jackson and Siedah Garrett)
20. Thriller

CD2:

01. Bad
02. The Way You Make Me Feel
03. Man In The Mirror
04. Dirty Diana
05. Another Part Of Me
06. Smooth Criminal
07. Leave Me Alone
08. Black Or White
09. Remember The Time
10. In The Closet (Duet by Michael Jackson and Mystery Girl)
11. Who Is It
12. Heal The World
13. Will You Be There
14. You Are Not Alone
15. Earth Song
16. They Don’t care About Us
17. You Rock My World

Ale jak na "Greatest Hits" wreszcie normalna tracklista... Mogłaby się taka ukazać zamiast pierwszej części "HIStory", "Number Ones" i "The Ultimate Collection", prócz nowych kompozycji i koncertu na DVD.

http://muzyka.onet.pl/mr,1116136,wiadomosci.html
Last edited by Pank on Mon, 28 Sep 2009, 16:33, edited 8 times in total.
PAulina (big fanka)

Post by PAulina (big fanka) »

Pank wrote:A gdyby taka płyta się ukazała... to bym jej i tak nie kupił :)
czemu? :knuje:
//admin: a prosiłem abu zmniejszyć obrazek w stopce...
Pank

Post by Pank »

PAulina (big fanka) wrote:czemu? :knuje:
- bo mam dość "greatest hits" po HIStory, Number Ones, The Ultimate Collection i innych, mniej ważnych
- bo okładka jest taka sobie
- bo nie ma nowych utworów
- bo składanka 2CD by kosztowała nawet koło 100 złotych
- bo nie pasjonują mnie cztery, niepublikowane zdjęcia z archiwum, które i tak ktoś by zamieścił później
- bo nie będę płacić za muzyką, za którą już płaciłem
- bo nie jestem fanatycznym kolekcjonerem
- bo to nie jest składanka moich marzeń
- bo czekam na DVD z trasy Bad, a nie na składankę The Essential
Last edited by Pank on Mon, 28 Sep 2009, 16:36, edited 2 times in total.
Luis_Makrela

Post by Luis_Makrela »

A tak a propos sony,to czy "Number ones" nie było ostatnią płytą na którą MJ miał z nimi kontrakt?
la_licorne

Post by la_licorne »

Luis_Makrela wrote:A tak a propos sony,to czy "Number ones" nie było ostatnią płytą na którą MJ miał z nimi kontrakt?
Tak sobie właśnie czytalam mjjforum... Ponoc wydawane są Essentials niemal wszystkich artystów, którzy kiedykolwiek nagrywali cos dla Sony/Epic/Columbia... glupija Zresztą bardzo wątpie, zeby MJ miał jakikolwiek wpływ na to co zawiera ten składak. Zauważyli, ze sprzedaż płyt wzrosła od kiedy zakończył się proces i po prostu chcą na tym zarobić.
Buszmen

Post by Buszmen »

SONY TO RELEASE 'ESSENTIAL MICHAEL JACKSON' New 2-Disc greatest hits expected in July
Another Michael Jackson greatest hits collection will be in stores by early next month. On July 5th (in the U.S.) SONY will release The Essential Michael Jackson, a 2-disc greatest hits set compiling songs from as early as 1969's I Want You Back with the Jackson 5 to 2001's Invincible release You Rock My World.

~MJNI.COM
Pank

Post by Pank »

Ech, rzeczywiście miałem nadzieję, że to tylko fantazje redaktorów Onetu... i rzeczywiście miałem nadzieję, że "The Ultimate Collection" to ostatni album Michaela w wytwórni Sony. A tu składanek ciąg dalszy.

1995 - HIStory
2001 - HIStory Volume I
2003 - The Essential - The Jacksons
2003 - Number Ones
2004 - The very best of The Jacksons
2004 - The Jacksons Story
2004 - The Ultimate Collection

+ od groma składanek Jackson 5, n.p. jak ta ostatnia wydana na rynku japońskim (na szczęście...)

