[!] Ostrzeżenie - prośba!

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

[!] Ostrzeżenie - prośba!

Post autor: Majkel »

Drogie MJówki,

W związku z powtarzającą się ostatnimi czasy sytuacją, mamy powody sądzić, że ktoś (najprawdopodobnie któraś z osób, które z różnych powodów zostały zabanowane) próbuje za wszelką cenę włamać się na nasze forum.
W tym celu, próbuje, za pośrednictwem Waszego nicka, uzyskać nowe hasło, które umożliwi mu/jej, pod Waszym nickiem, ponownie zaistnieć na naszym forum (mamy powody przypuszczać, że niekoniecznie w zacnych celach :-/ ).

Prośba o otrzymanie nowego hasła, powoduje, że otrzymacie na swoją skrzynkę mail o treści podobnej do następującej:
Otrzymujesz ten email ponieważ Ty (albo ktoś podający się za Ciebie) poprosił o nowe hasło dla Twojego konta na MJPT. Jeżeli nie prosiłeś o ten email zignoruj go, a jeśli otrzymasz go ponownie skontaktuj się z administratorem forum.

Aby skorzystać z nowego hasła musisz je aktywować. Aby to zrobić kliknij odnośnik poniżej.

http://www.forum.mjpolishteam.pl/profil ... t_key=[KOD]

Gdy to zrobisz będziesz mógł się logować korzystając z hasła:

Hasło: BfJDNvtY

Możesz oczywiście zmienić to hasło w swoim profilu. Jeżeli będziesz miał problemy skontaktuj się z administratorem forum.

--
Michael Jackson Polisth Team

Jeśli to nie Wy prosiliście o zmianę hasła, oznacza to, że ktoś próbuje Was wykorzystać w celu POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA.

Dlatego uczulamy i prosimy japrosic
Nie udostępniajcie Waszych haseł NIKOMU - to Wasze zabezpieczenie.
O wszelkich tego typu (lub innych podejrzanych) akcjach, powiadomcie nas.
Z góry dziękujemy i życzymy spokojnego MJówkowania :mj:

polityka związana z hasłami

(dotyczy wszystkich miejsc w sieci)
- hasło nie może być takie samo jak login (nazwa użytkownika)
- hasło nie może być zbyt proste i oczywiste, w stylu nasze imie
- powinno się składać z liter i cyfr
- nie powinno być prostym słowem, takim które występuje w słowniku (są tak zwane ataki słownikowe na łamanie haseł, gdzie kolejne próby złamania hasła to kolejne słowo ze słownika)
- jeśli korzystamy z Internetu w miejscach, do których to komputerów dostęp mają inne osoby., jak kawiarenka, szkoła itp., lub możemy mieć jakiekolwiek podejrzenia, że ktoś mógł poznać nasze hasło, natychmiast je zmieniajmy, a jeśli korzystamu z komputerów publicznych, zmieniajmy hasła minimum raz na 2 miesiące!
Ostatnio zmieniony wt, 27 gru 2005, 20:29 przez Majkel, łącznie zmieniany 1 raz.
...
whoisit1

Post autor: whoisit1 »

a kto został zabanowany? są tu takie osoby??a pamiętacie w ksiedze gosći jaskiebyły hamskie wpisy....to pewnie ktoras z tych osób.a jak można zostaczabanowanym? za co sie wyrzuca z tego forum,jakie przestępstwa trzeba popełnić,aby sie pożegnać na forum.... .pozdrawiam
what more can j give
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

whoisit1 pisze:a kto został zabanowany?
już nie pamiętam, ale były takie osoby
whoisit1 pisze:są tu takie osoby??
jak zostały zbanowane to ich nie ma... mogą co najwyżej czytać tylko forum jako goście
whoisit1 pisze:a pamiętacie w ksiedze gosći jaskiebyły hamskie wpisy...
pamietam wczesniej je usuwalem, pozniej przestalem miec na to czas, bede teraz dbac o takie rzeczy
whoisit1 pisze:a jak można zostaczabanowanym? za co sie wyrzuca z tego forum,jakie przestępstwa trzeba popełnić,aby sie pożegnać na forum....
bez upomnienia, za pierwszym raz z miejsca za wyjątkowe zaslugi, czyli np. totalne chamstwo, obrażanie, totalne spamowaie na forum

Zazwyczaj jeśli nie są to wykroczenia bardzo rażące, albo jeśli ktoś już jest na forum dłuższy czas i pierwszy raz mu odbije to dostaje ostrzeżenie ode mnie, względnie od któregoś z moderatorów.
Zaslużyć czym sobie można... chamstwem, spamowaniem, lub nie przystosowywaniem się do reguł panujących na forum i braku chęci współpracy po napomnieniach (np. jakby ktoś umieścił sobie w stopce olbrzymi obrazek, wielkości np. tapety, to go nie zbanuję, ale upomnę, jednak po braku reakcji, albo po odpyskiwaniu - papa, żegnam).
Nie wymienię wszystkich możliwości na ban, bo inwencja twórcza w tym zakresie jest zaskakująca. Mam nadzieję, że nie pytasz bo chcesz dostać bana? ;) albo chcesz coś wykręcić i sprawdzasz na ilę pozwolę ;-)
Na pewno też jest prosta zasada - jak czegoś wymagam należy przestrzgać, jak upomnę - zastosować się.

Rozważę możliwość nie tyle co banowania, a blokowania pisania postów osobom, które będą pisać wyłącznie posty o rażąco niskim poziomie, na przykład taka blokada pisania na miesiąc dla nowych uzytkowników, co to zaczynają bzdury pisać, ażeby mogli się przez ten np. miesiąc zapoznać z forum i zsadami wypowiedzi na nim panującymi, czytać sobie, a dopiero po tym czasie będą mogły pisać.

Jak jakieś wątpliwości - proszę pytać.
...
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Majkel pisze: Rozważę możliwość nie tyle co banowania, a blokowania pisania postów osobom, które będą pisać wyłącznie posty o rażąco niskim poziomie, na przykład taka blokada pisania na miesiąc dla nowych uzytkowników, co to zaczynają bzdury pisać, ażeby mogli się przez ten np. miesiąc zapoznać z forum i zsadami wypowiedzi na nim panującymi, czytać sobie, a dopiero po tym czasie będą mogły pisać.
Jestem jak najbardziej za blokadą dla Nowych.
Tylko mam jedno pytanie. Taka kompletna blokada może też szkodzić, czasami zdarzają się użytkownicy, którzy przychodzą i z marszu pisza fajne posty. Szkoda by było im blokować. No i mam pytanie, czy nie można zrobić zcegoś takiego jak ograniczenie? Nie blokada kompletna, ale ograniczenie.
Na przykład dostac "pakiet" postów do wykorzystania, dajmy na to... dziesięć na pierwszy miesiąc. Plus możliwość napisania PROŚBY do Ciebie o wcześniejsze zniesienie ograniczenia... Jeśli by ładnie pisał i by mu zależało, to why not. O ile to jest w ogóle do zrobienia... Ale to byłby dla mnie ideał...

a tak swoją drogą, to ja bym dawała także ostrzeżenia za pisanie z nadmierną ilością błędów, za mrożącą krew w żyłach składnię i inne koszmary, przez które Miodek pewnie spac spokojnie nie może.
Ja rozumiem, że ktoś ma dysleksję, czy co tam ludzie miewają, ale nie rozumiem, dlazcego taki ktoś nie używa Worda? Ja nie mam problemów z ortografią, ale i tak CZĘSTO sprawdzam to co napisze w Wordzie. to zajmuje kilka sekund. dosłownie. A przynajmniej nie musze się wstydzić.
I takim osobom, które nagminnie zapominają co to jest język polski, także dawałabym ograniczenia. Jak będzie miał jednego posta na dzień, to może nad nim nieco pomyśli zanim go wyśle.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

myśl dobra o tym pakiecie postów na początek... nie wiem czy to jest wykonalne, zobaczę

co do propozycji oceny jakości postów i ograniczeń przy ich pewnej ilości - nie wiem jak to technicznie rozwiązać

natomiast... mogę dodać do forum funkcję, która automatycznie poprawia błędy ortograficzne po napisaniu posta, zamieniając błąd np. na kolor czerwony, poprawiając go od razu... tyle, że obawiam się, że część postów byłaby cała rażąco czerwona aż trudno było czytać, gorzej niż teraz. Co o tym myślisz nasz kochany Miodku forumowy?

A Word'a do cholery chyba każdy ma zainstalowanego!
...
Awatar użytkownika
MJowitek

Majkel pisze: natomiast... mogę dodać do forum funkcję, która automatycznie poprawia błędy ortograficzne po napisaniu posta, zamieniając błąd np. na kolor czerwony, poprawiając go od razu... tyle, że obawiam się, że część postów byłaby cała rażąco czerwona aż trudno było czytać, gorzej niż teraz. Co o tym myślisz nasz kochany Miodku forumowy?

A Word'a do cholery chyba każdy ma zainstalowanego!
Na czerwono? To wręcz idealnie. Jak post po wysłaniu zieje czerwienią, to mam nadzieję, że zmusi to delikwenta do edytowania i poprawienia błędów. A nie... bo on by był od razu już poprawiony? A nawet jeśli, to też nic nie szkodzi. Funkcja dydaktyczna by została spełniona...Bo to wstyd mieć tak posta na czerwono całego...Czyż nie? On literówki tez by podkreslał? Brak polskich znaków?
A gdyby ktoś miał ciągle posty na czerwono, to może by go to zmusiło do używania tego Worda. No chyba, że ludzie wstydu nie mają. hmmm, to wtedy takich bym banowała, sesese :diabel:
whoisit1

Post autor: whoisit1 »

Majkel pisze://Admin: proszę nie cytuj całego dużego postu jeśli nie ma potrzeby, dzięki :>
Admin nie masz czego sie bac,nie planuje tu żadnych przekretów nenene
Awatar użytkownika
SUNrise

Post autor: SUNrise »

MJowitek pisze:I takim osobom, które nagminnie zapominają co to jest język polski, także dawałabym ograniczenia. Jak będzie miał jednego posta na dzień, to może nad nim nieco pomyśli zanim go wyśle.
Jakieś nowe rozważania widzę :-)
Ale mam wątpliwości czy to przyniesie zamierzony skutek. Ludzie, którzy wiedzą do czego służy forum, jak należy się po nim poruszać, no i przestrzegają na co dzień (tak ogólnie w życiu) zasad pisowni, gramatyki, ortografii to oni wchodząc i pisząc na każdym jednym forum będą tego przestrzegać od swojego pierwszego postu sami z siebie bez odgórnych nakazów.
Natomiast ci dla których pisanie bez ładu i składu o ortografii nie wspominając towarzyszy im całe życie, i nawet niedostateczne ze sprawdzianów ortograficznych w szkole nie pobudziły ich do działania, by się zaprzyjaźnić ze słownikiem, to jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić, że taka osoba podczas tej miesięcznej blokady forum będzie siedziała z książkami do gramatyki j.polskiego i wkuwała słownik ortograficzny, żeby móc tutaj pisać. I jak minie ten miesiąc to i tak będzie pewnie pisał/pisała po swojemu. Albo się całkiem zniechęci i więcej tu nie zajrzy.

Na forum U2 admin sprawił nam np. słownik ortograficzny języka polskiego z listą haseł, odmianą rzeczowników, przymiotników, skrótami i itp. bajerami, bo też niektórzy narzekali na błędy. Ale nic to nie zmieniło. Ci co dbali o ortografię robią to w dalszym ciągu, ci co nie dbali, nie dbają nadal.

