wyszukiwarka
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia
wyszukiwarka
mamy bazę danych 25 MB (limit), a zajmujemy aktualnie 24,2 MB...
i bardezo szybko się rozrasta.
same posty jako takie zajmują niecałe 8 MB teraz,
a 2 tabele w bazie danych odpowiedzialne za przeszukiwanie forum (wyszukiwarka, przycisk "Szukaj") zajmuję ponad 15 MB.
Są one zbędne, pod warunkiem, iż zrezygnuje się z funkcji wyszukiwarki na forum, przeszukiwania go. Mamy albo możliwość płacenia (na teraz to kozt ok. 72 zł za rok z VAT) za dadatkową powierzchnię bazy danych, albo zrezygnowanie z tej funckji...
jestem w trakcie jej usuwania.
Teraz pytanie - czy ktoś uważa tą funkcją za bardzo istotną, przydatną...? Czy raczej wogóle nikomu ona do niczego nie jest potrzebna?
Pytam się, bo mogę dać pewną alternatywę przeszukiwana forum.
i bardezo szybko się rozrasta.
same posty jako takie zajmują niecałe 8 MB teraz,
a 2 tabele w bazie danych odpowiedzialne za przeszukiwanie forum (wyszukiwarka, przycisk "Szukaj") zajmuję ponad 15 MB.
Są one zbędne, pod warunkiem, iż zrezygnuje się z funkcji wyszukiwarki na forum, przeszukiwania go. Mamy albo możliwość płacenia (na teraz to kozt ok. 72 zł za rok z VAT) za dadatkową powierzchnię bazy danych, albo zrezygnowanie z tej funckji...
jestem w trakcie jej usuwania.
Teraz pytanie - czy ktoś uważa tą funkcją za bardzo istotną, przydatną...? Czy raczej wogóle nikomu ona do niczego nie jest potrzebna?
Pytam się, bo mogę dać pewną alternatywę przeszukiwana forum.
...
No wyszukiwarka jak to wyszukiwarka czasem się przydaje. Przed chwilą np. chciałem znaleść temat Idola ,klikam na wyszukiwarke a tu zonk. No ale dałem radę , wystarczyło wpisać w google "mjpolishteam idol" i odpowiedni temat się znalazł.
Aha no i brak wyszukliwarki może w pewnym stopniu odbierać moderatorom argument "o tym już było na forum".
Aha no i brak wyszukliwarki może w pewnym stopniu odbierać moderatorom argument "o tym już było na forum".
No nie no co Ty, wyszukiwarka jakas musi być. Taka lub owaka, ale bez jaj, co to za forum bez wyszukiwarki? Cała akcja "nie zakładaj nowego wątku, jeśli juz taki jest" legnie w gruzach. Tu taki ruch, ze wątki szybko znikają z pola widzenia, jak potem po tygodniu coś znaleźć? Ja na przykład niedawno chciałam znależć tą książkę "Władca Much". Po samych tytułach wątków w życiu bym nie odnalazła, bo to chyba data sama była.
i to jest ten problem. Wyszukiwarka to świetna rzecz, pod warunkiem, że działa, a ja za pomocą tej forumowej wyszukiwarki nigdy nie znalazłem tego czego szukałem. Nie wiem co, ale coś z nią nie tak. Jestem za jej eksterminacją :]Willy wrote:No wyszukiwarka jak to wyszukiwarka czasem się przydaje. Przed chwilą np. chciałem znaleść temat Idola ,klikam na wyszukiwarke a tu zonk.
Ano..to pewien argument za wywaleniem...Willy wrote: wystarczyło wpisać w google "mjpolishteam idol" i odpowiedni temat się znalazł..
Co prawda ja zbyt często ie szukam, ale jak już szukam, to jednak raczej znajduję.
O..
A teraz weszłam sobie w google, żeby sprawdzić jak to jest z takim szkaniem, wpisałam mjpolishteam Władca Much i nic. I mam tylko jakiś post Sunrise o Władcy Ringu i jakieś very much.
Kurde, to co, okzazuje się, ze ja nawet wyszkiwarki nie umiem używać?

Nie, to mi jednak wyszukiwarka jest stanowczo potrzebna.
co do skuteczności szukajki na forum - jest to twór niedoskonaly... o czym można np. przeczytać na forum Mozilli. Jednak czasem jest przydatna.
Tej wyszukiwarki jeszcze do końca nie usunąlem, ale czas na podjęcie decyzji mam tak dziś mniejwięcej do 24:00.
Jeśli chcemy ażeby ta wyszukiwarka pozostala, trzeba zaplacic za dodatkową powierzchnię bazy danych 10 MB - 72 zl (już z VAT).
Mamy bazę danych 25 MB, a ponad polowa jej objętości to baza danych samej wyszukiwarki.
Jeśli tą wyszukiwarkę dziś usunę do końca, to zalożę inną - będziemy zapewne korzystać z wyszukiwarki Google, jak to robi wiele witryn. Polega to na przeszukiwaniu danej witryny, jej podstron zindeksowanych w zasobach Google. Zatem najnowszych tematów się tam nie znajdzie.
Przeszukiwanie za pomocą Google odbywa się na takiej zasadzie, jakby wpisać w Google
Teraz akurat Google reindeksuje zawartość wszystkich stron jakoś, więc uaktualnia sobie teraz dane o naszym forum, zatem aktualnie może być marnie z taką opcją, dlatego MJowitka na razie ci nie znalazlaś :]
Zresztą... wpiszcie sobie w Google: site:www.forum.mjpolishteam.pl
i zobaczycie, że Google akurat posiada wlaściwie same adresy podstron forum teraz, bez tytulu i bez kopii, więc i bez zapisanej u niego ich treści. Więc ich nie przeszuka. Za parę dni jednak myślę, że Google uporządkuje sobie wiedzę co do naszego forum ;)
Nie jest to idealne wyjście, ale darmowe.
Takie rozwiązanie jest np. na pewnej stronce
Jej system wyszukiwania korzysta z bazy Google, a wyniki pojawiają sie normalnie w ramach owej strony. Wpisujemy np. Nokia, wybieramy "szukaj w ramach serwisu..."
"Powered by Google" ;)
Mamy teraz w naszej skarbonce jakieś ok. 120 zl.
Tyle wlasciwie ile mamy, to trzeba będzie zaplacić za dodatkowy transfer, bo wiele tu się dzialo przez czas procesu Micheala, zwlaszcza teraz na końcu.
A jak chcemy zostawić wyszukiwarkę w tej formie (do końca jeszcze jej nie usunąlem - przygotowalem się tylko do jej usunięcia) to trzeba zaplacic te 72 zl... ja nie mam z czego - ciągle nie wyszedlem jeszcze z dlugu :(
A z umieszczonych reklam zarobiliśmy na razie 1,5 dolara ;)
Zajęliśmy prawie calą bazę danych.
Funkcję wyszukiwania jakby co to będzie można kiedyś jeszcze przywrócić. Dowiedzialem się już czy można i jak! ;)
A jak znajdzie się teraz sponsor, to i teraz zostawię.
Po prostu już wiem ile potrafi forum i strona zużyć transferu, a także, że potrzebujemy dużej bazy danych, zatem myślę, by skorzystać z ciut wyjściowo droższego serwera, ale w sumie wyjdzie to taniej, bo nie będzie nic trzeba dokupywać, a on nie ma ograniczonej pojemności bazy danych, a transfer wypada po 10 GB na miesiąc! Owy serwer to np. ten w NetArt - pożądna bardzo firma.
Tej wyszukiwarki jeszcze do końca nie usunąlem, ale czas na podjęcie decyzji mam tak dziś mniejwięcej do 24:00.
Jeśli chcemy ażeby ta wyszukiwarka pozostala, trzeba zaplacic za dodatkową powierzchnię bazy danych 10 MB - 72 zl (już z VAT).
