Thriller vs Exorcismo?

Tu zamieszczamy i prosimy o materiały graficzne, audio i wideo. Zakaz udostępniania plików wydanych oficjalnie - szczegóły w regulaminie.
Awatar użytkownika
cicha

Thriller vs Exorcismo?

Post autor: cicha »

Speed Demon pisze:Szukałem i szukałem, i nie znalazłem. Otóż znalazłem na youtubie video, które wyraźnie, ale to bardzo bardzo bardzo wyraźnie dowodzi, że utwór Tempertona "Thriller" to najplagiatszy z plagiatów.

Artist: Michael Jackson
Song: Thriller
Album: "Thriller"
Year: 1982

(Original)
Artist: Luixi Toledo
Song: Exorcismo
Album: "Greatest Hits Vol. 1"
Year: 1966

http://www.youtube.com/watch?v=8rKPz2-KXVE

No i drobne info z jednego bloga:
Toledo ponoć między 1969 a 1974 wysyłał Michaelowi swoje utwory na urodziny, bo urodzili się mniej więcej w podobnym czasie. A potem jak usłyszał "Thrillera" to poczuł, że go "wydymali". "Thrillera" skomponował jednak Temperton. Czy ktoś może potwierdzić, że Exorcismo pochodzi z 1966 roku?
Xander pisze:Masakra... co z tym robic? Co o tym myslec?
blackrose1107 pisze:Fakt, podobieństwo uderzające...
Speed Demon pisze:Oglądałem parę video tego gościa, poszukam jeszcze, czy na pewno numer pochodzi z 1966 roku, bo jednak nie wydaje mi się do końca;)
hope pisze:mysle, ze gdyby rzeczywiscie to byl taki wielki plagiat to sprawa by byla baaardzo rozglosniona. jednak ten caly wykonawca nigdy nie interesowal sie swoimi prawami autorskimi (ps. wole jednak wykonanie Michaela, ten pan troszeeeczke falszuje)
Jako pisze:Kurcze głupia sprawa...Prosze sprawdzcie, bo..... no niby Michaela wykonanie lepsze, ale to jednak jakby plagiat...
Maverick pisze:no nie wiem co my teraz poczniemy... ja takiej niegodności nie zniosę, jak można robić plagiaty... jeśli to prawda to odchodzę...

...
...
[...]
Smutne to troche :(

A co na to MJ?
za Mexican Deposition, November 8th, 1993

(...)

L: “I’d like you to…uh talk now about the song ‘Thriller’. Uh… are you familiar with the song ‘Thriller’?”

MJ: “Yes.” *scratching lip*

L: “Who wrote ‘Thriller’, Mr. Jackson?”

MJ: “A guy named Rod Temperton.”

L: “Did you have any role in connection with the song ‘Thriller’ at all?”

MJ: “I sang ‘Thriller’.”

L: “Did you have an role in writing the song?”

MJ: “No.” *scratch lip*

L: “When did you first hear the song ‘Thriller’?”

MJ: “I first heard the song, it was called……….it was a different title… I heard it in Encino, at my house in Encino…. It was under a different title.”

L: “What was that title?”

MJ: “Starlight Sun”

L: “and…who brought you that song under a different name?”

MJ: “Rod Temperton”

L: “Did he come to your uh…studio, did he come to your house alone or was he with someone?”

MJ: “He came with Quincy.”

L: “Before uh…. Rod Temperton brought you this demo of ‘Starlight’ um did you have any contact in connection with the song ‘Starlight’?”

MJ: “No”

L: “When he got to your house, what did Mr. Temperton do, in connection with the song ‘Thriller?’”

MJ: “He had…. He came with a keyboard machine…. and I kind of admired the way he worked… *scratch lip* he had all of the sounds already programmed inside the machine…so when he midid the sounds to another keyboard or to a main board that’s in the studio…which is the audio board *scratches chest* um…. They would play the sounds and the performance that he had performed somewhere else… it could have been Switzerland or Germany…so all the parts were there, inside that machine…. done and performed already.” *drink tea*

L: “At some point did…did you hear the song ‘Thriller?’” or ‘Starlight’ at the time? Let me withdraw that… At sometime did you learn the song ‘Starlight’?”