A teraz jeszcze te nieszczęsne "The Essential" potrzebne chyba tylko tym, co nie mają żadnej płyty Michaela - ale czy im nie wystarczyłoby to, co na "HIStory", względnie "The Ultimate Collection"?

I czy nie można było chociaż dwóch utworów, nawet z sesji do "Off the wall" umieścić?

To ja już tylko liczę na to DVD z Bad Tour... o ile znów nie okaże się, że wydane będzie wśród czterech innych płyt z największymi przebojami, a całość zostanie wydane jako "The Ultimate Collection II" za cenę 250 PLN.

Mówił Pank-Optymista.
la_licorne

Post by la_licorne »

Nie nastawiałabym się tak negatywnie, moim zdaniem to idealna plytka dla nie fanów, ludzi, którzy popędzą do sklepów teraz po werdykcie. Bardzo wątpie, żeby MJ teraz angażował się w tego typu projekty, nawet jeśli chodzi o wydanie materiału starszego tak jak koncert BAD. Zresztą to zupełnie zrozumiałe, po tym co przeszedł ma prawo przez następny rok leżeć na kanapie i oglądać kreskówki... glupija

A co do składanki, niech każdy zrobi z tym fantem co chce... glupija
kaem

Post by kaem »

Tradycyjnie brakuje Say say say. I We are the world. To były hity numer 1- dla mnie bezwzględnie związane z budowaniem sukcesu pt. Michael Jackson. No ale Sony musiałoby dać kasę wytwórniom, bo to nie dla epic było nagrywane. I za we are... pewnie odprowadzić część zysków na cele ch. Na mój smak dałbym jeszcze Stranger in Moscow.
Cieszy za to obecność in the closet, who is it, will you be there, another part of me i leave me alone. Mogliby dorzucić the lady in my life, zrobić ładny teledysk i wylansować na nowo tą piękną piosenkę, która, o dziwo, nie była promowana na singlu.
W sumie, moim zdaniem, najlepsza składanka Michaela Jacksona z tych, które dotychczas wyszły. Zgadzam się z la_licorne. Jak ktoś ją kupi, to może się dowie, iż popularnosć Michaela nie skończyła się na singlu Black or white.
A że składanka goni składankę... Życzę Michaelowi i 2-óch lat w spokoju na wyrku i oglądaniu kreskówek, ale moje muzczne serce tęskni za kolejną płytą. On sam zresztą uważa się za pracoholika i nie wiem, czy tak długo może ;-) . Poza tym, może dobrze by mu to zrobiło? Odreagowałby wszystkie stresy twórczo, a i muzyka pewnie by na tym zyskała. Jak odreagowywał ostatnio Chandlerów, nagrał wyśmienitą płytę HIStory. Później, jak było mu dobrze, ponieważ powiększył liczebność ludzką o 2, to nagrał przyzwoite, ale takie bez werwy, Invincible. Zatem... Niech sam zdecyduje. Może to uparte podsumowywanie jego kariery przez Sony dodatkowo go nakręci?
Xscape

Post by Xscape »

jednym słowem jestem zdegustowany.......mam nadzieje ze rzeczy typu the essential nie wychodzą od pomysłu michaela......
MJJ

Post by MJJ »

Kompletnie nie rozumiem tych z was, którzy wieszają psy na Michael'u za to, że ma wyjść składanka "Essential - Michael Jackson".
Po pierwsze nie wydaje mi się prawdopodobne aby MJ był pomysłodawcą wydania tej dwupłytowej składanki tylko Sony.
Po drugie jak widać "Essential - Michael Jackson" jest tylko częścią całej serii "Essential" z różnymi wykonawcami więc trzeba tę składankę rozpatrywać jako część większego projektu.
Po trzecie jak ktoś nie chce to przecież nie ma obowiązku kupowania wszystkiego co jest związane z Michaelem Jacksonem i nie widzę powodu aby pozostałym fanom lub nie fanom odbierać chęć kupna składanki, zwłaszcza jeśli taka składanka przybliży rozległy repertuar piosenek Michael'a ludziom, którzy do tej pory nie kupowali wszystkich jego solowych płyt. Lepiej żeby ktoś kupił sobie taką składankę niż gdyby miał sobie ściągnąć z sieci pirackie wersje solowych płyt. A, że przy okazji Sony znowu sobie na Michael'u zarobi - no coż, czy się to komuś podoba czy nie mają do tego prawo.
Image
MJPOWER