Mamy bazę danych 25 MB, a ponad polowa jej objętości to baza danych samej wyszukiwarki.
Jeśli tą wyszukiwarkę dziś usunę do końca, to zalożę inną - będziemy zapewne korzystać z wyszukiwarki Google, jak to robi wiele witryn. Polega to na przeszukiwaniu danej witryny, jej podstron zindeksowanych w zasobach Google. Zatem najnowszych tematów się tam nie znajdzie.
Przeszukiwanie za pomocą Google odbywa się na takiej zasadzie, jakby wpisać w Google
Code: Select all
site:www.forum.mjpolishteam.pl +szukanafraza
Zresztą... wpiszcie sobie w Google: site:www.forum.mjpolishteam.pl
i zobaczycie, że Google akurat posiada wlaściwie same adresy podstron forum teraz, bez tytulu i bez kopii, więc i bez zapisanej u niego ich treści. Więc ich nie przeszuka. Za parę dni jednak myślę, że Google uporządkuje sobie wiedzę co do naszego forum ;)
Nie jest to idealne wyjście, ale darmowe.
Takie rozwiązanie jest np. na pewnej stronce
Jej system wyszukiwania korzysta z bazy Google, a wyniki pojawiają sie normalnie w ramach owej strony. Wpisujemy np. Nokia, wybieramy "szukaj w ramach serwisu..."
"Powered by Google" ;)
Mamy teraz w naszej skarbonce jakieś ok. 120 zl.
Tyle wlasciwie ile mamy, to trzeba będzie zaplacić za dodatkowy transfer, bo wiele tu się dzialo przez czas procesu Micheala, zwlaszcza teraz na końcu.
A jak chcemy zostawić wyszukiwarkę w tej formie (do końca jeszcze jej nie usunąlem - przygotowalem się tylko do jej usunięcia) to trzeba zaplacic te 72 zl... ja nie mam z czego - ciągle nie wyszedlem jeszcze z dlugu :(
A z umieszczonych reklam zarobiliśmy na razie 1,5 dolara ;)
Zajęliśmy prawie calą bazę danych.
Funkcję wyszukiwania jakby co to będzie można kiedyś jeszcze przywrócić. Dowiedzialem się już czy można i jak! ;)
A jak znajdzie się teraz sponsor, to i teraz zostawię.
Po prostu już wiem ile potrafi forum i strona zużyć transferu, a także, że potrzebujemy dużej bazy danych, zatem myślę, by skorzystać z ciut wyjściowo droższego serwera, ale w sumie wyjdzie to taniej, bo nie będzie nic trzeba dokupywać, a on nie ma ograniczonej pojemności bazy danych, a transfer wypada po 10 GB na miesiąc! Owy serwer to np. ten w NetArt - pożądna bardzo firma.
...
licza się kilknięcia... w sumie już tłumaczylem, ale niech będzie...MJowitek wrote:No własnie, bo ja tak klikam bezmyślnie w te reklamy, zarabiamy dzięki nim w jaki sposób? Liczy się ilośc kliknięć? A jest jakiś "wylicznik"? Np 10 kliknięć to tyle a tyle...?
czasem za jedno kliknięcie jest aż 1 dolar, czasem 1 cent... zależy ile daje reklamodawca - różnie to bywa. Są jeszcze tzw. reklamy dla celów eukacyjnych - za nie nic nie dostajemy - jest wtedy napisane, że to tego typu reklama.
Tylko nie klikać za dużo na raz, bo nie wolno! :] serio...
A szukajkę zatem chyba muszę usunąć :\
...
Tzzn te dobroczynne, tak? Te dlaczego niebo jest niebieskie i inne takie?Majkel wrote:Są jeszcze tzw. reklamy dla celów eukacyjnych - za nie nic nie dostajemy - jest wtedy napisane, że to tego typu reklama.