MJ: “Yes.”

L: “How did you learn it?”

MJ: “He just sang… well he… he sings on a tape and it’s his voice singing
against uh… a demo.” *chews on fingernail*

L: “And again, what was the name of the song when it was on that demo?”

MJ: “’S…. Starlight Sun.’”

L: “Uh… in your performance of um….”

MJ: *chews on nail again*

L: “…. what would eventually become ‘Thriller’, did you make any changes in connection with your performance in the music?”

MJ: “…………………………………….(20 seconds)………………..Not that I can think of…”

L: “Did you play any role in writing the music underlying the lyrics that go “It’s close to midnight and something evil’s lurking in the dark?”

MJ: “No.”

L: “Who wrote the lyrics for ‘Thriller’?”

MJ: “Rod Temperton.”

L: “Who has writing credit for ‘Thriller?’”

MJ: “Rod Temperton.”

L: “Did you get any writing credit for ‘Thriller’’?

L: “Before this…. before this lawsuit, before this lawsuit did you ever hear of a song entitled ‘Run On Man Child’?

L: “Uh…at anytime, Mr. Jackson, did you give Rod Temperton music from someone else that Rod Temperton could put that music in ‘Thriller’”?

MJ: “Nooo.”

L: “Turning to another subject…do you realize that Joseph Jackson is one of the defendants in this case?”

MJ: “…. I heard…”

L: “Who’s Joseph Jackson?”

MJ: “…my father…”

L: “Uh…at anytime, in your professional career, has Joseph Jackson ever uh…provided music that uh…. you or your group um…. would perform for recording purposes?”

MJ: “Repeat your question?”

L: “Yeah…at anytime during your professional career, has Joseph Jackson had any role in selecting the songs that you or your group would perform?”

L: “Did uh…Joseph Jackson ever give you music written by Raynard Jones?”

MJ: *laugh* “No…”

L: “Robert Smith?….or Clifford Ruben?”

L: “Joseph Jackson have any role in creating Rod Temperton’s ‘Thriller’?

(...)

A: “Could the whole process have taken about two days? Now, let me rephrase that….let me rephrase that……what did…what did Mr. Temperton do when he and Quincy came to your studio to present the song?”

MJ: “……..He played…….on cassette……which we went into my um……I think it was Quincy’s car..*scratching top of head*….or….my van…and….because we don’t have a cassette machine system in my studio….but um……he came with a keyboard….and in the keyboard….it’s his performances….of the different sounds…..he can midi those sounds…*scratching cheek*….and um…put them up on tape, on the 24 track….and uh…..put them on tape…..and it was a way of testing….to see if I liked the songs or not, with my voice trying different harmonies…trying the songs…….like I said we did Thriller which was um….called ‘Gimme Some Starlight, Starlight Sun’…..*sings to the tune of thriller, thriller night…* Starlight……starlight sun…that’s how it went, so, it was a way of just testing you know, what I wanted to do.”

A: “Alright, now…ok now, he laid the structure of the very songs out in front of you…and you recorded…you sung each one of them, is that correct?”

MJ: “Yes.”

A: “And…. among the songs you sang…was the one ‘Starlight’…”

MJ: “Right.”

A: “Did you make any changes to that… ‘Starlight’?”

MJ: “Yeah…. *scratching chin* the lyrics and the title and we added Vincent Price’s voice……we changed it into ‘Thriller’….well he did ask me, which would I like better…..to be a song about…you know let the sunshine in type of thing….or ‘Thriller’…and I thought, kids would enjoy something more fun like ‘Thriller’….so, we went with the ‘Thriller’ idea.” *drinking tea*

A: “Did you change…..did you change ‘Starlight’ musically?”

MJ: “Um…….yeah somewhat…….m…musically it was the same but we added other songs and things like that.” *drinking tea*

A: “After you made the changes, do you know whether or not Mr. Temperton created a lead sheet for what was now ‘Thriller’?”

MJ: *clearing throat* “I don’t think he reads music…*closing jacket*…he doesn’t…”

A: “Did..”

MJ: “He doesn’t use a lead sheet….” *scratching chin*

A: “Did Quincy Jones create a lead sheet for what was now ‘Thriller’?”