No ale...jeśli uważacie, że u nas takie blokady nowych użytkowników (na czymkolwiek miałyby polegać), albo podkreślanie błędów na czerwono (już widzę radość na twarzach niektórych osób Obrazek) (btw. chyba mielibyśmy czerwono-czarne forum) coś pomogą, to ja się tam dostosuję do wszystkiego jak będzie trzeba.
No ale...tak jak mówię mam poważne wątpliwości czy to coś zmieni.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

SUNrise pisze:Albo się całkiem zniechęci i więcej tu nie zajrzy.
no mówi się trudno, takie życie, czegoś trzeba wymagać od ludzi jak sami od siebie nie wymagają nic...

jeśli jest do wyboru poziom lub ilość - co wybierzesz?
...
Awatar użytkownika
SUNrise

Majkel pisze:jeśli jest do wyboru poziom lub ilość - co wybierzesz?
Pytanie retoryczne Obrazek
Majkel pisze:myśl dobra o tym pakiecie postów na początek...

Limit na posty to akurat rzeczywiście dobra myśl i rozwiązanie dla tych userów którzy wpadają na forum nie po to żeby wykazać się inwencją twórczą ale po to, żeby nabić sobie postów, nie dość, że niezawierających żadnej treści to jeszcze powielają je jeden pod drugim po 3 razy, co mnie osobiście od zawsze bardzo denerwuje i o czym rozpisywałam się już nie raz w przeszłości :war: . Chyba faktycznie niektórym trzeba dać czas aby dojrzeli do korzystania z forum.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

SUNrise pisze: jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić, że taka osoba podczas tej miesięcznej blokady forum będzie siedziała z książkami do gramatyki j.polskiego i wkuwała słownik ortograficzny, żeby móc tutaj pisać. I jak minie ten miesiąc to i tak będzie pewnie pisał/pisała po swojemu. Albo się całkiem zniechęci i więcej tu nie zajrzy.
Wcale nie musi wkuwać słowników.
Mi wystarczy, jesli taki ktoś zdobędzie się na heroiczny wysiłek i zrobi kopiuj wklej.
A potem pozwoli sprawdziś programowi błędy ortograficzne, które porobił. I spacje.
A potem znów wklei na forum.
Nie jest to duży wysiłek, jak mniemam.

A jesli by nie miał ochoty nawet na to... to niech się zniechęca.
Nie odczuwam wielkiej ochoty na czytanie postów osób, którym nie chce się zrobić nawet tego minimum. Co innego, gdyby faktycznie miały jakieś zdumiewające pomysły i idee. Ale przeważnie, jak zauważyłam, poziom języka jest zbliżony do poziomu inteligencji. No mamy jeszcze przypadek Mike'a. Co to jak mówił jest dyslektykiem czy coś w tym rodzaju. Pisze czasami nawet fajnie, ale do tej pory nie moge pojąć dlaczego nie używa Worda? Ja bym się z taką pisownią wstydziła...
Mike...Czy mnie słyszysz? Eh...
pozdr.
Awatar użytkownika
SUNrise

MJowitek pisze:Mi wystarczy,
Mnie wystarczy Obrazek
Jeśli rozpoczynamy zdanie od zaimka "ja", "ty", "on" to zawsze używamy jego formy akcentowanej czyli "mnie", "tobie", "jemu" a nie "mi", "ci", "mu". Pisałam już o tym kiedyś w Kąciku Miodka, ale widzę, że i tak prawie nikt tego albo nie przeczytał, albo nie pamięta.
Co to jak mówił jest dyslektykiem czy coś w tym rodzaju.
Ja mam dziwne wrażenie, że większość osób, które piszą na forach i zasłaniają się dysortografią (bo dysleksja to trochę coś innego) to ludzie, którym właśnie nie chce się ze zwykłego lenistwa wziąć słownika do ręki, albo książki do gramatyki, żeby poczytać o zasadach pisowni. (Nie mówię o Mike'u bo on może faktycznie ma tę dysortografię).
No, ale tym co się nie chce, to powinni chociaż zainwestować w tego Worda. Ja sama nigdy w Wordzie postów nie piszę, ale skoro to pomaga, to chyba nie problem tam pisać jak mówi MJowitek.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