Post by MJPOWER »

MJJ wrote: Po trzecie jak ktoś nie chce to przecież nie ma obowiązku kupowania wszystkiego co jest związane z Michaelem Jacksonem i nie widzę powodu aby pozostałym fanom lub nie fanom odbierać chęć kupna składanki, zwłaszcza jeśli taka składanka przybliży rozległy repertuar piosenek Michael'a ludziom, którzy do tej pory nie kupowali wszystkich jego solowych płyt. Lepiej żeby ktoś kupił sobie taką składankę niż gdyby miał sobie ściągnąć z sieci pirackie wersje solowych płyt. A, że przy okazji Sony znowu sobie na Michael'u zarobi - no coż, czy się to komuś podoba czy nie mają do tego prawo.

Czy zarobi? Wątpię. A za chwilę znów będą sensacyjne newsy w mediach: najnowsza płyta Michaela Jacksona sprzedała się w ilości 3 egzemplarzy; Nikt nie chce już słuchać Króla Muzyki Pop itd. A Fakt zada sobie wielki wysiłek, odnajdzie jedną z tych trzech osób, które kupiły tę płytę i dokona dogłębnej analizy psychologicznej tego osobnika lub osobniczki jako osoby niezwykle dziwnej, prawie UFO.
Kermitek

Post by Kermitek »

MJPOWER wrote: Czy zarobi? Wątpię. A za chwilę znów będą sensacyjne newsy w mediach: najnowsza płyta Michaela Jacksona sprzedała się w ilości 3 egzemplarzy; Nikt nie chce już słuchać Króla Muzyki Pop itd. A Fakt zada sobie wielki wysiłek, odnajdzie jedną z tych trzech osób, które kupiły tę płytę i dokona dogłębnej analizy psychologicznej tego osobnika lub osobniczki jako osoby niezwykle dziwnej, prawie UFO.
Co prawda to prawda zwlaszcza z tym ufo bo na mnie ludzie patrza w domu jakbym zerwala sie z ksiezyca i oczywista dotyczyto mojego idola.Nie mowie ze nie zaskoczyli mnie po wyroku zwlaszcza ojciec ale ... dla nich jestem zielonym ufoludkiem ktory przylecial z marsa i chodzi z glowa w chmurach.
Ach jak cudownie by bylo gdyby takich osobnikow nie bylo a zwlaszcza niefachowych dziennikarzy tych lowcow taniej sensacji byle zgarnac kase.
Co do analizy sprzedazy to sie z twoja opinia zgadzam tylko nie zapominajmy ze ta plytka jest wydawana u nas w Polsce .Juz wiem jaki bedzie komentarz "Michael Jackson stracil nawet swoich fanow w tak malym kraju jak Polska".No coz fani jak wiem nie sa zbyt skorzy do kupowania tych skladanek ( wszystko juz maja) i tak naprawde nikt nie sprawdzi tej informacji ( chocby zagladajac na to lub sasiednie forum ilu nas jest i ze ciagle nas przybywa).Poprostu stwierdza ze nie chcemy go sluchac , A JA WLASNIE CHCE :beksa: TYLKO nowa muze nie stare odgrzane kawalki!! I mysle ze wiekszosc tego chce.
Cierpliwosc poplaca poczekajmy Misiek odpocznie i na pewno z czyms wyskoczy a ja bede wtedy pierwsza w kolejce za plytka HA
Kultura umożliwia rozkwit najpiękniejszych zdolności człowieka
Yana

Post by Yana »

Płytka ta ma się ukazać 19 lipca. Wiadomośc otym jest na MJJSource.

http://mjjsource.com/main/index.php?opt ... &Itemid=32
Post Reply