MJ: “I don’t……..I don’t think so….at least I didn’t see one….”

(...)
Ostatnio zmieniony wt, 09 wrz 2008, 10:34 przez cicha, łącznie zmieniany 2 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

http://www.youtube.com/watch?v=ZtbuL7MZoIw

Tutaj "Exorcismo" w całości, od ok. 1:35

Mamy skrzypienie drzwi oraz kroki
Awatar użytkownika
Marzena07

Post autor: Marzena07 »

Pragnę wszystkich zawiadomić, że w 1993 wygrał niejedną sprawę dotyczącą rzekomych plagiatów, a Thriller z pewnością nie jest plagiatem.Zastanawiam się teraz tylko nad jednym , komu jeszcze przyjdzie do głowy próbować wrabiać Michaela w cokolwiek.... bo z tego co widzę to znowu ktoś Mu próbuje zrobić jakieś świństwo... :-/
Awatar użytkownika
Marzena07

Po za tym facet podobno urodził się mniej więcej w tym samym roku co MJ więc w 1969 roku nie miał więcej jak 11-cie lat.Wobec tego jak mógł zamieścić tego typu piosenkę w roku 1966 skoro musiałby mieć wtedy jeszcze mniej czyli 8 lat?! I do tego musiałby już mieć ten utwór zamiszczony na płycie,a potem wysłać go 8-latkowi-Michaelowi Jacksonowi! Bzdura!Pozatym musialby juz napisać tekst tej piosenki w wieku 8-9-ciu-lat,zamieścić go na swojej płycie,a potem wysłać Michaelowi.Przecież to się kupy nie trzyma!-ludzie... trzymajcie mnie! glupija glupija .Sorry,że jedo pod drugim.
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

A tutaj jest stronka tego gościa -> http://www.luixytoledo.turincon.com/
W tle leci podklad Thrillera.
Kto zna język hiszpański i mógłby streścić, o co tam chodzi?
Zreszta, a moze nie warto sobie zawracac tym glowy :wariat: manipulacja ruulezz, a czlowiek glupieje glupija

edit ->
Marzena07 pisze:Oczywiście zgadzam się z Tobą cicha
;)

http://www.youtube.com/watch?v=6sUohultT3k
Luixy Toledo canta su hit 'Exorcismo' en el show de Santiago Segura (06/06/2007).

U Hiszpanów, to nawet w lokalnych TV "trąbią sobie na ten temat"... glupija

edit2:
Willy pisze:To jest po hiszpańsku.
O cholera. Pomyliłam języki glupija Już poprawiam.
Ostatnio zmieniony sob, 13 wrz 2008, 21:17 przez cicha, łącznie zmieniany 4 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Marzena07

Oczywiście zgadzam się z Tobą cicha,że jest to manipulacja i nie warto sobie tym :wsciekly: głowy zawracać.Podłożył sobie ,,Thrillera,, grajac go no na keybardzie i wydaje mu się,że jest zdolny zrobić tym w przysłowiową trąbę Michaela Jacksona...to żałosne... Wiele ludzi robi wiele głupich rzeczy,czasami piszą na swoich blogach coś co nie jest zgodne z prawdą i próbują nieudolnie podkładać mu ,,świnię,,po to,by choć w jednym procencie w ten sposób zbliżyć się do MJ,tylko,że ten sposób jest jak dla mnie po prostu głupi ;-) :ziew:
Awatar użytkownika
Speed Demon

Dla mnie też to głupota i do tego dałem się na to wszystko nabrać, a moim zdaniem rozwiązanie
Po za tym facet podobno urodził się mniej więcej w tym samym roku co MJ więc w 1969 roku nie miał więcej jak 11-cie lat.Wobec tego jak mógł zamieścić tego typu piosenkę w roku 1966 skoro musiałby mieć wtedy jeszcze mniej czyli 8 lat?!
było tak blisko! Zwłaszcza, że w żadnym sklepie, nigdzie nie ma dyskografii, czy choćby płyty Toledo do kupienia, no a jego oficjalna strona podaje tylko "Greatest hits vol.II". Ciekawe?;)
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

cicha pisze:Kto zna język makaroniarzy
cicha pisze:U Makaroniarzy, to nawet w lokalnych, włoskich TV

