Nie wiem czy
Kim Wilde można zaliczyć do muzycznych sympatii Michaela, ale gdyby w ogóle jej nie cenił, pewnie nie zaprosiłby do udziału w trasie koncertowej i to w czasach kiedy był u szczytu kariery.
W latach 80-tych i na początku 90-tych Kim Wilde była bardzo, bardzo popularna, a Michael musiał ją doceniać skoro zaprosił do udziału w europejskiej części trasy Bad World Tour.
Na początku roku (1988 dopisek:anja) Kim otrzymała specjalne zaproszenie od samego Michael'a Jackson'a by pojechała z nim jako gość specjalny na wielkie europejskie tourne.
Pierwszy koncert odbył się 23 maja w Rzymie. Od tego dnia na każdym kolejnym koncercie przed Michael'em występowała Kim śpiewając średnio po 10 swoich utworów. W sumie odbyło się 37 koncertów, w 11 krajach, w tym 5 koncertów na stadionie Wembley w Londynie. Trasa trwała 4 miesiące a zakończyła się 11 września w Liverpool.
Kim Wilde bardzo dobrze wspomina tourne oraz samego Jackson'a, mimo iż nie miała kontaktu z Michael'em, którego spotkała tylko raz, podczas trwania całej trasy. Kim większość czasu spędzała ze swoim zespołem oraz z muzykami z grupy Michael'a. O samym Michael'u mówiła jedynie tyle, że jest bardzo miły i sympatyczny, ale i dosyć nieśmiały, i sprawia wrażenie, jakby żył w swoim świecie, do którego nikt nie ma dostępu.
Podczas trasy, a dokładnie na samym jej początku Kim Wilde ukradziono prywatny pamiętnik ,gdzie (...) było wiele prywatnych numerów telefonów Kim, także do samego Michael'a Jackson'a.
Największy sukces osiągnęła w 1986 roku dzięki piosence
You Keep Me Hangin' On, która była przebojem po obu stronach Atlantyku.
Ta piosenka to cover
wielkiego przeboju z lat 60. grupy The Supremes.
Swoją drogą ciekawe czy to miało wpływ na decyzję Michaela?
Podczas trasy koncertowej wytwórnia Kim wydała singiel
You Came. Teledysk do piosenki zawiera migawki z trasy z Jacksonem (!). Utwór był wielkim hitem w Europie; i to z nim do dzisiaj jest utożsamiana Kim Wilde; był nawet notowany na liście w USA.
W lutym 1989r. ukazał się singiel
Love In The Natural Way, do którego teledysk został nagrany w ciągu paru godzin, a część fragmentów video pochodziła z wcześniejszych wideoklipów i nagrań zarejestrowanych podczas tourne z Jacksonem.
Tutaj można posłuchać wywiadu z Kim, w którym mówi, że dawała koncerty przed Jacksonem.
Niestety komentarz z
tego filmiku nastawiony jest na to, że Kim była normalną i przystępną osobą, a Michael mało dostępną wielką gwiazdą, ale jest w nim reklama wspólnej trasy i wypowiedzi Kim tej trasy dotyczące.
I jeszcze ciekawostka:
20 sierpnia (dopisek: anja) miało miejsce jeszcze jedno wydarzenie, kiedy Kim Wilde po raz pierwszy odwiedziła Polskę, występując na popularnym festiwalu w Sopocie. Koncert ten został rozsławiony przez dwóch fanów, którzy najwyraźniej za przyzwoleniem ochrony, w pewnym momencie weszli na scenę z kwiatami i prezentami, i postanowili zostać tam przez następnych parę minut. Dwóch mężczyzn towarzyszyło Kim na scenie, kiedy ona śpiewała piosenkę "Cambodia". Później na scenę wyszło jeszcze kilka osób z bukietami, a Kim poczyniła uwagę, że mając tyle kwiatów, mogłaby otworzyć kwiaciarnię.
A oto
Kim w Sopocie w 1988r.
Tak wygląda oryginalny teledysk Cambodia. Nie mogę sobie odmówić tej przyjemności, bo to chyba moja ulubiona piosenka Kim .
Nie udało mi się odnaleźć żadnych materiałów, w których to Michael wypowiadałby się o Kim. Czy w ogóle coś mówił? To mogłoby być interesujące.
Wszystkie cytaty pochodzą ze strony
www.kimwilde.pl.
A tak poza tym wszystkim Kim Wilde to niebywale piękna kobieta.
Edit:
Co mówiła Kim o spotkaniu z Michaelem było już na forum w
tym poście .