A da się poznać, która reklama daje dolara, a która centy? Może jakis konkretny typ reklam, nie wiem... Coś, co samo z siebie jest bogate i stac ich na takie płacenie za reklamę... Tak pytam.
I dzięki Majkelciu za odpowiedzi. Z kadą z nich się staję mądrzejsza :]
Ja wiem, ze wyglądam na ../i tu patrz sgnaturka/ ale tak to już czasem w życiu bywa. Komp z netem mam od listopada. Nawet rok jeszcze go nie mam. Wzceśniej miałam, jak ja to nazywam "maszyne do pisania". Za wiele tajników komputerowych to na tym nie dało sę poznać.
Infiormatyka w szkole... nawet nie pytaj. Dowiedziałam się, jakkorzystać z Worda, a reszta, to w stylu "bawcie sie, dzieci". Ja w tym czasie usiłowałam znaleźć coś o MJ. Przeważnie bez rezultatów. Nie żebym jakas bardzo głupia była, ale jednak czasami przydatne jest powiedzenie tego "abc" osobie początkującej. W sumie to co umiem, to dzięki temu, że sie "nie boję" , jak mawia mój tata. Działam na zasadzie "a co, jak wcisnę teeen guziczek?"

Ech, no teraz to rozwijam sie komputerowo chyba tylko dzięki forum

Znasz może jakąś stronę poświęcoą edukacji informatycznej MJowitków? Kurczę, ja sobie chyba wypożyczę taką książkę "komuter dla żółtodziobów" albo cos o podobnym tytule. Bo komp to coś, co mnie ciągnie i co chciałabym jakos zgłębić. Ale metoda "a jak nacisne to, to co" już za bardzo mi nie wystarcza.
Boże i wszyscy święci bójcie się.. MJowitek poczuł, że chce się rozwijać

dokładnie, + za spotrzegawczośćMJowitek wrote:Tzzn te dobroczynne, tak? Te dlaczego niebo jest niebieskie i inne takie?

nie, nawet w statystykach kilkalności i zysków z danego dnia, chronią to jak tajemnicę swego algorytmu niemalżeMJowitek wrote:A da się poznać, która reklama daje dolara, a która centy?
reklamy Google mają to do siebie, że w 95% przypadkach ich treść dopasowana jest do treści danej podstrony - jak np. u nas w poście jest o płytach to bedzie coś z płytami itp. ale jest tez sporo tych "uniwersalnych". Ostatnio na forum była dyksuja jaki temat jest najbardziej opłacalny -najwięcej od sztuki dają reklamodawcy z branży medycznej ponoć :)MJowitek wrote:Może jakis konkretny typ reklam, nie wiem...
Jak mam chwilę czasu... czasem bardziej raczej traktuję to jako chwilę oderwania niż to, że akurat mam czas.MJowitek wrote:I dzięki Majkelciu za odpowiedzi. Z kadą z nich się staję mądrzejsza :]
mnie nigdy nikt właściwie niczego nie uczył z tej dziedziny - wszystko sam rozpracowuję... lub znajduję odpowiedzi w sieci.MJowitek wrote:W sumie to co umiem, to dzięki temu, że sie "nie boję" , jak mawia mój tata.
jak ja nienawidzę tej dzikiej krucjaty FireFox'owców... się obnoszą z tym gorzej też wszędzie niż zdeklarowani geje ze swym odchyłem. Wszędzie w stopkach na forum itp. texty w styulu "Używaj nowoczesnej przeglądarki", jedynej i najlepszej, jedynej słusznej... matko - chce ktoś to niech używa, ale po co ta cała propaganda to ja nie jestem w stnie zrozumieć. Ja np. uzywam Tlenu bez reklam zupełnie w prosty sposób, ale nie każe innym zrezygnować z GaduGadu... i nie prowadzę żadnej krucjaty... mnie jest dobrze, nic się mojego komputera nie czepia nawet przy braku firewalli i antyvirusów, wszystko gra, więc te argumenty wszystkie do mnie nie przemawiają nijak.MJowitek wrote:Bardzo mi się na przykład podobała Wasza dyskusja na temat przeglądarek, kurczę, prawie nic nie zrozumiałam :] Ale przeczytałam całość.
a wogóle to pewnie była fascynująca lektura :] Poczytałabyś coś na forum takim wyjadaczy webmasterów czy coś... uciakłabyś chyba z daleka od komputera a na jego widok chowałabyś się w 2 pokoju ;) trochę przejaskrawiam, ale myślę, że takie wywołałoby to wrażenie hehe
i bardzo dobrze, że nasze forum to nie tylko MJ ;)MJowitek wrote:Ech, no teraz to rozwijam sie komputerowo chyba tylko dzięki forum...
moja edukacja zawsze zaczyna się od Google, albo od przypadku gdzies w sieci... ;)MJowitek wrote:Znasz może jakąś stronę poświęcoą edukacji informatycznej MJowitków?
...
przedstawiam Wam szczegółowo fakty, a także za i przeciw.THRILLER wrote:Kierownik, wybierz po prostu mniejsze zło...
No na razie rezygnujemy z ciepłej wody, ciekawe kiedy przyjdzie nam zrezygnować z prądu...
Myślę, iż nastepny miesiąc jeśli chodzi o transfer będzie lżejszy.
A po prostu następny nasz serwer to będzie już bez ograniczenia wielkości bazy danych, a także będę wiedział, że potrzebujemy te z 10 GB transferu na miesiąc w cenie "zestawu", ażeby nie dopłacać.
Rekord padł w godzinach po ogłoszeniu wyroku - w półtorej godziny 125 odpowiedzi w 1 temacie i 1.400 wyświetleń tego wątku ;)
Jutro zlikwiduję szukajkę ostatecznie.
p.s. także umieszczę fotki z manifestacji... własnie się żaliłem Siadeh jak to jets pracować na dysku, gdzie przy maxymalnym upychaniu ma się dosłownie kilkadziesiąt MB wolnego, a teraz już nawet z mojego zestawu programów "minimum" usunąłem Corela (oczywiście także zainstalowanego w wersji minimalnej) ażeby móc wogóle cos robić ze zdjęciami :\ zatem będzie opóźnienie i będą jutro (czyli już dziś we wtorek) jakś przed południem.

...
Funckja wyszukiwania właśnie została usunięta.
Mamy 25 MB miejsca limit miejsca w bazie danych, forum zajmowało w sumie już 24,7 MB, a z tego aż 15,4 MB sama wyszukiwarka - funkcja wyszukiwania.
Po usunięcie wyszukiwania zajmujemy w bazie danych 9,2 MB aktualnie, więc limit nam starczy jeszcze na masę czasu.
Postaram się w miarę szybko dać alternatywną wyszukiwarkę, może i się okaże nawet i lepsza...
Mamy 25 MB miejsca limit miejsca w bazie danych, forum zajmowało w sumie już 24,7 MB, a z tego aż 15,4 MB sama wyszukiwarka - funkcja wyszukiwania.
Po usunięcie wyszukiwania zajmujemy w bazie danych 9,2 MB aktualnie, więc limit nam starczy jeszcze na masę czasu.
Postaram się w miarę szybko dać alternatywną wyszukiwarkę, może i się okaże nawet i lepsza...
...
Mogę cię wesprzeć pomocą jeśli chcesz... Na games.pl jest wyszukiwarka mojego autorstwa... którą w zasadzie mógłbyś dopasować do forum... Jeśli chcesz to podeślę Ci skrypty na PM...
Co do google... to jest bardzo dobra sprawa, lecz niestety tylko dla stron przyjaznych google i takich, na których często są zmiany... Drugi warunek forum spełnia, gdyż tematów często przybywa... niestety obecne linki forum nie są przyjazne dla google, a co za tym idzie wyszukiwarka bardzo słabo je indexuje... Jest na to sposób, ale wymaga sporo roboty... Jeśli potrzeba to w miarę możliwości mogę pomóc...