To jest po hiszpańsku. :]
Przepuściłem to przez translatora i w skrócie, jeśli dobrze zrozumiałem pan Toledo twierdzi, że piosenkę Exorcismo wysyłał Michaelowi dwa razy, w 69 (nie wiem w jakiej formie) i 74 roku, nie dostając żadnej odpowiedzi. Exorcismo było zarejestrowane, znaczy nagrane w 74 roku, Thriller w 81 (raczej w 82) i mimo bliskości melodii, tematyki i efektów nie dopatrzono się znamion plagiatu. Ponoć była jakaś sprawa i podobieństwo zostało uznane dziełem przypadku. Podczas pobytu MJ'a w Valladolid BBC nagrało reportaż/wywiad dotyczący tej sprawy ale nie zrobił on większego wrażenia na prawnikach Jacksona, którzy wszystkiemu zaprzeczyli. Luixy nie zamierza się poddać w walce o swoje racje ale mimo wszystko podziwia Michaela Jacksona. W długoletniej karierze skomponował 300 piosenek ale udało mu sie wydać jedynie 17.

Ta notka na jego stronce pochodzi z 98 roku, w ogóle w linkach ma jakieś stare odnośniki do stron z mp3, warezami, crackami, programami do odkodowywania Canal+ :smiech: . Niezły artysta.

Jak dla mnie, zbieżność obu utworów jest zbyt duża żeby była dziełem przypadku i nie ma bata, ktoś od kogoś zerżnął. Pan Toledo jak widać, choćby na wklejonym przez cichą filmiku nie jest traktowany zbyt poważnie i raczej swojego nie dopnie. Trudno jakoś dawać temu wszystkiemu wiarę, chociaż z drugiej strony, sytuację w której 25 lat temu możni amerykańskiego szołbiznesu nie liczą się z jakimś chłopcem z nikąd można sobie wyobrazić.

Luixi Toledo - Exorcismo w mp3 jakby ktoś chciał.

No to może jeszcze żeby zostać w temacie, mała powtórka z rozrywki Golimar!!.
Maverick

Post autor: Maverick »

Wysyłał to Michaelowi w '69? Dziecku w bez prawa do podejmowania decyzji, zakontraktowanemu w potężnej wytwórni, wysyłał piosenkę?? O diable??? :wariat:
Awatar użytkownika
Marzena07

Na miłość Boską! przecież gyby ten facet Toledo / ja już uważam go za niespełna rozumu,żeby coś takiego twierdzić publicznie i kłamać-a on skłamał/naprawdę wysyłał coś takiego do MJ-powtarzam Wam musiałby mieć 14,15 lat- maksymalnie w 1974 roku! /czyli prawie tyle samo co MJ/Jak jakakolwiek wytwórnia w tamtych latach mogłaby się zgodzić z tym że 14,15 latek ,który nie ma kompletnie głosu napisał coś takiego jak exocismo?! w tamytch latach!!? i umieścić coś takiego na jakiejkolwiek płycie- to kompletny absurd. Najpierw Toledo publikuje ten utwór na swojej płycie w latach 70-tych a potem po latach po raz kolejny w latach 80-tych wysyła Go Michaelowi Jacksonowi-to jest chore! Kto swoje dzieła wysyła jakiejkolwiek innej gwieździe kiedy już je ma nagrane na swojej płycie i po co? To dowidzi że ,że facet kłamie i chce zarobić na Michaela muzyce i tyle,dla mnie to jest jasne jak słońce.Nikt nie zna tej płyty Greatest hits i to jeszcze volume 2 /a gdzie volume 1?-nikt nie wie i nikt nigdy nie słyszał by ten facet wdał kiedykolwiek jakikolwiek hit./Toledo nie wydał nigdy żadnej płyty,bo ta na której rzekomo miał być utwór ,,Exorcismo ,, nie istnieje.Żeby uwierzyć temu facetowi trzeba by chyba być kompletnym idiotą.Fakty, które Wam przedstawiłam w moim poscie świadczą o tym, że facecik chce uzurpować sobie prawo do kompozycji ,, Thriller,, która nie jest Jego i zarobić na MJ nie ma innej opcji. :-)
Awatar użytkownika
Speed Demon

