hmm.. mam pewne pytanie.. ile trwa kariera Micahel'a? W książce od angielskiego znalazłam pytanie w jakimś quizie, które w wolnym tłumaczniu znaczy; Ile lat miał Michael Jackson, gdy zaczął swoją karierę? odpowiedzi były takie; a)25, b)30, c)10, d)5
w tym sęk, nie potrafię podjąć decyzji: c), czy d). W wielu programach, czy wywiadach dużo osób wypowiada się różnie. np. w Good Morning America, z dnia urodzin Michael'a w tym roku,reporter pyta co było najlepsze w jego 40 letniej karierze, czyli wypadało by, że w wieku 10 lat. Natomiast Michael w Moonwalku pisze : "Ludzie show-businessu mają przeważnie to szczęście, że zaczynają karierę, kiedy są już na tyle dorośli, iż wiedzą dokładnie co i dlaczego robią. Ale oczywiście w moim przypadku było inaczej. Oni pamiętają wszystko, co im się wydarzyło, ale ja miałem wówczas dopiero 5 lat[...]"< z tego wynika, że miał 5 lat w chwili rozpoczęcia kariery. W artykule z lutego tego roku, z gazety Przekrój czytamy również o rozpoczęciu kariery w wieku 5 lat: "Michael Joseph miał pięć lat, gdy dołączył do rodzinnej formacji wokalnej[...]". Natomiast w Popcornie, wydania lutowego tego roku czytamy: "Kiedy Michael miał 7 lat, dołączył do rodzinnego zespołu The Jackson Brothers (później The Jackson 5)" (aczkolwiek nie spotkałam się nigdy wcześniej z nazwą The Jackson Brothers ;?) w wywiadzie z '82 Michael również stwierdza : "Kiedy miałem 5 lat, wyjeżdżaliśmy na tournee, śpiewałem i tańczyłem". Za to w jego biografiach na Last.fm i Wikipedia piszą, że jego kariera rozpoczęła się w wieku 7 lat. Za to w wywiadzie z grudnia 2007, dla EBONY we wstępie czytamy : "Będąc nad wiek rozwiniętym 6-latkiem, Michael ustabilizował się jako jeden z głównych trybów Muzycznej Machiny Jacksonów". Sama już nie wiem.Więc jak w końcu jest?
Długość kariery Michael'a
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
- invincible_girl ;)
Jeśli za rozpoczęcie kariery uznać występ na chyba przedszkolnej auli (z piosenka CLIMB EVERY MOUNTAIN) czy też rozpoczęcie wspólnych prób z braćmi w domu to zdecydowanie 5 lat.
W wieku 10 lat mały Michael wygrywał już z braćmi poważniejsze konkursy no i co znamienne występował w klubach nocnych. Bracia Jacksonowie mieli już podpisany kontrakt z wytwórnią Steeltown.
W wieku 10 lat mały Michael wygrywał już z braćmi poważniejsze konkursy no i co znamienne występował w klubach nocnych. Bracia Jacksonowie mieli już podpisany kontrakt z wytwórnią Steeltown.
- invincible_girl ;)
tak,. to był występ na szkolnej auli, przed dziadkiem, matką i babcią, o ile dobrze czytałam.. x) i śpiewał Climb Every Moutain.. tylko właśnie w tym sęk.. kiedy tak na prawdę rozpoczęła się kariera Michael'a.. 

Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan