To jest moje "najulubieńsze", takie, ze aż śpiewać sie chce. A to u mnie nietypowe, bo ja nie dość, ze nie umiem śpiewać, to jeszcze nie lubię.
No nic, to się zawzięłam na to Speechless, zeby to przetłumaczyć tak, żeby się dało śpiewać. Żeby miało to rymy tam gdzie trzeba, i odpowiednią ilość sylab i w ogóle.
I mnie przerosło chyba.
Ale cóż.. gdzieś pzreczytałam, ze tekst, który się da przetłumazcyć, nie jest tego wart.
Jak tak sie powgłębiałam w to Speechless, to tym bardziej doceniłam MJ jako artystę. Bo książeczka mówi, ze to on napisał. Sam.
Kurczę, dobrze mu to wyszło...Naprawdę... I oryginalnie. Usiłowałam usystematyzować ilość sylab w każdym wersie, żeby sobie ułatwić pracę, ale okazało się, że jest wszystko bardzo "nierówne". W pozytywnym sensie.
No i rymy ma ładne. W każdym razie ładniejsze niż moje, bo ma na końcu każdego wersu słowo, które ma tylko jedną sylabę. Grrr...
No i układ rymów ma /w zasadniczej części,poza tym "mówinym" początkiem" i powtarzającą sie końcówką/:
aabb
aabcb
aabcb
Tak na to zwracam uwagę, bo mi to moje tłumaczenie sie nie do końca podoba /zwłaszzca w jednym miejscu, ale nie powiem od razu gdzie/i mam nadzieję, ze ktoś tu coś zasugeruje. Wiem, ze to dość luźna interpretacja, no ale inaczej się nie dało. Odwiczna wojna formy i treści

Czekam na uwagi

Twa miłość magią jest, tak czuję ją
Lecz nie wiem jak wyjaśnić mam
Przeszłość pomaga wyjawiać namiętność
Na tyle dróg ukazać to
Wyznać uczucia me
Lecz brak mi... brak słów, brak słów
Ty na mnie działasz tak
Nieobecny, choć z Tobą tu, a świata nagle brak
Co mówić Ci, gdy jesteś tu, bo w słowach gubię się
W głowie wszystko wciąż kręci się i cicho modlę się
Słaby, znękany we wnętrzu czuję się