Marzena07 pisze:Jak jakakolwiek wytwórnia w tamtych latach mogłaby się zgodzić z tym że 14,15 latek ,który nie ma kompletnie głosu napisał coś takiego jak exocismo?! w tamytch latach!!? i umieścić coś takiego na jakiejkolwiek płycie- to kompletny absurd.
Ale czemu niby to ma być absurd? Po pierwsze żadna wytwórnia nie musi się zgadzać na to, żeby ktoś komuś wysłał utwór ani żeby ktoś napisał jakiś utwór, no i faktycznie ten rok 66 to lekka przesada, ale jak dotąd tak naprawdę nie potwierdziło się, kiedy "Exorcismo" zostało wydane.
Marzena07 pisze: Kto swoje dzieła wysyła jakiejkolwiek innej gwieździe kiedy już je ma nagrane na swojej płycie i po co?
Np Beatlesi czy w ogóle Paul McCartney - bo jeśli utwór pod Twoim szyldem nie stał się hitem, może stanie się hitem pod czyimś innym;) Ja nie jestem idiotą, ale lubię namacalne dowody
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Marzena07 pisze:musiałby mieć 14,15 lat- maksymalnie w 1974 roku! /czyli prawie tyle samo co MJ/Jak jakakolwiek wytwórnia w tamtych latach mogłaby się zgodzić z tym że 14,15 latek ,który nie ma kompletnie głosu napisał coś takiego jak exocismo?! w tamytch latach!!? i umieścić coś takiego na jakiejkolwiek płycie- to kompletny absurd. Najpierw Toledo publikuje ten utwór na swojej płycie w latach 70-tych a potem po latach po raz kolejny w latach 80-tych wysyła Go Michaelowi Jacksonowi-to jest chore! Kto swoje dzieła wysyła jakiejkolwiek innej gwieździe kiedy już je ma nagrane na swojej płycie i po co? To dowidzi że ,że facet kłamie i chce zarobić na Michaela muzyce i tyle,dla mnie to jest jasne jak słońce.Nikt nie zna tej płyty Greatest hits i to jeszcze volume 2 /a gdzie volume 1?-nikt nie wie i nikt nigdy nie słyszał by ten facet wdał kiedykolwiek jakikolwiek hit./Toledo nie wydał nigdy żadnej płyty,bo ta na której rzekomo miał być utwór ,,Exorcismo ,, nie istnieje
Luixy Toledo (Luis Valverde Resino) urodził się 25 sierpnia 1950 (większość źródeł informacji o Toledo mylnie podaje również 25 sierpnia jako datę urodzin Jacksona) , czyli jest o 8 lat starszy od Michaela, w '69 miał 19 a w '74 24 lata, chyba był wystarczająco duży żeby coś nagrać. Pierwszą swoją piosenkę skomponował w 1965 roku, nazywała się "En Marte hay vida... mi carta a la NASA" - "Na Marsie jest życie ... mój list do NASA" :] Według informacji na jego stronie wydał dwie płyty "Greatest Hits Vol. 1" i "Luixy Toledo el Fiera. Nie wiem kiedy zostały one wydane ale na stronkach z mp3 można znaleźć utwór z "El Fiera" i jest on datowany na 1998 rok. Skąd więc w ogóle informacje o GH vol.2? Nie jest nigdzie powiedziane że w latach 70-tych "Exorcismo" znajdowało się na jakiejś wydanej płycie a jedynie że było napisane/nagrane/przesłane. W latach 80-tych już żadnych piosenek nie wysyłał. Możemy spekulować kiedy Exorcismo zostało nagrane ("oficjalna" strona twierdzi że w '74, chociaż nie brzmi to jak coś nagrane w tamtym czasie), w jakiej formie i komu zostało wysłane, jeśli zostało oczywiście i obnażać niedoskonałości jego historii ale przynajmniej róbmy to w oparciu o dostępne informacje.