Google było by na pewno znacznie lepszą alternatywą ponieważ nie zużywa transferu i nie obciąża servera strony... Przeszukiwanie całych postów przy użyciu wywołań SQL, i bez wykorzystania indexowania to na prawdę męczarnia dla servera... Chyba, że wystarczy wyszukiwarka tytułów... wtedy jak najbardziej to co napisałem na górze może się sprawdzić... :)
Dobra ja ide spać... Dobranoc MJówki... :]
Co do google... to jest bardzo dobra sprawa, lecz niestety tylko dla stron przyjaznych google i takich, na których często są zmiany... Drugi warunek forum spełnia, gdyż tematów często przybywa... niestety obecne linki forum nie są przyjazne dla google, a co za tym idzie wyszukiwarka bardzo słabo je indexuje... Jest na to sposób, ale wymaga sporo roboty... Jeśli potrzeba to w miarę możliwości mogę pomóc...
Google było by na pewno znacznie lepszą alternatywą ponieważ nie zużywa transferu i nie obciąża servera strony... Przeszukiwanie całych postów przy użyciu wywołań SQL, i bez wykorzystania indexowania to na prawdę męczarnia dla servera... Chyba, że wystarczy wyszukiwarka tytułów... wtedy jak najbardziej to co napisałem na górze może się sprawdzić... :)
Dobra ja ide spać... Dobranoc MJówki... :]
wiem myślę o czym mówisz, tzw. static URLs, z wykorzystaniem .htaccess, gdzie są pliki z rozszerzeniem .html widziane, w stylu: ftopicNR.htmlbigboy177 wrote:Co do google... to jest bardzo dobra sprawa, lecz niestety tylko dla stron przyjaznych google i takich, na których często są zmiany... Drugi warunek forum spełnia, gdyż tematów często przybywa... niestety obecne linki forum nie są przyjazne dla google, a co za tym idzie wyszukiwarka bardzo słabo je indexuje... Jest na to sposób, ale wymaga sporo roboty... Jeśli potrzeba to w miarę możliwości mogę pomóc...
Wiem, że też jest coś takiego jak podstawianie dla wyszukiwarek wersji light forum, typu "wersja do wydruku", że prawie sam tekst. Tego na pewno nie chcę. A co do pierwszego - w zupełności wystarczy Google zlikwidowanie dla niego sesji. Normlanie forum zawsze ineksuje się z sesjami, a dla Google je zlikwidowałem - sam zobacz w indeksie, że nie ma sesji i to wystarczy, największy problem to brak linków zewnętrznych do forum! A systemów typu linkor nie zamierzam stosować.
Google to moje hobby ;)
dokładnie.bigboy177 wrote:Google było by na pewno znacznie lepszą alternatywą ponieważ nie zużywa transferu i nie obciąża servera strony... Przeszukiwanie całych postów przy użyciu wywołań SQL, i bez wykorzystania indexowania to na prawdę męczarnia dla servera...
wystarczy myślę, ale wolałbym Google, a on coś wariuje obecnie... nie wiem czy czekać aż Google się ustakuje... podeślij jak możesz na maila ten skrypt to zobacze jak działa i na ile ekonomiczny jest.bigboy177 wrote:Chyba, że wystarczy wyszukiwarka tytułów... wtedy jak najbardziej to co napisałem na górze może się sprawdzić... :)
Liczba zindeksowanych stron z datami wygląda tak:
640 (/639)
671 (/672) - 15.06.2005
900 - 19.06.2005
1.004 - 23.06.2005 //trzeba przyznać, że mimo braku linków poindeksowało się szybko
3.400 - 26.06.2005
987 - 27.06.2005
527 [mniej niż dużo wczesniej!] - 1.07.2005
510 - 6.07.2005
rozumiem, że rożne DataCenter itp.,
ale taka tendencja zniżkowa mnie niepokoi.
Dzięki raz jeszcze za zainteresowanie.
...