SUNrise pisze:
MJowitek pisze:Mi wystarczy,
Mnie wystarczy Obrazek
Jeśli rozpoczynamy zdanie od zaimka "ja", "ty", "on" to zawsze używamy jego formy akcentowanej czyli "mnie", "tobie", "jemu" a nie "mi", "ci", "mu". Pisałam już o tym kiedyś w Kąciku Miodka, ale widzę, że i tak prawie nikt tego albo nie przeczytał, albo nie pamięta.
Yolu, czy ja Ci juz mówiłam, że Cie kocham?
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

SUNrise pisze:Jeśli rozpoczynamy zdanie od zaimka "ja", "ty", "on" to zawsze używamy jego formy akcentowanej czyli "mnie", "tobie", "jemu" a nie "mi", "ci", "mu". Pisałam już o tym kiedyś w Kąciku Miodka, ale widzę, że i tak prawie nikt tego albo nie przeczytał, albo nie pamięta.
To jest właśnie chyba jedyna rzecz jaką pamiętam z Kącika Miodka (bez urazy MJowitku), ot taka pożyteczna rada. Kiedyś po napisaniu pewnego postu, już leżąc w łóżku zastanawiałem się czy napisałem w nim "Mi" czy "Mnie". :wariat: No i co ? Musiałem wstać, włączyć komputer, sprawdzić i ..... poprawić. :]
Awatar użytkownika
dariodavis

O forum i o stronie

Post autor: dariodavis »

MJowitek pisze:
Majkel pisze: Rozważę możliwość nie tyle co banowania, a blokowania pisania postów osobom, które będą pisać wyłącznie posty o rażąco niskim poziomie, na przykład taka blokada pisania na miesiąc dla nowych uzytkowników, co to zaczynają bzdury pisać, ażeby mogli się przez ten np. miesiąc zapoznać z forum i zsadami wypowiedzi na nim panującymi, czytać sobie, a dopiero po tym czasie będą mogły pisać.
Jestem jak najbardziej za blokadą dla Nowych.
Tylko mam jedno pytanie. Taka kompletna blokada może też szkodzić, czasami zdarzają się użytkownicy, którzy przychodzą i z marszu pisza fajne posty. Szkoda by było im blokować. No i mam pytanie, czy nie można zrobić zcegoś takiego jak ograniczenie? Nie blokada kompletna, ale ograniczenie.
Na przykład dostac "pakiet" postów do wykorzystania, dajmy na to... dziesięć na pierwszy miesiąc. Plus możliwość napisania PROŚBY do Ciebie o wcześniejsze zniesienie ograniczenia... Jeśli by ładnie pisał i by mu zależało, to why not. O ile to jest w ogóle do zrobienia... Ale to byłby dla mnie ideał...

a tak swoją drogą, to ja bym dawała także ostrzeżenia za pisanie z nadmierną ilością błędów, za mrożącą krew w żyłach składnię i inne koszmary, przez które Miodek pewnie spac spokojnie nie może.
Ja rozumiem, że ktoś ma dysleksję, czy co tam ludzie miewają, ale nie rozumiem, dlazcego taki ktoś nie używa Worda? Ja nie mam problemów z ortografią, ale i tak CZĘSTO sprawdzam to co napisze w Wordzie. to zajmuje kilka sekund. dosłownie. A przynajmniej nie musze się wstydzić.
I takim osobom, które nagminnie zapominają co to jest język polski, także dawałabym ograniczenia. Jak będzie miał jednego posta na dzień, to może nad nim nieco pomyśli zanim go wyśle.
Dla mnie tego typu rozwiązanie jest absolutnie nie wporządku... Zaczyna robić się z tego wszystkiego "elitarne forum"... Trzeba się dokładnie zastanowić nad tym, czy robicie stronę i forum dla siebie, czy użytkowników... Zdaję sobie sprawę, że bycie administratorem, czy moderatorem to ciężka praca... Ale postów nie ma tu znowu kto wie ile... Na starcie powinni mieć wszyscy równe szanse... Nie może być tak, że przez kilku "wykolejeńców" cierpią nowi... Pozdrawiam. Ad używania Worda... Nie każdego na niego po prostu stać...
ODPOWIEDZ