thriller vs. exorcismo
Awatar użytkownika
Marzena07

Rany... moim zdaniem facet kłamie definitywnie,Utwór nie brzmi jakby nagrany w tamtym czasie czyli w 1974 lecz właśnie jakby był nagrywany i kopiowany przez Tolego z Thrillera nie wcześniej jak w 1989 roku, czyli po wydaniu Thrilera przez Michaela i to mi wystarczy.Żerżnął od MJ wszystko co się dało z Thrillera i teraz próbuje wmówić wszystkim,że to jego... i do tego jeszcze utwór o tytule Exsorcismo miałby być wydawany między 69-74 .Exsorcismo.....ciekawa tematyka utworu jak na tamte czasy... - o to mi chodzi-absurd.Pan Toledo stara się być głupio i nie
udolnie sprytny. MJ ma prawa autorskie do wszystkich piosenek Beatlów , więc miał prawo nagrać ,,Come together,, na swojej płycie,po za tym MJ nagrał Come together po latach. On niestety nie ma praw autorskich do Thrillera to raz /a na pewno zerżnięcie Thrillera i nazwanie go Exorcismo nie pochodzi z 1966, prędziej muzycznie pasuje mi to do 1989./ Dwa-nigdzie nie dostaniemy w żadnym sklepie płyty Pana Toledo Greatest hits volume 2 z 1974 roku glupija. Po trzecie-ciekawe...gyby Pan Toledo wysłał mu tekst tej piosenki to MJ musiałby ją przechowywać od 74 roku aż do 1982-dać potem ten tekst Tempertonowi,aby tamten zawarł ten kawałek na płycie MJ jakby był Jego autorstwa -to uważam ze to jest niemożliwe żeby Temperton przy drugiej płycie MJ mógł się na coś takiego zgodzić,gdyby MJ poszedł z plagiatem najpierw Temperton musiałby wiedzieć co podpisuje swoim nazwiskiem. Jak wiecie Thriller napisał Temperton a nie MJ.Po czwarte-MJ nigdy nie poszedłby na ryzyko by ściągać coś od kogoś przy drugiej swojej /dorosłej/solowej płycie-bo miał już wiele utworów w zamian nagranych i skomponowanych- tzw,,odrzutów,, z płyty Thriller, że nie potrzebny byłby mu jakikolwiek utwór kogoś innego bo tytuł płyty MJ 1982 roku nie musiałby nosić miana Thriller.A co do tego że Pan Toledo wysyłał MJ drugi raz test piosenki w 1989 to prędzej jestem w stanie się zgodzić,że właśnie w 1989 roku Thriller został przerobiony przez Pana Toledo na Jego Exsorcismo i tyle i żadnego tekstu piosenki Toledo nie wysyłał. Poza tym w ten sposób w jaki postąpił Toledo wobec MJ ,może postąpić każda osoba do jakiegokolwiek utworu MJ i powiedziwć że to plagiat nie mając żadnych na to konkretnych dowodów poza np zerżniętym kawałkiem Thriller i przerobionym na swoją modłę. A ten facet udowadnia mi tylko jak na razie swoją głupotę,bo stara się udowodnic coś MJ co nie istnieje w bardzo nieudolny i cwany sposób, z resztą nie on jeden-kilku już takich było i się przeliczyło./ nie mówię o R.Kellym bo ten postąpił po chamsku w stosunku do MJ .glupija ;-)
Awatar użytkownika
Marzena07

Znowu piszę jedno pod drugim, za co sorry po raz kolejny,ale właśnie dowiedziałam się od koleżanki z Anglii bardzo ważnej rzeczy odnośnie Pana Toledo.Okazuje się,że sprawa o plagiat z Thrillerem i Panem Toledo zaczęła się już ponad dwa lata temu.Wtedy to Pan Toledo wniósł pozew do sądu w sprawie Exorcismo.Sąd odrzucił jego pozew,w tamtym czasie ponieważ nie widział przesłanek do tego aby pozew Pana Toledo o plagiat dotyczący Thrillera wogóle mógłby być brany pod uwagę węc go oddalił.Pan Toledo nie udowodnił w pozwie swoich racji,po prostu nie potrafił. To świadczy tylko o tym, że Pan Toledo chce mieć swoje pięć minut po raz kolejny w mediach.Temat Thrillera i Pana Toledo na nowo pojawił się po dwóch latach na stronach internetowych, zapewne dlatego,że Michael ma w planie wydanie nowej płyty :-) ;-)
ODPOWIEDZ